Kan "Groene Stikstof" de "grijze" afbreken?

Zag in Stroe ergens een bord op een trekker voorbij komen dat groene stikstof de grijze zou kunnen afbreken.

NOx + NHx >> H2O en N???

Is dat mogelijk??

Deel dit topic

Reacties

Clickerdeclick
Schijnbaar alleen met hete temperaturen. Zoals Ad blue doet bij voertuigen.
cs-agrar
@Clickerdeclick die temperatuur is nodig om van ureum naar ammoniak te gaan, ammoniak en stikstofoxiden reageren in de gewone buitenlucht ook. Ofwel, veehouderij zuivert de lucht
nitevd
Wie overtuigt ons dat het "creëren" van bufferzones rond N2000 gebieden niet averechts werkt en dat juist de natuur verslechterd op de lange duur i.p.v. verbetert. Misschien vormt ammoniak juist een verdedigingslinie tegen NOx en wordt de schade aan de Veluwe vanuit de A1 en A50 juist beperkt door NH3 afkomstig uit de Gelderse vallei
Depositie van NH3 in natuurgebieden is vrijwel uitgesloten volgens Stikstofprofessor Han Lindeboom (n.b. D66-er) want volgens hem vervliegt droge ammoniak naar hogere luchtlagen en beland natte depositie binnen 500m van de bron. (prikkebord.nl/topic/288680/)
Groene stikstof uitruilen tegen grijze stikstof is al helemaal onwenselijk want NO en NO2 zijn in tegenstelling tot NH3 wel zwaarder dan lucht, dus zullen wel volledig op de bodem neerslaan, ook vanuit hoge schoorstenen en vliegtuigen boven 900m.
spotmelker
@jan w in Flevoland financiert de Provincie een onderzoek van de VVB naar de hoeveelheid stikstof die gebonden wordt door grasklaver en de herkomst van die stikstof. Het kan dus zijn dat stikstof afkomstig van uitgestoten ammoniak en/of NOx welke reageren met andere in de lucht aanwezige stoffen via vlinderbloemigen weer in de voedselketen komt.
cs-agrar
@spotmelker Volgens mij hebben we ooit bij scheikunde op school geleerd dat het nooit "weg" is. Hooguit veranderd
spotmelker
@cs-agrar klopt. Wij willen alleen nog weten of we met vlinderbloemigen (maatschappelijke) emissies kunnen recyclen.
BertK
@spotmelker Vlinderbloemigen pakken toch N2 en geen NH3 of NOx? Dat is HET kenmerk van vlinderbloemigen.
spotmelker
@BertK en nu de vervolgvraag: waar komt die N2 vandaan. Is dat uit een eeuwig onuitputtelijke stabiele voorraad in de lucht of is dat (,deels) het product uit reacties die NOx en NH3 met andere stoffen in de lucht aangaan? In dat laatste geval recycle je indirect eigen en maatschappelijke emissies.
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @spotmelker:
en nu de vervolgvraag: waar komt die N2 vandaan. Is dat uit een eeuwig onuitputtelijke stabiele voorraad in de lucht of is dat (,deels) het product uit reacties die NOx en NH3 met andere stoffen in de lucht aangaan?

Vraag aan @spotmelker: waaruit bestaat lucht volgens jou?
spotmelker
@Bennie Stevelink lucht is een mix van gassen die continu met elkaar in reactie zijn totdat er weer een nieuw evenwicht ontstaat.
Bennie Stevelink
@spotmelker
Quote:
lucht is een mix van gassen

Welke gassen en in welke percentages volgen jou?
spotmelker
@Bennie Stevelink die staatjes van welk aandeel welk gas heeft zijn wel bekend maar daar gaat het niet om. De vraag is of deze stoffen continu in een stabiele toestand zijn of in reactie. Dat eerste wil iedereen graag geloven en dan werken de "pakhuis" rekenmodellen zo makkelijk. Ik denk dat er in werkelijkheid zoveel (onzichtbare) reacties in de lucht afspelen dat het je voor de ogen duizelt. Dat alle door de mens veroorzaakte emissies door de lucht worden opgenomen en op een vooraf berekende plek neerkomen zie ik als een naieve simplificatie van de werkelijkheid. Hetgeen wat (niet alleen)mij interessant lijkt is of dat er een reële kans is dat de N2 die vlinderbloemigen vastleggen ooit als NH3 of NOx geemittteerd is en na reactie met andere stoffen in de lucht in feite gerecycled wordt.
+1
Nevergiveup
Ammoniak + Stikstof dioxide
NH3 NO2

Reactie :

2 NH3 + 2 NO2 = 2 N2 + O + 3 H2O

Word lucht + water
hypotheekboer
@Nevergiveup geen halve waarheden als je het niet zeker weet. 1 los zuurstofmolecuul bestaat niet, alleen als O2 of O3.
Wat je denk ik probeert te beschrijven is de reactie zoals bij AdBlue in uitlaatgas, maar daar moet energie in de vorm van warmte en een katalysator bij. (scheikunde is al weer even geleden) Er wordt geen zuurstof gevormd.

Van Wikipedia: Het middel wordt in de hete uitlaatgassen ingespoten vóór een speciale katalysator, de SCR-katalysator. Het ureum CO(NH2)2 wordt gemaakt met ammoniak (NH3) en koolstofdioxide (CO2). Bij een temperatuur van 80 graden Celsius produceert het ureum NH3 (gasvormig ammoniak). De bij de verbranding gevormde stikstofoxiden en het NH3 worden dankzij een chemische reactie omgezet in elementair stikstof en water.
Nevergiveup
@hypotheekboer ok , wie weet dan de goede formule , want die is er wel , de juiste reactie formule

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's trekker , stikstof en stroe geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN