Deze boer sloeg zak geld van Rabobank af: 'Dat had ook anders kunnen zijn'

BRUMMEN - Rabobank ligt onder een vergrootglas in de stikstofdiscussie, omdat de bank leningen bleef verstrekken om intensieve landbouw mogelijk te maken, terwijl al duidelijk was dat dit niet goed was voor de natuur. Ook bij melkveehouder Dirk-Jan Schoonman uit het Gelderse Brummen stonden ze ruim tien jaar geleden op de stoep met een zak geld. Hij sloeg dat toen af.“ Ik wilde gewoon meer zelfstandig mijn bedrijf kunnen runnen, zonder dat ik afhankelijk was van derden”, zegt hij tegen de NOS. Hij snapt dat veel boeren het geld wel aannamen.

Deel dit topic

Reacties

+7
Grasbaal
Ik was heel blij dat de Rabobank eind jaren 90 mijn plannen wilden financieren. Mijn toenmalige bank ABN Amro wilde dat toen niet...
Greetje
@Grasbaal hier hetzelfde, zo rooskleurig stond het er hier toendertijd niet voor, maar de Rabo is mij altijd zeer terwille geweest en we zijn nog steeds met plezier boer
+1
arjen90
@Grasbaal Je moet ook niet vergeten dat het in die tijd nog veel meer regionale afdelingen had. Men kende je nog bij wijze van spreke. Voor mijn gevoel is het een stuk minder gemoedelijk geworden door het sluiten van allerlei regiokantoren.
Het beleid wordt tegenwoordig voornamelijk vanuit Utrecht bepaald, dus er is wel het één en ander veranderd afgelopen decennia.
+1
mlkvhoudr
@arjen90 ik heb echt dagen zitten denken hoe mijn accountmanager van de bank ook al weer heet, het schoot me net weer te binnen, zo vaak spreek ik mijn bankmedewerkers 😄
+8
hans1980
Hier is de rabobank nog nooit opdringerig geweest met extra financiering/ opschalen
Kwam als het moest van onze kant natuurlijk

Maar ze willen de geld kraan dicht hebben voor verdere uitbreiding

De groenen incl cda vvd willen naar extensieve vorm van boeren met knuffel koeien
+2
Druk
@hans1980
Daar staat dan geen verdienmodel achter, dus komt die grond vanzelf te koop en dat is de bedoeling van dit kabinet o.l.v. D66
+12
weurding
Apart, moest altijd zelf actie ondernemen, zij geen lmb's die langs komen je iets te verkopen toch
labella
@weurding Hier kwam Rabo wel langs of ik niet meer wilde lenen, dus ze deden het wel maar ben blij dat ik het niet heb gedaan.
+2
Greetje
@labella hier deden, ze dat in zekere zin wel, maar dan meer in de trant van of het bij m'n uitbreidingsplannen een onsje meer mocht zijn. Maar de bank is mij altijd zeer terwille geweest, na een zeer beroerde start van mijn bedrijf. We zijn nog altijd boer en daar heel blij mee.
+1
BertK
@weurding Hier hetzelfde, altijd ons initiatief en dan met een goed plan moeten komen.
+2
Twentsch Land
Nog steeds zijn er die een bank teveel willen zien als een liefdadigheidsinstelling ...... zo is het niet, als ze langs komen ( hier een paar keer meegemaakt omdat er een nieuw persoon was aangenomen voor de agrariërs ) kennis maken en vragen of er nog plannen zijn is niks mis mee.
+1
casev2
In denemarken is het wel zo gegaan, en de gevolgen hebben ze daar ook ten volle kunnen zien...
Mh12
Hier alleen bij overname de bank op de stoep gehad....... 5 jaar daarvoor en 5 jaar daarna nooit iemand gezien, tot een mnd geleden, omdat ik conflictje had over verlenging hypotheek........
Ben die lui spuugzat, en zal blij zijn als ik van ze af ben......
+5
Melkboer16
Wat een onzin allemaal?!
Als wij geld wilde hebben was met een goed plan veel mogelijk.

