Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) biedt boeren op Schiermonnikoog een greintje hoop

Als alle maatregelen maar bij elkaar genomen leiden tot een reductie van de landelijke stikstofuitstoot van 50 procent in 2030, zijn provincies vrij in hoe ze invulling geven aan de omstreden reductiekaart.

Dat zei minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) maandag in de kantlijn van de Toogdag voor de Wadden in Delfzijl. Ze ging in op persvragen over de terugdringing van de uitstoot van ammoniak door de landbouw om kwetsbare Natura 2000-gebieden te ontzien. In de directe nabijheid van sommige van dergelijk natuurgebieden zou de uitstoot met 95 procent teruggebracht moeten worden, in andere zones 70, 47 of 12 procent. De kaart leidde tot veel ophef, omdat boeren vrezen dat er een einde komt aan landbouw in grote delen van Nederland. ,,Het is inderdaad vreselijk voor die boeren die al generaties lang in die gebieden zitten”, zei Van der Wal in Delfzijl.

Deel dit topic

Reacties

+3
Vdejong
Sprankje hoop of
Geen greintje medeleven
Ken uw taal😁
bio boer
Dan zal de 12% gebieden wel wat meer moeten leveren om de pijn eerlijker te verdelen
+2
mlkvhoudr
@bio boer 12 procent gebieden hoeven waarschijnlijk helemaal niet te leveren omdat we al weer 4 jaar verder zijn en er al weer minder dieren zijn.

Het is verdeel en heers in die zin
Kars
@bio boer is dat zo? Ik zit in 12% weet jij wel hoeveel minder vee er in mijn omgeving is gereduceerd laatste 20 jaar?
Daarbij wij hebben ruim 10 jaar geleden ruilverkaveling. Of gebieds gerichteaanpak gehad zoals ze het nu noemen en is er 800 ha landbouwgrond afgegraven ten gunste van de natuur.
Als ik de 47% gebieden in brabant bekijk, daar zit 5 keer of wel 10 keer soms zoveel vee dan in ons gebied nog.
Hier zijn de boeren niet zo n rupsje nooit genoeg mentaliteit.
+1
Kars
@bio boer in de vredepeel zit ook nog zon geval met melkvee. Denk dat weinig boeren medelijden hebben zouden die opgedoekt worden.
richard-de-wolff
Het valt niet mee te weten hoe het in jouw gebied is je staat er anoniem op 😂
+1
Kars
@bio boer en als ik 12% van 2018 pak dan voldoet ons dorp met varkens al 50% halvering en koeien 15% sinds 2018. En dan is nog melkveehouder in 2020 naar ons dorp toe verhuist moete voorstellen.
Nee, wij hoeven niet meer te reduceren. Wij hebben al volop gereduceerd.
Dan is er nog nertsenbedrijf moeten stoppen vlakbij.
Ken paar dorpen verder zeugenboer 12000 zeugen! Das zie je goed 12000. Moet wij in ons dorp daar extra voor reduceren voor zon boer? Als ik hoor wat zon ene flikt met mest, voer, medicijnen en personeel. Daar lusten honden geen brood van.
Ruim zo ene maar op en laat 15 boeren met 800 zeugen met rust.
Elvis
@Kars je bent er maar druk mee, anderen aan te wijzen die fout zijn
stefanus
@Elvis Kars heeft wel een punt, zijn de grote jongens die veel geinvesteerd hebben in ammoniak reducerende maatregelen die niet blijken te werken wat veel boeren vooraf al wisten
Noorderling
Quote Reactie van @stefanus:
in ammoniak reducerende maatregelen die niet blijken te werken wat veel boeren vooraf al wisten

wat komt er dan in de tanks bij luchtwassers?
Dat zet bij kippen en varkens nog wel zoden aan de dijk.
mlkvhoudr
[url]Https://mobile.twitter.com/pieteromtzigt/status/1538951196743938048[/url]

