Geen Intrerim uitkering RFC

Ivm onzekere 2e helft 2022

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Das niet best …..
sorry
Ja friso ging niet door
labella
@sorry Als het daar van af hangt is het niet best.😅
+2
Johannushoeve cv
Rfc moet de subsidies betalen voor de lelys.
Hendrik1983
Opzich verstandig!
jg
Noorderling
@Hendrik1983
Hoe lang laat je angst regeren, als je internationaal in allerlei instabiele landen bewust geld zoekt. Dan mag onzekerheid toch nooit een excuus zijn, samen met het dieseltje valuta effecten?
+5
de Tank
@Noorderling Anderzijds lees ik hier ook dat boeren een grotere buffer wel prettig vinden, angst zit niet alleen bij FC, verder hadden ze de interim uitkering wat mij betreft achterwege mogen laten. Ik beoordeel mijn resultaat ook per jaar en reken op basis daar van af, niet op een half jaar.
+2
achterhoeker2
@Noorderling De euro is wel gezakt ten opzichte vd dollar, maar van de landen waar RFC zaken mee doet nauwelijks.
Dus de handelsvoordelen zijn er bijna niet , dit icm toenemende kosten en inflatie is het verstandig om het geld nog even bij RFC te houden/laten.
Noorderling
@achterhoeker2
En zo is er volgend jaar wel weer wat, als angst regeert kom je nooit vooruit. Met geld verdienen is het altijd een afweging tussen risico en rendement. Wat voor nieuws is er nu dan onder de zon om anders in de wedstrijd te staan?

Pakistan, China, Rusland, Nigeria, elk jaar is er wel ergens wat, soms nergens en soms in een paar landen. Dat is toch ook continu risico, zonder risico geen winst wordt ons leden dan verteld. Hoe rijm je dat aan eerstgenoemde om maar niet uit te betalen?

Buffer zou mij misschien ook wel passen. Kunstmest gekocht, volop grasklaver zaaien, nog wat krachtvoer kopen en opslaan, fosfaatrechten. In het kader van risico's beperken..
de Tank
@Noorderling afsluiten gastoevoer kan voor FC wel een dingetje worden, 2 fabrieken op lijst staan die afgesloten kunnen worden.
Noorderling
@de Tank
Kan, wie weet melken we straks voor 70cent, of kunnen we het elders goed verkopen. Melken ook 5% minder waardoor balans binnen fabrieken kan schuiven.

Zonder directe pijn gaat men vast eerst kunstmest knijpen. Is relatief eenvoudig ergens anders te kopen, geen onrust binnen Nederland en tornen aan voedsel.

Veel ureum komt uit China, vast met Russisch gas. Dat vind zijn weg wel. Er is altijd wel ergens wat of een excuus te vinden. Misschien is renterisico wel een groter gevaar voor de sector. Een procent doet bij mij meer pijn dan cent melkgeld minder.
+1
achterhoeker2
@Noorderling Weet niet of je het nieuws een beetje volgt maar er is nogal wat aan de hand in de wereld..
Gasprijzen door het dak idem voor de stroom, forse inflatie en daardoor rentestijgingen( wat geld lenen duurder maakt) en een wegzakken vd euro.
Wil je nier tekort doen maar zon multinational moet aan meer factoren denken dan een gemiddeld melkveebedrijf.
+3
Noorderling
@achterhoeker2
Alles wat je noemt raak het melkveebedrijf ook, 1/6600 deel van RFC is het verlengstuk van mijn bedrijf.
Mijn energie wordt straks ook een keer duurder, diesel x2, kunstmest ook, voer niet te vergeten.
Dus wat is daar spannender aan dan dat de bedragen 6600x zo groot zijn dan op mijn bedrijf? 6600x winst is nog steeds winst.

We hebben afspraken gemaakt over verdeling, telkens is er wel weer wat om afspraken tijdens de wedstrijd aan te passen. Ik heb geen zin om alles sinds 2015 op een rijtje te zetten.
De nasmaak die ik er aan over houdt is dat ik niet weet wat we aan elkaar hebben, afspraken zijn niks waard en risico & winst is niet onderhevig aan wedekerigheid. De Cooperatie mag de shit opruimen van de onderneming, ook de onderneming is geen schuilplaats!

