Nederland heeft te weinig landbouwgrond om eigen bevolking te voeden

En maar suggestief praten over de export.
Delen delen delen

Quote:
Nederland is voor zijn consumptie sterk afhankelijk van het buitenland. Als land zijn we in onze luxueuze voedselconsumptie verre van zelfvoorzienend en leunen we zwaar op de import van voedsel en hout. Zelfs als Nederland zijn landbouwproducten niet meer zou exporteren, is er te weinig landbouwgrond om de Nederlandse bevolking te voeden. Voor de huidige Nederlandse voedselconsumptie is namelijk 3,34 miljoen hectare nodig, terwijl Nederland slechts 1,82 miljoen hectare landbouwgrond heeft. Maar nog opmerkelijker is onze hout en papierconsumptie. We consumeren jaarlijks de bosproducten van 4,75 miljoen hectare. Dat betekent dat elke Nederland een bosrijk ‘tuintje’ in het buitenland heeft van bijna 2800 vierkante meter. Dat blijkt uit het PBL-rapport ‘De Nederlandse voetafdruk op de wereld: Hoe groot en hoe diep’.

Deel dit topic

Reacties

+2
Albert Altena
Dat vertel ik ook altijd rond mij heen.
We exporteren wel veel maar producten als koffie e.d. importeren we en die moeten betaald worden.
stefanus
@Albert Altena Er is voedsel genoeg in ons land maar we consumeren (luxe) en verspillen teveel. Eerlijke verhaal blijven vertellen duurt het langst.
+2
arjan-geenen
@stefanus Jou stelling klopt. Net zoals de stelling dat we genoeg woonruimte hebben. We gaan met 10 mensen in elk woonhuis zitten. Feit is dat we te weinig grond hebben om Nederland te voeden bij de huidige consumptie. Als we andere maatstaven gaan gebruiken kan er van alles. Nooit meer vliegen, sober eten, auto er uit en vooral geen kinderen meer krijgen. Dan is milieu probleem over 100 jaar opgelost.. Dat laatste is de kern van het probleem. Wij als landbouw proberen de wereld te voeden en voorzien in een vraag. Eerlijk verhaal vertellen duurt het langst.
+1
stefanus
@arjan-geenen De wereld voeden dmv grondstoffen en eind producten te versjouwen over de hele wereld lijkt me niet zo sterk argument in het eerlijke verhaal
+1
Kars
@stefanus vertel mij is welke industrie in NL uitkan zonder grondstoffen uit het buitenland. Zelf hebben we niks
stefanus
@KarsLandbouw industrie rest heeft niks met wereldvoeden te maken alleen maar consumeren
Kars
@stefanus het gevolg van verspilling is dat we ook gezonder en ouder worden.
stefanus
@KarsDenk dat we dat toch meer aan wetenschap en gezondheidszorg hebben te danken.
+2
BertK
@Albert Altena Koffie is een duidelijk exotisch product. Het is nog veel erger, gewone tarwe, (in de vorm van bloem) een basisproducten bij uitstek, is bij lange na niet genoeg aanwezig. De Nederlandse kwaliteit is doorgaans geschikt als voertarwe. Was het wel bakwaardig dan is er nog lang niet genoeg van.
+1
stefanus
@BertK Daarom is er niets mis mee dat we die ongeschikte tarwe aan dieren voeren die hier wel hoogwaardig eiwit van kunnen maken.
BertK
@stefanus Zeker niet!
Tinus
Voor de mensen die van Nederland een grote stad daartussen wat parken willen maken is dit niet schokkend. Er zijn op Twitter genoeg ecologen en cityplanners die vinden dat voedselproductie helemaal uit NL mag verdwijnen.
Twentsch Land
Hoe meer mensen hoe meer meningen, hoorde al wat jaren geleden op tv een man spreken dat het van de zotte was dat op een HA soms honderden mensen wonen ( flat ) terwijl er HA zijn waar maar 2 of 3 koeien worden gehouden......

@Tinus
weurding
@Twentsch Land tja, die zaten ook liever 3 hoog in het westen dan in hun ogen in "achtergebleven" gebied te wonen, echter is vergelijking niet terecht, een koe heeft ook een stal/onderkomen met zomers uitloop, en de persoon die dat schreef heeft de vrijheid het hele jaar de hele wereld over te reizen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's import , export , landbouwgrond , voedsel en hout geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0