Kenners weerleggen moderne misvattingen: ’De natuur kan tegen stootje’



Quote:
Politici en natuurorganisaties koesteren het beeld dat natuur zeer kwetsbaar is, waarbij je voortdurend moet ingrijpen om plantjes en dieren te redden.” Op de Veluwe weerspreken twee kenners moderne misvattingen. „De natuur is niet zwak.”

Deel dit topic

Reacties

producent
Quote:
Hoogveen
Maar dat stikstof de ’natuurapocalyps’ inluidt, ontkennen beiden. Rampen: „Spreken over een stikstofdeken is onzin. In de Achterhoek in het Korenburgerveen zou de stikstofneerslag veel te hoog zijn. Toch gaat het daar goed met het hoogveen. Zo veel factoren werken mee.” Oldenkamp: „We ontkennen niet dat stikstof invloed heeft, maar de natuur zelf nog veel meer.”

Waarom schildert Den Haag de boer dan af als veroorzaker van ellende? Rampen: „Zonder die beeldvorming is niet te verkopen dat de landbouw zo veel grond moet inleveren. Maar stel dat een derde van alle veehouders verdwijnt. Denk je dan dat we hier over tien jaar iets anders zullen zien? Echt niet.”

Deze deskundigen/kenners zullen nooit de NPO of linkse media halen.
-Jan-
Quote Reactie van @producent:
Toch gaat het daar goed met het hoogveen

De naam zegt het al,veen en veen moet veel organisch materiaal bevatten en dus is stikstof een welkome aanvulling aan de groei ervan
richard-de-wolff
Wel mooi stuk van mensen uit de praktijk zegt meer dan die bureau biologen even verder staat column van plasterk in de telegraaf sluit er mooi op aan
richard-de-wolff
@richard-de-wolff kan bonjour mischien column van plasterk ook even plaatsen?
producent
@richard-de-wolff
PREMIUM
Door RONALD PLASTERK

Updated Gisteren, 18:47Gisteren, 18:46 in COLUMNS
Het beste van De Telegraaf

Stikstofplan terug naar de tekentafel: het gaat best goed met de natuur

Enkele quotes
Het gaat goed met de bossen in Nederland! Een aantal jaar geleden ging het slecht, maar het gaat nu goed en ook steeds beter. Dat volgt uit de Zevende Bosinventarisatie. Een belangrijke maat is dat de biodiversiteit toeneemt: waar voorheen alleen dennen groeiden, groeien nu ook sparren en loofbomen, en, zo legde een bioloog uit in het NOS Journaal, diversiteit betekent dat de natuur beter weerbaar wordt tegen schommelingen in omstandigheden, een gezonde situatie.

Boerenacties
Uit peilingen blijkt dat hoewel sommige media er alles aan doen om de acties van de boeren in een kwaad daglicht te zetten, waarbij elke misstap groot in beeld wordt gebracht, er brede steun is voor die acties. Hier is een hypothese mijnerzijds: de reden voor die massale steun is niet dat mensen alle actiemiddelen goedkeuren, en is zelfs niet dat ze ongelofelijk betrokken zijn bij de landbouwsector. De reden is dat de alarmistische verhalen over de kritieke stand van onze natuur helemaal niet aansluiten bij de ervaringen die mensen zelf hebben. Als je op de fiets stapt en door de duinen gaat fietsen, of over de Veluwe, of waar dan ook in het land, dan krijg je de plezierige indruk dat het er best goed gaat.

Ondertussen is de regering kennelijk verslaafd geraakt aan het stikstofprobleem, en weet ze van geen wijken. Op het ministerie van Financiën is, zo bleek deze week, berekend dat zelfs als je de stikstofdoelstellingen wél zou willen halen, iets waarvan je de noodzaak in alle rede kunt betwisten, dat een stuk goedkoper zou kunnen. Minister van Financiën Kaag, die – terwijl ze de wereld afreist voor belangrijke meetings – geen idee heeft wat er op haar eigen departement gebeurt, toonde zich direct ’not amused’ over deze creatieve gedachte van haar eigen ambtenaren, en benadrukte dat het om een rapport ging dat niet af was en, zei ze, vooral ook ’niet politiek afgehecht’. Kaag zal er zeker ook voor zorgen dat het niet ’afgehecht’ wordt. Stel je voor, er zou geld vrijkomen: dat geld zou je kunnen gebruiken om de koopkracht van mensen te herstellen (’Wie zijn die mensen?’), daar moet je toch niet aan denken! ’We moeten beseffen dat we samen een stukje armer zullen worden’, zei minister Kaag deze week beslist.

telegraaf.nl/abonnement/telegraaf/…
weurding
Geloof het direct, de mens wordt ook steeds ouder en kijkende naar het zg. "milieu" waar we in leven......😅
stefanus
Politici luisteren niet naar kenners of mensen uit de praktijk, alleen naar wetenschappers die stukjes schrijven in tijdschriften.
p.w.
Quote:
Niks modellen, berekeningen en scenario's, maar gewoon FIETSEN en om je heen kijken, met gepensioneerde medewerkers van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Kan MinPres Rutte nog zo moeilijk kijken tijdens een dichtgetimmerd mediamomentje op een boerderij (het was een evenementenboerderij). Deze twee pensionado's met een BAK AAN ERVARING IN HET VELD zien de toekomst toch wat rooskleuriger in. Allermooiste quote: "Kijk, een grasklokje [...] die zouden door stikstof allang verdwenen moeten zijn." Kan iemand in Den Haag alvast een tekentafel opzetten?

geenstijl.nl/5165955/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veluwe , natuur en dieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN