Stikstofprofessor Han Lindeboom over de stikstofplannen: 'RIVM-model klopt niet, D66 wil het niet horen'

Luister de podcast hier:
nporadio2.nl/nieuws/podcast/…

Quote:
Lindeboom promoveerde op een onderzoek naar een pinguïn-kolonie. Door hun poep produceren ze veel stikstofverbindingen als ammoniak (per dag ging 430 kilogram pure ammoniak de lucht in): "Zestig procent regent neer naast de kolonie. Daar groeit inderdaad geen gras maar het is maar tot ongeveer 500 meter vanaf de kolonie, zodra je duizend meter verder bent heb je weer normale vegetatie."

 En dat is volgens hem een groot probleem in het beleid: "Ja, er is een stikstofprobleem, maar het kabinet smeert dat uit over het hele land. De uitstoot van grote stallen komt grotendeels naast de boerderij terecht. En natuurlijk waait er ook een deel over de rest van de wereld. Er zijn namelijk twee soorten grote hotspots van ammoniak. De een is naast de bron - via regen - de andere is zogenaamde 'droge depositie'. Lucht in gebied met reliëf, zoals bos of stad. Dus ons pleidooi was: houd rekening met de hotspots."

Deel dit topic

Reacties

+2
familie pelle
Caroline kreeg veel kritiek van deugmensen als tjeerd en dhr. Boswijk omdat ze de cijfers van het rivm waagde te betwijfelen. Benieuwd wat deze heren nu te zeggen hebben....... ondermijnd stikstofproffesor han lindeboom, tevens D66-er , nu ook de rechtsstaat?
+5
Twentsch Land
Lindeboom reageert op het juiste moment 😃

@familie pelle
+2
Ruitenboer
Is de moeite van het luisteren waard. Denk dat dit straks ook de uitkomst is van het onderzoek van @JanCees
producent
Kustvisserij heeft geen stikstofprobleem, maar overheid vertikte het rekenfouten te corrigeren

Emeritus hoogleraar Han Lindeboom (mariene biologie, WUR) ontdekte in 2019 dat de modellen waarmee het RIVM stikstofneerslag op basis van ammoniakemissies berekent niet kunnen kloppen. Er zitten rekenregels en variabelen in het model die niet sporen met de biologie van de zee. Volgens het RIVM komt er ammoniak uit zee; volgens de hooggeleerde is dat met recht onzin te noemen om dat de zee eerder ammoniak opneemt dan uitstoot. Hij vertelde ons dat het RIVM, de overheid, de politiek en de Commissie Hordijk geen actie namen op wat domweg als een fout mag worden beschouwd. Er moet onderzoek worden gedaan, zeggen ze in één zinnetje. Nee, zegt Lindeboom met zoveel woorden, wat niet kan in de biologie hoef je niet te onderzoeken. Resultaat: het model rekent boeren op bijvoorbeeld Texel van hun eiland af en jaagt garnalenvissers onterecht van hun boten. Het model is met de werkelijkheid op de loop gegaan.................
........................
Deze opinie verscheen eerder op Visserijnieuws. Han Lindeboom schreef recent een tweede tekst over het stikstofbeleid die we morgen publiceren.

We hebben besloten de redelijke kritische geluiden over het stikstofbeleid en de rekentools waarop het gebaseerd op Foodlog te beoordelen en verzamelen. Het huidige heeft trekken van een doorgeschoten discours dat zich in politiek en wetgeving heeft genesteld. Foodlog wil proberen zekerheden, onzekerheden en vaste overtuigingen zonder zekere onderbouwing van elkaar te onderscheiden. Niet om om nog meer onderzoek te vragen, maar om te ontdekken met welk gezond materiedeskundig verstand de sterk gepolariseerde verhoudingen tussen overheid, wetenschappers, praktijkexperts op het gebied van natuurbeheer en boeren mogelijk kunnen worden genormaliseerd.

msn.com/nl-nl/gezondheid/…
+2
Biestie
Toch een redelijk schokkende podcast weer, en laat zien hoe politiek en media (door stukken niet te plaatsen) hun eigen visie doordrukken en drammen.
Het wordt tijd dat het stikstofdossier in plaats van een politiek dossier een volledig onafhankelijk wetenschappelijk dossier wordt.

Belangrijkste punten uit de podcast:
- NH3 slaat zeer lokaal neer tot max 1 km
- Met technische maatregelen is een significante verlaging van de uitstoot te realiseren in de landbouw
- Met een lokale aanpak is veel te bereiken (iig voor NH3 uitstoters)
- herevaluatie natura 2000 gebieden nodig, wat voor natuur willen we?
matt
De valkuil met dit isdat je het wilt geloven,en daar heb ik de kennis niet voor.
Heb wel eens meer een hoogleraar zijn aanzien,zien misbruiken om bv
De veehouderij te bashen.

In dit geval denk ik toch met mijn boerenverstand,dat deze hoogleraar zijn verhaal redelijk klopt,en dat dat tjeerd kringloop niet past.

