Ministerie van Financiën: ‘Meer dan de helft van de boerenveebedrijven moet stoppen of krimpen’



Quote:
Stikstofcrisis: Uit berekeningen van het ministerie van Financiën blijkt voor het eerst hoeveel boerenbedrijven geraakt worden door de stikstofplannen van het kabinet.

Deel dit topic

Reacties

bonsjoer
De huidige stikstofstrategie van het kabinet zal er volgens berekeningen van het ministerie van Financiën toe leiden dat 11.200 boerenbedrijven moeten stoppen en nog eens 17.600 boeren hun veestapel fors zullen moeten inkrimpen, met een derde tot bijna de helft. De berekeningen zijn woensdagmiddag gepubliceerd en maken voor het eerst inzichtelijk hoe hard de agrarische sector (in totaal zo’n 40.000 tot 50.000 boerenbedrijven met vee) wordt geraakt door de stikstofplannen van het kabinet.
Het ministerie van Financiën publiceerde een groot aantal interne stukken op verzoek van de Tweede Kamer, nadat NRC eerder schreef over het bestaan van de berekeningen door Financiën. De stukken leggen een sluimerend conflict bloot tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), dat het voortouw neemt in de stikstofaanpak, en het ministerie van Financiën, dat waakt over de kosten. De stikstofaanpak in het coalitieakkoord van Rutte IV wordt gezien als ‘de LNV-aanpak’: er is veel geld beschikbaar om boeren uit te kopen of hun bedrijven te innoveren zodat ze minder stikstof uitstoten, maar er moet zo min mogelijk dwang worden toegepast.

Het ministerie van Financiën is het met die strategie niet eens en heeft daarom de afgelopen maanden herhaaldelijk geprobeerd het kabinet op andere gedachten te brengen door de kosten en uitwerking van het uitgestippelde beleid in beeld te brengen. Zo hamert Financiën er in de gepubliceerde stukken op dat de koers „van LNV waarschijnlijk niet binnen het budget past”.

24,3 miljard euro gereserveerd
Er zijn vele wegen die leiden naar het stikstofdoel voor 2030: in dat jaar moet bijna drie kwart van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Nederland zo gezond zijn dat de kritische depositiewaarde (KDW), een soort thermometer voor stikstofschade, niet wordt overschreden. Om dat doel te halen heeft het kabinet 24,3 miljard euro gereserveerd om de uitstoot terug te dringen.

Het kabinet heeft besloten dat de landbouwsector zijn stikstofuitstoot het komende decennium met 39 kiloton moet terugdringen. Gedachte achter de kabinetsstrategie: de pijn moet over de agrarische sector worden uitgesmeerd. Een concrete uitwerking van de doelen voor andere sectoren, zoals de luchtvaart, volgt later dit jaar.

Maar het huidige landbouwdoel is veel te hoog, schrijven de ambtenaren van Financiën in één van hun nota’s voor hun minister, Sigrid Kaag (D66). Zo hebben zij berekend dat bijna 29.000 boerenbedrijven moeten stoppen óf inkrimpen als het kabinet een stikstofdoel hanteert van 40 kiloton. Zo „worden meer bedrijven geraakt dan nodig”. De ambtenaren vermoeden dat deze strategie is gekozen omdat een „meer evenredige verdeling van pijn” mogelijk makkelijker te verkopen is „dan een gerichte aanpak”.

Grootste vervuilers
Want als het kabinet kiest voor dezelfde aanpak maar het stikstofdoel verlaagt naar 30 kiloton, schrijven de ambtenaren van Financiën, worden de natuurdoelen nog steeds gehaald. Dan moeten er ook 11.200 boeren stoppen, maar hoeven daarbij slechts 200 bedrijven te krimpen, in plaats van 17.600. Bij een gerichte aanpak komt de nadruk meer te liggen op het uitkopen of het onteigenen van boeren. Dit ligt zowel binnen de agrarische sector als in de politiek zeer gevoelig en zorgt voor veel weerstand.

Volgens de stukken van Financiën heeft dit grote verschil een duidelijke oorzaak: de eerste euro’s worden het effectiefst besteed, omdat je daar de grootste vervuilers van uitkoopt. Hoe hoger het doel, hoe meer boeren er moeten worden uitgekocht om één kiloton winst te boeken.

Opvallend: terwijl minister Kaag eerder de stukken van Financiën waar NRC over berichtte nog afdeed als een „ambtelijke exercitie”, waarmee zij deed voorkomen dat ze alleen bekend waren binnen haar eigen ministerie, schrijft zij nu aan de Tweede Kamer dat de uitkomsten van de berekeningen ook zijn besproken in overleggen met ambtenaren en ministers van andere ministeries. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën benadrukt dat de berekeningen „nog indicatief en onder voorbehoud van validatie” zijn.

Lees ook:Hoe staat de natuur ervoor? Alles over het Nederlandse stikstofprobleem
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weet niet of de huidige aanpak ertoe leidt dat bijna 29.000 boerenbedrijven moeten stoppen of krimpen. „Ik kan de Financiën-berekeningen niet reproduceren.” Er is bewust een „hoge marge” aangehouden van 39 kiloton reductie, zegt hij, zodat de doelstelling gaandeweg mogelijk nog aangepast kan worden. In het Startdocument Nationaal Programma Landelijk Gebied staat dat de stikstofdoelstellingen dit najaar nog kunnen worden aangepast per gebied aan de hand van nieuwe inzichten. Of de stikstofplannen financieel onhaalbaar zijn, zoals de ambtenaren van Financiën beweren, daarover houdt LNV zich op de vlakte. „Er zit voorlopig nog voldoende geld in kas.”
Noorderling
@bonsjoer
Had Segers wel gelijk, burgeroorlog.
Stadium veenbrand zijn we voorbij als bovenstaande klopt.
+10
matt
@bonsjoer
Opvallend: terwijl minister Kaag eerder de stukken van Financiën waar NRC over berichtte nog afdeed als een „ambtelijke exercitie”, waarmee zij deed voorkomen dat ze alleen bekend waren binnen haar eigen ministerie, schrijft zij nu aan de Tweede Kamer dat de uitkomsten van de berekeningen ook zijn besproken in overleggen met ambtenaren en ministers van andere ministeries


Kaag flink zitten jokken,ze deed voorkomen dat ze tot voor kort niks van
Deze berekeningen afwist.
Wat is het toch een vieze bende die nieuwe,bestuurscultuur.
Ze gaan er niet met 1 maar met 2 gestrekte benen in,veel te hoge doelen opleggen.
In een veel te kort tijdsbestek,de boerenhaat zit diep. 😞😞
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @matt:
Kaag flink zitten jokken,

Liegen en bedriegen = nieuwe bestuurscultuur. O...de oude ook 😁
cjw73
@matt dat vergeten leert snel aan. Eerst was het alleen rutte
+2
klant
@bonsjoer hoe groter de bende hoe beter nu helemaal niet meer willen praten raken ze nog meer in paniek.
arjank110
Dit wordt vuurwerk! Zet hem op Lientje!
+4
Spuit11
@arjank110 haha lientje?? Die claimt een overwinning als we ipv 40 "maar" 35 kiloton hoeven te reduceren. Alles moet van tafel en anders niks!
+5
arjank110
@Spuit11 daar zou je jr nog wel eens in kunnen vergissen. Onderschat het team om haar heen niet
+1
Twentsch Land
Wat ist dan nou weer .... min landbouw ... min stikstof en dan begint financiën ook nog even !!!

