Geen derogatie = oorlog

Ofnie

Deel dit topic

Reacties

+2
Deutzrijder
Is olie op het vuur
+1
-Jan-
@Deutzrijder Denk dat acceptatie dat het eraf gaat de eerste stap is naar een nieuwe frisse wind in agrarisch land
+12
Deutzrijder
@-Jan-
Het is toch te gek voor woorden dat wij mest moeten afvoeren en hiervoor in de plaats weer dure kunstmest moeten aankopen.
Er is duur gas nodig om kunstmest te maken.
Lekker duurzaam bezig.
Dit noemt men dan kringlooplandbouw
+1
bio boer
@Deutzrijder ook nog fosfaat kunsmest in somige gevallen 😅
grös
@Deutzrijder
In Oktober moet de kunstmestindustrie van het aardgas af zijn, dit staat al jaren vast, dus.
+5
paul1
@-Jan- derogatie eraf halen is het volgende probleem creëren en in het creëren van problemen is onze overheid super goed.
+7
Nevergiveup
Escaleren zijn "onze" Leiders ze goed in , zie Ursela in de Oorlog , deze domme mensen geven dan precies het voorbeeld hoe je een land / EU naar de afgrond stuurt.

Horende doof , ziende blind.
+1
arie.j
Oorlog?
Geweld gebruiken, dat keert zich op den duur tegen je, jammer en niet verstandig
+4
paul1
@arie.j oorlog lijkt me ook wat ver gaan, en niet handig, maar praten is tot nu toe ook 0.0 mee bereikt.
+2
Nevergiveup
@arie.j ja het is allemaal erg jammer zo. Hadden onze volks vertegenwoordigers nu echt geen andere werkwijze / keuze kunnen volgen om een land zo verdeeld te krijgen ?

Ik denk dat het echt anders en eerlijker had gekund , en gemoeten !

Dit gaat niet snel meer uit mijn hoofd iig. Voel mij voor mijn leven bedrogen door de overheid. En als er meerdere zijn die het zo voelen in hun diepe binnenste dan zullen ze dat in de toekomst goed gaan merken ook !
+1
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Dit gaat niet snel meer uit mijn hoofd iig. Voel mij voor mijn leven bedrogen door de overheid. En als er meerdere zijn die het zo voelen in hun diepe binnenste dan zullen ze dat in de toekomst goed gaan merken ook !

Dat er frustratie is , dat lijkt me duidelijk. Is er ook bij mij
Maar met geweld en dreigementen bederf het alleen maar verder.
De andere partij zet de hakken dan helemaal in het zand, en vind er zelfs een extra argument in, dat onder het motto"we zwichten niet voor intimidatie en geweld"
En als je het van mij niet aanneemt, dan vraag je dat maar aan mensen zoals Caroline
+1
Nevergiveup
@arie.j Je hebt gelijk , tegelijkertijd staan we met de rug tegen de muur
Jawis
@Nevergiveup het land is nog nooit zo eensgezind geweest.....
J Andringa
Oorlog met wie? De Europese unie?
+4
Grasbaal
Ook wel een nadenkertje, ze proberen natuur te redden die al reddeloos verloren is:

Quote:
Terwijl de planeet door klimaatverandering steeds onleefbaarder wordt, proberen beleidsmakers natuur te redden die er straks niet meer is noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220630_30486414/
Willem123
@Grasbaal IK lees 100.000.000 koeien, wat voor idioot schrijft zulke teksten
Grasbaal
@Willem123 koeien, kippen en varkens google.com/url/…
Willem123
@Grasbaal shrijf dan dat er minder dan 2.000.000 runderen zijn groot en klein inclusief mestkalveren die uit heel europa hier komen en dan ook de runderen die in de natuurgebieden lopen.
+2
spotmelker
@Grasbaal hoezo reddeloos verloren?
+1
Grasbaal
@spotmelker aldus dat artikel, door klimaatverandering zullen er toch bepaalde plantjes verdwijnen (wat al eeuwen gebeurt)
+5
weurding
@Grasbaal die f****ng veganisten vreten alles kaal😆
+4
diekman
@weurding precies wij verbouwen voedsel en de slootkant is voor de veganisten
+1
spotmelker
@Grasbaal door import komen er meer plantjes bij dan er door klimaatverandering verdwijnen. Maar dat past niet in dat zwetsverhaal van die journalist.
+1
t zal wel
@Grasbaal heb je nu nog niet in de gaten dat het allemaal framing is. Stikstof is het middel de ruimte (grond) het doel.
+5
t zal wel
@t zal wel hou dit nu in t achterhoofd in de discussies. Nu minder melkkoeien dan voor de 2de wereld oorlog. Van 8.3 naar 17.4 miljoen inwoners,van 100000 auto's naar 8,7 miljoen, vanaf begin 1990 tot nu ruim 2derde minder ammoniak uitstoot, vliegtuigen waren er amper... als er wat opgelost moet worden prima maar wel eerlijk ,iedereen, en boter bij de vis.
Nevergiveup
@t zal wel kort maar krachtig , en waar 👍
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Grasbaal:
wat al eeuwen gebeurt

dat is nu natuur, maar dat accepteren ze niet. Nog even en dr moet een dino gecreerd worden want die liep ook ooit ergens rond...
Wel typisch, als er ergens een modiaal klimaatcongres is, wordt het altijd koud, met die corona-lockdown, werd de lucht een stuk schoner, ondanks doorgaan door boeren, nu hebben we het over voedsel, hebben grote voedselproducenten te maken met oorlog of extreme weersomstandigheden.. Zal er dan toch iets of iemand wat duidelijk proberen te maken of lijkt dat maar zo
+1
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
Nog even en dr moet een dino gecreerd

Die printen ze gewoon een uit , net zoals dat vega biefstukje bij Loetje. 😂
Albert Altena
@Grasbaal Ook een nadenkertje is dat de bouw geen nieuwe vergunningen kan krijgen, omdat er plaatselijk teveel stikstof uitgestoten wordt.
Het één dus voor het ander. Ik dacht dat het om de natuur ging????
Twentsch Land
Natuur gaat het ook om maar dat is maar een klein percentage van het geheel, rest is voor bouw.

