Familiekudde lijkt mij knudde.

Weer een braaksel van de WUR:

Familiekudde flinke stap vooruit dierenwelzijn
De Familiekudde is een innovatief en duurzaam concept om melkvee te houden, gebaseerd op de behoeften van de koe. Het concept biedt een natuurlijke leefomgeving voor rundvee door te werken met stabiele kuddes, het kalf bij de koe te laten en niet te onthoornen. De Familiekudde heeft de belofte in zich een flinke verbetering in dierenwelzijn te verwezenlijken voor melkvee, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research in samenwerking met het Louis Bolk Instituut.

De Familiekudde biedt voldoende ruimte en mogelijkheden voor het gedrag dat past bij de biologische en ethologische behoeften van de dieren zoals zorgen voor passend voedsel en manier van voeden, adequate watervoorziening en mogelijkheden voor wateropname, gelegenheid voor rusten, herkauwen, bewegen en andere lichaamsverzorging, mogelijkheid voor uiten van sociaal gedrag, voortplantingsgedrag, maternaal gedrag, exploratie en spel.

Drie voorbeeldontwerpen
Wageningen UR heeft de Familiekudde volgens een methodische aanpak met een netwerk van melkveehouders uitgewerkt tot drie voorbeeldontwerpen. Om de Familiekudde in de praktijk te realiseren moeten de voorbeeldontwerpen nog worden aangepast aan de specifieke eisen en de context van de individuele melkveehouder.

Consequenties voor melkveehouders
In het onlangs verschenen rapport ‘Familiekudde State of the Art' maken de onderzoekers een inschatting van de consequenties van het houden van een Familiekudde. Daarnaast geven zij aan hoe melkveehouders met verwachte knelpunten kunnen omgaan. Ze vergelijken de Familiekudde met de biologische en gangbare melkveehouderij voor het type koe, omgaan met overdracht van ziektekiemen, voeding en voersysteem en sociale interactie in de kudde. In een Familiekudde past een makkelijk melkbare koe met goede moedereigenschappen bijvoorbeeld beter dan de hoogproductieve HF-koeien. Daarnaast wordt een inschatting gemaakt voor de economische consequenties en impact op het milieu.

Benadering ziekten
De Familiekudde benadert de gezondheid van het vee principieel anders dan nu gebruikelijk is in de gangbare melkveehouderij. Voor de relevante dierziekten, staan in het rapport de aandachtspunten op een rij. Dit betreft paratuberculose, salmonella, BVD, klauwproblemen, mastitis, kalverdiarree, longproblemen, pinkengriep, maagdarmwormen en longworm.

Door te experimenteren met de Familiekudde in de praktijk en te leren van elkaars ervaringen moet het Familiekudde-concept verder worden ontwikkeld. Dat geldt niet alleen voor melkveehouders, maar ook voor andere betrokken partijen.

Ik zie wel nadelen maar geen voordelen.
Poll: k zie wel nadelen maar geen voordelen
  • eens
  • oneens
  • [*]kwee nie
    Tussenstand:

    Deel dit topic

    Reacties

    Jan S
    😀
    Wimsumar
    Beste discussieleden: Ik vind het ook een nogal onsmakelijk idee, melk te drinken afkomstig uit een tepel die een ander in de bek heeft gehad.
    gtotep
    Wimsumar Schreef:
    -------------------------------------------------------
    > Beste discussieleden: Ik vind het ook een nogal
    > onsmakelijk idee, melk te drinken afkomstig uit
    > een tepel die een ander in de bek heeft gehad.
    >

    bekijk eens een pornofilm........................
    met dezelfde gedachtegang gaat je dan helemaal alles over
    Wimsumar
    Beste Gtotep: Ik bedoel van dittum:


    en dan bedenken zelf de restmelk uit het glas te drinken.

    « Terug naar discussielijst

    Deel ook jouw kennis en inzicht

    Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , koe , dierenwelzijn , melkvee , salmonella , mastitis , wageningen-ur , duurzaam , gezondheid , dierziekten , dieren , melkveehouders , melkveehouder , klauwproblemen en bvd geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

    REACTIES
    4
    DEELNEMERS
    3
    WEERGAVES
    3