Farmers Defence Force: aangifte van poging tot moord tegen agent die boerenzoon Jouke beschoot

SINT HUBERT - Boerenactiegroep Farmers Defence Force gaat aangifte doen tegen de politie wegens poging tot moord en gebruik van excessief geweld tijdens de boerendemonstratie, vorige week in Heerenveen. Daarbij werd de 16-jarige boerenzoon Jouke Hospes beschoten door een agent.

Deel dit topic

Reacties

+2
Van-Epscheuten
Kan (de familie van) Jouke dat zelf niet doen?
+7
mlkvhoudr
@Van-Epscheuten fdf kan waarschijnlijk helemaal geen aangifte doen maar veel belangrijker geef de familie rust
de Tank
@Van-Epscheuten Volgens mij gaat de familie dat niet doen, heeft FDF geen boodschap aan blijkbaar.
Jotke
@de Tank

Familie wacht nog even af tot er meer duidelijk is van het onderzoek. Dat ze het niet doen is niet gezegd.

Daarbij gaat het in de aangifte van FDF om meer dan alleen dit voorval volgens mij.😉
+1
de Tank
@Jotke Dat heb ik later ook gelezen, ik blijf erbij dat de bal bij de familie ligt.
+8
mlkvhoudr
Poging tot moord nog wel, zullen we proberen om de ogen op de bal te houden, poging tot moord impliceert dat er een agent die overduidelijk een verkeerde inschatting maakte volgens de fdf niet die verkeerde inschatting maakte maar met een moordplan op pad ging, want dat is poging tot moord, met voorbedachte rade iemand naar het leven staan, dat gaat echt veel te ver om dat te beweren dat onze politie doel bewust boeren proberen te liquideren, dat moed je niet willen communiceren als organisatie.

Maar goed het is de wereld al in zie ik aangezien het nieuws uit de Gelderlander komt, een rectificatie van de fdf dat ze dat niet bedoelen zou nog verstandig zijn
+1
Braboboer
+8
mlkvhoudr
@Braboboer erg onverstandig om het poging tot moord te noemen we moeten als sector echt geen olie op het vuur blijven gooien maar rustig blijven nadenken waar we onze zaak positief kunnen beïnvloeden, wat mij betreft blijft dat rustig achterover leunen de overheid komt vanzelf wel tot de conclusie dat ze ons nodig zijn en dan komen de consessies vooraf gaande aan gesprekken heus wel
+1
marcsterreborn
@mlkvhoudr Mee eens. Maar Menno laten we nou ook maar gewoon benoemen dat FDF niet bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van de boerenzaak. Integendeel
mlkvhoudr
@marcsterreborn wat zie jij als positief toekomst beeld voor de landbouw?
+2
marcsterreborn
@mlkvhoudr
mijn visie op een gezonde duurzame landbouw in toekomstig Nederland in een notendop
1. (streven naar) kringlooplandbouw
2. de afhankelijkheid van import van veevoergrondstoffen uit verweggistan sterk afbouwen (geen soja import meer)
Punt 2 helpt punt 1 een stuk makkelijker te maken

Wat is nodig om daar te komen?
- melkveehouderij grondgebonden maken. Geen verdere krimp melkveestapel meer nodig
- minder intensieve veehouderij ; vooral varkensstapel een stuk kleiner maken
- geen onteigening

Wat wel:

- ruimhartige opkoopregelingen inzetten (besteed de 25 miljard euro die er is nuttig)
- neem de tijd (15 jaar), dan groeien we met het juiste beleid vanzelf naar de gewenste situatie
- geef ruimte aan innovatie en plattelandsvernieuwing. Houd het oog op de bal (=economisch resultaat gaat voor luchtfietserij)

Overleg met alle ketenschakels, andere betrokken partijen en overheden is nodig om dit alles voor elkaar te krijgen
Gewelddadige actiegroepen dragen niet bij aan het om tafel krijgen van de juiste partijen.
+2
Fendt926Driver
@marcsterreborn ergens heb ik het idee dat je bio boer bent en geen varkensboer.
+1
mlkvhoudr
@marcsterreborn grotendeels zijn we het wel eens dan, ik verwacht zeker dat de vraag naar varkensvlees zal afnemen in ons hoofdafzet gebied, ik ben er minder van overtuigd dat dat zelfde lot niet de melkveehouderij gaat treffen, ik zou er dus aan willen toevoegen dat de toekomstige bedrijven meer gemengd zijn dus ook een plantaardige tak dus wel grondgebonden in de mest maar dat er ook een groter gedeelte rechtstreeks naar de consument gaat, iets waar voor blijvend grasland een probleem gaat geven daar moet de politiek nog keuzes in maken of dat wel een haalbare kaart blijft
+1
Twentsch Land
Blijvend grasland claim moet ook van tafel.

