PAS knelgevallen worden door de GGA geofferd.

Eergisteren kwamen er weer een setje vragen en antwoorden naar de 2de kamer. Ik werd erop geattendeerd.

Bij de legalisering van de PAS knelgevallen wordt rekening gehouden met de doelstellingen uit de startnotitie.
In Jip en Janneke taal.
Beste PAS knelgevallen
U bent als eerste aan de beurt, mocht uw gebied een opgave hebben. U wordt niet volledig gelegaliseerd, Uw bedrijf is illegaal en blijft dat. Wij als gebiedscommissie verzoeken u uw dieraantallen onmiddellijk aan te passen aan de reductie doelstellingen.

Nu had SSC een legalisering programma voor de PAS knelgevallen, houdbaar en uitvoerbaar. Maar niemand ziet dat zitten.
Sectorpartijen, ga niet meer praten. Formuleer eerst een aantal voorwaarden!!!!

rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/…

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

Melkkoetje
Pijnlijke constatering. Voor de pas melders
+2
crisis
Quote Reactie van @Melkkoetje:
Pijnlijke constatering. Voor de pas melders

Vind je? Er wordt gesteld dat bij de beoordeling of bepaalde activiteiten nog plaats kunnen vinden er geen onderscheid wordt gemaakt tussen PAS-melders en vergunde bedrijven. Beiden worden beoordeeld op hun gehele activiteit. De constatering van @John Spithoven is dus onjuist.
Melkkoetje
@crisis ik denk het van niet. Jhon geeft een correct weergave
crisis
Quote Reactie van @Melkkoetje:
Jhon geeft een correct weergave

Ik zou het zelf nog maar eens lezen.
Melkkoetje
@crisis heb jij überhaupt de stukken gelezen??
Melkkoetje
@crisis stikstof rechten zijn schaarse rechten. Als men de pas melders die verhandelbare rechten wil uitdelen is dat staatssteun. En staatssteun mag alleen maar naar behoefte uit worden gedeeld .dus als je bijvoorbeeld in een gebied zit met 50 % reductie dan is de behoefte ook maar 50% en geen honderd procent
crisis
Quote Reactie van @Melkkoetje:
stikstof rechten zijn schaarse rechten

Stikstofrechten bestaan niet.
Melkkoetje
@crisis onder welke steen leef jij

(klik om te vergroten)

hans1980
@Melkkoetje geen ruzie maken met je alter ego
Melkkoetje
@crisis vergunning houders met oud NB hebben rechtszekerheid verkregen. Pas melders niets nopus nu . Maar ja bij LTO zijn ze bang zeer bang om voor de boeren naar de rechter te stappen of het Europees hof .jullie zij angsthazen .jullie denken alleen maar aan je subsidie pot niet meer niet minder
Twentsch Land
Dan doen die pasmelders er goed aan een Nb vergunning aan te vragen op basis van oude vergunning en vervolgens wat bij kopen

@Melkkoetje
Melkkoetje
@Twentsch Land denk van wel .in ieder geval meer rechtszekerheid
+1
John Spithoven
@crisis
Vind je? Er wordt gesteld dat bij de beoordeling of bepaalde activiteiten nog plaats kunnen vinden er geen onderscheid wordt gemaakt tussen PAS-melders en vergunde bedrijven. Beiden worden beoordeeld op hun gehele activiteit. De constatering van @John Spithoven is dus onjuist

Mooie analyse, en ik zie dat je daarvoor een waardering krijgt van twee duimjes, Bennie Stevelink en familie Pelle.

Je leest dat PAS melders en vergunde bedrijven gelijk beoordeeld worden. Dat kan ik niet vinden in de tekst uit de screenshot. Kun je mij dat aanwijzen?

Wel lees ik dat bedrijven (in de context bedoelen ze daar PAS melders mee) niet beoordeelt wordt voor alleen het gemelde deel (wederom in de context ten tijde van de PAS wetgeving) maar voor hun gehele activiteiten aangaande bij de beoordeling in de GGA en de onderliggende doelstelling.

Dus nu de vraag; Worden PAS knelgevallen met voorrang gelegaliseerd,,of worden ze gelegaliseerd in een lopende GGA proces tot een niveau reken houdend met de geldende doelstelling voor betreffende gebied. Dus hebben PAS knelgevallen en vergunninghouders dezelfde rechtspositie ?

Ben geïnteresseerd in het antwoord. En mocht ik het fout hebben... alvast mijn excuses. Maar denk niet dat dat nodig is🤔
BertK
@John Spithoven ik lees het als dat PAS melders legaal zijn, zoals Carola beloofd heeft.
+1
jan-cees
@BertK Carola beloofde ook geen krimp veestapel (zolang zij minister was)
+1
Elvis
@jan-cees dan heeft ze woord gehouden
Theo61
@jan-cees ze is nog minister toch?? van armoede of zo ??
Melkkoetje
Lto is er met zijn grote poten in getrapt.
Melkkoetje
@Melkkoetje dat zeggen jhon en ik al lang.
+2
Elvis
@Melkkoetje reageer je nu op jezelf
+1
hans1980
@Elvis ook wel lastig iedere keer in en uitloggen van crisis naar melkkoetje maar vergeef het je
bio boer
Dat kan niet ze hebben netjes gehadeld vogens de wet dat kun je nooit afstraffen
Twentsch Land
Duidelijke taal van John

Beste lijkt mij voor pasmelders om een Nb vergunning aan te vragen op aantallen voor aanwijzing en dan benodigde overige aankopen.

NB vergunning aanvragen op aantallen voor aanwijzing kon dacht ik niet geweigerd worden.
+9
John Spithoven
Er zijn sectorpartijen die de Wet stikstofreductie en natuurherstel hebben gesteund omdat zij dachten daarmee de PAS melders te redden. Ze hebben inmiddels het tegendeel bereikt.
Ik wil geen verdeeldheid zaaien, maar ik kreeg vandaag nog te horen dat SSC te weinig deed....nou de ene week wordt duidelijk dat door naiviteit data uit de KLW gedeeld wordt met CBS waarmee de kaart uit de startnotitie gemaakt wordt en nu weer dit. Er wordt waardeloos samengewerkt. En als dit niet veranderd kan ik er beter mee stoppen!!!! Wat een schaamteloze bende!!!
Twentsch Land
Wij als gebiedscommissie verzoeken u uw dieraantallen onmiddellijk aan te passen aan de reductie doelstellingen.

Wat wordt bedoeld, dieraantallen op de pasmelding of een bepaald jaar en indien je in een gebied zit met 12 procent reductie dat dat er nog weer afgaat.

@John Spithoven
+1
John Spithoven
@Twentsch Land In de startnotitie NPLG wordt als referentiejaar gebruikt 2018. Verdere invulling is niet duidelijk.
Farma_boerke
@John Spithoven

Begin juli komt onderstaande in de Staten ter beoordeling/stemming mbt PAS melders helpen in Overijssel. Tot dan ligt iig alles incl extern salderen op z’n gat. Met beginnen met regelen is er zicht op legalisatie, wat handhavingskosten scheelt

overijssel.notubiz.nl/document/11618493/…
John Spithoven
@Farma_boerke Lees de beantwoording van de vragen Groen Links nog een keer.....
+2
rene-de-jong
@John Spithoven De sector wil niet anders John waarschuwingen en tal van feiten aandragen is zinloos gebleken.

Laat ze toch lekker weer achter LTO aanhobbelen, die zullen vast ook het bezwaar tegen de PSN klaar hebben liggen of misschien zijn ze wel akkoord met de 'quick scan' en vinden ze het een uitmuntende SVI beoordeling.
Wellicht blijven ze ook geloven in het sprookje dat je eerst naar Brussel moet om de normen te wijzigen, terwijl uit een Duitse RvS blijkt dat de buren dit gewoon zelf regelen; bverwg.de/150519U7C27.17.0/

Diezelfde uitspraak waar die RvS (Oberverwaltungsgericht) Nederland in feite te kijk zet met 'rein theoretische Besorgnisse' . Voor iemand die het nog niet begrijpt; de 'quick scan' is niets meer of minder dan een schade berekening o.b.v. Aerius ofwel 'rein theoretische Besorgnisse'.

Deze Duitse RvS zegt dus dat Olanda geen passende beoordeling heeft en dus ook geen juiste monitoring want die is op dezelfde wijze ingericht

Op de Friese uitnodiging die je hieronder noemt hoef je niet naar toe;
- uiteraard omdat het digitaal is
- maar ook omdat ze in FRL (ook) niet weten hoe het met de natuur gaat
- nou ja, niet helemaal waar want ook hier is de VIRTUELE of 'rein theoretische Besorgnisse' 'gebiedsanalyse' bekend. (waar de Duitse RvS dus van zij: koekoek !)
- de digitale versie die ze met mij hadden is in ieder geval nog onbeantwoord gebleven
- wsl is dat de 'Friese aanpak 2.0'

We moeten er fors geld voor gaan vragen misschien dat dat helpt, dan hebben we er zelf ook nog wat aan....
John Spithoven
@rene-de-jong René, het gaat niet meer op inhoud.

En nu mag ik het woord Judas niet noemen, maar om in Frl op 5 juli in een zoom vergadering te kruipen of mee te organiseren... .
Vind ik nogal een minachting naar het geen er speelt.
de jonge
@John Spithoven helemaal mee eens, het getuigd van pure lafheid!!!
+1
familie pelle
@John Spithoven jij en JC hadden nogal grote woorden over de gebiedscommisies. Deelnemers moesten aansprakelijk gesteld worden. Het ironische is dat dankzij die gebiedscommisies de provincies hebben gezegd, fuck you overheid. Dat beleid van jullie gaan we niet uitvoeren. We doen het op onze eigen manier.
+2
John Spithoven
@familie pelle Het volgende over de grote woorden die ik gebruikt heb. Daar blijf ik achter staan.
Over mijn eigendom gaat niemand anders dan ik. Of iemand die ik gemachtigd heb. Daar is bij wet 1 uitzondering op omschreven in artikel 17 van het EVRM. Wanneer er in het kader van algemeen belang eigendomsrechten geschaad worden behoord daar een financiële compensatie bij. Dus bevoegd gezag mag bij wet mits een fatsoenlijke rechtsgrond en nadeelcompensatie inbreuk plegen op het eigendom recht.

Gebiedscommissies, al dan niet democratisch benoemd 🤔 al dan niet met een wettelijke afspiegeling van hun achterban komen niet in de Wet voor .
Praatclubje, meer niet , met een hele grote broek aan.

En als je het debat gisteren gevolgd hebt dat werd nogmaals herhaalt door de minister president dat de reductie doelstellingen blijven staan. Dus wat hebben gebiedscommissies en provincies bereikt? NIKS!!!

En ik zie sommige demonstranten zo van God los gaan op het moment, dat ik voorzie dat het wachten is op het moment dat men elkaar te lijf gaat.
+2
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. En als je het debat gisteren gevolgd hebt dat werd nogmaals herhaalt door de minister president dat de reductie doelstellingen blijven staan. Dus wat hebben gebiedscommissies en provincies bereikt? NIKS!!!

Wat wil de overheid doen dan als de provincies en in navolging daarvan gemeentes zeggen; dit gaan we niet doen.
De opstand van provincie - en gemeentebesturen gaat beter helpen dan de demonstraties van afgelopen dagen. Daarom is het zo goed mogelijk informeren van deze provincie en gemeentebesturen zo belangrijk. Deze mensen lezen over het algemeen geen prikkebord en kunnen jou en bijvoorbeeld René de jong z’n bijdrages niet lezen. Aan tafel zijn deze mensen echt wel gevoelig voor deze informatie.
In Gelderland heeft een brede groep landbouworganisaties ( ja, ook fdf) aan tafel al een hoop duidelijk kunnen maken. De opstelling van de provincie nu en een paar jaar geleden is hier het treffende bewijs van. Ik moet er niet aan denken als er geen landbouworganisaties aan tafel zitten en het waterschap en ngo’s beslissen hoe het ingevuld gaat worden. Jij probeert het overleg in het belachelijke te trekken alsof er over andermans eigendommen wordt gepraat.
BertK
@familie pelle ALS de provincies en gemeentes zeggen dit gaan we niet doen. Hebben ze aan het eind van het lied de keus wel? Je kan provincie en gemeente beter mee hebben, maar voorlopig is er vooral een hoop onzekerheid en blokkade van broodnodige bedrijfsontwikkeling.

Dan neemt het rijk het weer over met een generieke korting?
+2
familie pelle
@BertK hoe sterk denk je dat het rijk staat als provincies en gemeentes massaal zeggen dit gaan we niet doen? Wat denk je dat dat doet met de publieke opinie?
En schets mij het alternatief. Keihard door demonstreren en wachten tot het uit de hand loopt en nergens aan tafel gaan zitten met als gevolg wachten tot praatgeile natuurgroeperingen hun zin doordrukken?
In mijn ogen hebben de gebiedscommissies heel goed werk verricht. Ze hebben de provincies duidelijk een pas op de plaats laten maken waarbij zelfs partijgenoten grote vraagtekens zetten bij het coalitiebeleid.
+3
jan-cees
@familie pelle Heb je het debat vorige week in de Tweede Kamer gevolgd?
De minister heeft helder aangegeven op vragen van Tjeerd de Groot dat als de provincies niet leveren wat het rijk wil dan het rijk de regie gaat overnemen .
De provincies zijn neergezet als uitvoerders maar de kaders liggen vast.
Je kan en mag als gebiedscommissies meepraten over welke bedrijven moeten opzouten.
En als het proces maar mooi een beetje kan worden gerekt in d etijd vallen er steeds mee Pasmelders af door klemlopen financiering waardoor het probleem voor de de overheid kleiner wordt en de stikstofruimte groter.

De grote overheidstruck is altijd zet het in de tijd dan lossen veel problemen vanzelf op en leg je de kosten bij de mensen en bedrijven die omvallen dat geeft vanzelf ruimte.

