Boeren hebben geen "recht" om boer te zijn?

De boerenhaters hebben weer iets nieuws bedacht. Naar aanleiding van onder andere de uitlatingen van Maxim Hartman op TV roepen duizenden twitteraars in koor hoeveel beroepsgroepen er wel niet zonder morren verdwenen zijn.

Ook roepen ze dat boeren geen "recht" hebben op hun beroep. En eigenlijk ook niet op een zak geld.

Men roept nu bijvoorbeeld dat kolenboeren ook "zonder morren en zonder vergoeding" verdwenen zijn. Dat is ten eerste feitelijk onjuist. Ten tweede is dit niet direct te wijten aan kabinetsbeleid. Er is tegen geen enkele kolenboer gezegd: "Je moet 74% minder verkopen omdat je pand op de verkeerde plek staat".

De vraag veranderde wel. Kolen raakten uit de gratie voor petroleum en later gas. Maar de handelaren konden zelf kijken of ze naast kolen iets anders wilden verkopen. Dat is marktwerking.
 
Boeren verdwijnen niet vanwege marktwerking

Zolang de samenleving voedsel koopt is er markt voor de producten van boeren. Er is nog steeds vraag naar echt vlees en echte zuivel. Zowel in ons land als in het buitenland. Ook al levert het in sommige jaren geen dikke boterham op. Je kunt er wel van leven.

En sommige mensen kunnen een hekel hebben aan boeren, maar zolang een boer legaal bezig is mag hij gewoon zijn onderneming runnen. 

Dus roepen dat de "samenleving het niet meer wil" is vooral het uitspreken van de hoop van een paar activisten. De praktijk wijst anders uit.
      
Boeren genieten helemaal geen voorkeursbehandeling

Iedereen die slachtoffer wordt van wijzigingen in bestemmingsplannen kan aanspraak maken op planschade. Dat geldt voor zowel ondernemers als particulieren. Dus boeren worden niet anders behandeld.

Iedereen heeft rechten

Als je ontslagen wordt dan heb je recht op ontslagvergoeding van je baas. Als je onderneming stopt vanwege een wijziging in een bestemmingsplan, dan heb je recht op planschade. Als de overheid de regels aanpast dan kun je kijken of je wilt investeren. 

Als de overheid je wil dwingen om je bedrijf te stoppen dan moeten ze met een zak geld komen. En als je dat niet wilt, dan hoef je dat niet direct te accepteren en dan heb je altijd nog het recht om te protesteren. 
  

Deel dit topic

Reacties

+6
robbies
Als er ergens een plek is waar verborgen werkloosheid welig tiert, dan is het wel bij de publieke omroep. Onder het mom van "pluriformiteit" worden daar de meest obscure programma's gemaakt waar anderhalve man en een paardenkop naar kijkt. En dat mag allemaal blijven bestaan dankzij publiek geld en op de koop toe een zelfstandige die eigenhandig de broek ophoudt de maat nemen
+1
weurding
Maken we er een plicht van😅

Maar langzamerhand lijkt het wel of we steeds minder rechten meer hebben
+4
CaseCS130
Bedankt voor dit goed geschreven stukje Tinus. Het is werkelijk waar bedroevend hoeveel onzin er momenteel uitgekraamd wordt. En blijkbaar wordt alles als waarheid beschouwd als het maar vaak genoeg herhaald wordt.
+2
weurding
KLM introduceert afkopen co2, voor retourtje Barcelona betaal je 5 euro extra, planten ze wat bomen op onteigende percelen van boertjes die geen "recht" meer hebben te boeren, wat een wereld
+2
cornelissen
@weurding Deden ze dat nog maar ,maar de bomen worden gepland in India, waar de eigendomsrechten onduidelijker zijn. Kleine landbouwers worden daar ronduit verjaagd om bomen te planten. Volgens Oxfam Novib worden deze kleine landbouwers de honger ingedreven en is deze zogenaamde co2 compensatie rampzalig.
George
Quote Reactie van @weurding:
planten ze wat bomen op onteigende percelen van boertjes die geen "recht" meer hebben te boeren, wat een wereld

Er zijn nog geen boeren onteigend en het is ook niet zeker of duidelijk of dat wel of niet gaat gebeuren. Ik weet wel dat de wereld de laatste paar jaar flink veranderd is in heel korte tijd.
Er gebeuren dingen die je 10/20 jaar terug niet voor mogelijk had gehouden. Hier in de buurt nu een stukje landbouwgrond verkocht aan een familie die heel reislustig zijn en al heel veel hebben gevlogen en nog steeds veelvuldig vliegen. Op dat stukje grond planten ze telkens wat bomen aan om zogenaamd CO2 te compenseren voor hun vlieg en vakantiegedrag.
Nevergiveup
@George Is natuurlijk flauwekul., "Greenwashing" dat die bomen dat goed maken ...
George
@Nevergiveup
Ik weet het , maar dat is de gedachtegang van tegenwoordig.
+1
bio boer
@George het is niet best dat is wel de nieuwe maatschappij
+1
duitser
@George over paar jaar komt Staatsbosbeheer ze kappen voor heide
torrarica
@George Als dat stukje grond eerst grasland was haalde 1 ha 20000 kg co2 uit de lucht. nu gaan ze er bomen planten.1 ha bos haalt gemiddeld minder co2 uit de lucht dan grasland . grasland is in de winter ook groen en de meeste bomen zijn in de winter kaal. Maar ja bomen zijn door de groene lobby zo ongeveer heilig verklaard en grasland wordt afgeschilderd als een troosteloze engelsraaigrasvlakte.
+1
bio boer
@torrarica in de winter geeft bos co2 uutstoot door get weg rotten van bladeren en afgebroken tanken
bio boer
@torrarica meschien wel verdien model 20.000 kg co2 in vorm van gras onder de grond stoppen oppen ze her in de toekomst weer op 😁
Jan-T
Wel mooi dat er word gezegd dat we geen rechten er aan kunnen ontlenen.
Het lijkt mij een begin van het einde voor de democratie.