Ook zijn verhaal met die uitstoot uit zee,om het model naar de metingen
Toe te rekenen,klinkt plausibel
koeboer
@matt
+1
Twin Guard
Hier zie je dus ook dat de politiek zich met de uitkomst bemoeit. Tjeerd de Groot wou deze uitkomst niet in de openbaarheid want het paste niet in zijn kringloopstraatje. Ondertussen wel Caroline van der Plas de maat nemen dat ze kritisch is over hoe wetenschap wordt toegepast. Zijn 'eerlijke' verhaal is blijkbaar niet zo eerlijk.
+1
hypotheekboer
De podcast geluisterd. Zeker de moeite waard. Dan merk je wat een smerig politiek spel er gisteren gespeeld is om de coalitie en de minister in de benen te houden. Pure partijpolitiek waar RIVM vrolijk aan meedoet, en waarbij de politiek verwijst naar de onafhankelijkheid van RIVM.
Zijn er clubs als bv SSC en Agrifacts ( @John Spithoven en @jan-cees ) die mensen als Lindeboom, Zeevenhooven cs in beeld hebben en in 1 hok kunnen zetten? De technische briefing was nu éénrichtingsverkeer vanuit het RIVM waar maar beperkt tegenwicht was.
+1
Realisme
@hypotheekboer gewoon af en toe dingen vragen en laat ze verder maar onafhankelijk der zegje doen. Heb je meer aan dan dat je ze de landbouw intrekt denk ik
hypotheekboer
@Realisme je hoeft ze niet de landbouw in te trekken, maar heb nu het idee dat het los zand is waardoor RIVM zich als zonnekoning kan gedragen en wegkomt met foute modellen.
Lindeboom verwoordt het mooi. De Groot kwam aan zijn integriteit. Heb je een onwelgevallig oordeel, dan word je dus kaltgestellt binnen D33.
Noorderling
@hypotheekboer
misschien moet het maar gebeuren.
Het is net als in de criminaliteit, een uitweg is er niet en als je er een keer aan geroken hebt, moet het altijd meer en vaker. Het spelletje gaat vroeg of laat tegen zich keren als de verkeerde persoon op zn pad komt en het spelletje ontmaskerd wordt.
hypotheekboer
@Noorderling probleem is alleen dat niemand dit meer lijkt te kunnen corrigeren binnen de politiek. Zelfs druk vanuit de eigen partij en peilingen lijken ze nauwelijks gevoelig voor. Ze hebben zichzelf nog een kans gegeven in september. Dan moet het klaar zijn. Mijn voorspelling: Of Rutte 4 weg of Segers krijgt gelijk.
de hoef
@hypotheekboer wat zij segers dan
+1
hypotheekboer
@de hoef dat we een soort van burgeroorlog krijgen
+4
Noorderling
@hypotheekboer
Tjeerdje moet wel steeds meer lawaai maken en elkaar voor rotte vis uitmaken om iedereen op afstand te houden. Iedereen als wappie wegzetten die vragen stelt bij wetenschap is natuurlijk faliekant fout. Wetenschap trekt elkaar continue in twijfel, er is geen waarheid, het is waarheid zolang iemand niet dichter bij de waarheid komt met sluitend bewijs.

Zijn ego gaat hem een keer opbreken, net als staghouwer. Ze houden hem vakkundig uit de wind, maar zakt volledig door het eis. In Groningen kom je er mee weg, nu ligt het vergrootglas er wat meer op maar werkt dezelfde manier van werken niet meer zoals gehoopt. Loze kreten pikken we niet.
+1
Henk2
Het zijn vega fundamentalisten die van iedereen een vegetariër willen maken.
Levensgevaarlijke mensen die als ze in heg nauw komen over lijken gaan.
+3
rene-de-jong
Zoek de verschillen met de bevindingen van Nicolaas Gerrits (alweer ja)

Nederlands stikstofmodel voor vergunningen tart wetten van de natuurkunde
foodlog.nl/artikel/…

Stikstofmodel Aerius rekent met onverenigbare waarheden
foodlog.nl/artikel/…

Kortom; Stenen vallen niet omhoog

En Jaap Hanekamp over de WOB stukken Hordijk 'papers'
jaaphanekamp.com/blog/politics/…
Dit laatste is dus bewust NEGEREN van een advies waardoor de minister (Carooltje in dat geval) moest doen voorkomen alsof alles koek en ei was (hoezo beïnvloeding......)

Hoe dit op te pakken.......zo maar een idee....

Ten eerste, het samen eens zijn en géén kikker uit de wagen laten springen;
- een kikker die met oorlogstaal voorop wil lopen bijv.
- een kikker die alvast de helft van de midden wil polderen bijv.
- haantjes en hennetjes gedrag de kop in drukken
- de juiste poppetjes op de juiste plek
- ouwe meuk de deur uit, weg met de ons kent ons zooi aan de Bezuidenhoutseweg
- EN DAN deze en meer beschikbare kennis inzetten voor een meersporenbeleid (verdediging & aanval)
spotmelker
Punt is gewoon dat er te weinig 2e Kamerleden zijn die onafhankelijk nadenken. Dan hoefde de "wetenschap" helemaal niet ter discussie te staan. Onderzoekers kunnen in.h.a. maar beperkt onderzoek doen op beperkte locaties. Komt hier een (op die lokatie reproduceerbare)uitkomst uit die een (linkse) groep bevalt en in een wetenschapstijdschrift wordt geplaatst dan nemen ze dat voor wereldwijde waarheid aan en zullen ze hun hieruit bevestigde wens verdedigen. Maar er waren immers (grote) beperkingen aan het onderzoek waardoor je nooit en te nimmer zo'n uitkomst naar algemeen beleid mag extrapoleren. Dus een 2e Kamerlid die dit Kabinetsbeleid verdedigd is een onbenul of heeft boter op zijn (gladde) hoofd.
+2
jammermaarhelaas
Zomaar twee punten uit de podcast:
Lindeboom had zijn onderzoek al een hele tijd klaar, wilde het in een krant publiceren, maar werd geblokkeerd bij de krant.
Tjeerd wil niet van het onderzoek weten.

Hoogmoed komt voor de val staat in een oud, dik boek.
Nevergiveup
@jammermaarhelaas Dictator eerste klas die vieze kale tjeerd

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's han , gras , lindeboom , lucht , ammoniak , boerderij , poep , stallen , regen , uitstoot en stikstofplannen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
4.787