We hebben hier vaker spijt gehad van dingen die we niet gedaan hebben als datgene wat we met geleend geld wel gedaan hebben
Het geld werd minder waard en de investering kwam elke dag naar je toe!
Die nooit of weinig geleend hebben zijn inmiddels geen boer meer en blij dat er nog een Rabobank is die hun collega’s geld leent.
Schoonman heeft makkelijk lullen, staat op de foto in een sterk verouderde stal die z’n pappie nog gebouwd heeft zodat hij boer kon worden.
En zelf geen opvolger, tja dan kun je idd makkelijk lullen.
+3
slagakker
@Melkboer16 Er zijn er ook die met een goed plan veel geleend hebben. En er door overheidsingrijpen het niet gered hebben of waar de bank ingegrepen heeft. Ben al wat ouder met redelijk nieuwe gebouwen ( gedeelte 8 jaar) Altijd vol geinvesteerd, maar uiteindelijk eens gaan nadenken en gestopt terwijl ik toch alle vergunningen incl uitbreiding geregeld had. Dus je gaat zoals wel vaker weer erg kort door de bocht om personen zo weg te zetten. Maar dat heb ik wel geleerd , als je stopt heb je afgedaan bij sommige collegas. En vertrouw een bank nooit.
Melkboer16
@slagakker joh dat had mij ook zo kunnen gaan! Als ik goed na ga denken moet ik ook stoppen maar dan is het voor mijn evt opvolger ook finito.
Het werk doe ik graag en rentenieren lukt niet meer.
En als de overheid ingrijpt dan heb ik mijn best gedaan.
marcsterreborn
@Melkboer16 en rentenieren lukt niet meer.
Maar waarom lukt rentenieren niet meer?
+3
pieta
@marcsterreborn Rente op sparen is nogal laag. Zeker in vergelijking met inflatie.
George
Quote Reactie van @pieta:
ente op sparen is nogal laag. Zeker in vergelijking met inflatie.

Dat is de enig juiste conclusie.
de jonge
@Melkboer16 eens. ten eerste was het toch de staat die met productiebeperkende maatregelen kwam en daar overheen ook nog eens ging korten, degene die toen bv 300.000 liter melkquotum had en nooit zou hebben bijgekocht zijn voor het grote deel gestopt omdat de inflatie wel doorging,en de inkomsten naar beneden... daar hoef je toch geen econoom voor te zijn? en hoe met de rest van de economie? welke concerns zijn groot geworden zonder een lening aan te gaan? ik zou het niet weten,zijn al die leningen dan ook allemaal de schuld van de banken?
+1
slagakker
@de jonge Hier stoppen alle mooie grote bedrijven met meer dan 150/200 koeien. Hoop boeren zijn het gewoon beu.
de jonge
@slagakker klopt, dat is nu, het ontmoedigingsbeleid van de staat doet zijn werk goed. het zijn gewoon schoften de zogenaamde ""leiders"" een paar mensen die voor de hele wereld zullen uitmaken wat goed en slecht is, ze zien alle burgers gewoon als een verdienmodel om hun natte dromen waar te maken, minder kan ik er niet van maken
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @slagakker:
Hoop boeren zijn het gewoon beu.

Denk eerder dat ze gewoon onder water staan. Zoals de Jonge zegt: je moet wel groeien om de inflatie bij te benen, maar dat is wat anders dan je onverantwoord overfinancieren.
+1
mlkvhoudr
@Melkboer16 het gaat ook niet om de gene met een goed plan maar om de gene met een minder goed plan of waar het gewoon niet goed uitpakt, mensen realiseren zich soms wel eens te weinig dat risico dragend kapitaal niet inhoud succes gegarandeerd
robbies
@Melkboer16
Quote:
met een goed plan is veel mogelijk

Mijn plan wilden ze niet in mee, via een derde persoon hetzelfde plan anoniem voorgelegd bij dezelfde behandelaars. Toen was het plots een "interessante financieringscasus" en wilde ze graag met de planmaker in contact komen. Ik heb bedankt, zul je begrijpen
George
@Melkboer16 Niet zo overdrijven , de man schrijft helemaal niks verkeerds.
Ik heb t verhaal nu gelezen , maar hij geeft toch ook netjes aan dat het voor hem makkelijker was omdat hij geen opvolger heeft. Maar ik ken hier ook gevallen die diep gingen omdat ze een opvolger dachten te hebben en uiteindelijk toch ook weer niet. Dat zijn dan toch minder leuke dingen.
+5
matt
”, zegt hij tegen de NOS.

