Betrouwbaarheid dieraantallen in de I&R Rund database ikv stikstof en fosfaatberekeningen

Waar we het de hele tijd hebben over de betrouwbaarheid van de stikstofberekeningen, gaat het eigenlijk opvallend weinig over de betrouwbaarheid van de dieraantallen in het I&R systeem. Bijzonder eigenlijk wel want de stalemissies worden berekend aan de hand van informatie uit het GIAB (Geografisch Informatiesysteem Agrarische Bedrijven). En het GIAB gaat uit van dieraantallen uit I&R en landbouwtentoonstelling. Ook het toekennen van fosfaatrechten ging uit van dieraantallen in I&R.

 Daarnaast lijkt het halveren van de veestapel voor D66 een doel op zich geworden... Bijzonder want het gaat over stikstofreductie in eerste instantie.. Waarom dan toch die focus de hele tijd op dieraantallen?
Een paar zaken die toch aan het denken zetten:
De overheid geeft het gehele I&R bestand aan CRV bv (die zelf ook veehouder is) en de GD, zonder dat vooralsnog duidelijk is gemaakt door RVO wat de wettelijke basis is voor het leveren van het gehele I&R bestand aan deze 2 organisaties. Misschien kunnen anderen hier op dit forum dit navragen bij RVO? Ik ben benieuwd wat de reactie is..

 De data uit het I&R systeem is wel eigendom van RVO. Maar het I&R systeem voor runderen zou (omdat het eigenlijk historisch zo gegroeid is) nog steeds eigendom en in beheer zijn van CRV bv. Dus 1 speler op het gebied van handel in vee en genetica heeft daarmee inzicht in allerlei concurrentiegevoelige informatie van alle andere rundveehouders in NL.

 In 1998/1999 is er al voor gewaarschuwd dat dit absoluut geen gewenste situatie is. Zie: zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-26200-XIV-37.p…. Helaas is dit vandaag de dag (in iets andere constructie) nog wel steeds de gang van zaken..
In 1999 stonden er in het I&R systeem een half miljoen zwevende runderen. Zie: edepot.wur.nl/152828/ . Het ging om runderen die wel waren afgemeld, maar nergens meer waren aangemeld… Wie zegt dat er nu ook niet zoiets aan de hand is? En hoe betrouwbaar zijn de stikstof en fosfaatberekeningen eigenlijk als we niet weten of de dieraantallen in I&R wel kloppen?

 Als de dieraantallen helemaal niet kloppen (wat namelijk ook in 1999 aan de hand was) dan wordt de peildatum voor het toekennen van fosfaatrechten wel heel wankel en is het hele stikstofbeleid gebaseerd op onjuiste dieraantallen..

Ik ben benieuwd.. hoe zien anderen dat hier op dit forum? Als aangetoond wordt dat de dieraantallen in I&R niet kloppen dan kan het huidige fosfaat en stikstof verhaal denk ik wel van tafel toch? Kortste klap toch denk ik?

Deel dit topic

Reacties

Melkkoetje
Die
Kloppen niet
Willemijn82
@Melkkoetje alleen wat kan je daar tegen doen?
de Tank
Gaat echt niet van tafel, vooral hetgeen waar je jezelf aan vast wil klampen is wankel. Ik heb trouwens niet de ervaring dat dieraantallen niet kloppen. Kwa % verwaarloosbaar.
Willemijn82
@de Tank waar ik me aan vast wil klampen? Die snap ik niet…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's handel , stikstof , fosfaat , overheid , stikstofbeleid , dieraantallen , fosfaatrechten , veestapel , historisch en betrouwbaar geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!