Advies procureur-generaal Hoge Raad: "lease" en "verhuur" fosfaatrechten bestaat niet

Volgens de adviseur van de Hoge Raad is verhuur en verlease van fosfaatrechten niet mogelijk: uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…

Als een "huurder" zijn rekeningen niet betaalt kan een schuldeiser beslag leggen op de "gehuurde" fosfaatrechten. De "verhuurder" is dan de pineut. Zodra de fosfaatrechten bij RVO op naam van de "huurder" staan is de "verhuurder" ze kwijt.

Quote:
De rechtbank Gelderland gaat prejudiciële vragen aan de Hoge Raad stellen over de lease van fosfaatrechten, aldus de uitspraak van 10 november 2021.

Deel dit topic

Reacties

hans-hans
Staat wel bij in de kop : advies?
Melkveehouder.
@hans-hans Advies van de PG wordt in 99 van de 100 gevallen door de Hoge Raad overgenomen.
+1
hans1980
Ok NIET meer verleasen vanaf nu extreem gevaarlijk
Twentsch Land
31 dec verleasen voor betreffende jaar.

Heb je het maar kort van je naam af.

@hans1980
hans1980
@Twentsch Land misschien
jg
@hans1980 Einde van de fosfaat rechten, de fosfaabank kan zo niet functioneren.
Robot-ph
@jg volgens mij krijg je uit de fosfaatbank een ontheffing en worden de rechten niet overgedragen bij rvo
hans-hans
Er is wel speciaal een(aanpassing in de ) wet gemaakt voor lease van 100kg zonder afroming
stefanus
@hans-hans Het gaat hier om meerjarige lease met doel overkopen in combinatie met faillissement. Jaarlijks leasen heeft hier niet mee te maken.
NickR
Hoge Raad heeft inmiddels uitspraak (uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…) gedaan: "Fosfaatrechten zijn overdraagbaar. Voor de overgang van fosfaatrechten naar een ander bedrijf is uitsluitend de registratie vereist van de kennisgeving van die overgang overeenkomstig de bepalingen uit de Meststoffenwet. De regeling in de Meststoffenwet moet in zoverre als een speciale regeling voor de overdracht van fosfaatrechten (en de andere in die wet genoemde productierechten) worden beschouwd, die afwijkt van de algemene regeling van art. 3:84 BW. Een geldige titel voor overdracht in de zin van art. 3:84 lid 1 BW is derhalve niet vereist.

Degene op wiens naam de fosfaatrechten staan geregistreerd, is derhalve rechthebbende op de fosfaatrechten, en als zodanig bevoegd die rechten te benutten en over die rechten te beschikken. In het geval van een faillissement van deze rechthebbende vallen de fosfaatrechten in de faillissementsboedel."

Gevolg is dat je met leasen van fosfaatrechten (maar zelfde geldt voor varkens of pluimveerechten) heel goed moet uitkijken, omdat de rechten bij een overdracht niet meer tot je vermogen horen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's advies , uitspraak , rvo , fosfaatrechten , gelderland en verhuur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0