Staatszender weer een boer,bij een verhaal gezocht.
hans1980
@matt het is gewoon noord korea nieuws
+2
sorry
@matt ik zou ze het niet gunnen zo;n verhaal aan een linkse kutkrant
matt
@sorry dat bedoel ik,heb het verder ook niet gelezen trouwens.
Kars
Na de 8.3% korting ook rechten gekocht, wat geld geleend bij me familie om ff voor te schieten.
De Rabobank deed moeilijk om het daarna terug te storten naar me familie.
Je had het ook bij ons kunnen lenen, was hun antwoord.
Dat vonden ze echt niet leuk dat ze buitenspel stonden.
Noorderling
@Kars
Hier wouden ze helemaal niks met fosfaat. Terwijl er 0 risico is en in het gehele plaatje het bedrijf flink te lijden heeft gehad van gelijke omzet met verdubbeling van financiering door aankoop grond en bouwen. uiteindelijk nog 2/3 eigen vermogen, dan moet je het vliegwiel aan slingeren in plaats van zand in de motor strooien.

En dan beginnen ze te piepen dat het beter moet.
Kip ei discussie kom je ook niet uit. Als je dan van de gebaande paden af gaat om wat te verdienen wordt het ze al gauw te spannend wat je wel niet van plan bent met papieren problemen op papier oplossen...
hans1980
@Noorderling en hoe heb je geld gekregen voor fosfaatrechten?
Noorderling
@hans1980
niet, 5jaars aflossen nekt iedere begroting.
Dan maar schrapen en scherp in het jongvee zitten, meer bouwland en minder koeien melken dan gepland.
We komen er wel, en er vast sterker uit dan we er in gingen. Grond kunnen behouden in plaats van moeten verkopen, grondprijs is sindsdien over de kop gegaan.

Nu is stikstof spannend en wil men liever niks en maar wachten totdat plannen van overheid bekend zijn.
Moet je eerst een vergunning hebben, al zou ik willen kan ik die niet eens aanvragen.
Met wachten is nog nooit iemand wat opgeschoten, alles wordt duurder inclusief rente.
Maar goed, je weet ondertussen wat je aan elkaar hebt. Aflopende rentes een beetje naar elkaar toe aan het laten lopen of variabel en maar eens een rondje bellen wie wat wil.
+1
demelkboer
" hij snapt dat veel boeren het geld wel aannamen"

Het lijkt wel criminele activiteiten dat boeren
Greetje
@demelkboer stelletje taalvirtuosen zijn het in ieder geval wel bij de nos
Todi
@Greetje En wat een knullige topic die grasbaal ook nog laat staan.
+3
Leo,s vriend
@Greetje nee, ken hem, en hij heeft het zo gezegd.
Snap het niet, geen bank komt met zak geld aan de deur, bank is een geldwinkel.
Jij komt met een plan, daar is geld voor nodig, dat geld heb je zelf niet, je vraagt het aan de geldwinkel, en die gaat er al dan niet in mee. Zo niet? dan is meestal je plan niet goed genoeg.
Heb zelf nog niet mee gemaakt dat bank leurde met meer geld dan ik nodig had.
+1
Twentsch Land
Kan zijn dan dat de bank dacht dat je al zat van hun had 😉


@Leo,s vriend
+2
pieta
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Heb zelf nog niet mee gemaakt dat bank leurde met meer geld dan ik nodig had

Ik heb wel een keer meer kunnen krijgen dan ik hebben wou. Maar ze waren wel op mijn verzoek bij ons. Ze kwamen het niet uit zichzelf aanbieden.
Greetje
Maargoed, in de kranten worden nu de toeleveranciers aangepakt. En eerlijk is eerlijk, de big agri is oppermachtig en ondernemers die niet zo sterk in hun schoenen staan worden makkelijk vermorzeld door alle mooie praatjes. Maar anderzijds is bieden de toeleveranciers in Nederland ook een bak kennis en mogelijkheden voor diegenen die het goed in de vingers hebben en zelf goed blijven nadenken.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Greetje:
En eerlijk is eerlijk, de big agri is oppermachtig en ondernemers die niet zo sterk in hun schoenen staan worden makkelijk vermorzeld door alle mooie praatjes.

Dat is in de gehele maatschappij zo, alles is op afbetaling te koop, abbonement voor je veel te dure iphone, afbetaling bij Wehkamp, auto private lease, aflossingsvrije hypotheken. Zijn ook genoeg ZZP'ers die direct een nieuwe transporter leasen en het allemaal niet op kan.
Iedereen wordt verleid geld uit te geven, ook boeren. In het verleden kon je op de euro nauwkeurig begroten met nagenoeg vaste kosten en melkprijs wat je ruimte was. Die tijden zijn over.

Dan moet je af en toe een eikel zijn en aan jezelf denken, hoe aardig iemand anders ook wel niet is of hoe leuk een nieuwe trekker of andere iets is.
+1
George
@Noorderling Mij hebben ze nooit een zak geld ergens voor aangeboden. Dus ik vind het een suggestief verhaal.
+1
Noorderling
@George
mee eens, media wil weer scoren.
Voor 0% rente of negatief hadden ze me wat aan mogen bieden, maar zijn ze jou en mij vast overgeslagen.
Aflossen in mijn eigen tempo zat er ook niet bij.

Kunt altijd verkennen wat wensen en mogelijkheden zijn van beide zijden om geen valse verwachtingen te scheppen naar elkaar toe. Maar die zak geld die ze kwamen droppen waaraan jezelf voorwaarden mocht scheppen heb ik helaas gemist.
Melkboer16
@George huh, daarnet zei je dat de man niks verkeerds schreef?!
Maar goed ik ken je langer als vandaag🤣
Maar stel het nou eens anders, de buurman daar gaat de grond verkopen en Schoonman heeft nog ruimte in de stal en voor de rest alles afgelost 10 jaar geleden.
De man had destijds veel tijd over en misschien een opvolger.
Had ie misschien 20 ha grond bijgekocht en 25 koeien meer gaan melken. Grond is de afgelopen 10 jaar over de kop gegaan daar en dan was de kop van de financiering er al behoorlijk af geweest.
Had ie misschien nou een opvolger gehad die er wel brood in zag en anders 20 hectare meer te verkopen.
Ik zeg niet dat het verhaal daar zo is maar het gebied kennende daar en een klein beetje mensenkennis op basis van wat de man verteld en ooit verteld heeft.
George
@Melkboer16
In 10 jaar krijg je geen 20 ha grond zomaar afgelost en heb je al 10 jaar zitten armoede lijden voor die kutgrond. Maar van mij mag iedereen zo gek doen als ze zelf willen.
+1
pieta
@George Volgens mij bedoelt ie gekocht voor 5 euro 10 jaar geleden, 1.5 euro afgelost(ongeveer 30 jaar aflossen) en de huidige waarde is bijv 7 euro. Dan heb je nog een schuld van 3.5 euro per m2 en een waarde van 7. Dus 3,5 voor jezelf.
George
@pieta Ja en wat heb je daaraan ? Zolang je hem niet verkoopt kun je er krom voor liggen en dat is wat ik bedoel.
ntd79
@George dat gaat wel heel kort door de bocht. Ik snap wat je bedoeld, grond is op de korte termijn een rukinvestering. Maar om het circus in balans te houden, een 20000 liter de bunder max, ontkom je er niet aan. En nu ga ik vloeken in de kerk. Om grondaankoop makkelijker te kunnen doen zul je enige omvang moeten hebben. Als je met een ton of zes melk even 10 bunder gaat kopen, dat hangt je jaren als een molensteen om de nek. Daar heb je gelijk in.
weurding
@ntd79 als je de toko vrij hebt is het te doen😉
+2
ntd79
@weurding ligt eraan waar je zit, in de polder hej de boks dan alweer vol😁
weurding
@ntd79 dat loopt makkelijker dan een steen om je nek😂
George
@ntd79
Ja ik kocht ooit 7,2 ha met 4 ton melk en met 9,7 % rente was dat ook als een molensteen om mijn nek. Ik vond het niet makkelijk dat grond kopen.
ntd79
@George dat snap ik, dat zet je eigenlijk je halve leven als actief boer op slot. Moet ook eerlijk zeggen dat het indertijd in Twente ook veel te veel een aanslag was. In het noorden waar je twee tegen een in het oosten kocht kreeg je armslag. Maar die tijd is hier ook geweest nu.
HansBa
@George 9,7 % rente? Dat is dan wel heel lang geleden. Toen ik in 94 begon was het 6 % . Daarna eigenlijk alleen maar omlaag. Wel variabel.
George
@HansBa Dat was in 1991 , twee jaar later was het 7,6%.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
@HansBa Dat was in 1991 , twee jaar later was het 7,6%.

