Aanwijzing uit satellietmetingen: Nederland zit mogelijk rond Kritische Depositiewaarden

msn.com/nl-nl/gezondheid/…

Terwijl minister van Landbouw Henk Staghouwer (ChristenUnie) als 'broddelaar' uit de Kamerdebatten over stikstof tevoorschijn kwam omdat hij boeren onvoldoende economisch perspectief wist te bieden, komt minister Christianne van der Wal (VVD) voor Stikstof en Natuur er relatief ongeschonden vanaf. Haar strenge beleid jaagt zelfs boeren van Vlieland. Daar zijn helemaal geen boeren. Toch zou 'boerenstikstof' (ammoniak, NH3) het eiland overbemesten en daardoor de biodiversiteit aantasten.

De coalitie schiet het beleid niet af, al zitten met name het CDA en de eigen VVD van de minister met samengeknepen billen in de Kamerbankjes. Een belangrijke basis onder dat beleid is de directe neerslag van ammoniak, een gas dat zich op het boerenerf hoofdzakelijk vormt door de vermenging door poep en pies van dieren in stallen. Die directe neerslag heet in vaktaal 'droge depositie'. Hoe groot die precies is, is wetenschappelijk te weinig bekend om er door de praktijk gevalideerde robuuste rekenmodellen op te kunnen baseren. In de Nederlandse strenge wetgeving is droge depositie niettemin een belangrijke rol gaan spelen. Zo'n 40% van de stikstofneerslag komt uit boerenstikstof volgens de berekeningen. Klopt dat? Nee, zegt Nico Gerrits. Hij gebruikt satellietdata om zijn punt te onderbouwen. Als hij gelijk heeft, kan Van der Wal haar beleid minder heet opdienen..........................

Deel dit topic

Reacties

+3
rene-de-jong
Het artikel moet je 2 of 3 keer lezen om t te begrijpen (ik tenminste wel)

Even simpel uitgelegd;

Stenen vallen niet omhoog
Theoretisch kun je uitrekenen / modelleren dat ze wel omhoog vallen

Echter als er maar 2 stenen liggen kunnen er nooit vier omhoog vallen
Aerius berekend dat er mogelijk 8 stenen omhoog vallen

Op basis van deze laatste theoretische bedenkingen / aannames worden de gebiedsanalyses opgesteld, een landelijke SVI ingeleverd en een ontruimingsplan opgesteld.
JHMvB
@rene-de-jong Inderdaad! Maar pas als je het gehele artikel aandachtig leest… en nog eens en het goed op je in laat werken….
Willem123
@rene-de-jong Klopt , ammoniak is zwaader dan lucht ,het trekt direkt de grond in, het kan helemaal niet omhoog, dat is al meer dan honderd jaar bekend, iemand die scheikunde ,natuurkunde of biologie geleerd heeft weet dat, elders in de wereld is dat ook bekend, conclusie is een stikstof uitstoot van 0,0
Stormwind
@Willem123 Amoniak is lichter dan lucht. Aerius zegt dat het droog neerslaat, hetgeen fysiek bijna onmogelijk is.
+1
Gerrit v Schaick
@rene-de-jong en als je dan al zover bent dat je het aannemelijk vind dat stenen omhoog vallen en zich vermenigvuldigen in de ruimte alvorens weer naar beneden te vallen. Dan moet je ook nog willen geloven dat 10 kg stikstof per jaar voldoende is om een hectare natuur te verwoesten. Het verschil tussen een habitat met een redelijk strenge kdw van ca 750 mol en de berekende achtergrond depositie hier in het westen van 1500 mol is ca 10 kg stikstof. Oftewel met 5 kuub drijfmest per ha per jaar gaat de natuur naar de kloten maar met 2.5 kuub drijfmest per ha per jaar is het aannemelijk dat ze niet verslechterd.
+1
rene-de-jong
@Gerrit v Schaick Ja Gerrit en dan ook nog eens willen geloven dat 1400 kg stenen NIET zeer doet op je tenen maar 1.400,06 kg wel een significante fractuur oplevert.

Het is complete waanzin dat dit eigenlijk nog aangevochten moet worden.
+1
Koeien boertje
Iedereen die naar fijten kijkt weet dat dit beleid niet klopt.
Dit kabinet overleefd juli niet!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stikstof , biodiversiteit , ammoniak , stallen , vlieland , wetgeving , staghouwer en christianne van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!