Is de kaart gewijzigd en de benadering geen tijd om het goed te doorgronden.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

bio boer
@mlkvhoudr de reductie randen zijn weg om de natuur in friesland waar de kdw niet wordt overschreden echt inzoomen kun je niet met deze slechte kwaliteit waar komt die nieuwe vandaan ? Het ziet er wel beter uit rond de meren in friesland
bio boer
@mlkvhoudr langs de wadden zee zit nu wel reductie rand
bio boer
@mlkvhoudr heb je een link van de foto
mlkvhoudr
@bio boer staat op geen stijl dit topic en dan naar beneden scrollen

geenstijl.nl/5165585/…
mlkvhoudr
@mlkvhoudr en dan Pieter omtzigt op Twitter
bio boer
@mlkvhoudr zie het gelderland heeft stuk meer reductie op die andere kaart maar op de nieuwe huidige kaart kaalsag rond de friese meren in friesland door ronden om alle natuur ook waar stikstof geen probleem is
bio boer
@mlkvhoudr rond deze meren zat geen rand van 70% reductie op die andere kaart van jou in dat gebied speelt stikstof ook geen rol de kdw wordt niet overschreden op de meren

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@bio boer ze maken er weer een zooitje van....
bio boer
@mlkvhoudr aan de andere kant was gelderland weer zwaar getroffen dat valt nu weer mee met vergelijking huidige kaar komt limburg het minste er toe
stefanus
@mlkvhoudrNiet blind staren op die kaarten, is maar indicatie. Provincie moet het uit eindelijk bepalen
Bartlehiemboer
Ze zullen de boeren wel moeten ontzien op Schiermonnikoog. Alle bestuurders die er toe doen hier in Friesland maar ook elders Volgends mij had Timmermans het er zelfs over Prijzen het boerensysteem op Schiermonnikoog aan. Ze zien het liefst dat wij allen zo gaan boeren. Ik was dan ook zeer verbaast dat dit eiland groen gekleurd was. Zal het straks wel blauw worden om het systeem staande te houden.
hypotheekboer
Even de link volgen naar de Twitter van Omtzigt:
[url]https://mobile.twitter.com/pieteromtzigt/status/1538951196743938048[/url]
Kijk eens naar de verschillen in de Achterhoek. Hele gebieden nu 12%, was op het andere kaartje 43%. Wordt schijnbaar een andere methode gebruikt.
Kars
Ik heb net is op boerenbunder gekeken. Maar is weer hoop veranderd in meer reductie bij mij in de omgeving . Bedrijven die van 12 naar 47 of zelfs 70% zijn gekleurd
bio boer
@Kars hier ook
Kars
@bio boer hier is heel de nieuwe natuur afgegraven goed 10 jaar geleden. Is dat stikstofgevoelige natuur? Daar reed ik 20 jaar terug nog gewoon rond met drijfmesttank. Tis grote kul wat ze hier intekenen. Als dat gga aanpak is dan nooit eraan meedoen.
weurding
@Kars zijn nu bezig mantingerzand, goudplevier geeserveld etc aan elkaar te koppelen, herinrichting...... goede landbouwgrond en bedrijven worden opgeofferd of verplaatst, maak/wensnatuur
www-rtvdrenthe-nl.cdn.ampproject.org/v/s/…
Kars
@Kars hoe kun je landbouwgrond afgraven na 10 jaar zeggen natura 2000 stikstofgevoelig? Volgens mij kan er geen stikstofgevoelig plantje groeien. De uitstoot was er al. Zou dat plantje er wel groeien dan is de stikstof leugen mee ontkrachtigd!!!
+1
weurding
Het is vreselijk voor die boeren... met droge ogen denk ik, mafklapper😪😢
Paar dagen terug nog een video op You Tube gezien van Arno Wellens en deze had het in zijn verhaal over wat de Europese Commissie eingelijk wil dat er 1 op de 10 boeren verdwijnt en in hun berekeningen zal dan de voedsel prijzen met 17 % stijgen . Dat er dan problemen geeft in Afrika nemen ze dan op de koop toe . Dit alles willen ze dan onder het klimaat gooien .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , ammoniak , uitstoot , natuurgebieden , schiermonnikoog , stikstofuitstoot en christianne van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!