Kijk naar toeslagaffaire kijk naar Groningen kijk naar Lelystad Airport kijk naar weerstand tegen toetreding Oekraine bij de EU kijk naar de miljarden naar Zuid Europa.
+1
de jonge
@jan-cees klopt helemaal precies wat je zegt, ik heb het ook gevolgd, nu gaat het mes ook in de visserij? kreeg ik net van iemand een bericht over... de staat stuurt gewoon aan op een burgeroorlog onder de eigen mensen, hoe geesteziek zijn ze daar..??
+1
familie pelle
@jan-cees
Quote:
. De grote overheidstruck is altijd zet het in de tijd dan lossen veel problemen vanzelf op

Dat kon dit keer nog wel eens de andere kant opvallen.
jan-cees
@familie pelle Voor de bedrijven die in de tussentijd in een hopeloze situatie terecht komen valt dat niet mee.
familie pelle
@jan-cees
Quote:
. Heb je het debat vorige week in de Tweede Kamer gevolgd?
De minister heeft helder aangegeven op vragen van Tjeerd de Groot dat als de provincies niet leveren wat het rijk wil dan het rijk de regie gaat overnemen .
De provincies zijn neergezet als uitvoerders maar de kaders liggen vast.

Het ligt dus iets gecompliceerder....

(klik om te vergroten)

jan-cees
@familie pelle Omtzigt is nu niet bepaald het boervriendelijkste Kamerlid kijk maar eens naar zijn stemgedrag
Weidezicht
@rene-de-jong ik las ergens iets van jouw over een internetconsultatie. Kun jij een link geven en heel kort samenvatten waar die overgast en eventueel wat speerpunten zijn om in te vullen? Ik heb er geloof ik ooit 2 ingevuld, w.o. die over de geborgde zetels waterschap. Of het geholpen heeft, weet ik niet, maar als niemand reageert, gaat het zeker niet goed.
+2
rene-de-jong
@Weidezicht Ik weet niet welke internetconsutatie je bedoeld maar in een andere topic schrijf ik er idd over
internetconsultatie.nl/natuurcompensatiebank/…

Daarin gaat het over het aanleggen van een NCB (natuurcompensatiebank),;net even anders dan de boerenleenbank van vroeger.

Deze 'bank' zorg er namelijk voor dat er natuur op voorraad kan worden gekocht door of voor SBB.
- Tegen alle regels en wetten in dus
- De HR (habitatrichtlijn) heeft hiervoor dus géén ruimte (lees de reactie DDB)
- De RvS is ook kraakhelder in het advies
- Toch maken we (aanpassing) wet hiervoor

'De minister' (dat is natuurlijk niet de minister die dat bedenkt) weet een wijziging in de NB wet er door te jassen, de ambtenaren op LNV kennen totaal geen schaamte meer en denderen gewoon door als het parlement en ook de sector blijft slapen. Deze ambtenaren bepalen hier het beleid en zorgen dus voor een oneindige hoeveelheid grond voor SBB, in dit geval 'compensatie natuur' genaamd.

Een beginnetje wordt heden gemaakt aan een bezwaar tegen de PSN en bijbehorende 'quick scan' wsl geheel onder eigen naam, heb verder toch niks te doen.......
Weidezicht
@rene-de-jong ik ga hem een keer bekijken, maar ik vrees er veel te weinig verstand van te hebben om het goed te beargumenteren. Als jij hem ingevuld hebt, kun je hem dan nog inzien? Dan wil ik jouw bevindingen, argumenten wel gebruiken.
sorry
Quote Reactie van @rene-de-jong:
idd overinternetconsultatie.nl/natuurcompensatiebank/…

waarom geen reactie van lto-noord?
John Spithoven
En in plaats van dit oppakken gaan we gewoon verder...

(klik om te vergroten)

+1
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
gewoon

Ik snap niet wat er op deze digitale bijeenkomst tegen is. Jij wilt boeren dom houden. Voor hen beslissen met wie en wanneer zij mogen praten. Het is een goede zaak dat zoveel mogelijk boeren aan sluiten om kennis op te doen. Dan kan men tenminste aan de media uitleggen waarom er trekkers op de A7 worden geparkeerd.
+1
de jonge
@crisis ach kom toch, dit is voor hen een manier om iedereen monddood te maken, ze weten heel goed dat als ze fysiek een grote groep mensen te woord moeten staan ze met de mond vol tanden komen, op deze wijze maken ze allemaal eenlingetjes die ze makkelijker weg kunnen zetten.
+1
John Spithoven
@crisis Gaan jullie maar uitleggen waarom bedrijven weg moeten op basis van een kreupel model. Houdt de leugen overeind.
Kijk , als je met je leden in overleg gaat over een democratische standpunt bepaling is het wat anders. Maar hier kruipt LTO op de bok bij de overheid!!!
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
een democratische standpunt bepaling