@mlkvhoudr
mlkvhoudr
@Twentsch Land als je echt transitie wel naar mijn idee
+2
Erco
@marcsterreborn nee met moraalridders als jij gaan we de strijd winnen....
+3
Jotke
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Maar Menno laten we nou ook maar gewoon benoemen dat FDF niet bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van de boerenzaak. Integendeel

Effe vergeten dat er zonder FDF geen 1 oktober en vele andere protesten en dus waarschijnlijk geen of nauwelijks protesten waren geweest op die paar mini protestjes na die zlto zonder hulp fdf heeft georganiseerd in de jaren ervoor?

Als FDF niet opgericht was in mei 2019 en daardoor de vele appgroepen ontstaan waren was dat protest nooit zo groot geworden en aan de hand daarvan de volgenden( waarvan de officiële waar fdf bij betrokken was of deed organiseren keer op keer het aantal deelnemers overtroffen werd tot 22 juni jl aan toe) ook niet.

Mark is wellicht niet de handigste in uitspraken en manier van praten/uitbeelden maar zonder FDF was onze sector 2 jaar geleden al klaar geweest en was sowieso in Brabant nu het gros al weg( daar waar de provincie eenzijdig besloot de deadline voor nieuwe emissieregels effe 6 jaar te vervroegen, nu nog maar 4 jaar wat nog steeds te kort dag is maar beter dan niks).
Twentsch Land
De overheid komt vanzelf wel tot de conclusie dat ze ons nodig zijn

Ja dat doen ze maar dat gaat nog een hele tijd duren ..... tot die tijd is er al flink geruimd onder de boeren, hun land en vee.

@mlkvhoudr
mlkvhoudr
@Twentsch Land stel maar in je hoofd een tijdlijn op, het begon met staghouwer die eerst nog excuus eiste aan de partijen die met hem aan tafel mochten, daarna zijn er zeker 5 verzoeken geweest van meerdere politici of we toch alstublieft aan tafel willen komen, ze kunnen gewoon geen tempo maken zonder de sector dat is kraakhelder voor mij.

Overheid kan gewoon beginnen met vrijwillige opkoop maar de top down benadering van de overheid is een potje blufpoker, gegokt en verloren.

Wel moet je als sector doorgaan met verduurzamen zeker nu kunstmest en eiwit rijk voer zo duur is en vast het laaghangende fruit proberen te plukken met klaver inzaai en meer weiden en dergelijke, ik denk dat in Salland meer gras klaver gezaaid word als in Twente maar dat kan ook toeval zijn waar ik langs rijd als ik in Twente ben
Todi
@mlkvhoudr De vraag luid dan wel Waar om mag mark dat niet benoemen en de rest wel.
+1
mlkvhoudr
@Todi ik zit een film met Jan Claude van Damme te kijken met Roger Moore er nog in met een lekker biertje erbij dus misschien ben ik niet scherp maar welke rest mag het wel benoemen?
+1
Todi
@mlkvhoudr Proost en kijken naar een antieke film? De jonge zelf en moeder [dus tv] kranten.
Jawis
@mlkvhoudr nou dan weten we nu ook op welk nivo jij zit.... ik vond je bijdragen al bedenkelijk maar als jij liefhebber bent van van damme dan zegt dat meer dan genoeg......
+2
mlkvhoudr
@Jawis het word nog veel erger dan tukkerfm op de radio aan en maaien maar 😆

Vind het wel lief van je dat je me nog wat hoger had ingeschat

+2
-Jan-
@Braboboer Begrijp niet waarom FDF zich opwerpt want het is een individueel protest die door hun niet georganiseerd wordt
de Tank
@mlkvhoudr Van dat laatste zou ik niet teveel verwachten😕
+2
mlkvhoudr
@de Tank ik ben een onverbeterlijke optimist, dus ik blijf er nog even in geloven 😉
+1
de Tank
@mlkvhoudr Als het helpt doe ik met je mee.
+2
Eddie1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Poging tot moord nog wel

Dat moet eigenlijk poging tot doodslag zijn, het verschil tussen moord en doodslag maakt in juridisch oogpunt een groot verschil.
+1
jpls
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
poging tot moord impliceert dat er een agent die overduidelijk een verkeerde inschatting maakte volgens de fdf niet die verkeerde inschatting maakte maar met een moordplan op pad ging, want dat is poging tot moord, met voorbedachte rade iemand naar het leven staan, dat gaat echt veel te ver om dat te beweren dat onze politie doel bewust boeren proberen te liquideren, dat moed je niet willen communiceren als organisatie.

