Rabobank ontkent spijtbetuiging voor stikstofcrisis



Quote:
De bank ontkent spijt te hebben betuigd voor de stikstofcrisis tegenover dagblad Trouw. Wel zegt Rabo: 'Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen'.

Deel dit topic

Reacties

sorry
### Goed om te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiƫren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl ###

LANDBOUW
Rabobank ontkent spijtbetuiging voor stikstofcrisis
Vasco van der Boon Rob de Lange 07:50 Aangepast om 11:32

Deel via WhatsApp
Deel via Twitter
Deel via Facebook
Deel via LinkedIn
Deel via E-mail

Bewaar artikel in Mijn Nieuws

Uit protest tegen het stikstofbeleid heeft een boer heeft een tekoopbord in zijn weiland geplaatst. Foto: Sander Koning/ANP
Rabobank, veruit de grootste geldverstrekker voor boeren in Nederland, ontkent dat het tegenover dagblad Trouw spijt heeft betuigd voor de stikstofcrisis. Een woordvoerder van de bank stelt tegenover het FD dat Trouw de bank woorden in de mond legt die niet zijn gebruikt. Hij reageert op een Trouw-artikel dat vrijdagochtend veel media, waaronder het FD, overnamen.

'Feitelijk onjuist'
De gang van zaken volgens Rabo is dat de bank Trouw schriftelijk antwoord heeft gegeven op vragen over het milieu- en financieringsbeleid van de bank. Een artikel hierover kopt Trouw met: 'Rabobank betuigt spijt voor rol in de stikstofcrisis.' Maar de bank distantieert zich nu van dit krantenartikel.

Het artikel in Trouw is 'feitelijk onjuist', meldt de Rabo-woordvoerder telefonisch en schriftelijk op zijn initiatief aan het FD. De auteur van het Trouw-artikel zegt vrijdagochtend in een reactie op de Rabo-kritiek dat Trouw volledig achter de publicatie blijft staan: 'Lees ons artikel en trek je conclusie.'

De Rabo-woordvoerder stelt: 'ā€œSpijtā€ is (schriftelijk) niet gezegd, en deze mening zijn we ook niet toegedaan. Het is feitelijk onjuist. Juist is: Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen ā€” dat is ook wat gezegd is'. Die laatste zinsnede staat ook in Trouw. De bank meldt ook: 'We kijken met gemengde gevoelens terug op de jarenlange schaalvergroting die werd ingezet door de overheid'.

Volgens de bank is het jammer dat de verandering van de landbouw niet eerder is ingezet. De bank zegt dat het nu zaak is 'alles op alles te willen zetten voor een realistische en goede oplossing'. De bank 'wil hier beslist een rol in nemen.'

Gevoelige positie
Rabobank heeft een gevoelige positie in het stikstofdossier. De bank heeft tientallen miljarden aan de sector uitgeleend. De Tweede Kamer sprak onlangs de wens uit dat banken en agrarische bedrijven meebetalen aan het oplossen van de stikstofcrisis. Een spijtbetuiging van de bank kan de deur openen tot een gedwongen financiƫle bijdrage van de bank aan een sanering van de landbouw.

Milieugroepen zijn niet te spreken over het milieubeleid van Rabobank. Milieudefensie heeft de bank in het vizier als mogelijk doelwit van een klimaatproces, zoals de actiegroep eerder tegen Shell aanspande en won. Directeur Donald Pols van Milieudefensie riep onlangs in een opiniebijdrage in het FD de bank op leningen aan boeren kwijt te schelden om hun omschakeling naar milieuvriendelijke landbouw te vergemakkelijken. De bank heeft volgens Milieudefensie vervuiling door de landbouw aangejaagd.

Te weinig toekomstperspectief
Vorige maand nam Wiebe Draijer, topman van Rabobank, in een interview met het FD afstand van de aanpak door het kabinet van de stikstofcrisis. De bank staat wel achter de stikstofdoelen van de regering, maar vindt dat boeren te weinig toekomstperspectief wordt geboden. Dat bemoeilijkt het overleg terwijl het volgens Rabo-bankier essentieel is voor effectief beleid 'dat de boeren aan tafel komen'.

Draijer zei het contraproductief te vinden om 'eenzijdig vanuit de overheid te focussen op stikstofreductie'. 'De schokgolf' en 'beklemming' die de kabinetsplannen onder agrariƫrs veroorzaakt, baren hem grote zorgen. Draijer sprak van een 'emotionele aanslag'.

Milieuorganisatie Wereldnatuurfonds (WNF), al jaren een vaste partner van Rabobank, bekritiseert in Trouw het plan van de bank om met machineproducent Lely en zuivelconcern FrieslandCampina boeren te stimuleren te investeren in robots en nieuwe vloeren in de veestallen. Daarmee kunnen koeienpoep en urine van elkaar worden gescheiden, waardoor minder stikstof vrijkomt. Volgens het WNF maakt Rabobank zich hiermee schuldig aan ā€˜schijnzekerheid op de korte termijnā€™.

Lees ook:
Rabobank keert zich tegen stikstofaanpak kabinet.





Lees het volledige artikel: fd.nl/samenleving/1446055/…
kearl
Baarsma zou wel weer uit eigen beweging weer wat gezegd hebben. Laat haar dat volgende keer lekker onder haar eigen naam doen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rabobank , bank , kennis en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0