Politievakbond: boerenprotest over de grens en extreem belastend voor agent

Demonstreren is een groot goed wat we in Nederland vooral zo moeten laten, maar de laatste boerendemonstraties gaan te ver. Dat is de boodschap van premier Mark Rutte en de landelijke woordvoerder van politievakbond ACP Maarten Brink. De demonstraties zorgen voor een extreem zware belasting op de toch al onderbemande politiemacht en gaan ten koste van de veiligheid in de maatschappij.

Rutte en justitieminister Yesilgöz haalden dinsdag in een persconferentie fel uit naar het deel van de demonstrerende boeren dat de wet overtreedt. De premier benadrukte dat boeren vooral mogen demonstreren als zij het niet eens zijn met de 'ingrijpende maar noodzakelijke' stikstofmaatregelen. "Maar autobanden in brand steken voor een stadhuis, intimidatie van bestuurders en het uitrijden van mest op snelwegen, levert zeer gevaarlijke situaties op en gaat alle perken te buiten. Dat verhoudt zich niet tot het demonstratierecht. Dat is ver, ver over de grenzen heen." Yesilgöz zei dat ze groot respect heeft voor de burgemeesters en politie en de wijze hoe zij proberen de orde te handhaven. De politici krijgen bijval van Maarten Brink, landelijk woordvoerder van politievakbond ACP. Volgens hem trekt de inzet van vele ME’ers en agenten een nog zwaardere wissel op de politie. Zo moest het provinciehuis in Den Bosch maandag door de mobiele eenheid bewaakt worden en werden agenten uit het oosten van Brabant opgetrommeld om bij te springen bij de ME in Limburg.

“Wij komen als politie óók op voor onze rechten en demonstreerden een paar jaar geleden óók op de snelweg voor een betere cao", zegt Brink. “Op dat laatste word ik als vakbondsman bijna dagelijks aangesproken. Maar dat deden we als politie wel volgens de regels en met toestemming. Wat er nu gebeurt bij de boerenprotesten, is niet zoals we het met elkaar hebben afgesproken en doet geen recht aan de rechtsstaat.” Brink: “Er zijn vele manieren om je punt te maken. Dat mag en dat moeten we vooral in stand houden. De boeren hebben veel krediet opgebouwd en willen hun punt maken, maar dan zie ik sommigen vervolgens hooibalen in de fik steken en mest uitrijden op de snelweg. Of politici intimideren. Dat begrijp ik niet. Ga dan niet te ver. Bovendien zorgen deze demonstraties voor een extreem zware belasting op de toch al overbelaste politie.”

Want die extra ME’ers, benadrukt Brink, worden opgeroepen uit alle geledingen binnen de politie. “Dat zijn niet alleen wijkagenten, maar ook bijvoorbeeld meldkamermedewerkers, verkeershandhavers en rechercheurs. Als je die collega's inzet binnen de structuur van de mobiele eenheid, zijn ze niet beschikbaar voor hun eigen oorspronkelijke taak. Dat baart ons zorgen, want dat betekent bijvoorbeeld dat er minder agenten door de straten lopen van de wijken die extra aandacht verdienen.” “Stel dat een agent vandaag een vroege dienst heeft en wordt opgeroepen voor een lange dag bij de ME, dan kan het zijn dat hij niet alleen vandaag niet in zijn eigen wijk op straat loopt, maar morgen ook. Het hakt in op de politiecapaciteit en uiteindelijk gaat dat ten koste van de politie in de wijk en dus van de veiligheid van de maatschappij en de burgers.”

Deel dit topic

Reacties

BertK
Helaas maakt het beleid van Rutte 4 gebaseerd op bedrogen/of onkunde het noodzakelijk. Wij zitten ook liever thuis.

Wel lekker weer vandaag.
hoest
Goh hier zaterdagavond nog een uurtje bij een oprit gestaan waar al gauw een paar agenten bij kwamen. Enige wat die zeiden was volhouden en zolang de veiligheid niet in het geding was hadden zij er geen problemen mee. Snapten ook wel dat de boeren zich genaaid voelden.

Maar inderdaad filmpjes van ambulances die zich met loeiende sirenes een weg tussen trekkers door moeten laveren gaat ons niet helpen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's belasting , veiligheid , mark rutte , burgers , structuur , verdienen , uitrijden , Demonstreren , boerenprotest en boerenprotesten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!