Maar goed, dat mag je niet vinden en dan moet je maar oprotten naar Aware, DOC of Vreugdenhil.
RFC is er alleen voor mij, ik ben lid en de taak is om mijn melk te verwaarden. Ik ben er niet voor RFC om melk, en ondertussen ook kapitaal te leveren dat Schumacher en Jansen het er zo goed mee hebben.
Taak, rol en functie, of dat altijd de juiste invulling heeft gehad heb ik hele grote vraagtekens bij.
verse koe
@Noorderling jij kiest er dus voor de mogelijkheid om op eind van het jaar weer bij te lappen?
+2
Noorderling
@verse koe
Angst doet het altijd goed.
Druk op de ketel, het is 75% wat uitgekeerd wordt van waar je recht op hebt, dat lijkt me toch wel voldoende zekerheidsmarge. Het is net of er een stel pessimisten aan het roer zitten. Durf eens wat lef uit te spreken, als het dan niet lukt is het jammer, zetten we voor de 6e keer tering naar de nering en gaan we weer verder...

Het daadwerkelijke probleem is wat @familie pelle ook al aanhaalt natuurlijk de kasstroom. Herwaardering voorraden laat de cijfers nog wat lijken. Er is geen geld om het uit te betalen, en dat risico wordt nu bij de boeren op het bordje geschoven omdat straks de winstuitkering en belasting niet betaald kan worden.

Vergelijk het met een melkveebedrijf, niet afschrijven op grond maar wel aflossen, dan ben je flinke winsten nodig om alles af te kunnen betalen. Winst zegt niets over liquiditeit. Aap komt nog wel uit de mauw, gelukkig is Corona en Oekraine een breed gedragen excuus waarna geen lastige vragen gesteld mogen worden.
Dan komt het, garantieprijs is een gemiddelde uit de markt, als je die niet kunt betalen moet je de conclusie trekken dat je als zon grote partij benedenmaats presteert, bestuur zit bij directie op schoot en laat zich inpakken.

Bij welk beursgenoteerd bedrijf zou een directie met wat zich nu afspeelt en afgelopen jaren weggekomen zijn?
+1
jg
@Noorderling Agrarische pers is niet kritisch / kundig genoeg om cijfers werkelijk te beoordelen.
+3
verse koe
@Noorderling rfc is toch nog steeds een Coop? Word dus niet op je bordje gelegd, althans het ligt er altijd op. Goed of slecht. Je wist van alles, maar tijden zijn onzeker. Inkoop prijzen, ook van melk, zijn omhoog en contracten komen pas later, maar onzeker. De wereld, maar vooral Europa is instabiel op het moment. Nu je geld opeisen omdat jij denkt dat je er recht op hebt, kan rfc in een nog slechtere positie storten. Met de gerede kans dat je meer mag terug betalen aan het einde van het jaar dan de interim zou zijn. Lang leve de kortzichtigheid
Noorderling
Quote Reactie van @verse koe:
Inkoop prijzen, ook van melk, zijn omhoog en contracten komen pas later,

Noteringen gingen toch echt voorop.
Contracten hebben doorlooptijd van 0 tot 12maand. Daarin zit echt wel een vereffening en middeling.
Hoe kan trading anders geld verdient hebben als de melkprijs voor de verkochte waarde aanliep?
Het gaat pas pijn doen als de duur ingekochte melk geen geld meer oplevert.

Toekomst is altijd onzeker.
Maar om eens uit te werken om elkaar te vinden als coöperatie en trading door een vaste melkprijs wordt ook telkens maar ontweken dat het ongewenst is. Prima toch als je weet waarvoor je een 6 maanden of jaar kunt melken. Krachtvoer inkopen en je weet je marge grotendeels.

