Boerderij ruilen? Provincie biedt biologisch bedrijf van 13 miljoen aan

Een provincie die een boerderij heeft gekocht en nu weer te koop zet. Het klinkt gek, maar in de stikstofcrisis kan het allemaal. Het bedrijf is alleen te koop voor boeren die nu dicht bij kwetsbare natuur zitten en daar veel stikstof uitstoten.

Deel dit topic

Reacties

+2
aldert
Dus 13 miljoen en een heel pakket aan aanvullende voorwaarden ? Hoe kan zoiets nou draaien ? Word ik dan toch te oud om dat te begrijpen ?
bio boer
@aldert er zat/zit 200 ha bij dan is het weer koopje voor nederlandse begrippen
Noorderling
@bio boer
Huiskavel op klei wel, maar overal wat versnipperd land op afstand doet bewerkingskosten exploderen. Verkaveling maakt de waarde, stal op verkeerde plek is weinig waard en daarom ook nog niet verkocht denk ik.

Enige optie die ik zie is grond deels los verkopen en geiten of jerseys melken op grond van akkerbouwers uit Flevoland met uitruil van voer-mest. Grond lasten ten opzichte van opbrengst + bewerkingskosten gaat geld kosten.
Druk
@Noorderling
Dit soort ‘asfaltboeren’ heeft geen toekomst, toekomstbestendige melkveehouderij heeft minimaal 70% huiskavel nodig.
Noorderling
@Druk
Euro regeert vroeg of laat toch, als dat zo slecht rendeerde gebeurde het niet.
Blijkbaar wegen grond, vocht en bewerkbaarheid toch zwaarder dan een beetje transport.

Dan kan een haag wel wat bluffen, maar tegen het geld is niet te vechten. Nu probeert men de ontmoedigingskaart met wat bluf te trekken. Gelukkig reageert de sector daar nog niet op, op een enkel individu na wat ik volledig begrijp.
bio boer
@Noorderling toch gaat dat systeem je keer dwars zitten door regelgeving denk je niet over 10 kaar de gehele melkvee houderij grondgebonden zouden melkgeiten daar ook niet intervallen?
Noorderling
@bio boer
Wat is grondgebonden, mest en voer binnen 20km? en is volledig dan inclusief krachtvoer?
Bedrijf zit tegen veluwemeer aan vlakbij de polder. zijn vast niet als eerste aan de beurt.
bio boer
@Noorderling dat blijft goede vraag maar grond op naam zal vast nodig zijn
+1
Noorderling
@bio boer
ze gaan het nooit hard maken.
Wie gaat bierbostel, perspulp, tgc, aardappelvezelfs allemaal opruimen?
Als GVE per ha omlaag gaat, vinden reststromen hun weg niet.
Daarnaast wordt vergroening ook nog wel een ding, waarbij akkerbouw niet aan minder rustgewassen toekomt, dat moet ook zijn plek vinden.
Enige intensiteit is nodig om alles te gebruiken, maar ook ruwvoer optimaal te benutten. Dat is bijna 1+1=3.

Maar goed, misschien moet het maar spaak lopen. Dat borgen verwacht ik niet dat de overheid zich aan gaat branden, hakt men liever in dier of fosfaatrechten. Heeft men 100% garantie dat er niet meer komt, papieren problemen worden verder op papier opgelost.
Jaap40
@Noorderling was er niet ergens een nieuwe regel dat boeren naar verkoop aan overheid geen boer konden blijven? Het beroepsverbod?
+1
cjw73
@Jaap40 dat beroepsverbod zit in de huidige opkoopregeling, en doordat hier niemand op inschrijft verdwijnt dst in de volgende ronde.
labella
Quote Reactie van @Noorderling:
Wie gaat bierbostel, perspulp, tgc, aardappelvezelfs allemaal opruimen?

