Veehouderijsectoren bieden Staghouwer plan voor emissiereductie

Voor het behalen van de noodzakelijke emissiereducties en andere opgaven rondom dier- en volksgezondheid, maken de veehouderijsectoren een plan met de focus op innovaties. Daarmee moet op korte termijn resultaat zijn te boeken. Ze hopen dat landbouwminister Henk Staghouwer het plan meeneemt in zijn nieuwe perspectiefbrief.

Deel dit topic

Reacties

+1
John Spithoven
Rijssen
. is ook de gene die samen met Elfers, Buck, v Zelderen, de Lugt in 2018 een kruisje heeft gezet in het klimaat akkoord waardoor er nu bijv een stikstof plan en probleem gecreëerd wordt om 80k ha voor natuur, 45 k ha voor woningbouw en 175k ha voor de energie transitie aan grond door de sector geleverd moet worden. Het zijn ook de namen die in Agri.nl probeerden Nederland te herverkavelen.
+1
George
@John Spithoven Tja John maar ik denk dat er genoeg boeren graag hun grond vrijwillig voor woningbouw verkopen. Daar worden serieuze prijzen voor betaald. Voor natuur zal het wel veel minder zijn.
+2
Melkveehouder.
@George Dat klopt George. Maar het zijn maar een paar boeren die hier van profiteren. Het grote gros moet de grond afstaan voor de randvoorwaarden te creëren voor woningbouw en recreatie en toerisme.

De overheid sorteert nu al voor door (met hulp van Brussel) de gebruiksmogelijkheden, en dus de gebruikswaarde, van de grond te beperken zodat deze langzaam opschuift naar natuur. Het zou me daarom niet verbazen als Rutte/Remkes/CDA de boeren binnenkort een ‘toekomstperspectief’ bieden door hen met subsidie/hongerloon hun eigen grond te laten ‘beheren’.
+2
Dirk van Zetten
@John Spithoven de boer wordt alleen maar kwetsbaarder en armer van al deze innovaties. Een goede opkoopregeling, die simpel is, zonder allerlei onmogelijke voorwaarden en alleen op basis van vrijwilligheid is veel beter voor de boeren. Bij ons in de buurt zijn er zat die vervroegd met pensioen willen of met tuinbouw of loonwerk verder willen...
+3
achterhoeker2
@John Spithoven Vooropgesteld heb ik respect voor je doortastende onderzoek en goede communicatie (kunnen sommigen nog een voorbeeld aan nemen)
Maar er zijn veel boeren die tegen hun pensioen aanzitten die zijn gebaat bij een goede deal daar kan de stikstofwet in bijdragen.
Geef die boeren ook een stem ipv te volharden in ; "alles moet blijven hoe het was"
+1
John Spithoven
@achterhoeker2 Dan is het heel simpel, start een vrijwillige opkoop ammoniak emissie, lees legalisering plan SSC PAS knelgevallen.

100 euro per kg ammoniak ver van N2000 en 200 euro per kg ammoniak dichtbij. Daaruit PAS knelgevallen legaliseren, maar ook de industrie , de natuur enz . Latente ruimte weg zodat er geen kans is op depositie toename enz enz.

Haal de dubbele agenda uit het gecreëerde probleem!!!
Albert Altena
@John Spithoven Alle oplossingen worden net als de PAS destijds, gezien als aanvaarding van schuld aan de natuur.
+1
jan w
@achterhoeker2 @Dirk van Zetten
Naar mijn mening moet je alle factoren open laten, dat is de keuze aan de mensen zelf. Wil men verder dmv. innovatie moet dat kunnen. Maar wie een andere weg wil nemen, moet dat ook kunnen. Kijk nu eens naar de nertsenhouderij met het beroepsverbod. Daar heeft een grote meerderheid nog steeds geen invulling gevonden van en wat ze willen gaan doen. Met de opkoopregeling in de varkenshouderij zijn er een groot aantal gevallen die met een schuld achter zijn gebleven.
De provincie Gelderland die doen het in hun eigen ogen heel goed. Maar daar is mijn vertrouwen ook wel weg. Die hebben er ook nogal wat natuur bijgeplust. En daarbij heeft men er ook niet voor geschroomd om boeren het mes op de keel te zetten met onteigening.
kanniewaarzijn
@jan w De tijd dat we normaal, fatsoenlijk bestuur hadden in dit land hebben we ver achter ons gelaten. Helaas!!
+1
George
Quote Reactie van @jan w:
Met de opkoopregeling in de varkenshouderij zijn er een groot aantal gevallen die met een schuld achter zijn gebleven.

Weet je dat zeker? Waarom deden ze dan in godsnaam mee , of hadden ze niks meer te kiezen en koos de bank voor hun? De varkensboeren die hier hebben mee gedaan zijn allemaal blij dat ze zo'n goede koper hebben gevonden en dat ze er zo op een goede manier vanaf zijn gekomen.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @jan w:
Kijk nu eens naar de nertsenhouderij met het beroepsverbod.

Welk beroepsverbod?, nertsenhouder hier in de buurt heeft de sheds gesloopt en er een prachtig biologisch pluimveebedrijf van gemaakt.
+4
BertK
Dacht dat eerst KDW van tafel moest. Lto is al weer aan het denken in oplossingen en extra controle ipv eerst het probleem helder op tafel te krijgen. Omweggetje via "de sectoren" .