Je bent nu toch wel echt de zaak aan het opstoken, er word nergens geschreven of verteld in het filmpje van Mark dat FDF beweert dat betreffende agent met een moordplan van huis ging en dat ze hem dus beschuldigen van moord met voorbedachte rade, dat maak alleen jij er van, jij probeert van alles uit de kast te halen om FDF in een kwaad daglicht te stellen, men schrijft alleen dat de betreffende agent (in een opwelling of niet) doelbewust zonder waarschuwing op de bestuurder van de trekker heeft geschoten.
+4
mlkvhoudr
@jpls moord is altijd met voorbedachte rade naar mijn kennis van zaken er van dat is nou net het verschil tussen moord en doodslag, doodslag gebeurd ondoordacht, moord is met voorbedachte rade volgens mij
mlkvhoudr
@mlkvhoudr hier wat info

(klik om te vergroten)

Eddie1
@mlkvhoudr Ik heb er over nagedacht, de meesten hier zijn er niet bij geweest, het zou eigenlijk beide kunnen zijn. Het zou theoretisch poging tot moord kunnen zijn, met andere woorden: hij zou het van te voren bedacht kunnen hebben. Maar waarschijnlijker is poging tot doodslag. Dus eigenlijk zouden ze voor poging van moord cq doodslag aangifte moeten doen.

Het probleem is wel eens met dingen, als Mark iets zegt op in een soort videobooschap denkt hij van te voren niet over ieder detail na of zo (tenminste denk ik), FDF heeft geen commicatieadviseur in dienst (zover ik weet) die heb adviceert hoe je hij moet praten direct/indirect tegen de pers.

Dus dan wordt het eigenlijk fout overgenomen door de media, ik vindt dat Mark het verder heel goed doet (op een paar uitzonderingen na), maar dit is even niet helemaal goed gegaan dat betreft.
jpls
@Eddie1 Ik heb het filmpje van Mark nog een paar keer bekeken, maar ik kan niets vinden wat niet door de beugel kan. hoe de media het op pikt is een ander verhaal, die willen alleen maar schoren met sensatie.
Jotke
Quote Reactie van @jpls:
hoe de media het op pikt is een ander verhaal, die willen alleen maar schoren met sensatie.

Das een ding dat zeker is ja!

Er wordt nu 2 1/2 jaar later bijv nog steeds door media en volk geroepen dat Mark 13 december 2019 in Den Bosch de situatie van boeren vergeleek met die van joden IN de tweede wereldoorlog...

Heeft ie nooit gedaan. Hij vergeleek het met de situatie VÃ’Ã’R de tweede wereldoorlog waarbij bedrijven van joden gesloten werden en zij ook dingen niet meer mochten enz.