Om de ogen te openen: ife-ev.de/attachments/article/…
Rohstoffwert Milch ab Hof (4% Fett) ct/kg was in 2021 nagenoeg gelijk aan de garantieprijs van frieslandcampina.
Lagere gehalten is ongeveer gelijk aan waarde van verwerkingskosten. We missen nu alleen 5-7cent, hoe kan dat?
Bekkink
@Hendrik1983 dat ist. Op zich redelijk resultaat. Nu afwachten wat die poetin nog in petto heeft. Als alle gasleveringen gestopt worden zakt de duutse economie in mekaar. Daar zijn wij afhankelijk van.
+5
Hendrik1983
@Bekkink Ja Precies! En terugbetalen van de interiemuitkering dan ist prikkebord hier te klein!! Dan beter niks krijgen en volgend jaar mei hopelijk een ouderwetse 13e moand!
\
Erco
@Hendrik1983 wishfull thinking😄😄😄
de Tank
@Bekkink FC heeft ook een paar fabrieken die hoog op de lijst van sluiten staan als er te weinig gas is, de onzekerheid zit em op meerdere vlakken.
Bekkink
@de Tank klopt, poeder draait op gas
mlkvhoudr
@Bekkink ik zie China niet het vriendje van Rusland blijven als ze 1 van hun belangrijkste afzetmarkten om zeep gaan lopen helpen dus dat gas blijft wel komen
Johannushoeve cv
@mlkvhoudr het net wat ze voor afweging ze gaan maken eten en energie of honger en koud voor de bevolking
+14
Greetje
Het is gewoon heel goed nieuws. Knap herstel! En ondanks hoge melkprijs en veel hogere kosten voor rfc toch nog winst. Die interim houden we gewoon tegoed,kunnen we wel ff zonder, is ooit in het leven geroepen vanwege een slechte melkprijs.
+2
de Tank
@Greetje gelukkig ook nog positieve mensen. Hoge melkprijs nu zal zeker meespelen bij de keus om niet uit te keren. Ik heb wel begrepen dat vooral de eerste maanden dit jaar voor de winst gezorgd hebben. Wellicht dat het met deze melkprijs meer wringt en ze daarom voorzichtig doen.
+1
Greetje
Nou, en wat dacht je van de angst voor een wereldwijde recessie. Zorgen genoeg. Maar mooi om te zien dat rfc zich heeft weten te herpakken@de Tank
pieta
Quote Reactie van @de Tank:
deze melkprijs meer wringt

Dat zou niet zo moeten zijn. Een deel vd winst vh 1e half jaar komt uit de voorraadwaardering. Dat is geen winst die je in de portemonnee hebt zitten.
de Tank
@pieta Er zouden wel meer dingen niet moeten😜we gaan het wel zien, wakker lig ik er niet van.
+1
de jonge
@de Tank ach de nieuwe contracten die ze afsluiten kunnen ze nu aanpassen toch met de kennis van nu... met deze tarieven kunnen we het hiervoor leveren,gaan de tarieven, rentes etc omhoog,zullen de tarieven naar boven aangepast worden... is momenteel gemeengoedgoed dat er op deze wijze contracten afgesloten worden.
labella
Quote Reactie van @de Tank:
gelukkig ook nog positieve mensen

Zo kun je het ook zien, of mensen met een blinddoek voor.....
+1
Greetje
@labella nee hoor, goed wakker en goed te pas, heel leuk om mee getrouwd te zijn🙂
demelkboer
Inflatiespook
torrarica
Niet zo slecht, 19% hogere omzet en verdubbeling van de winst.
puddingbroodje
Verstandig!
jan w
Laten ze eerst maar eens bij RFC goed met de knuppel door het hoenderhok zwaaien. Heb het idee dat er veel te veel kantoorpersoneel is wat op onze kosten uit hun neus zit te vreten.
Wij hebben een wajong jongere wat eerst via de bedrijfsverzorging liep en nu via RFC. Waarbij het het ongeveer 1.5 jaar heeft geduurd totdat ze in staat waren om een rekening in het nederlands te sturen. In Februari is er nog een toezegging gedaan, maar daar komt nog niks van terecht. Nu krijg ik de nota's per mail uit boedapest??? en dan kreeg ik tegelijkertijd een nota per post vanuit Wolvega in het Engels.
Stelletje prutsers.
Noorderling
@jan w
Hoor hetzelfde van de loonwerker.
Administratief een groot drama, voor elke scheet een filmpje kijken en problemen worden niet structureel opgelost op de fabriek en daar rondom. Blijkbaar gaat het nog te goed, of het goede personeel is ondertussen gevlogen die nog snappen wat er gebeurt en is men blij dat de problemen eerst maar opgelost zijn.
altijdbeter
Ik zou eerst dat jaarverslag maar eens gaan bestuderen, voordat je juicht.