Wordt met de dag gekker.
+2
weurding
@Twentsch Land zo ik het lees zegt financiën dat het niet kan?
+1
Twentsch Land
Owh, ben ik te voorbarig ... das een beetje dom 😬 ik lees het even opnieuw 👍🏻

@weurding
+2
George
@weurding Financiën ziet meer in een gerichtere aanpak en eventueel onteigenen . Of lees ik dat weer verkeerd? Met een gerichtere aanpak hoeven minder bedrijven te krimpen en te stoppen?
+1
bio boer
@George dus allen bedrijven die een hoge depositie op natuur hebben het kabinet wil dat overal wat gebeurt ook al zit je zelf in een nu nog vergunnings vrije gebied 25 km van de n2000
+1
mlkvhoudr
@bio boer ze hadden nog verf over op de kleuterklas die het kaartje mocht intekenen
+1
bio boer
@mlkvhoudr sprak laast met een vergaderboer hier uit de buurt de provincie had al met hem gebeld die zijden al maak je maar geen zorgen voor we aan jou toe zijn is het geld al lang op
BertK
@George Met gerichte aanpak worden vooral de intensieven en dicht bij N2000 gepakt. Heel de Gelderse Vallei leeg. Ergens is de keus gemaakt dat zoveel mogelijk veehouderijen leveren mogen. Levert ook meer grond op?
+1
de Tank
@weurding zo lees ik het ook😋
BertK
@Twentsch Land Blijkbaar is er meer aan de hand dan eerst verteld wordt.
+3
Huppel
In het FD overigens een hele andere toonzetting

fd.nl/politiek/1445865/…

- Het kabinet heeft vorige maand doelbewust gekozen voor een harde stikstofaanpak van de boeren.
- Interne stukken van Financiën spreken van 'overshooting' die vijfmaal meer boeren raakt dan nodig is.
- De gekozen harde aanpak is veel duurder dan nodig. En dan nog is het budget (€24 mrd) te weinig.

Wordt wel tijd om het zomerreces binnenkort vroegtijdig af te breken....

De kamerstukken van vandaag geeft een aardig kijkje in de keuken

tweedekamer.nl/kamerstukken/detail/…
tweedekamer.nl/kamerstukken/detail/…
tweedekamer.nl/kamerstukken/detail/…
+1
mlkvhoudr
@Huppel dit is geen nieuws toch dit is gewoon een politieke wens van D66 waar ze niet goed over nagedacht hebben
+1
Huppel
@mlkvhoudr dat klopt, maar het signaal komt nu wel uit een hoek wat de coalitie niet zomaar aan haar voorbij kan laten gaan. En zijn wel de scheuren in het mantra van dat "het moet" en "de doelstellingen staan vast". Ben erg benieuwd hoe stellig Remkes aan de opgegeven doelstellingen blijft vasthouden. Wordt straks wel eens tijd dat hij wat geluid laat horen.
+3
BertK
@Huppel Verklaart ook waarom RIVM het kaartje niet mocht maken. Politiek wilde bepalen waar boeren sneuvelen, de doelmatigheid was niet belangrijk. RIVM had heel ander kaartje gemaakt mits ze een eerlijke vraag gesteld gekregen hadden.
Klussera
Is kaag niet op vacantie tijd voor nieuwe verkiezingen of staat dit allemaal al vast??
jan-cees
De antwoorden op de vragen van Omtzigt en Caroline bevatten paar honderd pagina aan bijlagen . Heb er nu circa een derde van gelezen . Wel opmerkelijke zaken die aan het licht komen.
Twentsch Land
Waarom moet dat 300 pagina’s zijn ......waarom kan het niet op 30 pagina’s ?

@jan-cees
+3
cjw73
@Twentsch Land op 30 pagina's kun je veel te weinig moeilijke woorden kwijt
weurding
@cjw73 hebben ze het in het Fries geschreven?🙃😅
+2
cjw73
@weurding nee want wij hebben niet zoveel moelijke woorden. Ze doen het liefst in half Engels, om de popie jopie uit te hangen.
+1
hans1980
@jan-cees nou gaat er nog wat veranderen?
Na stikstof komt methaan en dan nitraat
Ze willen ons weg hebben linksom of rechtsom
+1
GJKlaassen
Kaag bleek 25 mei al op de hoogte te zijn van de berekeningen. Dus al voor de brief begin juni van VD Wal.

Wat een smerige overheid creëert ze met haar leiding geven nieuwe stijl.

Opstappen!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stoppen en stikstofplannen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN