Het stikstofprobleem is echt Nederlands, uitgelegd in acht grafieken



Quote:
De stikstofcrisis is niet van de laatste jaren, en niet alle natuurgebieden hebben er evenveel last van. Deze acht grafieken laten zien wat je moet weten.

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Mensen zullen wel weer boos worden maar ook hier weer een artikel waarin het probleem gedownnplayed word ik vind het echt opvallend hoe de toon van de muziek veranderd is in de pers
Theo61
@mlkvhoudr Het is weer een bericht van onze staatsmedia, industriebedrijven zijn met puntjes aangegeven en landbouwbedrijven met hele kleurplaten.
+2
cjw73
@Theo61 ben ik niet met je eens. Staat duidelijk in het stuk wie de grootste uitstoters zijn. Maar wordt ook duidelijk gemeld dat de veehouderij niet specifiek gemeld kan worden ivm de privacy.
marcsterreborn
@mlkvhoudr ik vind het wel een realistisch verhaal
Twentsch Land
+1
marcsterreborn
@Twentsch Land het is gebaseerd op wetenschappelijke cijfers en niet doordrenkt met waarde-oordelen
Twentsch Land
rivm.nl/coronavirus-covid-19/onderzoek/…

Deze als voorbeeld.

Ook naar onderzoek bewijsbaar !
Maar wat een fake om buitengebied / vee / luchtkwaliteit te linken aan meer covid.

Feitelijk is wetenschappelijk bewijs heel betrekkelijk als je in de basis toch mede bepalende elementen weg laat.

@marcsterreborn
Theo61
@Twentsch LandDit is het juiste voorbeeld hoe er gewerkt word bij het RIVM, Nu heb je marcster blijkbaar op een punt zo geraakt dat hij stil blijft met zijn wetenschappelijke verhaal.
Hans van Bergen
@marcsterreborn Dat komt omdat het jouw aan denk capaciteit ontbreekt. Dit verhaal is inelkaar geflatst door NPO66 om hun partij standpunten te propageren. Simpel de vastlegging van N is ff niet meegerekend per ongeluk toevallig.
+1
mlkvhoudr
Naar we hebben ook wel erg veel varkens in Nederland
+11
Twentsch Land
Heel veel en die zitten niet allemaal in een hok maar lopen vrij rond.

@mlkvhoudr
mlkvhoudr
@Twentsch Land het is natuurlijk wel de vraag of het goed nieuws is dat de berichtgeving veranderd dat moet een ieder maar voor zichzelf analyseren, het was natuurlijk al vanaf het begin het idee om het probleem over provinciale staten verkiezingen heen te tillen
+1
Cowboy3
@mlkvhoudr Sinds 1984 zijn er varkensrechten en is het aantal minimaal 10% afgenomen.
+3
mlkvhoudr
@Cowboy3 ik heb Steeds het gevoel gehad bij de hele stikstof kwestie dat het uiteindelijk vooral gebruikt gaat worden om minder varkens en kippen in Nederland te krijgen, dus misschien tunnelvisie van mijn kant maar ik geloof ook niet in het onafhankelijke nieuws op NOS, ze redden het gisteren zelfs om te verkondigen dat moslims geen Nederlands vlees meer wilden eten bij het offerfeest omdat Nederlands vlees vol antibiotica zat, even later was het artikel weg en aangepast weer terug geplaatst.

Met dit soort berichten denk ik dus altijd dat er op de achtergrond gestuurd word al zal dat nooit te bewijzen zijn, ik vind zelf wel dat er erg veel varkens in bepaalde gebieden zitten maar die zijn allemaal netjes vergund, daarom blijf ik ook zeggen zet nou gewoon in op vrijwillige uitkoop gezien de vergrijzing in de sector komen we als land daar een heel eind mee en kunnen we stoppen met polariseren door zo nodig met einddatums te moeten werken, onhaalbare doelen en verplichte opkoop(wat volgens team j+JC helemaal niet kan bij een oude Nb vergunning en dat zijn nou net de piekbelasters tegen de natuurgebieden aan, waarbij ik piek belasters iets significant anders vind dan piekuitstoters waar dit artikel over gaat
+4
Weidezicht
@mlkvhoudr ze gingen bij de NOS ook uitleggen dat nederland derogatie krijgt omdat we zo n klein landoppervlak hebben.
stefanus
@mlkvhoudr Helemaal eens, Martin Bosma van pvv vecht allang tegen de grote invloed van dictator66 in de publieke omroep. Met het klokkenluiderverhaal komen er steeds meer bewijzen dat hij gelijk heeft.
Bekkink
@mlkvhoudr juist. Martijn van dam heeft de vinger aan de knoppen
+2
de jonge
@Bekkink de man die zorgde dat er fosfaatrechten kwamen en er tegenover staat dat de derogatie behouden blijft, dus staggie kan wel meer staan te zeepschuimen,maar geen derogatie is geen fosfaatrechten......en als de fosfaatrechten er af gaan, komen er een heeeuuuleboel rechtszaken die de staat vast niet winnen gaat....
de jonge
@de jonge dus moet derogatie er wel op blijven toch??
stefanus
@de jonge Bij verlenen van derogatie was de eis dat veestapel niet mag groeien en fosfaat rechten zijn als middel gebruikt, moet je toch echt los van elkaar zien (helaas).
Bekkink
@de jonge volgens mij weten ze in den haag niet eens hoe alles zit
Deutzrijder
@mlkvhoudr
Denk dat heel veel varkenshouders wel willen stoppen als er een goede opkoopregeling komt.
cjw73
@Deutzrijder geldt ook voor melkveehouders hoor, mits er een goede regeling komt. Alles war er tot nu toe is is flut en alleen in belang van de staat.
Noorderling
@cjw73
je krijgt nooit meer dan marktconform, waarom ben je dan de overheid nodig als je vorig jaar ook een bord in de tuin had kunnen slaan?
Zeker in combinatie met zekerheid en snelheid ga je aan het eind van het verhaal met verkoop aan de staat er niet echt beter vanaf komen. Dat wordt nog een periode met negatieve energie om alles af te sluiten, regelen, traineren, allerlei mitsen en maren waar je aan moet voldoen en zal het net op 1 puzzelstukje spaak lopen.
Verkoop het dan maar aan een buurman, en eventueel een paar euro minder. Over zon, hopelijk mooie periode boer zijn moet geen grauwe sluier komen te hangen.
cjw73
@Noorderling alle dingen die jij aandraagt zijn ook de redenen dat de opkoopregelingen nooit een succes zijn. Willen ze vanuit de overheid iets doen wat kans van slagen heeft, moeten ze ruim boven de markt zitten qua prijs of andere voordelen bieden, zoals belastingvoordeel of iets dergelijks.
mlkvhoudr
@Noorderling ik denk dat het voor pachters met recht van opstal wel een zegen kan zijn een opkoop regeling, als pachter heb je 2 smaakjes of voldoende geld verdienen voor je stopt, of langdurige discussies met de verpachter over de waarde van de gebouwen, bij gezondheid is de pachter daar ook zelf bij natuurlijk die kan ruim op tijd van te voren aangeven te willen stoppen maar als je bij wijze van morgen wil stoppen dan zit je klem dan zou een uitkoopregeling misschien nog wat toevoegen misschien en voor verkopers zonder kopers ook, de rest geen toegevoegde waarde
mlkvhoudr
@mlkvhoudr verkopers zonder koper gaat natuurlijk niet over de gebouwen maar over de grond
Noorderling
@mlkvhoudr
Een stal met grond los verkopen is bij eigendom ook niets waard, grond koop je en gebouwen krijg je er bij. ammoniak is ook los te verkopen. Zie het verschil niet. In beide situaties moet je waarde en pensioen maken buiten je stallen om.
mlkvhoudr
@Noorderling als je als eigendomsboer wilt verkopen en er komt niemand dan kun je je grond verhuren aan bijvoorbeeld een akkerbouwer of er zelf wat anders gaan telen, een pachter die in conflict raakt over de te betalen prijs met zijn verpachter mag en niet onderverhuren en mag ook geen teelt voor anderen doen als de verpachter lastig wil doen, vandaar mijn opmerking dat het in sommige gevallen zou kunnen helpen als de overheid met een zak met geld voorbij komt, maar als pachter moet je bij leven en welzijn eigenlijk gewoon zorgen dat je je schaapjes op het droge hebt richting je pensioen,. Voor mij is de pensioen leeftijd nog ver weg maar het bedrag om de schaapjes op het droge te hebben is wel flink aan inflatie onderhevig
Noorderling
@mlkvhoudr
Op hele zware klei of veen is die escape er ook niet.
Als iemand je bedrijf overneemt is er ook lastig geld uit een bedrijf te halen als je ook wat door wilt investeren. Denk dat iedereen wel met die dilemma's zit.

Fosfaatrechten cashen is nog een optie, maar ook weinig zekerheid en leg je je toekomst in handen van politiek. Zal er toch een tweede poot opgezet moeten worden tijdens het boeren, dat valt niet zomaar mee.
Melkveehouder.
@Noorderling Ik heb nergens gelezen dat bij de opkoopregeling de fosfaatrechten worden vergoed. Volgens mij redeneert de overheid dat die ook gratis zijn verstrekt.
Noorderling
@Melkveehouder.
Toch zal die waarde ergens in moeten gaan zitten. Anders koopt iemand anders het wel of vent een makelaar of een t w het wel uit.
mlkvhoudr
@Noorderling ok helder👍
+1
Greetje
@mlkvhoudr van dat offerfeest las ik ook, een heel verhaal over de bio industrie. sinds wanneer worden varkens geofferd?!!

Een veel krachtiger statement zou zijn geweest: wij offeren geen schapen meer, ondanks dat die hun hele leven in de wei lopen, maar omdat de manier van slachten niet meer van deze tijd is.
pieta
Quote Reactie van @Cowboy3:
Sinds 1984 zijn er varkensrechten

Sinds 1998 zijn er varkensrechten. Daarvoor had je vanaf volgens mij 1986 met de interimwet fosfaatrechten. Daarbij kon je als varkenshouder nog wel grond verwerven(latere akkerbouwconstructies) om meer varkens te houden of fosfaat kopen van een kippen boer en daar varkens op gaan houden. Wel werd dat fosfaat bij aankoop 25% gekort dacht ik.
Hans van Bergen
@mlkvhoudr Dat vind d33. In werkelijkheid hebben we veel te weinig varkens
marcsterreborn
@Hans van Bergen reken je jezelf ook mee?
Weidezicht
Viel mij op dat gehele noordoostpolder diep rood gekleurt is, zit daar stiekem intensieve veehouderij?
+4
diekman
@Weidezicht nee asielzoekers
Clickerdeclick
@Weidezicht
Als ik goed kijk hebben we zelfs rundvee in het IJsselmeer
Vantveen
@Weidezicht Kaartje is een beetje verwarrend. Volgens mij hebben alleen de gemeentes met veehouderij bedrijven uit de top 100 een kleurtje gekregen. En dan als er meerdere in een gemeente zijn bij elkaar opgeteld?
+1
spotmelker
@Weidezicht komt doordat ik daar zit... 😁
Kaarten zijn mede gekleurd o.b.v. organische stof%. Maar het onbenullenlegioen weet niet dat deze door het hoge kalkgehalte van de grond nooit echt zal stijgen.
+1
hans-hans
@hans-hans nos heeft Malta er af gehaald van de grafiek met landen
producent
@hans-hans
De NOS noemt zich dan ook onafhankelijk in de berichtgeving.
De waarheid is weleens/vaak anders.
+2
Theo61
@producent En vaak zie je dat zulke verhalen in het weekend gepubliceerd worden omdat mensen dan wat meer achter de pc zitten, op nu.nl doen ze dat ook heel vaak.
Ouwe Gerrit
Quote Reactie van @Theo61:
En vaak zie je dat zulke verhalen in het weekend gepubliceerd worden omdat mensen dan wat meer achter de pc zitten, op nu.nl doen ze dat ook heel vaak.

Het draait ook alleen maar om kijkcijfers en dus geld.
producent
@hans-hans
© de Volkskrant Bron: Eurostat, analyse de Volkskrant
cs-agrar
Als we Finland annexeren, is elk "probleem" opgelost
Twentsch Land
Hoe gaan we dat doen ?

@cs-agrar
cs-agrar
@Twentsch Land iemand nr van poetin?
Twentsch Land
Ik niet maar Mark en Alexander waarschijnlijk wel 😉

@cs-agrar
+4
hoest
Mooie vergelijking ook Nederland produceert meer dan het veel grotere Spanje. Dat Spanje nog net geen woestijn is vergeten we voor het gemak even
+2
Twentsch Land
Dat is nou net het hele punt, ik heb het al vaker aangehaald....vrijwel alle grond in Nederland is bewerkbare grond !

Hoeveel grond in het buitenland wat niet machinaal bewerkbaar is telt toch mee in beteel bare grond.

@hoest
Mh12
Cijfers zijn gebaseerd op 2016, het is nu 2022, volgens mij is er al heel veel vee minder, maar kan aantallen slecht vinden

Je kan ook grafieken maken hoeveel mensen per km2, of auto's, of smartphones, fietsen, vliegtuigen, ik denk dat Nederland ook daarbij iedere keer weer met stip op nr 1 staat
DutchDairyFarmer
@Mh12 inderdaad dat dacht ik ook direct. Vooral mensen en verkeer/vliegbewegingen ernaast zetten zijn we overal koploper in
+2
HansBa
@Mh12 zou het niet zo kunnen zijn dat alles in NL gemeten wordt en andere Europese landen veel minder? Kan me niet voorstellen dat in zuid Europa veel geld besteed wordt aan N uitstoot metingen. Dus komen we al snel bovenaan.
kanniewaarzijn
Ik lees tot mijn verbazing: "Een deel van al die uitgestoten stikstof komt terecht in de natuur, wat tot verschraling en andere problemen leidt.." (???)
+1
BertK
@kanniewaarzijn verschraling van soortenrijkdom. Moeilijk om een zin volledig te maken, verschraling van Nederlandse taal?
stefanus
De staatsomroep blijft maar verwarring zaaien, dan moeten ze niet verbaasd zijn als ze protest oogsten.
BertK
Uit grafiek blijkt dat al in 1970 stikstofdepositie op huidige nivo zat, daarna piekte en weer terug zakt. Pas nu leggen we na ruim 50 jaar onze economie plat vanwege stikstof????

Wie zit er nu te slapen?
stefanus
@BertK Dit speelt toch al echt langer hoor, misschien heeft lto dit nooit goed gecommuniceerd.
+2
John Spithoven
Twee inhoudelijke opmerkingen zo op het eerste gezicht.
Eerste zie afbeelding.

In de grafiek staat dat we vanaf 1990 zijn gaan meten, let wel concentratie metingen op depositie te modelleren.
Dus vanaf de piek 1990 en dan naar beneden.

Voor de cijfer voor 1990 geef ik niks, geen enkele meting. Maar ook na 1990 geen droge depositie meting.

Daarnaast zie ik onderscheid tussen NOx en NH3 depositie. En wordt geen droge depositie gemeten en er wordt geen isotopen bepaling gedaan van de te verwachte depositie.
Dus leuk gemodelleerd. Maar hier ga je geen sector op afslachten.

(klik om te vergroten)

John Spithoven
Tweede opmerking.

Zie afbeelding

Op de kaart kleuren de door N overbelaste habitat typen rood. Blauw betekend geen overbelasting om basis van de KDW ( die wetenschappelijk niet is vastgesteld in een groot aantal gevallen)
Uit onderzoeken SommersDK, Santing NL, validatie OPS Falksberg en Noord Carlifonia blijkt dat na 700 meter er GEEN depositie meer is te herleiden tot de bron.
UvA gaat ook laten zien of er op grotere afstand depositie is tov bron. En of de verdeling van de depositie tussen NOx en NH3 is zoals ze nu modelleren.

Hoe wil met bedrijven uitkopen buiten de max 700 m buiten de overbelaste habitat typen?

(klik om te vergroten)

Noorderling
@John Spithoven
opkoop of reductie? Beide heeft hetzelfde N resultaat.
Overal is ook een injecteur/zodebemester verplicht, iedereen moet emissiearme vloeren leggen bij bouwen.
Ook dat zou allemaal zinloos zijn, maar teruggedraaid wordt het nooit. Besluit emissiearme huisvesting is de eerste knop om van alles onmogelijk te maken, of het brabantse scenario dat je opgejaagd wordt en je wel moet of stoppen. Hoe pareren we reductie als dat de enige optie is als opkoop geen resultaat biedt?

Definitieve slotstuk zal een diernorm zijn waar niets aan kan voldoen omdat de RAV lijst onderuit geveegd wordt. Dan is het doorboeren tot de boel instort. Ook dat is perspectief waar staghouwer mee kan komen, ook al is het niet best.
+1
stefanus
@John Spithoven Als je je vergunningen op orde hebt hoef je jezelf niet zoveel zorgen te maken lijkt me, probleem van de pasmelder moet de overheid nu oplossen en als je wil uitbreiden krijg je het moeilijk. Jou uitleg is vooral belangrijk punt om het onteigenen juridisch onmogelijk te maken en dat is hard nodig. Of en wanneer de doelen gehaald worden is een probleem voor de overheid.
Twentsch Land
Of en wanneer de doelen gehaald worden is een probleem voor de overheid.

Echt niet, die schuiven het wel van zich af zodat het jouw probleem wordt.