Zolang de wet niet aangepast is, is er niks van tafel en ligt het kaartje ook gewoon in de la totdat blijkt dat de provincies het beleid van den Haag niet uitvoeren kunnen.

Staghouwer en vd Wal zijn nog geen 10 dagen op vakantie en wie komt er met reden om in gesprek te gaan?
Johannushoeve cv
@BertK wat had je anders gedacht . Als je hand op houd bij iemand dan moet je hem naar zijn mond praten en niet tegen zijn enkels schoppen.
John Spithoven
De Agrifirm proefopstelling voor gevalideerde metingen....

(klik om te vergroten)

de jonge
@John Spithoven waar word er buiten gemeten dan?
John Spithoven
@de jonge Cynisch bedoeld, voldoende buitenlucht geeft geen ammoniak rond de sensor 😁
Melkkoetje
@John Spithoven de mob lachen zijn eigen kapot met die frut meting .de meeste stallen hebben dwars ventilatie .en let op een passende beoordelingen kost al gauw 2 ton
hans-hans
@Melkkoetje hij meet dan nog steeds de ammoniak in de stal wat al veel hoger is als een paar meter buiten de stal , (lees reactie John)
+1
Noorderling
@hans-hans
Aan concentratie heb je niks als je volume niet weet. Hoe meet je dat zonder er een tunnel ventilatie stal van te maken?
hans-hans
@Noorderling klopt ,ik denk dat je de cijfers in een model moet stoppen
en ik denk ook dat de cijfers daarom ook pruttie (als dat een woord is)zijn bij de industrie
en bij vliegveld ook en wegen? als je precies wil meten kom je erachter dat ,dat het niet kan
maar ik moet er bij zeggen dat ik er ook geen verstand van heb
Noorderling
@hans-hans
Met wat creatief rekenen en megawatts warmte in berekening drukken heeft Lelystad zich onder 1mol grens voor melding kunnen rekenen. Meer warmte is grotere wolk en verspreiding grofweg.

Terwijl nu blijkt dat dit heel erg fout is en een NB benodigd was. Tot zover modellen, alles is te sturen. Zo speelt de Lely sphere ook wel slim in op de rekenmethodiek. Bijna alle metingen in zuiden worden gedaan voor hoger mais aandeel en N efficiëntie. Gemiddelde bestaat niet, we weten niet eens wat het gemiddelde is, misschien is 13kg wel 20 of 8.
John Spithoven
Tip van de dag voor alle boeren weldoeners.

We hebben een richtlijn VHR. De aangewezen N2000 moet is stabiele of positieve staat verkeren. Een fysiek objectieve discussie.

Hoe denken de boeren weldoeners met geknutsel in een validatie van emissie bron meting van stikstof te voldoen aan de hierboven beschreven VHR?
BertK
@John Spithoven De bepaling van 13 kg emissie zou ik wel eens onafhankelijk bevestigd willen zien, verbeterd met een stukje statistiek. Een neetsoos met goed gemixte Meat, volume x concentratie ammoniak is niet de emissie die je hebt als je 1x in de winter mixt en pas weer net voor slangen of mest tanken.
Clickerdeclick
Het is opzich niet verkeerd om als sector proactief verder te gaan met dit stikstof verhaal. Inzetten op verkleinen van emissies en een verbetering van de stikstofefficientie lijkt mij positief. Natuurlijk moet die wet van tafel. Kdw moet niet meer leidend zijn en het model moet worden aangepast. Maar ondertussen stil blijven staan is onverstandig.
+1
klant
@Clickerdeclick ben ik niet met je eens denk dat helemaal niets doen momenteel de beste optie is, laat ze maar zweten
Clickerdeclick
@klant je hebt misschien wel gelijk. Laat ik het anders stellen. Investeren als sector om zoveel mogelijk stikstof op je bedrijf te houden is goed. Niet als goodwill richting de overheid maar als verdienmodel voor de agrarische sector.
BertK
@Clickerdeclick Onderhandelen doe je pas als je weet waar je over praat, een eerlijk verhaal krijgt voorgeschoteld. De boeren zijn degenen die moeten leveren, de overheid heeft de tijd en overleeft toch wel.
John Spithoven
Wie van de deskundigen hier kan mij uitleggen wat de probleemstelling is tov de richtlijn VHR?
+3
spotmelker
@John Spithoven die uitleg krijg je niet omdat we in dit land geen (onbevooroordeelde) deskundigen hebben maar slechts een onbenullenlegioen met linkse oren.
Melkkoetje
Het mesdagfons is in samenwerking met de universiteit van Amsterdam metingen aan het verrichten. De uitkomst is in de eerste helft van volgend jaar bekend. Laat we daar maar eens even op wacht. Voor dat we allerlij maatregelen nemen..dit is een oproep aan alle partijen
+7
cs-agrar
Gaan we nu werkelijk oplossingen bieden voor een niet werkelijk bestaand probleem aan een minister die de andere kant op voor de sector helemaal niets doet?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's volksgezondheid en staghouwer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!