In 1991 heb ik nog een paar ton (guldens uiteraard) op deposito bij de bank 10 jaar vast gezet tegen 9% rente
Wist toen de toekomst net zo min als nu .
Maar wel dat het toen een lekkere rente was , ook al kwam het bij mijn inkomen
Melkboer16
@George dan hebben ze jou toen wel flink genaaid zeg?
Wij hadden toen ook een forse hypotheek voor die tijd maar met 7% hield het hier wel op
weurding
@Melkboer16 klopt wel, 7,65 % 1993 hier
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
dan hebben ze jou toen wel flink genaaid zeg?Wij hadden toen ook een forse hypotheek voor die tijd maar met 7% hield het hier wel op

Dat zal dan wel , maar ik loop niet te zwammen hier , ik vond grond kopen een behoorlijk zware aanslag en dat terwijl ik nagenoeg geen schulden had behalve de vaste ruilverkavelingslasten die toen nog 21 jaar betaald moesten worden. Het was toen even 9,7% en als je ziet dat Arie 9% kreeg om te sparen dan trek je conclusie maar dat ik lieg. Later ben ik ook nog melkquotum gaan kopen en ook daar soms gedeeltelijk een lening voor afgesloten. Maar ik heb nooit zo'n heel lage rentepercentages gehad.
+1
Melkboer16
@pieta zo bedoel ik het idd @George. Schoonman kennende zat hij 10 jaar geleden al vrij en dat blijkt ook uit zijn woorden en het aanbod van de bank!
Als hij toen dat geld gebruikt had voor bedrijfsontwikkeling had hij nu meer gehad.
Wat heeft hij gedaan, belasting betalen denk 🧅!
Het is net wat je wilt en gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde.
Maar om als boeren nou zelf de Rabobank aan de schandpaal te nagelen met zulk soort interviews.
Zag die Annemarie die een vent zocht ook kakelen over dat Rabobank het daar niet goed had gezien. Dat is daar misschien zo maar de ABN en ING hebben haar ook niet als klant genomen omdat ze zo lief uit de ogen keek!
Als je financiering maar niet hoger is als je executiewaarde en je denkt er goed aan te doen met de dan in de dan geldende tijdgeest dan doe je niks verkeerd.
+5
mlkvhoudr
@Melkboer16 wat een hopeloos ouderwetse gedachten houd jij er op na, ga eens praten met accountants van buiten de landbouw, gooi die oogkleppen van zo min mogelijk belasting betalen eens af
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Melkboer16:
Wat heeft hij gedaan, belasting betalen denk 🧅!

van grond kopen, met huidige rente ga je helaas weinig minder belasting betalen.

Denk dat je als @mlkvhoudr de knop om moet zetten. Hoe ga ik 2 ton belasting betalen per jaar, mag je minimaal nog 2ton zelf houden. Dat is beter dan 0 euro betalen en net 50k over houden.
Kunst is wel om dat geld liquide te hebben, dat is een hele andere puzzel met investeren in grond.

