Kalf strekt de voorpoten niet.

Afgelopen zaterdag is er een kalf geboren wat de voorpoten niet volledig strekt.
Ipv op de klauwen te staan staat ie nu op de voorkoten als ik met de hand de poot probeer te strekken lukt dat niet er komt dan veel spanning op de poot.
Het lijkt net of de pezen te kort zijn of dat de spieren verkrampt zijn.
Nu schijnt dit bij kruisling en vleeskalveren vaker voor te komen maar dit is een gewoon zwartbont kalf , de koe heeft normaal afgekalft en 7 weken drooggestaan en draait gewoon mee.
Dit heb ik nog nooit meegemaakt en mijn vraag aan jullie is: gaat dit weer goedkomen ?
Ik heb wel eens iets gelezen over een soort spalk waar je de poot dan inzet werkt dit ?
Wat kan ik het beste doen maar ook wat moet ik vooral niet doen en wie heeft hier ervaring mee?
Of kan kan de veearts beter het kalf een spuitje geven?

Deel dit topic

Reacties

casev
heb je er erg hard aan moeten trekkenbij de geboorte?
Nee koe kalfde normaal af kop was snel uit en daarna ging het bijna vanzelf kalf is ook niet zwaar, een nomaal zwartbont vaarskalf.
Wimsumar
Beste Ongeschoren Circuskind: Zet het kalf buiten aan het spit en doe zelf een paar keer per dag ''stevige'' rekoefeningen met de voorpootjes van het kalf.
anonymous_244
volgens mij komt dit doordat het kalf te weinig ruimte heeft gehad in de baarmoeder, oprekken helpt goed, of pvc buizen om de poten doen. 3x daags een kwartiertje of zo.
anonymous_226
een stukje vloerbedekking met stevige onderkant om de poot heenrollen(onderkant buiten natuurlijk) en met avuloxil bandjes vastzetten. kalf beschadigt niet en bij ons werkte het
Farmer_
Had ook zo'n kalf 4 mnd geleden en ook normaal gekalfd, die had het voor en achter, na 1 week stond hij op de achterpoten maar de voorpoten kwamen niet, zelfs na 3 weken nog niet, toen gespalkt, na een week het gips eraf en ging een week na spalken nog niet, duurde vanaf de geboorte3mnd voor die eindelijk normaal kon lopen.
anonymous_296
Zo errug heb ik het niet gehad, maar kan wel een week of drie duren voordat je wat vooruitgang ziet.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/05/2010 21:41 door Toon.
Farmer_
Ja, die ervaring had ik ook, wilde het kalf een spuit geven na 2 mnd dacht dat wordt niks maar de veearts wilde dat niet en zei wachten, hij had dus wel gelijk maar ik ben er niets mee opgeschoten, het was een stierkalf die na 3mnd iets meer opbracht dan een stierkalf van 2 weken.
cs-agrar
komt meest vanzelf goed, en anders, de methodes van Orkko en vik zullen goed werken
anonymous_359
Zelf vind ik dat je er in zulke gevallen het beste snel bij kan zijn, niet eerst aanzien maar snel mogelijk actie. Ik heb de indruk dat het gewricht dan nog makkelijker strekt.
Het is9 van de 10 keer gewoon pezen aan de achterkant die opgerekt moeten worden. Ik gebruik zelf een combinatie van een afvoerbuis van pvc die ik de bovenste 5cm gehalveerd heb.
Dan kan het pvc buisje om de poot van het kalf en zet ik de gehalveerde bovenkant vast met sporttape, zodat het buisje goed op zijn plek bijft zitten, maar het kalf geen last heeft van eventueel snijdende randen van het pvc.

Dan is het na een paar dagen spalken en fysio meestal wel weer over
tom Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zelf vind ik dat je er in zulke gevallen het beste
> snel bij kan zijn, niet eerst aanzien maar snel
> mogelijk actie. Ik heb de indruk dat het gewricht
> dan nog makkelijker strekt.
> Het is9 van de 10 keer gewoon pezen aan de
> achterkant die opgerekt moeten worden. Ik gebruik
> zelf een combinatie van een afvoerbuis van pvc die
> ik de bovenste 5cm gehalveerd heb.
> Dan kan het pvc buisje om de poot van het kalf en
> zet ik de gehalveerde bovenkant vast met
> sporttape, zodat het buisje goed op zijn plek
> bijft zitten, maar het kalf geen last heeft van
> eventueel snijdende randen van het pvc.
>
> Dan is het na een paar dagen spalken en fysio
> meestal wel weer over

hebben wij ook wel goede resultatenmee gehad.
anonymous_14
idd zo snel mogelijk spalken met pvc buis, zelf even creatief zijn, hoe het beste past. Mijn ervaring is dat wanneer ze niet zelf op de punt kunnen staan het zonder spalken niet verbeterd.
jan w
Bij schippers hebben ze die dingen van rvs, kosten iets van 24 euro meende ik.
joofie
onze veearts snijdt de pezen een klein beetje door zodat ze genoeg rekken dat hij er normaal op kan staan even een verbandje om en dan is het zomaar klaar! Paar keer gedaan nog nooit mis gegaan maar niet veel doen het
anonymous_257
kalf in een groot strohok kieperen, zodat ie wat kan lopen. Liefst met een ander kalf, worden ze wat actiever van, gaan wat spelen. Staan op een ondergrond met goed grip en lopen/bewegen is er goed voor. Normaal gesproken zie je er na 2 wkn niets meer van. Heb het hier vaker bij grote kalveren, Geen vleesrassen overigens.

Wat wim zegt, lijkt me ook een goede oplossing. Wei of zand geeft ook goede grip, liefst wel droogkunnen liggen.
anonymous_78
kalf moet ruimte en grip hebben
Grasbaal
Mijn vader heeft af en toe ook een dikbilkalf die dit heeft, meestal groeien ze daar binnen enkele dagen overheen. Maar soms duurt dat ook wel enkele weken of nog langer.
jan w
Bij Schipper Bladel hebben ze van die rvs beugels waar je de klauwtjes in kunt doen en dan knoop ik ze meestal met een stuk oud laken om de poten. Wel een gepriegel af en toe om ze er om te houden, maar werkt over het algemeen goed.
anonymous_7
Ik heb ooit wel een tiental van dat soort kalveren gehad, vroeger in hf tijd veel Chaser kalveren die dat hadden, ook wel kleinere. Alle hier voorbesproken methodes wel zo'n beetje geprobeerd, komt eigenlijk meestal weer goed, kalf moet ruimte hebben in strokhok of buiten. Met alle therapie moet je voorkomen dat er geen ontsteking in koten komt en voorzichtig wat oprekken, kan soms 3 maand duren maar ook wel paar weken.
jan w
Mijn ervaring is wel, des te sneller je maatregelen neemt, des te eerder komt het weer goed. Als je ze eerst een week op de koten laat lopen is het veel moeilijker om ze weer recht te krigen dan dat je er direct mee begint.
brabo
jaren terug ook zo'n kalf gehad.
eerst een paar weken gewacht, want het zou wel goed komen. Nou niet dus. Toen alsnog de veearts de pezen door laten snijden en zo'n 4 weken in het gips.
Kalf kon nadien wel lopen, maar heeft uiteindelijk als koe altijd wat stijfjes in voorpoten rond gelopen.
jansen2
komt meestal na enkele dagen vanzelf weer goed
zo niet, na 2 weken weggeven/verkopen aan iemand die van dat hierboven beschreven gedokter houdt
iedereen heeft/kent wel zo iemand die als hobby paar kalfjes grootbrengt
bv komt het goed betaal je het kalfje half / komt het niet goed istie gratis


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/05/2010 12:14 door jansen.
anonymous_13
Best ongeschoren circuskind,

Wellicht worden kalveren van mijn collega's door grotere (zwaardere) afwijkingen aan de pootstand getroffen, maar hier worden ze zo nu en dan wel geboren. Tot nu toe is het bij ons nog nooit nodig geweest dit door middel van peesdoorsnijdingen of buizen om de poten op te lossen. Gewoon een paar keer per dag het kalf op de poten zetten en het dier helpen het voetje te strekken. Ook tijdens het voeren kan dit zonder dat het veel extra tijd kost. Na enkele dagen kan het dier dan vaak al weer op de toppen van de hoefjes staan. Als het kalf daarna extra vrijheid krijgt (hiervoor ook al door anderen geopperd) is het meestal binnen een week of 10 dagen opgelost.

Veel succes,
groeten Marianne V
frankluyben
zo snel mogelijk spalken, dan is het in een week goed.
Bedankt voor alle tips, kalf heeft inmiddels een groter hok tot z"n beschikking en poten zijn gespalkt met pvc buisjes nu maar hopen dat alles goed komt!
frankluyben
regelmatig eraf halen, anders krijg je smet plekjes en onstekingen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , kalveren , veearts en kruisling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
51