Kunnen ze daar geen vegaburgers van persen?
+1
Jaap40
@Noorderling inhakken op de fosfaatrechten gebeurd al hé bij iedere transactie. De sector saneert zichzelf continu. Overheid zal in die zin weinig doen.
En grondgebondenheid blijft, als je het mij vraagt, een grote fabel. Een precieze invulling daaraan geven is schier onmogelijk.
cjw73
@Jaap40 grondgebonden zijn straks zomaar wanneer de derogatie verdwijnt
Jaap40
@cjw73 maar hoe bedoel je? Wat is uiteindelijk grondgebondenheid.....?
Mest op de juiste manier aan hectares gebonden?
cjw73
@Jaap40 hoe dan ook zul je in de toekomst hectaren nodig zijn. Wanneer er minder mest op komt, komt er ook minder af. En je moet de kuubs ook kwijt. Maar er is straks land overen teveel wanneer de veestapel krimpt dus geen nood.
bio boer
@Noorderling zo ver zijn we nog lang niet dan heb je het over 1 of 1.5 gve per ha als je helemaal geen veevoer meer hoeft aantevoeren wat is landelijk gemiddelde 2.3 gve per ha ? Dus dat is nog het dubbele
Ik denk dat grond gebonden ergens rond de 2 gve zal zijn maar precies is het mij ook nog niet duidelijk
Jaap40
@bio boer 2 gve... ik heb nog nergens vernomen wat dit in gaat houden, de grondgebondenheid. Dat er grond voor gebruik in overvloed zal zijn? zou kunnen.
Noorderling
@bio boer
Dat past me dan weer wel, dan is er zomaar nog 500.000ha grond beschikbaar om 2gve op te plaatsen.
Zelf kan ik dan wel 100ha regelen in plaats voor schone aardappelgrond. Komt er dan minder vee in Nederland?
cjw73
@Noorderling en jij denkt dat iedere akkerbouwer zijn grond op papier zal afstaan.....
+1
George
@cjw73 Ik in ieder geval niet.
bio boer
@Noorderling ja door afroming fosfaatrechten en opkoop strepen ze ook productie rechten door die die norm heeft voor veel veehouders ook wel veel impact er zijn ook met 4 gve per ha die moeten dan nog dubbel zo veel grond werven
Wat dacht je van die bedrijven met 500+ melkoeien hebben vaak ook geen 250 ha in gebruik even 50 ha extra opscharelen in de buurt valt ook niet mee of hier niet idereen wil er wel wat bij op naam
bio boer
@bio boer ik weet niet of het al in de wet staat maar geb al paar keer gelezen in 10 jaar moet de gehele melkvee houderij grongebonden zijn ga er van uit dat wat grond gebonden was voor de fosfaat rechten dan ook grondgebonden gaat worden maar meschien gaan ze ook wel verder met (65)% eiwit van eigen land 🤷‍♂️
Jean-PierreK
@bio boer & @Jaap40 , grondgebondenheid willen ze ook koppelen aan (blijvend) grasland.

(klik om te vergroten)

bio boer
@Jean-PierreK 70% gras waar van 35% blijvend gras was het voorstel in 7e actieprograma nitraat of dat was het advies ik weet nier waneer het 7e actieprogramma nitraat definitief wordt ?

(klik om te vergroten)

Noorderling
@bio boer
Grootste melkveehouder in de provincie heeft er dit voorjaar nog 50ha bijgekocht.
2gve lukt niet, maar zit niet ver boven 2koeien per hectare. Die 500 koeien haalt hij wel, ook 2x.
Aantal koeien zegt niet direct iets.

@cjw73
Als dat een win-win situatie oplevert wel.
Ga maar eens rekenen aan nieuw glb vergroening, je bent gewoon meer rustgewassen en dus grond nodig voor dezelfde omzet. Kun je wellicht samen nog wat groeien in intensieve teelten, en als melkveehouder wat meer grond onder je bedrijf schuiven om meer vee te houden. Melken op rust en eiwitgewassen en akkerbouwer kan meer grond betelen met gewassen die geld opleveren.
Heb je beide winst in plaats van ieder te strijden op je eigen eiland.
Moet je wel iets bieden wil je wat terug krijgen, van beide zijden. Als dat belang er is samen met financieel kan er van alles.
cjw73
@Noorderling ben ik wel met je eens, alleen 1 belangrijk punt in dit stuk is, jij en ik zitten in een gebied waar akkerbouw mogelijk is, en dan is ruilen of samenwerken niet zo moeilijk. Maar dit geldt zeker niet voor heel Nederland.
bio boer
@cjw73 veen weide zal wel wat op de Ierse bedrijfvoering tour moeten als ze dat al niet hemaal onderwater zetten 🙈 op de zware klei regio van friesland de greidhoeke zitten ook flink wat koeien waar eigelijk elke ha al in gebruik is van melkvee als daar minder melkoeien per ha moeten is enige wat nog kan is minder koeien
Spantenknooier
@Noorderling dat is nog geen 0.5 euro / liter melk financiering erbij, alles in verhouding. Buiten dat het natuurlijk een zeer knappe prestatie is.
+1
cjw73
@bio boer ik vind gezien hier in de omgeving dat de bedrijven met 400 of meer koeien veel ruimer in het land zitten dan de groep van tussen 150 en 300.
bio boer
@cjw73 dat zou best kunnen heb niet allemaal door gelicht de meeste groeiers groeien harder in koeien dan grond wat ook wel begrijpelijk is met grondprijs hier in nederland tegeover voerprijzen
boer03
Het wordt aangeboden voor 13 miljoen. Het is nog (lang) niet verkocht voor 13 miljoen
+1
Noknok
@boer03 je mag je eigen boerderij inruilen, hoeft geen 13 miljoen op te brengen als er maar wat stikstof bij zit. Hoe groot maximaal verschil tussen waardes van je eigen en dat bedrijf staat er niet bij.
+2
Jannus
@Noknok van ruilen komt er 1 te huilen
+1
MTSTAMMINGA
Slim van de prov zo weten ze op een legaale manier wie door wil !!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's biologisch , stikstof , natuur , boerderij en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0