Ik vrees dat er nog wat addertjes onder het gras zitten. Zoals de voorraadwaardering die fors omhoog is gegaan
+3
familie pelle
Herwaardering voorraden van 500 miljoen!!!! Operationele kasstroom keihard gedaald. Interim uitkering kunnen ze dus niet betalen.
George
@familie pelle Als een boer na 10 jaar zijn grond opnieuw laat taxeren voor de balans is hij ook veel rijker geworden zonder dat ie iets heeft hoeven doen. 😀
cs-agrar
Quote Reactie van @George:
is hij ook veel rijker geworden zonder dat ie iets heeft hoeven doen.

dat klopt niet, moet het wel eerst verkopen om er ook iets aan te hebben
+2
arie.j
Quote Reactie van @cs-agrar:
dat klopt niet, moet het wel eerst verkopen om er ook iets aan te hebben

Dus alle bezit is geen bezit, behalve cash in je portemonnee of op jouw bankrekening??
Wonderlijke opvatting.
Je mag best wat veiligheidsmarge inbouwen, maar als de vrije waarde van je land tijdens je leven 2 keer over de kop gaat zit, dan is dat toch echt een hele flinke vermogensgroei,
En voor een boer nog onbelast ook bij de huidige wetgeving
altijdbeter
@arie.j Jawel, Maar die gigantische herwaardering van de voorraden, vertroebelt het beeld van de werkelijk prestaties van RFC flink.
Wel meer vermogen , maar geen cash Flow.

Dus iedereen juicht met de winst, maar bedrijf draait gigantisch slecht
+2
arie.j
Quote Reactie van @altijdbeter:
Dus iedereen juicht met de winst, maar bedrijf draait gigantisch slecht

Gigantisch slecht draaien als er wel een gemiddelde melkprijs wordt betaald, en daarboven een behoorlijk winst is?
Wonderlijke bril heb jij, zou hem maar eens oppoetsen.
En als voorraden meer waard zijn, dan waardeer je ze ook zo, nogal logisch.
Ze betalen de boeren de hogere melkprijs immers vrijwel direct? en bij geen herwaardering zou bij een zo sterk oplopende boerenmelkprijs er helemaal scheef gerekend worden.
Newholland12
@arie.j oude Arie toch
Liquiditeit is ruk
Opwaarderen is winst
Volgend jaar geen liquiditeit = betalingsproblemen = leegloop versterkt door onteigening door LNV
Arie: succes met je roze 🤓
+2
arie.j
Quote Reactie van @Newholland12:
@arie.j oude Arie tochLiquiditeit is rukOpwaarderen is winstVolgend jaar geen liquiditeit = betalingsproblemen = leegloop versterkt door onteigening door LNVArie: succes met je roze

Volg maar eens een lesje economie, ben je wel aan toe.
Newholland12
@arie.j zal wel
Waarom?
pieta
@Newholland12 Winst is plm 300 mln, voorraad is met plm 500 mln omhoog, handelsdebiteuren 500 mln omhoog, liquide middelen met 140 mln omlaag. Balans is met 800 mln toegenomen. Het is niet allemaal slecht. Er moet nog wat geld ontvangen worden vd handelsdebiteuren. Dat postje heeft wat invloed op je kassa. De voorraadwaardering minder. Die heeft invloed op je winst.
Noorderling
@arie.j
Op een melkveebedrijf na een groeizaam jaar zit je er ook mee.
Voervoorraden toegenomen, wel teelt en loonwerkkosten betaald maar geen melk in de tank.
Waarde neemt toe waarover je flink belasting mag betalen. Wat levert het netto op? Niks, kosten gemaakt, belasting betaald en geen inkomsten.

je kosten en belasting moet je toch met je inkomsten betalen. Zonder liquiditeit houdt alles op, zonder winst geen positieve liquiditeit. Maar winst is geen garantie voor een goede liquiditeit. En dat laatste is men niet scherp genoeg op.

@verse koe
Om bovenstaande te bevestigen zijn er 2 mooie kengetallen. Current en Quick ratio, gewenst is >1,5 en >1,0. Uit jaarrapport blijkt dat het 1,16 en 0,71 is. Er gaat meer geld uit dan er binnen komt. Negatieve kasstroom, geen middelen om interim-uitkering te betalen 😉
Newholland12
@Noorderling boerenbusiness.nl/melk/artikel/…

Klein liquiditeitslek van 1,5 miljard
+2
verse koe
@Noorderling zal best jonge, ging mij er in dat je nu loopt te maauwen dat je geen voorschot krijgt, dat je er recht op hebt en nu zeg je dat het er niet is met je fancy getalletjes. Boeren logica in huidige situatie zegt dat het verstandig voor de Coop is om even geen voorschot te geven en de situatie nog even aan te kijken. Melkprijs is goed dus de nood bij de leden is minder hoog.

Lever jij aan rfc?
+1
Noorderling
Quote Reactie van @verse koe:
Melkprijs is goed dus de nood bij de leden is minder hoog

en met die lakse houding, omdat het zo goed ging in China mogen we even geld bij storten omdat men vergeten is winst te maken.
Jij wilt de gevolgen oplossen en beperken. Verstandiger zou zijn om de oorzaak te analyseren en aan te pakken. Misschien niet de leukste boodschap, korte pijn is altijd beter dan het maar door te laten etteren.
Ik had gehoopt dat we die periode nu door zouden zijn. Of heeft de cooperatie nog niet genoeg geleverd afgelopen jaren?

Of ik dat geld nu of over een half jaar krijg maakt mij toch niet uit, zal toch eerst in de grote 8cent pot komen.
Nee ik ben geen extreme groeier, het is ledenkapitaal en geen bedrijfskapitaal. Hebben het ruim in het bedrijf zitten, ga het alleen niet stelen van wie het opgebouwd hebben. Veelal FrieslandFoods kapitaal. Wat RFC heeft bijgeschreven valt nog wel een beetje tegen, wat in die periode bijgeschreven is komt uit de FF tak.

Dat men drukker is met Sphere financieren, Natuurmonumenten dan met geld verdienen baadt mij wel zorgen. Smoesje hier, excuus daar, Evergiven, Corona, Oekraine, valuta, China. Er is altijd wel wat, net als er op onze bedrijven ook altijd wel wat kapot gaat of iets met een koe gebeurt. Dat gebeurt bij jou en bij mij, en toch presteert niet iedereen gemiddeld. RFC moet beter kunnen, ambitie van het bestuur is niet zoveel meer dan gemiddeld. Misschien is dat dan mijn probleem dat ik er wat meer van verwacht, of had gehoopt.
De vervolgvraag is, ga je na bovenstaande constatering nieuwe leden trekken? Ik denk het niet. Enige wat bewerkstelligt wordt is dat we vlot door de DMF pot heen gaan en de oprotpremie een keer op is.