Geen belasting betalen kun je niet structureel vol houden. Ook niet met mia, vamil of MDV stal. 10 jaar afschrijven maar daarna nog 10jaar aflossing bloot hebben liggen doet ook pijn. Je kunt jezelf alleen maar inhalen. Dus wat dat aan gaat, zou het streven moeten zijn om zoveel mogelijk te moeten betalen zijn en daarmee ook je bedrijf op sterkte houden.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
zo bedoel ik het idd @George. Schoonman kennende zat hij 10 jaar geleden al vrij en dat blijkt ook uit zijn woorden en het aanbod van de bank!Als hij toen dat geld gebruikt had voor bedrijfsontwikkeling had hij nu meer gehad.

Nu meer gehad? Ja als hij m nu verkoopt wel , maar als dat niet zo is heeft hij er vooral alleen maar lasten van gehad. Want verdienen met maiszaaien en koeien er op laten weiden doe je niet ook niet voor €50000/ha. Dat geld moet dan toch verdiend worden met wat je eerder al had .
Melkboer16
@George in jouw ogen🧅
Maar jij boert ook nog steeds ondanks dat je toen zulke dure grond hebt gekocht.
Schoonman had ook een opvolger kunnen hebben en dan was dat miljoen ook naar hem toegekomen. Dan kan je opvolger er mee verder en jou een leuk pensioen uitbetalen.
En kijk nou eens naar de melkprijs op dit moment en het dure voer dan wat hij er dan af had kunnen halen.
Of desnoods had ie er zonnepanelen opgezet. Nee grond rendeert nooit maar het verbrand ook niet.
Kraak toch nie altijd het vak van je voormalige collega’s af man.
George
@Melkboer16
Ik kraak helemaal niks af , en als iemand zich graag tot de nek in de schulden steekt moet ieder dat voor zichzelf weten. Maar het is gewoon niks voor mij. Ik zou er gewoon niet tegen kunnen.
Druk
@George
Jong zonder schuld, is oud zonder geld. Zo is het jouw toch ook gegaan?
George
Quote Reactie van @Druk:
Jong zonder schuld, is oud zonder geld. Zo is het jouw toch ook gegaan?

En dat schrijft iemand van 67 jaar? Dan zal het wel zo zijn. 😂
Maar ik heb zelden zo'n kwats gelezen hier.
+3
ntd79
@Melkboer16 zo is het wel. Als je een normaal gefinancierd melkveebedrijf bent, laten we zeggen met een miljoen liter eronder met een 60 a 70k aflossing, en je bent mooi met je bedrijf bezig, dat niet door de tijd wordt ingehaald, dan moet het prima te doen zijn om eens per jaar een 100 kilo fosfaat te kopen en eens in de vijf jaar een keer 4 a 5 bunder grond. En dat alles kan gewoon in prettige samenwerking met de Rabobank. Snap niks meer van die verhalen en dat boeren zich lenen om de Rabobank als een soort van maffia af te schilderen, en een paar van die guppekoppen ruiken nu bloed en maken gretig gebruik van de hysterie van dit moment. Je kunt wel menen niks te moeten doen, en sommige kunnen dat nog een heel poosje vol houden door te teren op het levenswerk van de generatie voor hun, of dat ze een keer een paar bunder warme grond verkocht hebben of een heel bedrijf en daar goed mee wegkwamen, maar uiteindelijk ben je weg. Evenals de meneer die hier zijn verhaal doet.
+2
George
Quote Reactie van @ntd79:
maar uiteindelijk ben je weg. Evenals de meneer die hier zijn verhaal doet.

Maak je nu niet teveel illusies , uiteindelijk zijn we allemaal een keertje weg . Met of zonder groot , klein, oud of nieuw bedrijf. De een meent dat ie flink moet investeren en groeien en de ander kiest voor een behouden vaart en vaak komen ze even ver. Het maakt allemaal niet zo heel veel uit. Je bent maar 1 keer op deze aardbol en zorg dat je een leuk leven kunt lijden , dat is het belangrijkst.
+1
ntd79
@George Wat het hier vaak een beetje is, er is geen middenweg. Als het over groei gaat, dan gaat het direct over 250 en meer, alle grond is door ASR betaald, een jaar later is het allemaal failliet enz enz(in mijn wereld boeren dat soort bedrijven allemaal door, in de rest van nederland schijnbaar allemaal in de verkoop) Ik maak me geen enkele illusie. Ik heb het over de aankoop van een 100 kilo fosfaat, dat is inclusief jongvee een 1,6 koe, en eens een keer een bunder of 5 grond, volgens mij is dat heel behoudend en helaas noodzakelijk om de rekeningen te kunnen blijven betalen op de lange termijn.
George
@ntd79 Een een keer een bunder of 5 grond , eerst schreef je elke 5 jaar een bunder of 4-5 grond. Dat betekend dat je elke 5 jaar 3 tot 4 ton investeert in grond . Ik denk dat dit heel moeilijk is ja om dit te doen naast andere investeringen die vaak nodig zijn om een bedrijf draaiende te houden.
+1
ntd79
@George welke andere investeringen heb je dan? Als er niks kan/mag/hoeft, dan heb je toch niks anders dan wat hoognodige vervanging?
George
Quote Reactie van @ntd79:
welke andere investeringen heb je dan?

Keertje wat groter onderhoud aan stal of huis , machine of trekker , melkmachine , erfverharding ,etc.
+1
pieta
@George Een goed draaiend bedrijf kan jaarlijks wel een hectare grond pakken zonder de financiering netto op te laten lopen. Het probleem zit hem vaak in overname of wanneer er fors in gebouwen geïnvesteerd moet worden.
+1
weurding
@pieta gaat nu wat beter met de huidige melkprijs maar vrees dat er meer waren die een kleine ha tekort kwamen laatste jaren
Melkboer16
@weurding die zijn dan gestopt!
T was hier de afgelopen jaren met 3 jaar droogte ook niet makkelijk.
Maar we zijn wel weer gegroeid in grond en koeien.
Dit jaar kan er iets meer maar een nieuwe tractor zit er echt niet in.
Moeten ook maar afwachten hoe het gaat met derogatie en wat de bank daar dan van zou vinden?
Qua bedrijf kan ik geen 5 jaar in de toekomst kijken hoe we er dan voor staan.
George
Quote Reactie van @weurding:
maar vrees dat er meer waren die een kleine ha tekort kwamen laatste jaren

Ik zeg eerlijk dat ik nooit ieder 5 jaar enkele hectares grond kon kopen , ik heb toen eens die 7,2 ha gekocht die begon met 9,7% rente en looptijd van 25 jaar en daar wordt je akelig braaf van als je dan ook nog eens af en toe wat vervangingsinvesteringen moest doen en destijds nog wat melkquotum deed kopen.
+1
weurding
@George ik ook niet, maar kwam ook niks te kort
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
ik ook niet, maar kwam ook niks te kort

Nee wij ook niet , en er heeft nooit iemand op zijn geld hoeven wachten. Altijd iedereen op tijd kunnen betalen, altijd alle jaren dat ik aan het boeren ben en alle jaren op deze aardbol.
Melkboer16
@George als dat je enige hypotheek was van pak m beet 400000 gulden op 4 ton melk en een bijna gloednieuw bedrijf destijds dan had je toch een luizenleventje?
Je was meer als zelfvoorzienend in ruwvoer en reed ook nog BMW.
Toen was de melkprijs toch beter als tot vorig jaar
George
@Melkboer16 Ik heb daarna nog quotum gekocht en daar ook hypotheek voor gehad en de ruilverkavelingslasten liepen toen ook nog 20 jaar en nee het voelde niet als een luizenleventje.
En bedrijf was al lang niet meer nieuw toen , begin / midden jaren 90 flink moeten renoveren , roosters , boxen , voerhekken etc. Je weet er gewoon helemaal niks vanaf en dan moet je niet oordelen. En in het begin van de jaren 90 was er ook geen BMW.
Melkboer16
@George maar waarom kocht je het dan? Moest het van de buren of zo? Het heeft blijkbaar allemaal gekund en je hebt geen honger geleden.
George
@Melkboer16 Flikker toch op man , ik heb altijd alles en iedereen ruim op tijd kunnen betalen na iedere investering die ik gedaan heb. Ik heb me nooit klem geinvesteerd en ik heb me nooit wat van buren aangetrokken en mijn eigen ding gedaan. Jij doet of ik nooit iets heb gedaan en dat alles is komen aanwaaien.
pieta
@weurding Dat kan, heb ik zelf niet gehad.
Robot-ph
@ntd79 precies de bewandelde route. Sinds overname gemiddeld ieder jaar een hectare grond in eigendom erbij en 2,5 koe.
+2
Newholland12
Bij veel andere bedrijven staat die opvolger wel klaar en die moet verder met het bedrijf, met al de lusten én lasten.

