Een 'stikstofcompromis' met boeren kan op steun rekenen van de Europese Commissie

De Europese Commissie steunt het zoeken naar een compromis met boeren die protesteren tegen het Nederlandse stikstofbeleid. Verantwoordelijk Eurocommissaris Janusz Wojciechowski zal ook kijken naar de kritiek van boeren, zegt hij.

De Eurocommissaris sprak donderdag met minister van Landbouw Henk Staghouwer en voorman Sjaak van der Tak van boerenbelangenorganisatie LTO Nederland. De minister "benadrukte het belang van een vriendschappelijke dialoog met boeren", zegt hij. "En mijn steun voor het bereiken van een compromis."

Wojciechowski beloofde Van der Tak dat hij "serieus en grondig zou bestuderen" wat hij zegt over het stikstofbeleid. De LTO verzet zich tegen de manier waarop de overheid de Europese stikstofwetgeving uitlegt en toepast. Volgens de organisatie kost het boeren onnodig de kop.

Volgens ingewijden is het nog steeds ondenkbaar dat de Europese regelgeving zelf gaat veranderen.

msn.com/nl-nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

producent
Er wordt nu gesproken om de DLG weer op te tuigen, samen met een grondbank. Dan moet de overheid voorkeursrecht van koop van landbouwgrond krijgen om zo de vrijkomende grond die de overheid niet kan gebruiken in pacht met voorwaarde weer te verdelen onder de boeren. Nu kopen de naburige boeren en breiden daar mee uit en dat is niet meer de bedoeling.
Zie eenvandaag 7-7-2022.
Grietje62
@producent "Dan moet de overheid voorkeursrecht van koop van landbouwgrond krijgen om zo de vrijkomende grond die de overheid niet kan gebruiken in pacht met voorwaarde weer te verdelen onder de boeren." Ben benieuwd, diezelfde overheid gaat normaal gesproken gronden verpachten aan de hoogste bieder.... en die prijzen zijn niet misselijk.
+3
Tinus
Mijn oren klapperen! Het ontbreekt Van Der Wal dus 100% aan politieke wil. Dit is echt ongekend knullig.

Bekijk het stikstof debat eens vanaf 9:35:34.

"We kunnen ons echt geen gesprek veroorloven. Ze zien ons komen! We zijn het slechtste jongetje van de klas!"

Vervolgens komen er uit Europa nu hele andere geluiden.

De protesten lijken dus te werken.

Wojciechowski kan natuurlijk ook gewoon maar wat zeggen om de boel te sussen, maar hij zet de minister hiermee wel in haar hemd.

+1
Noorderling
@Tinus alles wordt vloeibaar onder druk.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Tinus:
maar hij zet de minister hiermee wel in haar hemd.

Dat doet ze zelf al wel, heeft ze geen hulp bij nodig.
demelkboer
IK vrees voor e zandgronden geen derogatie meer en op klei en veen wel. Maar dat is dus een verkrapping van de mest markt voor iedereen
+1
Kars
@demelkboer want op zandgronden kun je goedkoopste huizen bouwen. Of zou dat niet de reden dan zijn?
Tinus
@Kars In de plannen voor Stroe City werd expliciet benoemd dat Nederland meer moet gaan bouwen in de gebieden die het minst risico lopen van de zeespiegelstijging. En dat is met name op zand.

wur.nl/nl/show/…
Kars
Zeespiegelstijging of bodemdaling? Amsterdam de stad die gebouwd is op palen. Maar de grond zakt
Elvis
@demelkboer helemaal geen derogatie meer
demelkboer
@Elvis op klei en veen en sommige zandgronden is er geen wetenschappelijk basis om geen derigatie toe te wijzen
Weidezicht
@demelkboer maar dat gaan de ambtenaren op LNV natuurlijk niet vertellen in Brussel, evenals bijvoorbeeld niet dat de watetkwaliteit soms in natuurgebieden en dteden slechter is dan op het boerenland, dat er beel vervuiling vanovet de grens binnenkomt enz. Overal zitten boerenhaters op de nivo,s die voor ons de derogatie moeten binnenhalen. Dat is als gevangenen de beveiliging van een gevangenis laten controleren.
+2
Melkveehouder.
Wat een toneelspel. Eerst kon niks vanuit Brussel, en nu wordt het onder druk ineens vloeibaar.

Mij bekruipt het gevoel dat ‘Brussel’ en onze overheid onder één hoedje spelen. Dit geluid is alleen bedoeld om de druk wat van de ketel af te halen nu de overheid de grip kwijt dreigt te raken.

Daarom zou ik graag weten waarom de Eurocommissaris, juist op het moment van onlusten, met Sjaak van der Tak aan tafel zit.
kanniewaarzijn
@Melkveehouder. Sjaak speelt met "Brussel" en de overheid onder hetzelfde hoedje.
+1
BertK
"De LTO verzet zich tegen de manier waarop de overheid de Europese stikstofwetgeving uitlegt en toepast. Volgens de organisatie kost het boeren onnodig de kop"

Dacht dat er geen Europese stikstofwetgeving was, maar dat de Nederlandse staat de Habitatrichtlijn en beoordeling van natuurgebieden omgezet heeft in stikstofregelgeving? De natuur mag niet verslechteren, moet in stand worden gehouden. Voor een paar hexagonen betekent dat idd minimale gewas-aanzet door minimaal stikstof maar dat wil niet zeggen dat de groei nul moet zijn!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , lto , europa , regelgeving , overheid , europese commissie , stikstofbeleid , kop , staghouwer en sjaak van der tak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0