@Albert Altena
+2
mlkvhoudr
Derogatie is een gunst geen recht maar ik heb ook niks anders gedaan met bemesten dan andere jaren na het maisfiasco van afgelopen najaar
bio boer
Derogatie lijkt mij mist belangrijk als je ziet wat er aan komt ook de co2 is in beton gegoten 55% reductie voor 2035 daar willen ze vast ook deel landbouw voor offeren tegunste van Schiphol
Nevergiveup
@bio boer Als je landbouw offert krijg he MEER CO2 !!!!!
bio boer
@Nevergiveup alles wordt toch zo betekend hoe het zij beste uit komt
torrarica
Ik denk dat zeker 75 % of meer van de boeren gewoon bemest zoals altijd omdat het onzeker blijft en de putten toch leeg moeten voor 1 september.
weurding
@torrarica of afzet regelen
bio boer
@weurding dat is het probleem niet pluimvee mest gaat al gratis naar oostduitsland
+2
pieta
@weurding Dat is nou net het probleem. Je mag bemesten tot 1 september en daarna krijg je uitsluitsel. Je moet al eerder beslissen over je mestverdeling. Ik heb gekozen voor bemesten alsof we derogatie hebben. Dus ik hoef geen afzet te regelen. Bij mij ligt het op het land.
Dan kun je zeggen je had moeten bemesten alsof er geen derogatie was. Dan zou het probleem zijn dat ik de derogatie weer niet kan gebruiken als ie wel verleend wordt omdat het uitrijdseizoen voorbij is.
bio boer
@pieta dus moet je dit jaar beschouwen als zonder derogatie volgens lnv en is het een gok die je neemt hoe ze het gaan handhaven met verlies is ook nog de vraag kan best zijn dat ze dit jaar door de vingers zien bij velies derogatie
+4
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
is het een gok

Het is eigenlijk geen gok. Het is een onmogelijke keuze omdat als je niet bemest vlgs derogatie je later niets hebt aan de derogatie omdat het uitrijdseizoen voorbij is. Op die grond zou ik ook naar de rechter stappen. Ik vind het gewoon onbehoorlijk bestuur.
+1
bio boer
@pieta ja vind ik ook maar lnv communiceert zo lang geen duidelijkheid derogatie moet u uitgaan van 170 kg n uit dierlijke mest dus komt er op neer dit jaar geen derogatie is als je de regels exact wil volgen daar mee hebben ze zich meteen ingedekt

Maar de groep is groot daar door sta je sterker
pieta
@bio boer Dat mogen ze gerust proberen. Als je je jas ophangt tegen betaling bij een café of evenement dan staat daar ook vaak dat ze geen aansprakelijkheid aanvaarden.

studentenvakbondakku.nl/wie-is-verantwoordelijk-vo…

En dat is bij de rechter ook niet zomaar houdbaar.
j h p
@pieta Had jij al betaald voor de derogatie van dit jaar? Kan niet eerder als dat ze bereid zijn het te verlenen, onder wat voor voorwaarden dan ook, moet je aanvragen, dan kun je pas betalen voor dat ene jaar waarvoor je aanvraagt.
Je kunt volgens mij alleen recht afdwingen bij de rechter en geen gunst, als de rechter het eens is met onbehoorlijk bestuur heb je nog steeds geen derogatie.
Ik had er, gezien het hele sentiment, al heel vlot geen vertrouwen in en heb de luxe om het te doen zonder.
pieta
@j h p Vandaar jouw makkelijke reactie. Wij zijn grondgebonden en voeren normaliter nog wat mest aan. Aanvoeren heb ik niet gedaan. Maar zonder derogatie dan moet hier acuut de ploeg in een deel van mijn blijvend grasland. Dan moet er een ander bouwplan komen. Voor een ander bouwplan moet je wat eerder weten waar je aan toe bent.
+1
j h p
@pieta Hoezo makkelijk, heb een heleboel omgegooid, en volgens mij schreef ik geen onzin, volgens mij heb jij meer uit gemak gehandeld dan ik.
pieta
Quote Reactie van @j h p:
volgens mij heb jij meer uit gemak gehandeld dan ik

Goed blijvend grasland omploegen vind ik geen makkelijke keuze. Wij doen ook nog mee met PP. Ik zou dan op voorhand 62 ha maal 80 KG N af moeten gaan voeren. Dat is jammer vd mineralen en vh geld. Het aanvoeren heb ik wel achterwege gelaten. Maar zonder derogatie heb ik mijn mestboekhouding op geen stukken na sluitend. Jij blijkbaar wel en dan is de keuze gewoon makkelijker.
+1
j h p
@pieta Keuze was niet zo moeilijk, uitvoering nog niet zo gemakkelijk.
HansBa
@pieta onbehoorlijk bestuur is het ook! Iets wat er op 1 januari hoort te zijn en wat er in juli nog niet is is krankzinnig. Schort dan alles een jaar op, ben je dan mooi op tijd.
Nevergiveup
@HansBa Dit is ,het nieuwe D33 bestuur cultuur denk , die hebben als kind zeker vaak verloren met spelletjes dat ze nu de regels tijdens het spel veranderen ...
de jonge
@torrarica mij dunkt dat als er iets voorzienbaar was waar ze in het kabinet de mond van vol hebben, de derogatie dat wel is, waarom zetten ze dat niet in een wet,dat het voor eens en altijd geregeld is dat nederland derogatie behoud,zonder steeds wijzigende spelregels, ze zijn toch zo goed in nieuwe wetten maken en er in noodgang doorstampen,wel dan hadden ze dat hier ook jaren geleden al kunnen doen. en dat mogen wij het kabinet kwalijk nemen en misschien zelfs wel een rechtszaakje voor aanspannen door bv de new mob?
+8
Erco
@torrarica hier is de put nagenoeg leeg. Laat ze het RamBam krijgen
Jawis
@Erco als je wat extensiever bent heb je nooit mest over...
+1
Jawis
@torrarica putten zijn al leeg....
diekman
Net op het nieuws. Brussel verleend geen derogatie aan NL. Bedankt staghouwer 😡
BertK
@diekman Waar?
tinus-1234
@diekman ? Staat al ergens op internet of iets
diekman
@tinus-1234 hoogstwaarschijnlijk geen derogatie. kan berichtje niet aanpassen.
BertK
@diekman pfffff.

Had anders veel meegegaan naar distributie centra?
diekman
@BertK gaat dagen duren toch
bio boer
@diekman is geen nieuw nieuws alleen pakt de grotete media het nu ook op meschien om onze geest voortebereiden op het slechte nieuws
grös
@bio boer
Jullie hebben toch geen derogatie, maar goed liever dat het nu duidelijk is dat het niet doorgaat dan ergens in december ofzo ..
+1
bio boer
@grös nee ben wel betroken met de sector ook zonder zullen we ons wel redden maar het is gewoon onnodig op grasland is derogatie goed verdedigen ben overtuigd dat bij goed gebruik organiche mest de uitspoeling velemalen lager is om het gebonden is aan organisch materiaal kunstmest lost op in water
pieta
Quote Reactie van @grös:
dan ergens in december

Juist niet. Ik heb liever dat besluitvorming komt na het uitrijseizoen.
+1
Albert Altena
@diekman Kunnen ze daarmee ook niet meer chanteren.
+2
Melkveehouder.
@diekman Einde fosfaatrechten?? LTO en CDA heeft destijds invoering fosfaatrechten bepleit om derogatie veilig te stellen! Waar ik onze CDA vriend Sjaak van der Tak?
+1
bio boer
@Melkveehouder. Begin daar maar niet mee dan komen ze wel met dierechten met nieuwe slachtoffers weer meer onrust
+1
Melkveehouder.
@bio boer Denk dan dan de NB vergunning leidend wordt. En dat wordt de toekomstige standaard. dus worden we er niet slechter van denk ik.
bio boer
@Melkveehouder. Dan zijn er ook slachtoffers er zijn in mijn omgeving wel boeren hebben hemaal geen vergunning zelf die met jonge stallen volgens de provincie was dat niet nodig de uitstoot was nihil heb op onze locatie met 70 mk wel nb maar de depositie is 0.02 mol dat is op 13 kg per koe als je dan ook nog vloer hebt met 6 kg ammoniak blijft er niks over zecht de provincie je hebt geen vergunning nodig aantal jaar terug alles tot 2 mol was ook een pasmelding
+2
Spuit11
Ze weten dondersgoed hoe de boeren op de knieën te krijgen. Uitputten, stevige boetes en een onwerkbare situatie creëren. Dat is dan jammer, dan wordt het een guerrilla met solo acties door het hele land zodat het ook voor de politici en beleidsmakers onwerkbaar wordt
+2
Nevergiveup
@Spuit11 de solo acties kan iedere boer al van achter de tafel , niks meer met TBo's en SSB , ook loonwerkers zouden ze moeten laten barsten !
hans1980
Dus op gemiddeld bedrijf enkele 10.000 euro's meer mestafvoer en 5 tot 10.000 extra kunstmest
+2
Twentsch Land
Melkprijs moet naar een euro de liter.

@hans1980
Noorderling
@hans1980
Bouwplan omgooien. Dan is er nog wel wat meer te halen met gras scheuren, meer energie en vlinderbloemigen.
+1
bio boer
@hans1980 ik zou die 10 k gebruiken voor klaver ipv km
labella
@bio boer ik zit er wel eens aan te denken maar maak nog wel veel aan hooibalen, maar kun je gras/klaver wel goed hooien?
+1
bio boer
@labella luzerne gaat ook prima door klaver is je gras wat vetter dan heeft wat meer tijd nodig en de klaver wordt wel wat verpulvert als het zo droog in denk ik
aldert
@labella Meer geduld hebben en minder schudden.
+1
Nevergiveup
@aldert moet het weer ook wel geduld hebben natuurlijk
+3
Claas 1986
Minder mest. meer kunstmest is meer gasgebruik en meer CO2. kringlooplandbouw hoe dan?
Melkkoetje
Bij afschaffen van derogatie. Komen de fosfaat rechten waarschijnlijk te vervallen
Melkkoetje
Bij afschaffen van derogatie. Komen de fosfaat rechten waarschijnlijk te vervallen
+2
pieta
@Melkkoetje Volgens mij werden ze enkel niet ingevoerd als er geen derogatie werd verleend. Ze zijn nu eenmaal ingevoerd en tot 2028 hebben we ze in ieder geval. En in de huidige tijd verwacht ik niet dat ze de dieraantallen zomaar ff vrij gaan geven.
+1
Twentsch Land
Blijft zeker tot 2028

Aantallen idd beteugeld.

Sluit niet uit dat er nog een generieke korting voor de deur staat.

@pieta
T60401
@pieta Dat fosfaatrechten vervallen geloof ik ook niet maar denk wel dat fosfaat niet meer de beperkende factor word. De grondgebondenheidsregel komt volgend jaar te vervallen en tabel 6 zou verruimd worden. Denk dat ze op iets anders zitten te broeden maar wat? gve/ha?
bio boer
@T60401 geen derogatie is voor veel al beperking als je geen mest wil afvoeren ga je richting 1.5 koe per ha
T60401
@bio boer Als dat waar is kelderen de fosfaatrechten naar beneden. Bij deze melkprijzen is het dan bijzonder interessant om te intensiveren. veel mais telen 5 gve/ ha en mest af voeren. geloof er niets van dat je die weg in kunt slaan steken ze wel een stokje voor.
Twentsch Land
Zeker weten, is ook al bedacht, blijvend grasland.

