96 melkveehouders gezocht voor pilot met Lely Sphere

Melkveehouders die de stikstofuitstoot, het stalklimaat en de mestbenutting op hun bedrijf op korte termijn willen aanpakken, kunnen meedoen aan de pilot van FrieslandCampina, Lely en Rabobank. Zij gaan een samenwerking aan voor het plaatsen van 96 Lely Spheres, verspreid over alle Nederlandse provincies.

Deel dit topic

Reacties

stefanus
De werking van het systeem is afhankelijk van het aantal koeien ?? Je moet groeien naar minstens 120 koeien om het systeem terug te verdienen, is misschien betere uitleg.
+1
Frederika
Niet aan meedoen blokkeren die onzin geldklopperij
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @Frederika:
onzin geldklopperij

Maar als er geld mee te verdienen is doe je wel mee?
Realisme
@Grasbaal krom leggen voor een ander zijn verdienmodel is ook niet handig
+1
de Tank
@Realisme Nergens meer aan meedoen, voor je het weet verdient er iemand aan je.
+1
Erco
@Grasbaal tuurlijk niet voor n papieren probleem
Jannus
@Erco Dat is hethem,je erkent dat er een probleem is en werkt aan een oplossing
cs-agrar
Quote Reactie van @Jannus:
,je erkent dat er een probleem is en werkt aan een oplossing

en betaald deze zelf
+3
altijdbeter
Daar verdien je als boer nooit wat aan. Je zit met je bedrijf compleet in de macht bij Lely met dit systeem en kunt geen kant meer op. Mede omdat dit daarbovenop ook nog eens veranerd zal worden in je milieuvergunning.

Plus die paar voordeeltjes van die drie bedrijven is peanuts. Lely zal eerst systeem wel beetje duurder gemaakt hebben, kunnen ze daar die habbekrats mee bekostigen. Blijven wij met de extra schulden, onderhoudskosten, storingen, controleurs en andere ellende zitten. Want met stront is het altijd wat
hypotheekboer
@altijdbeter zit me ook echt af te vragen waar die 150k aanschafprijs in gaat zitten. Ik zie het als een veredelde luchtwasser, grotendeels bestaande techniek. Als die plastic dingen in massa geproduceerd kunnen worden moet dat veel goedkoper kunnen.
Telt het spuiwater wat eruit komt trouwens als dierlijke mest of als kunstmest?
robbies
@hypotheekboer kunstmest
+2
de-vos0
Quote Reactie van @altijdbeter:
Plus die paar voordeeltjes van die drie bedrijven is peanuts. Lely zal eerst systeem wel beetje duurder gemaakt hebben, kunnen ze daar die habbekrats mee bekostigen. Blijven wij met de extra schulden, onderhoudskosten, storingen, controleurs en andere ellende zitten. Want met stront is het altijd wat

Pffft, dat zijn flinke aannames. Heb je er ook een beeld bij? Rokerige kamer vol sigaar rokende mannen in pak, die al cognac drinkend plannen smeden om de boer een oor aan te naaien. Zoiets?

Lijkt mij nogal overtrokken en nogal beledigend voor een bedrijf waar veel boeren en boerenzonen en dochters werken... Tuurlijk is Lely een commercieel bedrijf, maar als jij denkt dat ze van de boer een slaaf willen maken dan zit je er erg naast. Niemand dwingt de boer om een Sphere te kopen he.

Bij voorbaat excuses, ik ben de stemmingmakerij nogal zat.
+1
mrpieter
De werking van luchtwassers op varkensstallen wordt aan getwijfeld maar ondertussen wel volop nieuwe willen plaatsen bij rundveestallen.
Dacht dat er dan gelijk ook een verplichting is om een lely collector er bij te moeten zetten?
de-vos0
Het is anders dan een luchtwasser waarbij ammoniak/stikstof wanneer het de stal verlaat wordt afgevangen. Systeem van Lely scheidt urine en mest, zodat de productie van ammoniak wordt beperkt. Kortom, voorkomen in plaats van genezen, zo heb ik het tenminste begrepen.
Newholland12
@de-vos0 de rechter heeft begrepen dat je de reductie van jullie niet 100% kunt borgen
Ik heb begrepen dat de MOB over een tijdje de eerste Sphereboer voor de rechter brengt
Mijn tip:
Investeren via Rfc in een Sphere met een bepaling in het contract dat Rfc en Lely overal voor aansprakelijk zijn in het geval het mis gaat
Maar overleg eerst met een goede jurist/advocaat
Mijn tip is niet goed genoeg onderbouwd en er kunnen geen rechten aan ontleend worden
de-vos0
Quote Reactie van @Newholland12:
de rechter heeft begrepen dat je de reductie van jullie niet 100% kunt borgenIk heb begrepen dat de MOB over een tijdje de eerste Sphereboer voor de rechter brengtMijn tip:Investeren via Rfc in een Sphere met een bepaling in het contract dat Rfc en Lely overal voor aansprakelijk zijn in het geval het mis gaatMaar overleg eerst met een goede jurist/advocaatMijn tip is niet goed genoeg onderbouwd en er kunnen geen rechten aan ontleend worden

Het is wel vreemd dat de rechter een 100% borging eist. Als ik een meetinstrument koop dat staat daar ook toegestane marge van afwijking op.

100% garantie bestaat niet, voor niks. Als de overheid echt iets wilt doen, dan maken ze logische wetgeving en/of gaan ze lobbyen in Europa.

Geen idee verder wat de actie van de rechter/MOB voor resultaat gaat hebben op deze pilot. Wat de pilot tot doel heeft is om meer data te genereren om de rechter/overheid te overtuigen van het nut.

Maar wederom, er zijn letterlijk 0 producenten op de markt die 100% garantie kunnen bieden. Die eis slaat nergens op. Kom dan op zijn minst met een speelveld/marge. Ik neem de rechter niets kwalijk, die voert alleen maar uit. Is weer een vinkje voor de faalscore van de overheid.
Newholland12
@de-vos0 het mag niet van de rechter
Rfc doet of neusholtes bloeden
Newholland12
Het bestuur van Rfc is op de hoogte van de juridische gevaren voor de veehouders die in de pilot mee gaan doen om een Sphere te installeren
De CEO heeft gezegd dat het hem geen bal kan schelen dat het een honderd boeren de kop gaat kosten; het project gaat sowieso door!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , frieslandcampina , rabobank , melkveehouders , gezocht , stikstofuitstoot , sphere en lely spheres geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!