Een woest aantrekkelijke (wachtgeld)regeling

Door Timo Burgers,

Melkveehouder in Spankeren (GLD)

Er is op dit moment maar één ding om over te schrijven. Dat is natuurlijk de escalerende stikstofdiscussie. Stikstofminister Christianne van der Wal heeft gekozen voor het conflictmodel in plaats van overleg en dus is conflict wat ze krijgt.

De minister heeft aangekondigd dat boerderijen op plekken waar ze niet gewenst zijn zullen worden opgekocht. Als de eigenaar daar niet aan mee wil werken, zal hij worden onteigend. Dit zou dan ook nog eens op korte termijn moeten gebeuren.

Dat opkopen gebeurt dan voor een ‘woest aantrekkelijke’ prijs, wat tegen marktprijs blijkt te zijn. Elke nuancering van deze boodschap is pas van nadat de leden van VVD, CDA en ChristenUnie en de boeren zich verzetten. De aanstelling van Johan Remkes tot bemiddelaar tussen kabinet en landbouw laat zien dat de regering de boeren echter nog steeds totaal niet serieus neemt.

Remkes is de schrijver van het rapport dat de basis is voor het stikstofbeleid. Het is ronduit onbeschoft om te verwachten dat iedereen akkoord gaat met de stikstofplannen als hij ze nog een keer uitlegt.

Even ter vergelijking: stikstof bedreigt de Nederlandse natuur. Daarom moet onze landbouw eigenlijk vandaag nog krimpen. CO2-uitstoot bedreigt ons voortbestaan op aarde. Daarom heeft de Europese Unie besloten dat er in 2035 moet worden gestopt met het maken van auto’s met een verbrandingsmotor, in de hoop dat ze in 2050 niet meer rijden. En alle partijen die zich zorgen maken over klimaatverandering zijn er blij mee.

Ik heb een keiharde boodschap voor de minister: uitvoering van het stikstofbeleid volgens het plan gaat niet gebeuren. Geen draagvlak, te zwart-wit en verkeerd aangevlogen. In het geval van onteigening beslist de rechter, niet de politiek.

Het is niet bij voorbaat een uitgemaakte zaak dat de rechter instemt met onteigening. Als Schiphol open mag blijven zonder vergunning, als er een formule 1-race mag worden gehouden in een natuurgebied en als het stoken van steenkool weer mag toenemen, wordt het een moeilijk verhaal om een boer met vergunning te onteigenen omdat er een natuurgebied te dichtbij ligt.

Daarom zou het goed zijn om als landbouw gezamenlijk ook de juridische route te volgen. Ik stort met liefde 1.000 euro in een fonds waaruit de allerbeste advocaten worden betaald om onteigening te voorkomen.

En voor wat betreft Van der Wal: er is een manier waarop ze kan zorgen dat ze nooit meer wakker hoeft te liggen van stikstof of boeren voor haar deur. Voor ministers is er een woest aantrekkelijke wachtgeldregeling. Ik adviseer haar om daar gebruik van te maken.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

HansBa
Eerst een kaartje publiceren waardoor de marktwaarde flink daald en dan zeggen een woest aantrekkelijk aanbod te doen voor een plusje op de huidige marktwaarde. Criminaliteit is het.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's klimaatverandering , onteigening , natuurgebied , boerderijen , stikstofbeleid , stikstofminister , christianne van der wal , europese unie , co2-uitstoot en stikstofplannen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0