@T60401
bio boer
@T60401 ja daarom reden om die weg niet in teslaan wat is dat toch om altijd juist tegen de stroom in tezwemmen dan je zelf in de problemen werken door beleid wat vogeld ik heb juist eerder de strategie om het beleid voor tezijn zo dat het mij niet raakt
De politieke wens wordt er toch wel door gedrukt en dat derogatie ooits gaat vervallen weten we ook al
Bedrijf met veel input van kunstmest en soja wordt als ongewenst gezien ga die kant dan ook niet op en het 7e actieplan nitraat heefd ook al grenzen gezet aan mais teelt maximaal 30% van je areaal zo ik dat ergens uit mijn hoofd
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
toch om altijd juist tegen de stroom in tezwemmen

de euro regeert. En dat jij het voor wilt zijn moet nog maar blijken in de toekomst. Jij hebt je ook diep in de schulden gestoken door de grond aankoop en nu wil je nog een nieuwe stal. Ik hoop voor jou dat de rente niet naar 4% of hoger gaat.
Noorderling
@T60401
5jaars is al 4%.
Kwestie van tijd dat alles een keer vrijkomt en je er aan moet geloven.
bio boer
@T60401 toch weet je dat je in problemen komt mais teelt verbetert de water kwaliteit niet vergeleken met gras ik dacht dat ze 70% grasland wilden verplichten op graasdier bedrijven waar van helft minimaal blijvend gras land
Eens in de 4 jaar rust gewas en later eens in de 3 jaar rustgewas
+1
T60401
@bio boer dat in combinatie met afbouwende betalingsrechten. komen we een keer op een punt dat we zeggen hou het maar.
Twentsch Land
Kan maar je combi zul je wel blijven moeten invullen.

@T60401
bio boer
@T60401 7e actie programa is wetgeving geen glb voor waarde of vergroenings eis het is voor melkveehouders straks verboden om meer dan 30% bouwland tehebben
En verplicht grondgebonden dus grond op ander relatie nummertje kan alleen als je veel grond hebt

Dus ook al geef je aan dat je toeslagrechten wil obtvangen moet je als nog aan de wetgeving houden van grondgebonden en 7e actie programa nitraat
slagakker
@bio boer Maar hoe zit het dan als je puur akkerbouwer bent. In het actieprogramma wordt geschreven melkveehouderij eventueel met vruchtwisseling met akkerbouwer. Dus de akkerbouwer die puur op eigen titel producten teelt kan doen wat hij/zij wil? Indien dat het geval is verkoop ik denk ik mijn rechten. Kan men nergens meer op korten, scheelt paperassen en kan mijn percelen invullen zoals het mij dunkt.Maar zo simpel zal het wel weer niet zijn.
bio boer
@slagakker staat toch helemaal los van je toeslag rechten alleen als je niet aan de regels houd wordt je als eerst gekort op je toeslag rechten dat staat in de voorwaarden dat je aan de regels moet houden om in aanmerking tekomen voor toeslag rechten maar je kan ook nog rechtelijk vervolgd worden door justitie
bio boer
@bio boer je moet je als nog aan de wet houden als je nou wel of geen toeslagrechten ontvangt
bio boer
@slagakker een akkerbouwer heefd weer andere regels opgelecht gekregen
Moet ook 1 keer in de 3 jaar minimaal rustgewas telen en de gewassen voor 1 oktober oogsten op paar uitzonderingen na

Lees dit maar door
rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/…
Tommie1
@bio boer Ik dacht dat de oogst ook laten mocht maar dat er dan minder mest gereden mocht worden het jaar erop.
bio boer
@Tommie1 maximaal % van de gewasen volgens mij maar dat weet ik niet precies
Hoe ze het allemaal willen handhaven wordt nog hele klus voor nvwa
bio boer
@bio boer hier een screenshot uit het report op de web site van de overheid
rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/…

(klik om te vergroten)

Noorderling
@bio boer
Tot zover hoe maakbaar nederland is.
Maar wat als je 100ha grond hebt en bijvoorbeeld een 50 koeien melkt, 33ha pootgoed, 15 bieten/uien, 15 mais en tarwe en 30 gras. Hebt 50% rustgewassen, maar toch wordt je verkettert omdat je te weinig gras hebt.
Moet zon bedrijf feitenlijk 70ha gras verbouwen, en dus de enige manier om geld te verdienen is groeien naar 150-200 koeien. De wereld op zn kop.
bio boer
@Noorderling of hij moet akkerbouw en veehouderij splitsen 2 relaties nummers met 30 ha onder zijn koeien
Dat moest hier destijds ook met de kippen bij de kippen komen we regelmatig mest tekort terweil we alles afvoeren als alles 1 is gaan ze er van uit dat je wat je tekort komt op eigen land uit rijd zou dat beteken dat we ook nog drijf mest moeten afvoeren
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
ier destijds ook met de kippen bij de kippen komen we regelmatig mest tekort terweil we alles afvoeren als alles 1 is gaan ze er van uit dat je wat je tekort komt op eigen land uit rijd zou dat beteken dat we ook nog drijf mest moeten afvoeren

Dat is toch waanzin?
We moeten van alles, maar op papier is het continu de ballen in de lucht houden en hopen dat je geen foutje maakt waarmee je je bedrijf op de waagschaal legt.

Straks heb je een parttime boekhouder in dienst, mest naar je eigen grond moet je bemonsterd afvoeren.
Ontvangt zo een paar duizend euro minder van de melkfabriek omdat er kengetallen in "duurzaamheid" verwerkt zitten met als deler hectares, zoals eiwit en ammoniak. In de praktijk is er niets aan de hand of kom je zelfs bij het "ideale" geschetste bedrijf uit van de politiek, gemengd en lage intensiteit, maar in de praktijk is het onmogelijk op die manier rond te zetten binnen de geldende wetten.

