Tabel ammoniakdepositie 1991

Goedemiddag. Ik wil de historie van de stikstof soap eens op een rij zetten. Dat dossier start in 1987 toen de Regeling Ammoniak en Veehouderij werd toegevoegd aan de Hinderwet (die al uit 1875 stamt trouwens).
In 1990 is de Ecologische Hoofdstructuur vastgesteld. Om die te beschermen is in 1991 de RAV-1987 aangepast.
In 1993 zette de Raad van State een streep door de Hinderwetten van vier melkvee- en varkenshouders in de gemeente Ambt Delden wegens (ontoelaatbare) toename van ammoniakdepositie op naburige natuurgebieden.

Die RAV 1991 kent een omrekeningstabel voor ammoniakuitstoot en depositie ervan. Die kan ik niet vinden op www, en mijn papieren versie ervan heb ik na 2005 weggegooid.
Die tabel gaf een omrekeningsfactor van 7 bij 20 (of 50) meter afstand tot verzuringsgevoelig gebied, en liep heel hard terug in de eerste 500 meter. Bij afstand boven 3000 meter was de factor nul.

Heeft een van jullie die tabel misschien nog ergens liggen?

Groet,

Robert Bodde

Deel dit topic

Reacties

Mathijsen
Leuke informatie maar waar ik mij aan stoor ia dat het vakblad "boerderij " twijfel heeft gezaaid over emissie arme RAF vloeren, we hebben zelf zo'n vloer liggen zijn er tevreden over ook ruik je nauwelijks iets in onze stal.

Door een niet erkende methode van meten als bijvangst van methaan onderzoek werden resultaten van ik meen 10 emissie arme vloeren gepresenteerd als niet goed werkend, terwijl er 9 al reeds van RAF lijst zijn verdwenen die ene die nog wel op RAF lijst stond had wel het ammoniak volgens norm gereduceerd!

Ook de MOB gebruikt zulke niet geallieerde onderzoeken als ook van het CBS niet erkende onderzoeken.

Nu heeft het vakblad boerderij dit verhaal opgeklopt 3 pagina's aan besteedt.
Ook groene organisaties als MOB leest de boerderij.

Gevolgen uitspraak die over een paar maanden bij hoge raad liggen zijn groot denk aan intern salderen onmogelijk denk aan Brabant die emissie arme vloeren voor 2024 verplicht.

Nog een andere vloer / techniek plaatsen trekt ons bedrijf financiël niet!

Dus hoop Robert dat het vakblad boerderij geen fakenews plaatst maar zich berust op onderzoek (dat vooral gesteund wordt door boeren die traditionele vloer hebben , mag emissie arm is niet geweldig maar we kunnen er goed mee boeren!)

Hoop op goed uitspraak.
+1
Melkboer16
@RBD49 , je zat zelf dicht bij het vuur toen! Volgens mij heb jij de adresgegevens nog wel van de gevallen waar het om ging toen!
Bel je die toch ff
marcsterreborn
@Melkboer16 het was ergens aan de Rabostraat....
RBD49
@marcsterreborn
Nee, het betrof niet mensen die aan de Slaghekkenweg woonden. Daar hadden ze volledig dekkende vergunningen.
RBD49
@marcsterreborn
Nee, het betrof niet mensen die aan de Slaghekkenweg woonden. Daar hadden ze volledig dekkende vergunningen.
RBD49
@Melkboer16
Ik ken ze met naam en toenaam. En wel meer dan hen ook. Maar het gaat om de tabel, niet de mensen.
Melkboer16
@RBD49 men had ook gewoon een NB-wet aan kunnen vragen.
Pas-melders zitten in de greep maar moeten gewoon terug kunnen grijpen op de oude hinderwet tenminste dat kon voor de PAS.
mlkvhoudr
@Melkboer16 ik hoor andere verhalen dat ook Nb vergunde bedrijven niet veilig zijn
hans1980
Hier uitleg annie schreier
Onder Facebook/koeien
fb.watch/dL9df3-OWm/

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij , stikstof , ammoniak , varkenshouders , natuurgebieden , ammoniakuitstoot en papieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!