In de 2e kamer hebben ze er de mond vol van democratie en de rechter heeft uitspraak gedaan.?
+1
stefanus
Hoezo kolenboeren zijn er niet meer. Wie levert de kolen die jette nodig heeft om de centrale harder te stoken.
cornelissen
In Nederland hebben we een grondwet om het individu te beschermen tegen de overheid, maar er zijn liever mensen die liever een grondwet (althans de uitvoering daarvan) zoals in Rusland en China zien.
Ja, dan is alles makkelijker en protesterende mensen zijn staatsgevaarlijk en sluiten ze dus een 10 tal jaren op.
Volgens J.Spithoven is onteigenen voor natuur ook heel moeilijk, immers bij het verlenen van de nb vergunning is er een passende beoordeling geweest op de natuur en is de vergunning verleend,
Degen zonder nb vergunning vallen onder het overgangsrecht , opgenomen in de nb wet.
Aanvulling: helaas zien we in Nederland ook de grondwet vervaagt, zie nertsenhouders en ook bij de fosfaatgevallen,hoewel de juridische procedures nog niet ten einde zijn is het perspectief op een goede afloop ook onduidelijk. De jurist Willem Bruil (hoogleraar agrarisch recht ,adviseur bij Hekkelman advocaten ) noemde de rechtspraak van het CBb schrijnend onrechtvaardig .
jordi 1455
@cornelissen ''In Nederland hebben we een grondwet om het individu te beschermen tegen de overheid, maar er zijn liever mensen die liever een grondwet (althans de uitvoering daarvan) zoals in Rusland en China zien.'' Het probleem is dat rechter wetten niet aan de grondwet mag toetsen, omdat men dacht dat het een goed idee was.
+1
bio boer
We kunnen ons wel keihard verzetten maar de trein rijd al heeft al flink vaart er tegen in gaan heefd niet zo veel zin denk ik tegen houden doe je hem niet meer wil je boer blijven kun je maar beste mee gaan in de wens van de stedeling we zijn in de minderheid blijf je door gaan tegen de stroom dan loop je keer vast
+1
bertusdebeer
@bio boer tegenin gaan !!!
Nevergiveup
@bertusdebeer het beste is om dat in je dagelijks leven te doen , dus dwarzitten op alle mogelijke manieren want ze hebben jou toch elke keer nodig. Dat gaat ze op den duur opbreken , ze gaan die strijd op de duur NOOIT winnen omdat we primaire levensbehoefte produceren
+1
Spuit11
@bertusdebeer Dan nog liever laten ontsporen. De puinhoop opruimen en robuuster opbouwen.
+3
Tinus
@bio boer Normaal gesproken ben ik dat met je eens, aangezien je als ondernemer optimaal moet inspelen op de wensen van je klant. Maar in dit geval is het beleid meer een voortvloeisel uit de domme beleid van vroeger m.b.t. het aanwijzen van Natura 2000 gebieden en niet een specifieke wens van de "stedeling".
bio boer
@Tinus bedoel het breder de trent van laaste 10 jaar nu grijpen ze de kans aan met stikstof worden ook de andere zaken megenomen en linkse parijen krijgen steet meer invloed
Ee zit ook opgave water diversiteit en co2 in dit plan die in oktober verder wordt gepresenteerd
bio boer
@bio boer linkse georiënteerde mensen zijn echt overtuigt van het probleem stikstof dat veehouderij het milieu aantast hier op het platte land nier stap maar een uit die bubbel de stelling rond de randstad geloven alles
Noorderling
@bio boer
Probleem is alleen dat de op het platteland meer huis kunnen kopen van hetzelfde geld. Verkassen ze en gaan ze op het platteland hun ideologie verkondigen, bezwaren maken, klagen en piepen. Toevallig op hun manier meer geleerd.

Maar alles in de stad is beter, bleven ze er maar.
Wat mij betreft mag men wel invoeren dat je de eerste 10jaar als je ergens kiest om te wonen geen inspraak hebt op je omgeving, in plaats van dat ze nog steeds geloven dat de wereld om hun draait.
+3
J asper
@Tinus Als het de "wens van de stedeling" was waren de bio en plantaardige schappen wel leeg geweest ipv de gangbare schappen zoals het afgelopen dagen was.
Theo61
@J asper Vega zat nog vol zag ik op een foto van BBB op facebook. dat liet iedereen liggen.
+1
J asper
@Theo61 zo bedoel ik het ook
+1
Theo61
@Tinus Heeft volgens mij meer te maken met de wens om goedkoop te bouwen, daardoor zijn de waarden waar je aan moet voldoen zo laag dat het niet meer mogelijk is te boeren. het gaat alleen om de grond.5% stopt ieder jaar maar doordat de andere zo uitgeknepen worden of een beroepsverbod krijgen kunnen die ook die grond niet meer kopen en is iedereen veroordeeld tot makelaardij van de Wal en co.
+2
weurding
Vraagtekens ook in buitenland
+2
Nevergiveup
@weurding De poging van moord van de politie op 16 jarige boeren zoon staat er jammer genoeg nog niet bij
jordi 1455
Als ik die maxim verhagen ziet, zou je haast denken dat het zon vechtersbaasje is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's investeren , zuivel , overheid , marktwerking , boer , voedsel , regels , boerenhaters , stoppen , ontslagen en Genieten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!