De bevolking is er door indoctrinatie van de media al van overtuigd dat stikstof daadwerkelijk een probleem is. Ik zou het lot van de sector niet in handen van de democratie willen leggen. Dat komt slecht af. Het draait om de feiten. Daarom is het belangrijk om de provincie Friesland haar verhaal te laten doen. Dan kun je de discussie aan gaan op argumenten. Je doet nu alsof er een deal gemaakt gaat worden. Het is pure informatievoorziening.
John Spithoven
@crisis Overigens een vraag. Wat gaan jullie, mits je bij een grote belangenclub aangesloten en bestuurder bent, doen aan het hierboven geconstateerde? Mbt PAS knelgevallen.

Wij als SSC hebben een aansprakelijkheid stelling staan. Die kon op termijn nog wel eens goed van pas komen.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
doen aan het hierboven geconstateerde

Over welke constatering heb je het nu?
+2
rene-de-jong
@crisis John legt hier uit dat de PAS melders een passende vergunning zullen krijgen.

PASsend bij de kaartjes crisis en NIET PASsend bij de wensen van de boer waarschijnlijk......
PASt dan wel weer makkelijk is de stal denk ik.......
Melkkoetje
Jos verstraten gaf aan pasmelders te zijn .aangezien hij nu zelf in een groen gebied zit zal i maar voor een klijn gedeelte gelegaliseerd worden
Slecht opgelet joske

(klik om te vergroten)

+2
John Spithoven
Ik krijg wat vragen....ik zal het nog simpeler zeggen. Bent u PAS knelgeval in een gebied met een reductieopgave, dan gaat de staat u niet meer legaliseren. In ieder geval niet verder dan de reductiedoelstelling. Deze doelstellingen varieren van 47 tot 70 %. Feitelijk betekent dat einde oefening.
Melkkoetje
@John Spithoven correct gezegd jhon
+1
Twentsch Land
Kortom gezegd, die de natuur het minst belasten moeten de reductie leveren.

@John Spithoven
Noorderling
@John Spithoven
Ligt er aan hoe ver je van natura 2000 zit.
Zelfs op 24km van N gevoelig hexagoon wil men reduceren, alleen waarom vraag je je dan af? Dat is totaal niet kosteneffectief.
+1
John Spithoven
@Noorderling De kaart is ontstaan (zeker in Gelderland) op basis van de berekende stikstofvracht. En wat is dat? Dat is de hoeveelheid mol die een bedrijf aan depositie bijdraagt op ALLE N gevoelige hexagonen in een natuurgebied. En dan krijg je bedrijven die een doelstelling krijgen op een grote afstand van de N2000. Het is een soort bedrijfsverkleiningsplan. Ben je groot, veel emissie en moet je veel krimpen. Heeft niets met de natuur te maken....NIETS
mlkvhoudr
@John Spithoven praten we dan over veenweidegebied?
mlkvhoudr
@mlkvhoudr dichtbij stikstof gevoelige natuur zitten toch alleen maar oude Nb vergunningen of in ieder geval de hoofdmoot
+1
Noorderling
@mlkvhoudr Gelderland hebben ze op elk groot bedrijf een reductievlek gekwast.

Groningen wil men in NNN of nog te realiseren natuur reduceren. Deze ligt mijlen ver van gevoelige hexagonen en zit bijna geen NB bedrijf in, omdat provincie dat niet wou en bij pas niet vervuilend genoeg waren. Ben ik benieuwd wat de uitweg is en of men eerst gaat betalen voor legalisatie en vervolgens reductie.

Dat wordt een bloedige strijd, verdeel en heers en kun je in je uppie je mannetje tegenover de overheid staan. Dan kun je maar beter met zijn allen in de shit zitten.
Twentsch Land
Eerst gaat betalen voor legalisatie en vervolgens reductie.


@Noorderling
Twentsch Land
U wordt niet volledig gelegaliseerd, Uw bedrijf is illegaal en blijft dat.

Lijkt mij geen centen beuren.

@Twentsch Land
mlkvhoudr
@Noorderling ik ken 1 boer uit nnn die red het nou juist wel om de weidevogels tand te verhogen en die werd ook met een belachelijk hoge reductie geconfronteerd omdat die zich al. Jaren inzet voor de natuur. Op veel plekken lijkt het niks met de rechterlijke uitspraak te maken te hebben, het lijkt er op dat het van natura 2000 gebieden beschermen wat de rechter eist veel breder is getrokken. Vreemde situatie en tegen de afspraak van Utrecht (van horen zeggen)
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Alle vrijblijvende inzet wordt keihard afgestraft, vrijwillig wordt verplicht. Motiveert niet om wel wat te gaan doen als het past.

Referentiekoorts: blijvend grasland, weidegang?, Weidevogels, intensiteit & grondgebondenheid.
En zo is er nog wel van alles. Bent drukker met referenties bewaken dan optimaal boeren.
rene-de-jong
@Noorderling Ja collega Noorderling........ waar het eerst nog ging om een 'passende beoordeling' (*) volgens de HR en dus betrekking hebbende op de SBZ (N2000 gebieden), hebben de LNV ambtenaren bij gebrek aan weerstand en inzicht dit maar wat opgerekt.

Alles en iedereen hobbelt er achteraan, het parlement is druk met elkaar de tent uit vechten en LTO druk met een compromis..... en John maar waarschuwen 'doe dat nou nie.....'maar LTO deej 't toch.....

(*) een passende beoordeling waarvan nota bene de Duitse RvS (Oberverwaltungsgericht) zegt dat dat géén passende beoordeling is, en zeer terecht !
bverwg.de/150519U7C27.17.0/
"Auch für Lebensraumtypen mit sehr niedrigen Critical Loads genügen rein theoretische Besorgnisse nicht, um einer Vorhabenzulassung entgegengehalten werden zu können"
jan 10
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ik krijg wat vragen....ik zal het nog simpeler zeggen. Bent u PAS knelgeval in een gebied met een reductieopgave, dan gaat de staat u niet meer legaliseren. In ieder geval niet verder dan de reductiedoelstelling. Deze doelstellingen varieren van 47 tot 70 %. Feitelijk betekent dat einde oefening.

Maar stel dat er in de directe omgeving(straal van 2 km) 3 boeren stoppen,dan is er toch weer ruimte voor de pasmelder?
+1
jan-cees
@jan 10 Kijk goed in alle stukken. Eerst 70% van vrijkomende stikstof naar natuur dan de prioritaire projecten woningbouw en infra en dan de Pasmelders aan de beurt.
Noorderling
@jan 10
En als ze allemaal door willen, en liefst groeien, wat dan?
+1
jan-cees
@Noorderling Dan allemaal pech stikstof weg
+1
Noorderling
@jan-cees
Hoe zie je de rol van waterschappen mbt transitie en veenweide?
Zal dat niet de een eenvoudigste weg zijn van boertje pesten en ontwaarding door peil verandering in plaats van onteigening, N inname voor reductie als je niet beweegt?
jan-cees
@Noorderling Alle instrumenten die ze kunnen inzetten gaan ze gebruiken dus die ook vast
HansBa
Dan kan je net zo goed zeggen dat als je niet in een 12 % gebied woont wordt je als PAS melding niet gelegaliseerd. Denk dat er geen enkele melder is met meer dan 47 % groei in uitstoot in de melding.
+1
Noorderling
@HansBa die zijn er wel, bedrijfsverplaatsing, splitsing, voormalig akkerbouw bedrijven. Hoefden destijds niks van provincie en gemeente.
J Andringa
Zou die reductie t.o.v 2018 gaan over het gemiddelde aantal dieren over dat jaar of de vergunning x gerealiseerde capaciteit. In de provincie Friesland wordt/werd altijd de gerealiseerde capaciteit als leidend gezien en beschikbaar om te realiseren
John Spithoven
@J Andringa Staarten
hans1980
@John Spithoven dus weer een peiljaar/ datum?
Farma_boerke
@hans1980 ja, het jaar vd fosfaatreductie. Ik heb er pas in 2020 rechten bijgekregen v Rechtbank, maar wordt nu dus afgerekend op peiljaar 2018 om ten opzichte daarvan 70% reductie te behalen. Maw die extra fosfaat is weg en nog meer vee weg? Zat onder 1 gve/ha toen dat gaat hem niet meer worden.
de jonge
@Farma_boerke 2017 was reductie, 2018 zijn de fosfaatrechten ingegaan, dat zou 2017,maar dat kon wel uitgesteld worden... zouden ze daarvoor ook naar de eu zijn geweest? om te vragen of dat mocht? dan kunnen ze nu ook naar de eu om te vragen of ze voor 300 jaar uitstel mogen krijgen...
Farma_boerke
@de jonge Klopt, maar bij beide stelsels ging het mis, in 2018 nog erger dan 2017. En nu 2018 als peiljaar waartegen de emissies moeten zijn gereduceerd (70% gebied, binnen 1km van N2000 zonder KDW problemen)
Twentsch Land
Er zijn er nogal wat die afgelopen tijd hebben gebouwd/aangebouwd allemaal om de ruimte die ze in hun NB vergunning nog hadden te benutten, feitelijk zijn die waarschijnlijk de pineut als 2018 het jaar is waar vanuit wordt gegaan.