Papieren problemen lossen we op papier op, dat het moet is teleurstellend en geeft de onkunde en onwetendheid op het ministerie perfect weer.
pieta
Quote Reactie van @T60401:
de rente niet naar 4% of hoger gaat.

Is al 4% als je hem vast wil zetten.
Melkkoetje
@pieta dus als ze willen einde fosfaat rechten

(klik om te vergroten)

Twentsch Land
Dus als ze willen

Nou ik denk dat ze niet willen.

@Melkkoetje
diekman
@Twentsch Land overheid he elke keer beleid aanpassen. Boeren zonder vermogen.
Melkkoetje
@Twentsch Land ik denk van wel
Twentsch Land
Waarom ?

Er is gezegd tot zeker 2028

Daar is door sommige ook op geïnvesteerd .... nu afhaken gaat schade claims geven. @Melkkoetje
bio boer
@Melkkoetje uit eindelijk echter zal dit een politieke keuze zijn 😉
Melkveehouder.
@Melkkoetje Lijkt me verstandig dit breed uit te meten (Caroline, Joost en Gideon in debat gaan met CDA die dit bepleit hebben) als deze week besluit valt dat we geen derogatie krijgen.
+2
bio boer
@Melkveehouder. We willen toch niet einde fosfaat rechten 🙈 zijn we eindelijk gewend en heeft idereen zijn weg gevonden met fosfaatrechten wil je weer terug in die drama net al afschaffing melkquotum
Melkveehouder.
@bio boer Wie wordt er dan slechter van?
bio boer
@Melkveehouder. Dat weet je niet vantevoren maar jij weet toch ook wel dat ze het niet weer de vrij heid geven
Melkveehouder.
@bio boer Als je er geen politieke druk op zet dan gebeurt er zeker niets. Lijkt me een gemakkelijk debat voor de oppositie, alles staat toch zwart op wit?
bio boer
@Melkveehouder. Dan krijgen we dierechten zul je net zien op de pijldatum net 10 koeien minder dan gemiddeld dan voor niks aantel jaar geleden rechten gekocht vorig jaar heb ik 300 kg overgouden als toen pijldatum was had lekker zuur geweest
diekman
Brommet heeft gisteravond na op1 uitzending toen de camera's uitstonden gezegd dat de derogatie er afgaat. Dit wordt vrijdag bekend gemaakt. Kan de kamer daarna met vakantie.
Nevergiveup
@diekman dat is altijd weer die messteek net voor reces , wat zijn het toch vieze vuilakken in de Haag 🤮
bio boer
@diekman wat is jou bron ? Of fantaseer je dit nu
cornelissen
@bio boer Bij op 1 was ze niet in de uitzending , voor welke uitzending was ze dan wel?
Stormwind
@cornelissen renze rtl4
Melkveehouder.
@diekman moet BBB, ja21 en FvD en/of PVV direct spoeddebat aanvragen.
Claas 1986
Het tuig in den haag!
+2
Hans van Bergen
Wederom een bewijs dat al deze regels NIET uit Brussel komen maar uit Den Haag.
GJKlaassen
@Hans van Bergen En dat het gewoon een kwestie van 'niet willen' is...
de jonge
Ik heb vandaag van verschillende kanten berichten gekregen dat laura brommet na een of ander praatprogramma zou hebben gezegd toen de cameras uit gingen dat zij had gehoord dat de derogatie niet door gaat en dat vrijdag bekend word gemaakt.........ZE WILLEN GEWOON OORLOG IN EIGEN LAND
Stormwind
@de jonge was bij Renze rtl4 gisteravond
+1
Deutz10
@Stormwind Jan Cees Vogelaar heeft op Twitter gevraagd aan Laura Bromet of ze gezegd heeft dat er geen derogatie komt. Ze zegt daar: ik denk dat er geen derogatie komt.

Dus het staat nog niet vast dat de derogatie niet komt.
+1
Twentsch Land
Persoonlijk heb ik 0,0 % vertrouwen in Bromet.

@Deutz10
+1
GJKlaassen
@Deutz10 het is gewoon een bewuste smerige actie om dat even tussen neus en lippen te zeggen. Ze doet in haar verhaal zo meelevend, maar ze ziet de sector liever doodvallen. 🤮
+1
ted9
@de jonge Dat krijgen ze dan ook
Melkkoetje
Brussel moet van Nederland nog 52 miljoen ontvangen. Onterechte staatssteun. Van tomaten boer en tevens goede vriend van sjaak. Daarom geen derogatie
Twentsch Land
Mits het zo is als je zegt ....

Dan is Brussel een klootzak !

Als we Jantje niet kunnen krijgen pakken we pietje wel.

@Melkkoetje
jammermaarhelaas
NO3 in het oppervlaktewater. Het was toch iets met overstorten die rioolwater lozen in oppervlaktewater, en wat er al in het water zit wat de grens over komt? En de domme boer die standaard de zwarte piet krijgt, dus de derogatie verliest.
Net zoals de grote NOx uitstoters die voor de grote N emissie in dit land zorgen, terwijl de domme boer met zijn NH3 wat ruim binnen 1 km vanaf de bron neerslaat, de zwarte piet krijgt?

Het is heel makkelijk, de boer moet kapot, want die bezet het land.

Wat een komedie.

Dit is wat de bazen over dit land willen en wat de regering daarom uitvoert.

Slechts wanneer er een andere wind gaat waaien zal dit veranderen.
+1
Nevergiveup
@jammermaarhelaas de euro vandaag even gezakt naar 1,025

Hou vol.

De Wal gaat het schip keren !
+2
duitser
@jammermaarhelaas ho ho water wat vanuit hier komt is kraakhelder. 😁
pieta
Quote Reactie van @duitser:
water wat vanuit hier komt is kraakhelder

Bleekwater?? 😁
+1
Twentsch Land
Nee niet bleek maar kraak 😬

😂@pieta
HansBa
Is het nu zeker dat de derogatie er niet komt? Kan het haast niet geloven , dat er ook nog bij.
bio boer
@HansBa nee ze laten je nog even gissen ze gaan eerst vakantie vieren
+1
HansBa
@bio boer Het is juli! Niet normaal dit. Deze week gaan de putten leeg hier.
labella
@bio boer zomerreces is van 8juli t/m 5 september dus als het dan bekend wordt mag er geen mest meer uitgereden worden....
jg
@labella Vrijdag is het einde derogatie.
Twentsch Land
Wie weet hebben de blauwe gebieden nog geluk.

@jg
bio boer
@Twentsch Land dat denk ik niet het kaartje is niet definitief zelf Flevoland heefd paarze gebieden dan denk in eerder klei en veen gronden daar worden de kdw doelen wel gehaald
JohnDeere7serie
@jg
rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/…
Samenvatting:
Geen duidelijkheid voor zomerreces
achnaton
Oproep tot oorlog voegt niks toe. Zeker niet als je bedenkt wat er in Oekraïne gebeurd.
De laatste informatie:
rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/…

Quote:
Staghouwer: Het is mijn streven de Tweede Kamer in de eerste helft van volgende
week meer duidelijkheid te geven over het verloop van de gesprekken.
JohnDeere7serie
@achnaton die zin daarvoor ook mee kopiëren
achnaton
@JohnDeere7serie Zou inderdaad kunnen.
Bekkink
Krijgen we morgen te horen dat de derogatie niet door gaat?
weurding
+1
T60401
@weurding Dus dit jaar nog wel derogatie? Of zou het weer een foute aanname zijn van schrijver?
bio boer
@T60401 we dachten het zelfde 🤣
bio boer
@weurding ze zeggen volgend jaar dus voor dit jaar wel derogatie om het seizoen al zo ver is of zou nos niet weten dat het al om dit jaar gaat ?
+2
weurding
@bio boer dacht nos is betrouwbaar nieuws🤭🙈
Melkkoetje
De regering heeft verzuimd om mest fraude aan te pakken en nu zij wij waarschijnlijk de lul mest hoeveel heden van 200 kub per HA is geen uitzondering.
bio boer
@Melkkoetje wat een werk om dan 1 ha tebemesten ben je dag aan het rijden 😅
+1
Leo,s vriend
@Melkkoetje En jij denkt dat dat zonder derogatie niet meer voor komt?
Los nog van het feit dat 200 m3/ha gewoon misdadig is, ALS het al voorkwam.
spotmelker
@Leo,s vriend waar denk je dan dat P-getallen > 100 vandaan komen?
+1
Leo,s vriend
@spotmelker Hier in de omgeving van de varkens, of kippen. Elke boer had varkens, en kleine putjes, dus in de winter werd er elke week een paar tank mest uitgereden op de hogere percelen, eind jaren tachtig, op de mas vele grondmonsters voorbij zien komen, PW 130 of 150 was heel normaal, wij kregen met ruilverkaveling wat van die percelen toebedeeld, op school leerden we dat daar nooit meer mest op hoefde. Nu, 35 jaar later zijn de PW waarden ( met normale bemesting en aandacht voor de bodem) gedaald tot onder de 70. Negatief bodemoverschot van 10 tot 20 kilo per jaar/ha. Het houdt een keer op.
spotmelker
@Leo,s vriend Nu is een Pw van 70 nog steeds hoog maar wanneer je zorgen hebt over mestdump was het heel eenvoudig geweest om op dergelijke gronden de plaatsingsrruimte voor fosfaat op 0 te stellen. Dat betekent dan inderdaad geen (onbewerkte) mest meer. Wel moeten ze dan op armere gronden meer fosfaatruimte geven om die gronden ook optimaal te laten produceren en de mestafvoerkosten niet onnodig verder te laten stijgen.
Leo,s vriend
@spotmelker Waarom? hier in dik 30 jaar, door de bodem te optimaliseren de pw gehalveerd, met gebruik rundveemest, zonder die mest was de bodem nu niet in topconditie geweest, er kan nog zo veel P in de bodem zitten, als je het niet mobiel maakt door optimaal beheer, en bemesting, is het niks en wordt het niks.
En ja, 70 is nog hoog, maar de helft van wat het toen was, en nog steeds dalende, en met top opbrengsten, meer dan 20 ton ds mais/ha, structureel.
spotmelker
@Leo,s vriend weet je zeker dat het Pw getal betreft? Als het PAl was ben ik het helemaal met je eens. Verschil in aanwezig en beschikbaar is bij dat getal groot. Hier zit de PAl overal tegen de 60 maar de Pw tussen 35 en 42. Over opbrengst heb ik ook geen klagen maar ben meer gefocust op bodemstructuur dan mesthoeveelheid. Het gaat er om of je grond gebruikt om maximaal mest kwijt te kunnen of dat je er maximale opbrengst van wil halen. Dan heb je op ( voormalige) dumpgronden vrijwel geen fosfaat bemesting nodig.
bio boer
@spotmelker hoe ver is de grond bij jullie gerijpt? Hier oude droogmakerij daar probleem dat de grond als snel ongerijpt is al binnen de 50 cm dat maakt drainage lastig als je die door de ongerijpte laag trekt dan doen die drains vrij wel niks in het verleden veel gedaan hier en een ketting graver loop vol met die zachte prut
Elvis
@bio boer beetje zand erop?
bio boer
@Elvis hoe krijg je dat er op als het niet met de ketinggraver kan die loopt vol
Elvis
@bio boer zijn er met soort sleufbekisting achter de kettinggraver. Rijden ze meteen met zand naast
spotmelker
@bio boer Tot ca 2,5 km landinwaarts vanaf de dijk bestaat de grond in de NOP hoofdzakelijk uit lichte zavel tot max 15% afsĺibbaar dus daar heb je geen last en is drainage altijd nog de meest rendabele investering geweest. In Zuidelijk Flevoland speelt dat wel op > 40% gronden. Daar klinkt de grond op plekken tegen de waterafvoer in, m.a.w. afvoersloten komen verkeerd om t.o.v. maaiveld.
Leo,s vriend
@spotmelker Ja zeker weet ik dat zeker.
1996 begonnen met pw 151 (pal niet op uitslag)
2000 pw 127 (pal niet op uitslag)
2004 pw 103 pal 120
2008 pw 98 pal 112
2012 pw 95 pal 106
2016 pw 83 pal 86
2020 pw 69 pal 74

