Q-koorts kan ook in koebiest zitten, Q-koorts zit echt overal

Door Klaas Sjoerd Meekma,

Q-koorts kan in stro zitten, in koebiest, in pakken koemelk. Q-koorts zit overal. Beleid moet op de helling, en de ratio moet het winnen van de emotie. Het verhaal ‘besmet of vrij’ is veel te zwart-wit.

In grote balen stro uit Frankrijk hebben onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch meermalen de Coxiella burnetii, de kiem die Q-koorts veroorzaakt, aangetoond. In Nederlands stro vonden ze 'm niet. Maar niet alleen in Frans stro werd Q-koorts aangetoond, ook - soms zelfs heel veel - in koebiest, in pakken koemelk van de Albert Heijn, aan de handen en in de neus van mensen die met geiten in contact waren geweest of die hokken ingestrooid hadden, en in vijf van zes melkmonsters van geiten uit Mozambique. En in melk van onbesmette, gevaccineerde geiten.

Koebiest boosdoener of helper?
Zo zou het feit dat veel geitenlammeren worden opgefokt met koebiest een mogelijke besmettingsroute kunnen zijn, maar het zou er juist ook omgekeerd voor kunnen zorgen dat de geitenlammeren al vroeg afweer opbouwen tegen de Q-koorts. Zo zien we ook dat er bedrijven die al enkele jaren geleden een Q-koortsuitbraak hebben gehad, nu geen problemen meer hebben. Daar hebben de geiten inmiddels op de natuurlijke manier zoveel afweer opgebouwd - mogelijk nog 'geboosterd' door vaccinatie - dat de Coxiella er niet meer gedijt.

Meer:[www.boerderij.nl]

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste discussieleden: Dat de Q-koorts-bacterie inmiddels ''overal'' aan te tonen is dat zal zo zijn, daarmee wil nog niet zeggen dat hetziekmakende hoeveelheden betreft. De bacterie heeft een drachtige geit nodig als 'gastheer' (gastvrouw welteverstaan) om explosief te vermeerderen tot wél infectieuze hoeveelheden. Met de ruimingen van drachtige geiten wordt deze bron uitgeschakeld.
Wimsumar
Beste Jopie: Ja, sorry, ik kan er niets anders van maken. Zolang een snelle,betrouwbare testmethode ontbreekt zullen alle drachtige geiten over één kam worden geschoren.
Wimsumar
Beste Koeienboer: Hoe bedoelt u:"achter de comma zoeken''? Er is onomstotelijk verband tussenQ-koorts infecties bij de mens en de aanwezigheid van besmette ( en door de verwerpers smetstof verspreidende) geitenbedrijven in de omgeving. De overheid heeft daarbij overduidelijk (terecht) gekozen voor de volksgezondheid.
Wimsumar
Beste Jopie: daar heeft u helemaal gelijk aan. Ook voor mij is het nog één grote puzzel. Langzaam komen de stukjes op z'n plek (ook uit de doofpot). De overheid zie ik als ''minst-onbetrouwbare'' in deze affaire.

[www.agd.nl]
anonymous_350
Ben ik weer niet met je eens, Wim.
Met de ruiming van besmette drachtige dieren zou je dat wel kunnen voorkomen, maar dat is heel iets anders dan het ruimen van alle drachtige dieren, dat is zinloos.
anonymous_350
Wim ,jij loopt volledig achter het beleid van de overheid aan in deze, terwijl er wel degelijk vraagtekens bij te zetten zijn.
anonymous_971
wim als alle positieve tankmelkonderzoeken van de koeien boven tafel komen kunnen we maar beter stil houden. als het tankmelkonderzoek bij geiten positief is wil niet zeggen dat mensen daar ziek van worden net zo min als bij de koeien. alleen als er veel verwerpers zijn kan het een aanleiding geven voor verspreiding. Dus we moeten niet achter de komma gaan zoeken maar realistisch blijven maar dat ontbreekt vaak in nederland, jammer want het kost een hoop geld en een hoop ellende

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stro , frankrijk , melk , geiten , qkoorts en biest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0