@Farma_boerke
hans1980
@Twentsch Land dus groei is niet meer mogelijk?
cornelissen
Quote Reactie van @Twentsch Land:
feitelijk zijn die waarschijnlijk de pineut als 2018 het jaar is waar vanuit wordt gegaan.

Je gaat als individu toch niet meewerken aan deze doelstellingen zonder procedure, als het wettelijk wordt opgelegd. Volgens J.Spithoven komt dan 2050 eerder inzicht als 2030. En uiteraard ook niet zonder schadevergoeding.
Wel blijft lto een gevaar, dat heb je bij de fosfaatrechten wel gezien. Zelf aangevraagd bij het ministerie en geregeld met de minister ,dat melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum de armoede in werden getrapt. Je weet vaak pas achteraf of ze onder een hoedje met lnv spelen.
Overigens denk ik dat de procedures voor deze reductie via de rechter moeten in plaats van het college van beroep voor het bedrijfsleven.
+2
j h p
Moet iedereen die in de 130 km/u 21 km/u te hard reed nu ook zijn rijbewijs inleveren omdat het na de verlaging 51 km/u te hard is? Komt ongeveer op het zelfde neer.
p.w.
@crisis volgens mij had Prov.Frieslànd zich al geconformeerd aan reductiedoel van 25% (voordat het kawrtje erdoorheen fietste)
Ze hebben gezegd zich niet te kunnen vinden in de nieuwe plannen. Dus dan blijft toch staan de oorspronkelijke reductie van 25 %?
Alsof het niets is.....

Dus reductie met als pijljaar 2018. En daar staat ook nog eens niks tegenover, behalve extra investeringen om te kunnen reduceren.
En dan mag allemaal maar gewoon, en we moeten dat gewoon maar slikken?
Dat gaan de provincies ons uileggen in de gga's?

Nog een vraag: de overheden roepen bijna allemaal: dat kaartje kijken we niet naar, we gaan gewoon verder met ons oorspronkelikke gga.
MAAR wat is nu werkelijk de huidige status van het kaartje?
Is die werkelijk van tafel?
crisis
Quote Reactie van @p.w.:
Nog een vraag

Misschien toch handig om de vraag te stellen in de digitale bijeenkomst?!
John Spithoven
@familie pelle Goed dat je begint over de gebiedscommissie in Gelderland.
Hieronder drie afbeeldingen geproduceerd de laatste 6 wk. De eerste komt uit de GGA van Gelderland rond 15 mei. De tweede is landelijke gebiedsaanpak van 1 juni. De derde is die van 10 juni uit de startnotitie.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven @familie pelle
Dan de beschrijving van mijn bedrijf/gebied.

Ons bedrijf, grondgebonden, Nbw vergund groot, natuur inclusief , weidegang en in een duurzaamheid programma

1 van mijn buren, Nbw vergund, ook groot(zelfde emissie, zelf de afstand tot N2000) geen grondgebonden bedrijf, geen weidegang, meeste mest op de assen.

Op de eerste kaart van Gelderland beide geen reductie opgave, op de 1 juli kaart beide in transitie gebied, reductie opgave 43 %, op de laatste kaart mijn buurman reductie opgave 12 % en ik 58 %.

Mag ik weten wat de inbreng van de gebiedscommissie is hierin Pelle?🤔😩
+5
John Spithoven
@John Spithoven BOVENSTAAND BESCHREVENEN HEEFT NIET MET STIKSTOF OF GRONDPOLITIEK TE MAKEN. DIT HEEFT TE MAKEN MET WILLEKEUR EN HET UITROKEN VAN EEN BEROEPSGROEP. EN ELKE BESTUURLIJKE HUFTER DIE DENKT DAAR AAN MEE TE WERKEN IS IN IEDER GEVAL MIJN GROOTSTE VIJAND.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
EN ELKE BESTUURLIJKE HUFTER DIE DENKT DAAR AAN MEE TE WERKEN IS IN IEDER GEVAL MIJN GROOTSTE VIJAND.

Denk om je gezondheid.
hans1980
@John Spithoven industrie is ook duidelijk uitgetekend
+1
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. Mag ik weten wat de inbreng van de gebiedscommissie is hierin Pelle?

Dat moet je hun vragen maar waarschijnlijk geven die geen antwoord want je hebt gezegd dat je ze bij voorbaat al voor de rechter wilt slepen of ze wel of geen positieve inbreng hebben gehad.
Maar je trekt het in het persoonlijke, dat mag. Maar je gaat geenszins in op mijn argumenten.
John Spithoven
@familie pelle De omgeving of persoonlijke sfeer is als voorbeeld bedoelt.

Verder ga ik wel in op jouw vragen. Ik verwijs naar de mededeling minister president dat aan de doelstelling niet te tornen valt. Daar is alles wel mee gezegd. Provincies, gemeenten en ook GGA delfen daarin het onderspit, altijd. Regering maakt beleid, rest voert uit.
J Andringa
@John Spithoven Theoretisch heb je daar in gelijk
+1
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. Provincies, gemeenten en ook GGA delfen daarin het onderspit, altijd. Regering maakt beleid, rest voert uit.

Dat is jouw inschatting en de praktijk wijst uit dat je er naast zit. Maar nogmaals de vraag wat het alternatief is. Wachten tot we de lul zijn en onze juridische krijger stikstofclaim aan het werk zetten? Of met z’n allen met een hamer op een politiebusje gaan slaan? Ik sluit zo weer aan met m’n trekker maar ik zie
Dat slechts als hulpmiddel om het tij te doen keren.
Elvis
@John Spithoven
Quote:
ons bedrijf

Gevalletje pak hem maar,ik ben het braafste jongetje van de klas.
+1
jan w
Hallo John,
Vorige week hebben wij een ludiek protest gehouden bij ons bij het gemeentehuis met het aanstellen van het nieuwe college.Dit is warm onthaald.
Nadien kregen we vanuit de VVD een uitnodiging om naar een overleg te komen van de plaatselijke VVD met iemand van de provincie Gelderland ( Ook VVD )
In het begin was ik nog redelijk positief, tot ik een vraag stelde en daar geen goed antwoord op kreeg.
Het Stelskampveld een N2000 gebied tussen barchem en borculo iis van oorsprong 3 ha. Dit is uitgebreid ( onder dwang van onteigening ) naar ruim 100 ha. Blijft het oorspronkelijke 3 ha. nu N2000 gebied of wordt het hele gebied N2000 gebied. Dit ook omdat er naar buiten is gekomen dat gelderland er 55.000 ha natuur heeft bijgeplust. ( geen duidelijk antwoord dus.
Later buiten nog in gesprek, toen kwam er naar boven dat er geen geld was in Den Haag voor de stikstofmaatregelen en dat men van de periferie van de landbouw verwachte dat die dat ging betalen. Dus banken voerleveranciers zuivelverwerkers, slachterijen. Ik vond dat van de zotte , hij niet: " De periferie heeft geld en middelen voldoende om dat te betalen.
+1
John Spithoven
@jan w Ook ik heb dezelfde geluiden opgevangen....
+2
Henk2
@jan w De PvdA en groen links pleiten daar ook openlijk voor in de 2e kamer.
Uiteindelijk mogen we onze eigen executie betalen.
Jannus
Quote Reactie van @Henk2:
Uiteindelijk mogen we onze eigen executie betalen.

Dan droogt alles vanzelf op
+1
Henk2
Vlaggen op de kop hangen en met trekkers op de weg heeft geen zin.
4 weken geen producten meer leveren waarbij iedereen die hieraan meedoet het jaar daarop gecompenseerd wordt door een plus op de producten die dan weer geleverd worden aan melkfabriek/slachterij/veiling.
Dan praten we ergens over.
John Spithoven
Nog een aanvulling over legalisering PAS knelgevallen zoals het kabinet gesteund door sector partijen nu voor ogen hebben.
In februari 22 is het legalisering plan gepresenteerd. Op basis van de Wsn moeten PAS knelgevallen binnen 3 jaar na gelegaliseerd worden vanaf het moment dat legalisering plan is gepresenteerd. Dus dat betekent dat de laatste PAS knelgeval rond februari 25 is gelegaliseerd. Maar de gebiedsgerichte aanpak loopt daar dwars doorheen. Provincies moeten voor 1 juli 23 plan v aanpak klaar hebben. Oftewel PAS knelgevallen in een reductie gebied worden eerder door de gebiedsgerichte aanpak gefileerd dan door get legalisering programma gelegaliseerd.
Twentsch Land
Doen pasmelders die niet veel zijn uitgebreid er dan niet verstandig aan om op oude vergunning ( staat waarschijnlijk meer aantallen op dan bv 47 procent reductie als je in zo’n gebied valt ) een NB aan te vragen ? Want dat kan niet geweigerd worden als ik het goed heb begrepen.@John Spithoven
John Spithoven
@Twentsch Land Binnenkort gaat extern salderen ook weer open. Als geen één sector partij iets in het plan SSC ziet, dan kun je of extern salderen om een gelijke rechtspositie te krijgen of risico nemen en gaan zitten waren op de vergunning.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's illegaal , taal , dieraantallen , ssc , GGA en stikstofplannen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
106
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
6.085