@stefanus
stefanus
@Twentsch Land Zonder gedwongen onteigening kunnen ze bedrijven met geldige vergunningen niets opleggen tenzij ze er een landsbelang probleem van maken maar daar heb je wel een juridische grondslag voor nodig. Daar willen ze het natuurherstel verhaal voor gebruiken en dat moet onderuit gehaald worden.
BertK
@John Spithoven KDW is achterhaald. Door toename co2 neemt groei sowieso toe. 100ppm in een eeuw goed voor 15% extra groei per jaar ofwel 1,5% per 10 jaar. Sinds vaststelling Kdw zijn we 30-40 jaar verder dus concurrentie positie cq kdw kan ook procent of vijf omhoog!
BertK
@BertK of juist omlaag?
+1
John Spithoven
Een paar opmerkingen nav hierboven staande reacties:
:

Mij is een raadsel hoe ze reductiedoelstellingen opleggen terwijl ze geen onderscheidt maken tussen vergunde en onvergunde situaties. Daarnaast kun je een vergund bedrijf met gerealiseerde capaciteit zonder nadeelcompensatie geen veekrimp reductie doelstelling opleggen geredeneerd vanuit de vergunning. En gereduceerde staarten zonder inname van de juridisch harde vergunning is een verloren reductie in deze virtuele werkelijkheid. (nl wie verbiedt mij om een gereduceerde staart weer op te vullen)

Daarnaast is er in het hele beleid geen enkele focus op de werkelijke staat van de natuur. Stikstof is slechts een drukfactor. En KDW een parameter waarbij bij overschrijding er mogelijk een achteruitgang van de staat van de natuur plaats kan vinden. Of dat werkelijk zo is wordt niet op gefocust. EU verlangt een gunstige staat van in standhouding. Hoe een lidstaat dat doet wordt door Brussel niet beoordeeld. Zij beoordelen alleen het resultaat. En de SDF rapportage toont aan dat Nederland voldoet aan de VHR. Er is ook nooit een in gebreke stelling geweest vanuit Brussel. Er ligt alleen een RvS uitspraak, 29 mei 19, die oordeelt dat de PAS systematiek in strijdt is met de VHR. Eerst stikstofruimte uitgeven voor vergunningen en geen zicht hebben op een in convenant vastgelegde reductie is in strijd met de VHR. Ook onvergunde activiteiten toestaan (beweiden en bemesten) waarbij geen zicht is of er een toename is tov bestaand gebruik 1994/2000/2004 is niet toegestaan.

Meer is er niet aan de hand!!!

En sectorpartijen zouden er goed aan doen bovenstaande in hun oren te knopen, ondanks dat ze via het PAS convenant mede verantwoordelijk zijn voor de bende. (nu zullen er wel weer een hoop boos zijn....)
stefanus
@John Spithoven Ik maak me geen enkele zorgen dus ik word zeker niet boos.
+1
John Spithoven
@John Spithoven Dus we moeten helemaal niets. PAS knelgevallen en beweiden en bemesten moet gelegaliseerd worden. Daar heeft SSC een plan voor. En ook kan dat met opkoop van vrijwillige stoppers opgelost worden.

En al die goed bedoelde adviezen van de Caring Farmers of wie dan ook (want we moeten praten....) ze werken niet aan een oplossing.
Alleen adviezen die hun eigen bankrekening vullen.
En biologische productie afdwingen gaat niet in het EU vrije handelsverkeer. En bevoordeling van bepaalde productie stromen is in strijd met de staatssteun regels.
+2
nescio
@John Spithoven ook een walgelijke naam : caring farmers. voelen zich verheven boven andere agrariërs, alsof die niet goed voor hun vee en gewassen zorgen.
marcsterreborn
@nescio tja zo kun je alles verkeerd uitleggen.
Wat moet je dan wel niet denken van boeren die zijn aangesloten bij een organisatie die zich Farmers Defence Force noemt?
stefanus
@John Spithoven Eerste regel moet niets en tweede regel moet wel iets ? De wetgever in de gaten houden is ook iets om niet te vergeten.
John Spithoven
@John Spithoven
prikkebord.nl/topic/290003/…

Nieuwsuur probeer wederom zojuist bovenstaande onderuit te trekken. Feiten zijn pijnlijk als ze je niet passen....
John Spithoven
NOS stuurt bewust op het creëren van het probleem! NOS gaat met de berekening tot en met 2016.
Zie afbeelding. Tussen 2016 en heden is de fosfaat productie 15 % lager.

Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk rapport 2018 van L Cebec WUR dat de excretie, waarmee gerekend wordt 12 % te hoog wordt ingeschat. In de kamerbrief december 21 is dit bevestigd door de minister.

wur.nl/nl/Publicatie-details.htm/…

NOS, kunt u even rectificeren?

(klik om te vergroten)

Theo61
@John Spithoven Is dat aan te vechten, miscommunicatie ??
stefanus
@Theo61 Klacht indienen bij commissariaat voor de media.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuurgebieden en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
80
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0