Bovenstaande spreekt voor zich
Had de openingszin moeten zijn
Trieste betweterige stopper
+3
George
@Newholland12
Onzin , ik zou het zo nooit hebben laten opschrijven over een zak mee geld niet gepakt. Maar voor de rest schrijft ie helemaal niks verkeerds en geeft zelfs aan dat het voor hem makkelijker was om niet te investeren omdat hij geen opvolger heeft.
+1
George
@Melkboer16
In 10 jaar krijg je geen 20 ha grond zomaar afgelost en heb je al 10 jaar zitten armoede lijden voor die kutgrond. Maar van mij mag iedereen zo gek doen als ze zelf willen.
Jan-T
Als je de tent wil verkopen en deze is volledig uitgeleefd en deze stal moet dan worden vervangen.
en de potentiële koper heeft net te weinig centjes heeft en de omzet kan ook niet meer worden verhoogd met deze stal.
Dan heb je een toko die je onder de prijs kan verkopen, als ook nog de sector in negatief daglicht word gezet.

Dus up-to-date houden die tent. en de verkoop prijzen van onze producten moet omhoog, Een andere optie is er niet om te over leven.
+3
George
@Jan-T
Waarom wordt door een te koop staand bedrijf met oude stallen de sector in negatief daglicht gezet? Die begrijp ik dan weer helemaal niet. Ik heb hier op de woonhuizen na alle gebouwen op nul waarde gezet en eigenlijk moet ik ze zelfs op negatieve waarde zetten. Maar dat interesseert me helemaal niks want ze zijn helemaal betaald en ik maak me geen illusies wat potentiele kopers betreft want die zijn er simpelweg niet meer voor alle erven en gebouwen! De keuze is reuze ook in bedrijven met nog nieuwe gebouwen. Vaak moeten dat soort bedrijven een grotere veer laten dan bedrijven met volledig afgeschreven gebouwen.
Kijk eens hoe het de varkenssector is vergaan , daar werden up to date bedrijven gesloopt door de opkoopregeling en dat was vaak de beste koper omdat andere er niet waren.
Het allerlaatste stuk van je zin ben ik volledig met je eens , de opbrengstprijzen van onze producten moeten zeker omhoog.
+1
hans1980
@George ja met jou eens, je zag tijdens de stallenbouw house (2006-2015) veel bedrijven verdubbelen spiegelen, vaak met de wetenschap dat ze geen opvolger hadden, 10 jaar later spul weer tekoop zetten stallen half afgeschreven en die boeren waren financieel beter af geweest als ze niet gebouwd hadden
George
@hans1980 Dat weet ik ook zeker.
Melkboer16
@George de melkprijs is inmiddels bijna verdubbeld Sjors, slachtkoeien zijn ook bijna verdubbeld en de kostprijs volgt ook.
Afgezien van de hele stikstofellende en de derogatiesores vind ik het een mooie tijd om te melken.
Als ik er dan werkelijk zo zat van was als jij dan maakte ik er gauw kleingeld van.
arjen90
Een bank door en voor boeren opgericht zou er nog steeds voor de boeren moeten zijn, dat laatste betwijfel ik, de Rabobank kan zelf in problemen komen als de financieringen niet (volledig) terug betaald kunnen worden. Maar gelukkig kunnen ze altijd nog gered worden door de overheid als het zo ver "moet" komen. Geen zorgen...
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arjen90:
Maar gelukkig kunnen ze altijd nog gered worden door de overheid

Waar denk je dat die 25 miljard (met omweg) naartoe gaat? En waarom de RABO door het (stik)stof gaat?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , natuur , rabobank , melkveehouder , bank en NOS geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
96
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0