Ik was erbij, heb het zelf gehoord. Media verdraaid het maar wat graag want dan hebben ze meer kliks en kijkcijfers. Goed dat Mark nog steeds z'n woorden van toen niet terugneemt! Hoe onhandig de uitspraak wellicht ook was...
+3
mlkvhoudr
@Eddie1 iedereen maakt fouten en ik wil hem ook niet bashen of zo maar we moeten ons juist richting provinciale staten verkiezingen en juist nu de regeringspartijen afgestraft worden in de peilingen juist perfect gedragen om niet het momentum te verliezen richting de provinciale staten verkiezingen, we hebben 2 troeven, de snelheid die de regering wil maken, en de provinciale staten verkiezingen
Spuit11
@mlkvhoudr een doorgeladen pistool op iemand richten behoort toch wel tot poging tot moord. Als je dat als burger doet of als agent, is voor het slachtoffer niet van belang
Erco
@mlkvhoudr nou poging tot doodslag lijkt me het dan wel degelijk. godzijdank is Jouke niks overkomen want anders was het hek echt van de dam. Heb ik laatst nog gezegd tegen een agent die me aansprak toen ik toevallig bij een protestactie stond 😉 ik zei dan had jij hier niet veilig gestaan...
mlkvhoudr
@Erco het is pas uitgelegd op nu.nl hoe het zit zal het eens opzoeken
+4
de Tank
@Erco buiten dat, vind jij dat het aan FDF is om aangifte te doen? Eerder gaf hij aan dat protestgroepen op zich opereren en niet doorr FDF georganiseerde acties. Daarnaast als mij iets aangedaan zou worden zou ik het niet op prijs stellen als iemand anders voor mij aangifte zou doen.
+1
Erco
@de Tank nee in eerste instantie niet. Mischien als Jouke geen aangifte doet en het OM de agent niet veroordeeld, (wat me raar lijkt ) dan zou t een optie kunnen zijn. Al is t alleen maar om n signaal te geven dat n agent niet zomaar zonder reden op elke boer op n trekker mag schieten 😉😬
Putjeschepper
@Erco de familie hospes wacht het onderzoek af voordat ze aangifte doen.
Todi
Juridisch een bakkie halen kan altijd. Juridisch met de police naar 2 de kamer en rutte is vervolg en burgemeesters.
+5
Bartlehiemboer
Ik zag vandaag een berichtje voorbij komen waardoor je toch denkt, tja.

Wanneer hetgeen wat gebeurde niet toevallig was gefilmd...
Had Jouke misschien wel een paar jaar de gevangenis in gemoeten.
Ook had de politieman dan niet ondergedoken.
Zelfs via de Nos probeerden ze (politie en Haagse kliek) er nog onderuit te komen.

Persoonlijk had ik het ook willen laten rusten Maar als je over bovenstaande nadenkt.
Andersom hadden ze ook alles gedaan .

Ik hoop alleen maar dat na alles wat is gebeurt en nog gaat komen. De politie achter het volk gaat staan.
Er is nu zoveel bekend wat er in Den Haag gaande is.
Voor mij is Rutte ontoerekeningsvatbaar de laatste tijd.

Als we zo doorgaan zijn er geen winnaars en geen verliezers

Stoppen dus met dit kabinet.
+2
Twentsch Land
Politie is direct in de fout gegaan door een bericht naar buiten te brengen dat er met een trekker was ingereden op de politie, dag later werdt het bericht al aangepast, s’avonds al vrij gelaten omdat vervolging niet mogelijk was....met dank aan de video makers.

@Bartlehiemboer
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
.met dank aan de video makers.

Maakt niet uit. "Als uit het rijksrechercheonderzoek blijkt dat de politieman onterecht zijn vuurwapen heeft gebruikt, zal het openbaar ministerie sowieso beoordelen of het de agent vervolgt..."
+1
worteljcb
@kanniewaarzijn Dat klopt wel, maar het maakt nogal verschil of er een bedreigende situatie was. Dat is dan hun woord tegen het van Jouke en wat getuigen. Nu is er onomstotelijk bewijs van het moment zelf.

Ik deel de mening van @Bartlehiemboer en denk dat Jouke anders achter de tralies was verdwenen
+1
de Tank
@Bartlehiemboer 'Andersom hadden ze ook alles gedaan .'

Zou kunnen, het is wel een aanname.
+1
BertK
@de Tank Als een ander een rotzak wil zijn, waarom zou jij dat ook willen zijn?

Één politieagent is wat anders dan de politie, afwijkingen vind je overal.
de Tank
Quote Reactie van @BertK:
Als een ander een rotzak wil zijn, waarom zou jij dat ook willen zijn?

Ik vind dat ook een zwaktebod, iets een ander aandoen omdat je dat zelf aangedaan wordt. ik zie het hier nogal eens als argument gebruikt worden om bepaald handelen te rechtvaardigen.
+1
mlkvhoudr
@de Tank jij zou nooit iemand terugschoppen op het voetbalveld toch😉
Een teamgenoot van me heeft wel in een ver verleden wel eens gezegd als er iemand van ons team een rotschop kreeg dat ze dan naar mij keken van zo jij deelt zo meteen toch wel even een rotschop terug uit he, ik weet ook niet hoe ik aan dat imago kwam😇😇😇

Maar in t echte leven voegt het weinig toe dat ben ik met je eens maar met alleen maar praten dus zonder protesteren op de grens komen we er ook niet dus blijft balanceren
+2
weurding
@mlkvhoudr maar t lucht wel op🙂
+2
de Tank
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
jij zou nooit iemand terugschoppen op het voetbalveld toch

Ik gaf ze een rotschop en zei dan gelijk dat het zwak is om hetzelfde terug te doen 😁

Natuurlijk gebeurt dat, terugbetalen , ik vind dat alleen als argument om te rechtvaardigen zwak.

