Nieuwe ellende dreigt voor boer: Brussel kijkt ook naar ons mestbeleid

Midden in de stikstofcrisis dreigt nieuw onheil voor Nederlandse boeren. Volgens Haagse bronnen velt de Europese Commissie mogelijk nog deze week een oordeel over ons mestbeleid. Dat ziet er niet gunstig uit, melden ingewijden.

Deel dit topic

Reacties

stefanus
Ordinair politiek dreigement.
+1
Todi
@stefanus De okraine krijgt de kogels van rusland om de boeren stand op de knieen te krijgen. Door de eu en rutte gesteund. Wij krijgen de kogels om de oren van de eu met goed keuring van rutte.
stefanus
@jg Slecht nieuws voor boeren, maar nog slechter nieuws voor klimaatdoelen, rare wereld.
hans1980
@stefanus dus volgens jaar geen 80% grasland meer?
jg
@hans1980 Extensivering melkveehouderij. Kans om meer krachtvoer op eigen grond te telen . Max 1,5 gve per hectare, zoiets ?
+1
bio boer
@jg maar de grond is hier gewoon teduur dat is een probleem heb het eerder gezecht hier maar was de enige die er zo over dacht grond zo niet meer dan 10 k mogen kosten voor zelf voorzien melkvee bedrijf en pacht van 350 euro of de melk moet 1.50 opleveren
Nu zit er onnodig veel kapitaal onder het bedrijf 100 koeien op 50 ha is al 5 miljoen dood kapitaal geen boer die daar wat aan heefd alleen de stopper
Noorderling
@bio boer met tarwe saldo kon je afgelopen jaar rente en aflossing betalen. Rente vliegt nu omhoog en drukt de pret wellicht.

ABN kun je aflossing nog wat rekken. Weet je in ieder geval waar je aan toe bent, grond komt vroeg of laat wel naar je toe.
hans1980
@jg Welk bedrijf krijgt nu nog financiering bij uitbreiding?
Todi
@hans1980 ASR boeren.
jg
@hans1980 Dus forse krimp aantal melkkoeien .
hans1980
@jg voor goede maisteelt heeft mais ongeveer 70m3 rundveedrijfmest nodig
170N norm is 35m3
Dus naast Kali ook nog kunstmest strooien
en eigenlijk fosfaat wat niet mag#$@@
bio boer
@hans1980 170 is 42 m3 drijfmest
+1
bio boer
@bio boer maar je bent vrij om de mest teverdelen doe paar ha luzerne bij voor jaar 1x 20 m3 drijfmest heb je weer 22 m3 mest voor de mais is al weer 66 m3
hookwood
@hans1980 Als je niet in de derogatie zit dan mag je wel fosfaatkunstmest gebruiken.....
stefanus
@jg Extensivering wil men op inzetten, wat betekend dat je grond van de overheid mag huren volgens de voorwaarden van de overheid.
stefanus
@hans1980Waarschijnlijk dit jaar al niet meer, tenzij je veel blijvend grasland hebt. Weet niet precies wat de gevolgen daarvan zijn in combinatie met nieuwe GLB eisen.
Noorderling
@stefanus onder 70% grasland moet je aan vergroeningseissen voldoen dacht ik.
+1
stefanus
Spuit11
Mij bekruipt het gevoel dat het perspectief (waar men de mond zo vol van heeft) is dat de bekende blauwe gebieden met derogatie door mogen gaan, de andere zijn de sigaar. In hun ogen slaan ze dan meerdere vliegen in één klap. Perspectief voor de blijvers, draagvlak (ikke, ikke) en tweespalt( verdeel en heers)
hans1980
@Spuit11 komt toch geen tweedeling in derogatie gebieden??
stefanus
@hans1980 Geen paniek, zal juridisch heel lastig zijn uit te leggen bij de EU.
stefanus
@Spuit11 Het bieden van perspectief wat de overheid voor ogen heeft zal waarschijnlijk door de EU gezien worden als staatssteun.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie , mestbeleid , europese commissie , brussel en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2.414