2009 financieel teleurstellend jaar - De verschillen blijken enorm

Alfa Accountants en Adviseurs heeft ‘Cijfers die Spreken Melkveehouderij 2010’ gepubliceerd. Het jaar 2009 gaat de boeken in als een financieel teleurstellend jaar voor de Nederlandse melkveehouderij. Alfa maakte de balans op en concludeert dat het bedrijfsresultaat met maar liefst 75 procent is gedaald. Het voorjaar 2010 stemt volgens Alfa tot meer optimisme.

Melkveehouders kregen te maken met de laagste melkopbrengsten van de laatste decennia. De toegerekende kosten, en dan vooral de voerkosten, namen eveneens af. Dit heeft niet kunnen voorkomen dat het saldo melkvee in een jaar met bijna 6,5 eurocent per kilo meetmelk is afgenomen. Voor het gemiddelde melkveebedrijf met een productie van 675.000 kilogram betekent dit een afname van het saldo van ongeveer 44.000 euro. In 2010 lijkt de opbrengstprijs voor melk verder aan te trekken. Er zijn geen aanwijzingen dat de voerprijzen sterk zullen toenemen.

Naast een algemene analyse van de resultaten is in deze editie van Cijfers die Spreken een uitgebreide vergelijking gemaakt van bedrijven en hun betaalde kosten. De verschillen blijken enorm. De 25 procent bedrijven met de hoogste kosten betalen gemiddeld ruim 12 euro meer voor de productie van 100 kilogram melk, in vergelijking met de bedrijven die de minste kosten hebben. Dit komt overeen met ruim 70.000 euro. Een sterke focus op de kosten is juist voor velen een must. Een uitgavenpost die vaak onderbelicht blijft, is de energienota. In Cijfers die Spreken worden de resultaten van een enquête onder melkveehouders over dit onderwerp gepresenteerd. Behalve voor de portemonnee levert een lager verbruik ook besparing op voor het milieu. In het kader van duurzaamheid wordt de lezer tevens bijgepraat over de subsidie- en fiscale regelingen met betrekking tot milieuvriendelijke stallenbouw.

Bron: [www.accountancynieuws.nl].

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
toch jammer dat de opbrengsten van de "hoge kosten" bedrijven dan weer niet genoemd worden, verhaal heeft altijd twee kanten en is dan best wel weer intressant. Verschil in opbrengst van de melk zal ook goed zichtbaar zijn, en waren/zijn grote verschillen tussen fabrieken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , melkvee , duurzaamheid , melkveehouders , melkveebedrijf , meetmelk en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0