Zo duidelijk genoeg?
spotmelker
@Leo,s vriend Helder, het kleine verschil tussen PAl en Pw bij jou en het grote verschil bij mijn grond is dat bij jou het fosfaat er van boven op gekomen is en bij mij van onderen. Ik blijf wel van mening dat het bij Pw van 70 niet nodig is om jaarlijks de volle mep fosfaat te bemesten. Hier zijn akkerbouwbedrijven die in het verleden altijd veel kippenmest strooiden die ook zulke hoge Pw's hadden. Die hebben jaren weinig/geen fosfaat meer gestrooid. Wel altijd beste gewassen.
sjuu
Je mocht niet rekenen op derogatie, is gemeld. Dus niet piepen nu. Betalingsrechten mogen ze van mij volgend jaar houden, Ik haal me eigen broek wel op.
weurding
@sjuu helaas ben je verplicht de gegevens aan te leveren
sjuu
@weurding Dat wel ja, maar ze kunnen dan niets meer inhouden. Al gun ik iedereen derogatie hoor.
matt
@sjuu piep dit jaar nog wel derogatie volgens mij,en misschien nog overgangstermijn.
bio boer
@sjuu toeslag rechten zijn er volgend jaar sws al niet mee dus die hoef je niet teverkopen dan maak ook geen verschil je moet als nog aan de wetten houden
sjuu
@bio boer Doelde eigenlijk meer op de hectare toeslag volgend jaar.
Erco
@sjuu moraalridder hahaha 😬
hans1980
Betekent zo op gemiddeld bedrijf 1000 m3 meer mest afvoer
diekman
@hans1980 volgend jaar maar beperkt weiden ivm afvoer mest😡
Twentsch Land
En met de gazon maaier het weiland maaien

@diekman
Elvis
@Twentsch Land groeit niks met 170 kg
labella
@diekman dan heb je toch te weinig land? Ik zou wat bijkopen of huren.
diekman
@labella heb 1,85 koe per ha
bio boer
@diekman waarom moet je dan beperkter weiden ik heb ook nog mest voor het land 3e snede heeft gewoon 15 m3 mest gekregen
bio boer
@diekman zonder delegatie is gewoon 20 m3 minder per ha als je de eerste snede in februari met 20/25 m3 mest op rijd heb je voor de zomer nog wol wat mest
+1
pieta
@bio boer Jouw koeien hebben een andere norm als de onze. Daar kan ook nog wel eens wat verschil vandaan komen.
bio boer
@pieta op tabel 6 kan ik de mest ook nog plaatsen heb de laatste jaren wat grond er bij 25 ha heb nog maar 1.3 koe per ha komt jongvee nog bij zit ik meschien op 1.4 gve hou nu wel fors ruwvoer over ook al laat ik al best wat grasbrok maken daarom nu ook graan zelf verbouwen ook om het financeel wat rendabeler temaken
bio boer
@bio boer heb 100 balen 2e snede af land verkocht
labella
@bio boer da's kassa ping.
Hans van Bergen
@labella Wel??? weet je al wat die balen opbrachten?? Weet jij de kosten?? Pacht/r&a, slepen, maaien schudden dieken persen opladen ? H2O schaps lasten
bio boer
@Hans van Bergen het draagd mee in de kosten kunnen betalen 😁 60 euro balen af land
boer03
@pieta
Haha ja, 96 kg of 130 kg is een aardig verschil.
bio boer
@boer03 als koe 130 kg n produceert moet er ook meer kg droge stof in heb je dus meer n input of grond nodig hoog productief bedrijf voert best wat stikstof aan met veevoer en kunstmest meer dan met de melk en vlees wordt afgevoerd
In Ierland produceren koeien 85 kg n op papier daar geven ze ook maar 5000 kg melk per koe dan kun je al 2 koeien per ha houden zonder derogatie en 3 koeien met derogatie op de tabel 6 zouden mijn koeien 96.5 kg n uit produceren 7000 kg melk met ureum 16 die komt wel overeen met de vaste norm die zou er ook wel af mogen van mij zomige willen dat ook die zitten onder de vaste norm
Noorderling
@bio boer
zouden die verschillen echt zo groot zijn in de praktijk?
Denk, zeker met weidegras dat de opname dicht bijelkaar ligt, alleen is het de vraag wat je er uit weet te halen door eiwit en energie te synchroniseren en je daarmee stuurt wat er aan melk en mest uit komt.

Het zou in 2020 al dichter naar elkaar toe getrokken worden. Waarbij de bovengemiddelde producties in het voordeel zijn ten opzichte van huidige tabel in N en P excretie. Benutting stijgt en gemiddeld bex voordeel gaat over nederland weer naar 0. Wat trouwens ook wel een flink lek kan zijn in het systeem, voordeel rekenen als het je uitkomt en als je meer mest produceerd dan gemiddeld, met het gemiddelde mag rekenen.
Hetzelfde iedereen boven de 25 ureum mag met dat ureumgetal rekenen, of deze nu 26 of 35 is.
edepot.wur.nl/559242/
bio boer
@Noorderling bij hooge productie is n in het nadeel wel pas van af 11.000 kg daar dat zijn de meesten niet gepasseerd wat mij wel op valt dat bij hoger productie de verliezen toenemen of ik heb het verkeerd gezien zo snel
De n opname stijgt meer dan de vastlegging en excretie waar blijft die stikstof wordt dat Amoniak?

(klik om te vergroten)

bio boer
@bio boer of zou dat komen dat lager productie bedrijven meer weide gang doen woor door er minder n verlies is in de stal door ammoniak emissie 🤷‍♂️
hans-hans
@bio boer moeten we straks maar bij jou op cursus , wij doen het al zo lang op onze manier dat we niet meer weten hoe het moet zoals jullie het doen
bio boer
@hans-hans ik denk dat het veel simpeler is wat ik doe dan de hoge productie bedrijven kunnen
alleen kan hoog productieve veestapel dat niet aan je kan melktype holstien geen voer gaan voeren voor 7000 kg dat wordt grote dieren mishandeling ben ik bang
Todi
@bio boer Een geitenboer wil ook geen te weinig bemest gras.
hans-hans
@Todi willen wij ook niet ,maar hij geeft aan hoe hun het lukt om biologisch te zijn (waar ik wel respect voor heb) maandag weten we hoe en wat er komt ?( spannende tijden)
bio boer
@hans-hans als ik het goed heb is mijn benutting op het land velemalen hoger dan gemiddeld regulier maar mijn benutting bij het vee stuk lager dan regulier gemiddeld van de minralen n en p 🤷‍♂️
bio boer
@bio boer mijn voer efficiëntie licht ergens bij de 2.2 bij veel reguliere 2.4 verwacht ik dat gaat alleen om kg ds
Todi
@bio boer Als jij voer maakt met 60 % ds en regulier 40 % is het wel logisch.
bio boer
@Todi hoe zo zou mijn voer droger zijn denk jij dat bio kuil droger is ? Dat maakt voor de totale ds op name geen verschil
bio boer
@Todi het heeft er meer mee temaken dat mijn voeder waarde lager is per kg ds en dat er in verhouding meer wordt gebruikt voor levens onderhoud en dat mijn voer minder kunnen opnemen
bio boer
@hans-hans ik denk dat de uit daging intresanter is naar de toekomst hoe kun je een prima melkproductie halen met eigen geteelt voer dan moet je niet bij mij op cursus zijn

De vraag die ik nog wel heb is wat is milieu technisch better

Met veel gras werken wat gunstig is voor het milieu maar op dier niveau minder gunstig is om je meer dieren nodig hebt voor het zelfde volume product er is meer levens onderhoud nodig voor het dier

Of koeien houden met veel bouwland
Bouwland is slechter voor het milieu
Op dier niveau minder uitstoot om je met minder dieren meer product kan leveren 🤷‍♂️

De politiek stuurt aan op meer gras dus minder koeien minder kg product minder input
+1
bio boer
@Noorderling bij beide bereken methoden kruist het rond de 7000 kg melk dus zal mijn normen ook wel dicht bij de werkelijkheid komen
Noorderling
@labella
moet je voor elke ha die je hebt, er 0,5 bijkopen om derogatieverlies op te vangen.
Weet je in ieder geval voor wie je werkt.
labella
@Noorderling met een melkprijs van 60+ cent moet dat kunnen
bio boer
@Noorderling het met 1.5 koe per ha hoef je niet alleen ruwvoer tetelen kun je beter je mais dorsen of mks maken en veldbonen terelen of zo iets
bio boer
@bio boer met die droge jaren vooral na 2018 was de voer vooraden flink geslonken voelde ik de behoefte wel om meer grond om eigen voer tetelen nu kom ik er weer in om heb ik voor 2 winters ruwvoer
labella
@bio boer wees er blij mee, de eerste 4 weken valt er nauwelijks regen.
+1
bio boer
@labella dat is wel fijn de vooraden weer op pijl biologisch ruwvoer markt is toch stuk kleiner als ik krap zit zit een ander dat heb 2019 wel wat gekocht maar heb ook weer op laten halen wat zomige mensen nog verkoopen als vee voer daar wordt je niet vrolijk van de hond zou er nog niet overheen zijken
Bij mijn broer koeien gekost door nitraatvergifteging de koeien snoven er aan zakten zo inelkaar nooit geweten dat het kon
Elvis
@labella regent hier de hele ochtend al
aan
@Elvis bofkont
Elvis
@aan wel nodig ook, kwa gras vind ik het vh jaar nog niet bijzonder, mais ook koud en geel geweest tot paar wk terug
Todi
@hans1980 1000m3 mest afvoer. Maar je mag wel 130 kg kas extra aan voeren met 70 % gras aan deel. Wie kan snel rekenen.
bio boer
@Todi het mag meschien maar hoeft niet bemesting normen zijn het maxium dat je mag gebruiken niet dat je die moet gebruiken
Todi
@bio boer Verdorie reageert er een bio boer op. s
bio boer
@Todi ik ben wel voorstander van derogatie
Todi
@bio boer Kun jij ook derogatie aan vragen? Doe jij ook aan voer onderzoeken en rantsoen berekeningen. Zo ja laat is een paar voorbeelden zien. Doen jullie ook water toe voegen aan te droog kuil voer. Hier staat een stuk wat niet goed bemest is [Geen bio] Maar als het gemaaid wordt en dag later bij elkaar wordt gemaakt is het al 50 % ds.
bio boer
@Todi we voeren niet met mengwagen dat water toevoegen is bedoeld om selectie teverkomen zo dat meel producten plakken aan het ruwvoer

Hebben wel voer analyses is gewoon rond de 40% ds het klopt wel dat biologisch gras wat sneller droog daar houden we ook rekening mee meestal maaien dan de volgende dag inkuilen bij lichtere snede niet schudden het is niet als natuur gras wat al knispert na een dag

Biologiche boeren mogen niet mee doen aan derogatie bio hanteert maximaal 170 kg stikstof uit dierlijke mest maar mag mijn kunstmest ruimte wel benutten met plantaardige mest zo als compost voor grasland tekostbaar
Melkkoetje
@Melkkoetje op de zuidelijke zandgrond ik het water norm overschreden. Nu moet heel. Nederland bloed .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
230
DEELNEMERS
59
WEERGAVES
14.573
TREFWOORDEN