Ik heb geleerd als het signaal niet opgepikt wordt, je een sterker signaal moet geven(daar ben ik nog wel eens de mist mee in gegaan)
In die zin schuif ik wel op wat ik met demonstreren geoorloofd vind.
+10
richard-de-wolff
Snap die van de oever niet laat de betreffende families met rust, wat moet hij er weer bij te opstoken
+1
Twentsch Land
Idd tenzij van de oever dit heeft besproken met jouke en zijn ouders en toestemming heeft.

@richard-de-wolff
+1
jpls
@richard-de-wolff Denk dat Mark klaar is met de hele gang van zaken, telkens komt de politie met verhalen dat er weer met trekkers word ingereden op politie of hun voertuigen, wat later weer word terug gedraaid, maar dan staat het al in de media en staan de boeren weer in een kwaad daglicht.
de Tank
@jpls Hij kan er best klaar mee zijn. Media gebruikt uitspraken van Mark vd Oever niet anders dan de boeren in een kwaad daglicht te stellen.
+1
jpls
@de Tank En ligt dat nu aan Mark of aan de media?
+5
de Tank
@jpls Mark geeft ze wel erg makkelijk een stok om mee te slaan. Beide dus in mijn beleving. Volgens mij zitten de meeste boeren nu redelijk op 1 lijn, op een handvol natuurinclusieve kringloopboeren na. Als je dat wilt behouden zou ik zorgen om de uitersten wat af te zwakken. LTO niet gaan praten onder deze condities en Mark overtuigen dat hij zijn videoboodschappen even laat checken door iemand die nuance kan aanbrengen. Als hij dat all4 one serieus meent moet hij begrijpen dat boeren achter sommige uitspraken echt niet willen staan.
+2
Frans Z.
Had toch niks met demonstraties te maken FDF? Men kan hieruit concluderen van wel. Du s kunnen ze aangepakt worden voor geleden schade.
Todi
@Frans Z. De vraag is nu wel Wie is er nu dom .
Eddie1
Ik heb het filmpje nog eens bekeken maar er zijn twee agenten die met een pistool op Jouke lopen te richten, één schiet uiteindelijk, hij is in de picture om het zo te zeggen. Maar er is (zoals ik het zie) nog een agent (nr. 2) met een pistool die met een (getrokken) pistool in zijn richtig staat te wijzen.

Ik weet niet wat ik hier van moet denken, maar ik krijg het gevoel dat er nog één wou schieten.

(klik om te vergroten)

Twee agenten met pistool richten op Jouke
+1
hans-hans
@Eddie1 welke schoot nummer 1 ? wat ook belangrijk is voor het demonstreren in het algemeen is de instructie van bovenaf te vragen ? wat was van bovenaf bijvoorbeeld als dreigings instructies afgegeven
hoog of laag of..........(niks)
+1
Eddie1
Quote Reactie van @hans-hans:
schoot nummer 1

Lijkt het wel op.
Ik plaats hem nog een keer, ze lopen er echt naar toe. En proberen hem te raken, nu krijgt één persoon de schuld (die geschoten heeft). Maar die andere heeft uiteindelijk niet geschoten, maar had in mijn beleving dezelfde intentie.
+1
huub
@Eddie1 los van wat er in Heerenveen gebeurt is: Wel of niet schieten is uiteindelijk een wezenlijk verschil.

Inmiddels hebben de meeste agenten een taser, dat schijnt een heel goed middel te zijn om mee te dreigen. Voorheen werd daarvoor een wapen getrokken. Een getrokken wapen is toch echt wat anders dan een afgevuurde kogel.

Wat betreft Heerenveen.

Daar werd zonder zichtbare dreiging iemand met een getrokken wapen uit een MF gehaald en met een wapen op een Mercedes gericht. Die agent zwaait iets te graag met z'n wapen volgens mij.
+3
mlkvhoudr
Stil protest, moet wel zeggen wie dit zo gemaakt heeft verdiend een compliment

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's geweld , politie , heerenveen , farmers defence force en jouke geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
68
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0