Dus of de nood hoog is. Je moet maatregelen nemen in de goede tijden, zodat de slechte tijden minder slecht zijn. Meehuilen met de wolven is blijkbaar populairder dan impopulaire maatregelen nemen. Het begon met Piet Boer die dacht dat we de wereld als RFC wel konden voeden, Keurentjes vond gezichtsverlies beperken belangrijker dan 10cent maatregel geen doorgang laten vinden. Hebben we nog van alles tussendoor gehad. Laat me graag verbazen wat we nu over ons heen laten komen. En dat het nog maar even ons mag blijven, laat me als lid niet wegjagen omdat de directie/bestuur het verzaakt.
verse koe
@Noorderling ben met je eens dat at het probleem er al was met Piet boer. Arrogante geval die zichzelf tegensprak in één presentatie. Maar j l*lt de m mijn vragen heen. Wil jij weer bij bijbetalen aan eind vh jaar als het tegenzit?
+1
Noorderling
@verse koe willen, als het moet dan moet dat.
Wel met een heel goed verhaal of ontslagbrief er bij als deze omstandigheden nog verprutst wordt.

Onze collega's uit het mandje hebben met dezelfde omgeving van doen. Begrijp die angst niet. Er zijn maar twee zaken die spelen, het geld is er niet en we presteren maar heel gemiddeld tot beneden gemiddeld. Oorzaak gevolg. Garantieprijs kan nauwelijks waar gemaakt worden. Dat is een groter probleem dan een paar duizend euro die terug moet, of de lening niet afgelost wordt.
Newholland12
@Noorderling Rfc fans hebben stront in de ogen. Ammoniak tast netvlies aan!
Zwaagdijk
@arie.j De bank kijkt niet /minimaal na bezit. /vermogen.
Ze willen rendement. De cash stroom moet goed wezen. Anders krijg je gezeik!
George
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
De bank kijkt niet /minimaal na bezit. /vermogen.Ze willen rendement. De cash stroom moet goed wezen. Anders krijg je gezeik!

Bij mij hoeven ze niet te kijken of te zeiken. Maar ik zou dus wel kijken naar bezit en vermogen . Voor mij zou geld uitlenen op voldoende onderpand mij een beter gevoel geven dan op mooie praatjes en luchtkastelen. En als ik lees dat banken hier bij sommige taxaties verlangen weet ik zeker dat de banken daar ook wel naar kijken. Als je dicht tegen de executiewaarde komt raken ze in paniek wat ik ook wel begrijpen kan.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Bij mij hoeven ze niet te kijken of te zeiken. Maar ik zou dus wel kijken naar bezit en vermogen . Voor mij zou geld uitlenen op voldoende onderpand mij een beter gevoel geven dan op mooie praatjes en luchtkastelen. En als ik lees dat banken hier bij sommige taxaties verlangen weet ik zeker dat de banken daar ook wel naar kijken. Als je dicht tegen de executiewaarde komt raken ze in paniek wat ik ook wel begrijpen kan.

Komt dat je boer bent met vrijwel alle vermogen in een vrijwel waardevast en goed verhandelbaar iets ben.
Veel bedrijven en zeker de grote verwerkende hebben dat niet.
Als er een veevoerbedrijf erg slecht draait en er zijn geen die het willen overnemen
Wat zegt dan de balanswaarde? Niets, Alleen oud ijzerwaarde en vervuilde grond als je oppast
+4
achterhoeker2
@Zwaagdijk Toen ik de boerderij overnam , ook zulke verhalen , de ondernemer zus en de cashflow zo.
Maar voor de gesprekken begonnen hadden ze bij het kadaster al geïnformeerd. De hele landbouw leunt op solvabiliteit en niet op liquiditeit.
George
@achterhoeker2
Rendement is gewoon erg laag in de landbouw , maar meestal wel veel zekerheden te bieden in waardevast onderpand (lees grond).
Noorderling
@achterhoeker2
Zonder liquiditeit heb je niets aan solvabiliteit. Of je moet melken voor de ASR en gedurende je carrière je bedrijf opeten.
+1
Newholland12
@familie pelle nog meer lucht in de bel gepompt
Binnen een jaar knapt die wel😂😂
familie pelle
@Newholland12 je bent net op tijd weg....😅
+1
robbies
Ik geloof niet dat deze resultaten uitnodigend werken op nieuwe leden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rfc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN