Belangstelling sperma

Wie heeft belangstelling van rietjes van Rocko/Orcival/Hole in One/Jesther
Zelf ga ik masaal Brown Swiss gebruiken

Deel dit topic

Reacties

brabo
in '98 hadden we nog geen euro
anonymous_7
Ik zou ze gewoon bewaren om later, over een jaar of 5, weer te gebruiken op de F1 of F2. Valt eigenlijk altijd tegen om eenmaal gekochte rietjes voor redelijke prijs weer door te verkopen. Momenteel vele acties van sperma verkopers die voor half geld ook wel van spul af willen.
anonymous_7
Standaard reactie van HF fokker/lover, een BS is gewoon de Mercedes onder de koeien, maar dat moet je eerst ervaren om er over te kunnen oordelen!
anonymous_7
Maar die scheut BS bloed heb je dan nog vele jaren voordeel van! Onovertroffen beenwerk, makkelijk afkalven, zwaardere koeien, knap eiwit, vrijwel nooit melkziekte, lebmaagdraaiing komt niet voor gem. levensduur gaat bij zelfde management met bijna jaar omhoog, zeer mak. Ook een paar nadeeltjes, willen iets minder drinken, vooral na F2 en geven ietsje minder melk, melkbaarheid in de gaten houden maar dat geldt voor ieder ras. Hier halen we vooral meer o+a omdat we minder jongvee nodig hebben voor vervanging en daardoor ruim 50% van veestapel door belg laten dekken,minder dode kalveren vooral bij vaarzen en iets zwaardere koeien afvoeren, ik schat circa 2cent per liter meer omzet.
anonymous_7
Waren het geen jersey's? Moet ander verhaal bij zitten, goede BS vaarskalveren doen tegen de 200 of waardeloze handelaar. Enkele bruine zuivere bs kalveren zullen niet meer opbrengen dan hf, vooral als ze op jersey lijken. Kruisling kalveren zijn meestal donkerbruin en redelijk zwaar, gaan tussen zwartbonten maar brengen zeker niet minder op.Hier hebben we nog enkele zuivere hf tussen koppel, ook bij jongvee, noemen we referentie vee, Ze moeten gewoon meer krachtvoer hebben om gelijk te presteren. Maar ieder zijn ding, als we allemaal gelijk boeren wordt het ook saaie bedoening, ik ben tevreden met m'n bs.
anonymous_7
Ik neem aan dat je ruime ervaring hebt met kruislingen, tenminste je hebt nog al wat voor ingenomen mening. Jersey's heb ik in verleden ook wel gebruikt, gingen lang mee maar verder koe van niks, fleckvieh en monties nogal wisselend, iets zenuwachtige melkers, meer zuigers(jersey ook wel) en slechtere uiers wel zware koeien, beenwerk amper beter dan hf meerwaarde kalveren hooguit 50 euro. De bs vult aan waar bij velen de hf het laat zitten, eenmaal kruisen en dan weer hf is ook niks mis mee, worden koeien weer zwartbont met een plus in het beenwerk, gaat sneller dan jarenlang met doorsnee hfjes door modderen, 106 en 108 voor beenwerk, bij bs soms wel 125 op beenwerk dan doe je wat, ook al duurt het 3 jaar voor resultaat.
anonymous_7
Waarom de fokkerijorganisatie nou weer de schuld geven? De gebruiker koopt, afstamming staat er bij, dan zoek je toch wat anders. Voordeel van kruisen, 100% zeker geen inteelt, zelfs nog stukje heterosis gratis erbij. En voor de hf fokkers, waarom zouden velen wat anders zoeken? Bij het groeien van de veestapel moet zoveel mogelijk vanzelf gaan, dat vraagt gewoon om no nonsens koe, voor je het weet woon je in de stal.
anonymous_8
Wat heb je eigenlijk tegen kruisen? (los van het feit dat het geen manier moet zijn om falend management te compenseren)
ejb
als je nou eens kijkt naar NVI bij BS stieren dan kunnen veel HF stieren daar niet aan tippen en dus is het een erf flauwe vergelijking om HF die overigens in nl net iets meer dan 8000 kg melk geeft i.p.v. de 9000 naar BS die dan volgens jou maar 6000 kg melk geeftwat dus ook bij lange na niet klopt en je vergeet al helemaal de heterosis

dus als je berekeningen maakt moeten ze wel een beetje kloppen want hetgeen je nu laat zien is ronduit ongeloofwaardig
ejb
persoonlijk denk ik dat mensen niet teleurgesteld zullen zijn van kruislingen maar als je volledig over gaat naar een ander ras zullen er wel teleurstellingen volgen want elk ras heeft zijn sterke maar uiteraard ook zijn zwakke kanten.

persoonlijk gebruik ik op de koeien ongeveer 10% BS de koeien hebben mindere gehalten of mindere benen of te weinig capaciteit de koekalveren die eruit geboren worden ga ik later weer insemineren met HF dit alles op aAa basis want als koe goed in elkaar zit gaat zij over het algemeen langer mee

uiteraard probeer ik ook 40% BB op koeien te gebruiken
Wimsumar
Beste JvT:
valtradriver
Cover...ja ja....
Nu we toch afdwalen,dat Ads door Google 'meent' ook te weten waar we het over hebben........
valtradriver
Of Verpleeg probleem....

Dat inkruisen blijft de gemoederen toch bezig houden,denk zelf dat het heel simpel te verklaren is waarom.
Het is de laatste decennia's m.b.v. paringsprogramma's/adviseurs helemaal niet moeilijk geweest om een hoogwaardige veestapel te fokken,maar vele boeren zijn niet meegegroeit in het managen van deze topsportkoeien,of hebben daar eigenlijk helemaal geen zin in er 24 uur/dag er bovenop te moeten zitten!!
Alles moet kloppen bij hoog productief vee en als het dan eens een jaartje niet wil,ga je zoeken,want niets erger voor een veehouder als je steeds probleemkoeien hebt !! en of je dan de koeien de schuld geef of jezelf er moet wat gebeuren!

Jaar in jaar uit topsport bedrijven is niet voor iedereen weggelegd ,dus is het best heel verstandig dat sommige voor andere rassen kiezen,want het belangrijkste is wel dat je plezier in je werk hebt en dat hoor ik van die paar crossbreeders die ik ken dat ze dat nu weer hebben!

P.s. keek nog even op het veeteeldforum maar daar zijn ze al met deel 5 bezig over "ervaring met kruislingen",al 7000 reacties..... hoe bedoel je'hot'
valtradriver
Als je het verslag/cijfers van de mensen van Reproplus lees in onderstaande link hoef je daar niet bang voor te zijn...... [www.reproplus.nl]

Als ik die dikkonten zie geloof ik toch ook niet dat de nederland HF boer ooit massaal overstag gaat
Wel leuke foto's,vooral die overdekte sleufsilo,zal die bovenste helft zo een keer naar beneden sodemieteren ?
Erco
standaard reactie van een inkruiser
anonymous_46
zeer mak???? We hebben er verscheidene lopen, maar wat een karakter! Vooral aan touw (alles tochtig gaat vast en ook BS kruislingen moet je bij de poot, maar dan zijn HF koeien heerlijk in omgang (nou ja, valt ook wel mee), die kun je beter de baas/luisteren beter/geven het eerder op) Zijn voorlopig gestopt, over een paar jaartjes maar eens weer zien... Eerst eens heeeel voorzichtig wat Fleckvieh en ScanRB proberen.
Van onze BS dieren zijn er hele beste, maar ook heel gewone koeien, oftewel net als de gewone HF's. Desondanks zijn het aantrekkelijke dieren om naar te kijken/van te genieten... Gebruik je ook Playboy? Daar hebben we enkel goede koeien van lopen, beste stier..
jan w
Maak sinds een jaar of 8 gebruik van aAa.Wordt er elk jaar nog optimischtischer over. Hier komt Stefan Temmink van Veecom. Veecom heeft binnen het systeem het zoeken naar een zo optimaal mogelijke paring vereenvoudigd. We zoeken dan samen per categorie een stier uit die wat ronder fokt en een stier die wat melktypischer fokt. daarna gaan we de stal in en lopen de koeien langs en zoeken er zo de optimaal mogelijke stier bij. Voordeel is dat je niet zo veel stieren in het vat hebt. Een klein nadeel hierbij is dat er natuurlijk ook Veecom stieren in dat rijtje staan en dit zijn meestal beproefde en goed uitgezochte Italiaanse stieren, maar je kunt de fokwaardes niet met de nederlandse vergelijken.
jan w
De kalveren brengen, alhoewel ze beter zijn dan de HF kalveren minder op. Veelal gaat 1 keer inkruisen goed en dan weer terug naar HF. Uit de HF X BS komen bikkelharde koeien. In het verleden is men BS gaan gebruiken op de roodbonte koe om zo de mankementen van de rode wat eruit te krijgen. Als men toendertijd de BS op de HF had gebruikt was dat nog veel beter uit de bus gekomen dan bij de rode.
Zelf gebruik ik de BS niet zo veel meer, dit omdat de koeien zo ontzettend brutaal zijn.
Maar het belangrijkste van alles is : "Kies een goed paringsprogramma".
jan w
Wel automatisch melken. Maar brutale koeien heb ik niks mee of ze moeten allemaal brutaal zijn. Maar wat er dan in de stal gaat gebeuren weet ik niet.
jan w
Ben het totaal niet mee eens wat jij schrijft.
Er is maar 1 punt waar we zelf kritiek op kunnen hebben. En dat is dat we bijna allemaal puur op Inet gefokt hebben en daarbij totaal de koe hebben vergeten. Vandaar dat er nu op een heel aantal bedrijven van die kapstokken rond lopen. Als het een beetje hard waait waaien ze om.
jan w
Mijn mening is dat het grootste probleem is het hele inteelt gebeuren bij de HF. Dat U over HFjes praat is onzin. Eigenlijk zouden we de fokkerij organisatie's een flink op de donder moeten geven.
Momenteel word Oman als de oplosser gezien voor alle problemen en dan nog liever Oman X Durham wordt als ideall gezien.
Oman= Bell Elton
Durham= BellEltonxchiefmarkxBell

En dan vindt men het gek als men problemen krijgt met al het bell bloed in de koeien.
jan w
Voor 10 jaar geleden liep de fokkerij stuk op het gebruik van Bell. En men heeft er nog niet van geleerd, men begaat de zelfde fout nog weer een keer. En Er is een organisatie wat in haar adviesprogramma een inteelt% aanhoudt van 12.5% . Dat is in mijn ogen veels te hoog.
Ik heb zelf in het verleden ook veel BS gebruikt. Maar als je de juiste stieren gebruikt kun je met de HF een net zo'n goede non- nonsense veestapel opbouwen als met het kruisen. Al hou wel in het heterosis effect zeker niet verloochen.
jan w
Hier in de streek gaat Ferti-Plus uit van 6.25% Bij Ki-Kampen heeft men als standaard 3%. Er zij er dus ook die 12,5% in hun berekening opnemen. In mijn managment pakket krijg ik een waarschuwing met 12.5% inteelt.
Quattro-shooter
Management probleem..?
Quattro-shooter
Hebgeen problemen met HF koeien,gaat super!!!
Quattro-shooter
Moet je geen brutale koeien hebben bij automatisch melken dan? of was jij dat niet
Quattro-shooter
Zois dat.... ze komen er allemaal van terug!!!

stal met cap. van 100 koeien x 9500

of stal met 100 x 750 tja
Quattro-shooter
En zo zie ik het ook..... melk ruim 9500 op het gemakkie.... kom van 10500 af!!
Quattro-shooter
juistem


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/05/2010 21:40 door double-shooter.
Quattro-shooter
Welke organisatie houdt z'n inteelt zo hoog???
sjouwer
vraag zitten nogal wa boeren met grote nieuwbouwstallen. Moet meer vee in en makkelijk werken met een probleemloze koe. Nogal wat boeren denken om zonder personeel met de vrouw met drie robots een dikke 200 koeien te kunnen melken. Bij deze zou de probleemloze kruisling koeien waarvan ik dan zou concluderen dat deze in die stallen moeten gaan lopen, kom ik toch een 2000 kg melk te kort per koe. Is een 4 ton melk. Kan je wel de variabele kosten naar beneden trekken, en je vaste kosten bv rente/aflos, energie evt wat personeelskosten loonwerkkosten en noem maar op trek je dan dik omhoog. Geloof nooit dat een dikke productie daling door kruislingen , zeker voor melkveehouders die laatste jaren flink hebben geinvesteerd in stalruimte en melkapparatuur de oplossing is.Is misschien wel voor enkele die de komende jaren niet meer willen uitbreiden en eigenlijk geen opvolger hebben een idee om nu hun HF veestapel te verkopen wat dikke montyof flechveih koeien te gaan melken en dit jaar nog een paar ton melk eruit te donderen. Tel uit je winst.
sjouwer
Mooi rekensommetje maar je vergeet de vaste kosten. Die zijn even hoog als bij een hogere melkproductie, en moet je door minder liters delen. Vergeet niet dat in Nederland een heel groot gedeelte van de melkveehouders deze kosten behoorlijk zijn. Maakt niet uit wat je er van vindt maar denk maar eens aan overname en nieuwbouw ( wel of niet noodzakelijk). R&A, onderhoud machines/werktuigen, werktuigkosten,loonwerkkosten kosten KM zaaizaad ,energie waterschaps en onr goed kosten enz tel ze maar op worden er niet minder van. Denk dat deze kosten je winst op je variabele de boekhouding er een heel eind anders uit zien. Ik weet heel goed je kunt geen enkel bedrijf vergelijken maar dit teld voor meel bedrijven wel.
sjouwer
Mode verschijnsel, hoeveel boeren zijn er nog bezig met kruisen jersey. Was bij verschillende boeren een 10-15 jaar terug ook een hype hoorde niks meer van.
Zolang er HF stieren zijn die negatief in kg melk vererven en positief in gehaltes is dit voor HF boeren die willen inkruisen met BS of verschillende vleesrassen een betere optie. Al dat geauweH van dat doorkruisen het ei van columbus is is kolder. Resultaat pas zichtbaar over een 5 - 10 jaar. Mocht je de veestapel hebben die is gecreeerd is door enkel INET fokkerij ,dus te weinig ontwikkelde beesten die totaal de conditie niet hebben dat ze hun productie niet aan kunnen heb je dat de komende jaren nog niet gecompenseerd met nu door gaan kruisen. Daarbij wordt bij vele boeren het voerbeleid bepaald door de mestwetgeving ( derogatie) en daarbij te weinig energie ( mais) in de koe duwen . Ik weet voor 100% zeker dat er bij vele die denken of nu al een tijdje bezig zijn met doorkruisen eens de rest van hun bedrijf eens te bekijken waar werkelijk het probleem zit. Onzin dat als je nu problemen heb met hoog celgetal, te lage omzet/aanwas gezondheidsproblemen en noem maar op je er de komende jaren erop vooruitgaat met doorkruisen. Als je zelf met de HF veestapel die je hebtgeen vrede hebt dan ;heel de zwik verkopen en omruilen naar puur flechveih montys of van da ander gerei.
sjouwer
Is BS misschien dan wel de beste keuze met inkruisen heb daar totaal geen ervaring in. Meeste zijn met de andere rassen aan de gang, ben daar zeker niet positief over. Kan nog genoeg dingen bedenken die directer werken dan het lange termijn inkruisen.
sjouwer
Wat ik er tegen heb is dat het voor mij persoonlijk geen enkele vooruitgang zou betekenen. Kan ook met lage voerkosten gem 4,3 ct ( jaar rond opstallen) goede vruchtbaarheid 1.7 ins en 392 tkt , goede gezondheid en makkelijk werken het met HF hier prima kan melken met 9400 kg melk . Inkruisen is in mijn ogen weer een echte hype in NL dat bij veel boeren de oplossing zou moeten brengen voor hun eigen bedrijfs probleem. Wordt weer hoog van de toren geblazen dat er niks beter is dan inkruisen en dat er weer hele volkstammen met beide voeten intrappen. Einde van het verhaal is de handel er weer beter van geworden en op een enkele na die het wel met een goede achtergrond uitvoerd er weer niks beter van worden en eigenlijk niet weten waar ze mee bezig zijn. Typysch Nederlands kudde gedrag dus.
jvt
ik zou een paringsadvies adviseren, en niet bepaald een stier die toevallig wat conditie bijbrengt. Over het algemeen vererven O-man zonen een wat rondere koe, zelf heb ik mijn ideeen over bepaalde bloedlijnen ( southwind, zack, sommige mascotzonen) die een wat rondere bruikbare koe fokken, maar dit loopt te ver omdit geheel uiteen te zetten. Hou maar in het achterhoofd dat een stier die minder scoort dan 104 voor voorhand vaak wat minder conditie vererf, kortom, de meeste CRV en de Nederlandse ALTA stiertjes vallen hieronder..
jvt
gebruik playboy niet, bij een tankstation wil ik wel eens naar de cover kijken...
jvt
hopelijk is fokkerij op uiergezondheid al een iets waar je al langer mee bezig bent. Zo lijkt het of je 2 jaar geleden je fokdoel hebt bijgestuurd, maar bij mij duurt resultaat van fokkerijbeslissingen meestal ongeveer 2 jaar en 9 maanden, en dan ook alleen nog maar bij de vaarzen, en niet bij de gehele veestapel; fokkerij op secundaire kenmerken is zeker zinvol, maar het resultaat is pas goed merkbaar na een jaar of 5..
Overigens waren bij de meeste boeren in 2008 de celgetalscores hoger; bij de melkprijs van destijds werd alles gemolken wat nog in principe verpompbaar was
jvt
Eerste ben ik volledig mee oneens, ook met 9500 moet dit een makkie zijn, en na het quotumtijdperk wordt melk per box wel zeker belangrijker.
De tweede opmerking ben ik het wel volledig mee eens, maar sluit weer aan bij mijn eerste opmerking; tegenwoordig moet je met een goede veestapel zonder gekke kosten te maken 9500 kunnen melken, helaas kan niet iedereen dat..
jvt
beste wim,

wij zitten zelf op 9300 kg, moet wel bij vermelden dat in ZO brabant met veel mais in rantsoen behoorlijk hard gemolken word.
jvt
Ik ben het volledig eens met Wim Sjouwer, maar moet ook BS boer gedeeltelijk gelijk geven; als je perse wilt inkruisen, vaak het gevolg van een veestapel die gefokt is volgens het al genoemde INET gebeuren, is BS wel de beste oplossing. Beenwerk is idd super, zijn echter ook holsteinstieren met een superbenen (burt), melkaanleg is bij BS tov flekkies, monties, normandjes en zweedse roodjes veel hoger en de BS is genetisch ook het meest verwant met de superieure holstein. Kortom, kruisen is compensatie voor gemaakte fouten in verleden qua fokkerij en huidig mismanagement, maar als je wilt kruisen, is BS wel de beste keuze.
jvt
standaard max 3% bij ABS/GMS

Gemiddelde inteelt op dit moment volgens paringsadvies 0,44%
Huidig inteelt% veestapel ( met 3 generaties opgave (vader, moedersvader, moedersmoedervader) , 2,23%.

Laat een gemiddelde SAPer maar eens zijn cijfer zien..
jvt
is bij jouw naar alle waarschijnlijkheid 6,25 %, lager gaat crv vrijwelnooit, omdat ze dan hun eigen stieren met hoge bloedverwantschap te veel uitsluiten.
Overigens geeft onderzoek van Smith, Cassell en Pearson van het Virginia Polytechnisch instituut in 1998 economische schade van 20 Euro per 1% inteelt aan.
.
jvt
tel 3% extra tov 3% is 3x20 = 60 euro keer aantal melkkoeien is toch aanzienlijk bedrag. In 1998 geen euro, maar destijds omrekening gulden/dollar. Nu vertaald naar euro's.
Zal inderdaad niet leiden tot faillisement, maar alle beetjes helpen toch..
tok
Als u met het fleckvieh maar niet in hetzelfde schuitje komt als weyl. Vee mesten kun je beter overlaten aan de mestboeren
anonymous_105
Vandaar dat de meeste boeren hier er na een aantal jaren weer mee stoppen en weer gewoon overgaan op HF.
anonymous_107
Wat noem je normaal management, er zit een wereld van verschil tussen verkoopprijzen vanHF slachtvee, en dat ligt niet aan de aanleg maar de staat waarin de koe zijn laatste reis maakt, en dit heeft voornamelijk met management te maken.
Overigens kun je met HF ook boven 4 cnt O+A komen.
anonymous_107
Je vee aanpassen aan je management is meestal een langere weg, dan je management aanpassen aan je vee.
Als ik de meeste drukte hier over stierkeuze lees, denk ik dat bij sommigen het vee aanpassen aan hun management een heel lange weg is.
anonymous_107
Bedoel niemand in het bijzonder Tom, vind gewoon in het algemeen dat men (te) veel waarde aan fokkerij hecht.
Het feit dat ik me de laatste 8 jaar al helemaal niet meer met de stierkeuze bemoei(behalve het % BB dat gebruikt wordt)
maakt ook wel dat ik er nog verder vanaf sta.
Ik ben zelf van mening dat 99% van de geboren koekalveren uiteindelijk probleemloos minimaal 30.000 kg moet kunnen geven, gebeurt dat niet, vraag ik mezelf af waar het anders zou moeten, en niet of die koe de verkeerde vader heeft.

Maar kan ook zo maar zijn dat ik de kracht van de fokkerij onderschat, ik weet ieder geval wel dat degenen die er geld mee verdienen het overschatten.
anonymous_107
Klopt, na het quotumtijdperk zal saldo/melkkoe een bruikbaarder kengetal worden dan saldo/100 kg melk.
anonymous_107
Je rekent nu nog met een saldo wat je binnen je quotum zo hoog mogelijk wilt hebben, en terecht.
Als je nu gaat kruisen ben je al in de buurt van 2015, geen quotum dus , dan gaat alles wat anders werken.
Die koe van 9000 haalt dan een saldo van 2007 euro, en die van 7500 een saldo van 1972 euro.
Zelf vind ik je verwachtingen van het kruisen wat te hoog gespannen, maar heb daar zelf geen ervaring daarin.

Even simpel gezegd, een koe van 6000 kg haalt tov van een koe met 9000 kg 1,5 keer zo een hoge O+A/kg melk bij gelijke kalverprijs, aanfok,afvoer, prijs uitstootvee.
Aan de andere kant moet je 1,5 X zoveel stalruimte bouwen, meer land nodig voor mest of meer mest afvoeren/kg melk.

Kortom, je gebruikt een groter deel van je dure produktiemiddelen om vlees te produceren, ik denk dat melk produceren meer op gaat brengen.

Degene met hoge produktie en lage kosten is volgens mij spekkoper.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/05/2010 09:35 door Izak.
anonymous_107
Ik beweer helemaal niet dat BS op 6000 uitkomt.Ik geloof best dat die tussen de 6000 en 12000 kg kunnen geven.
Dat is met HF niet anders, de 1 haalt er 6000 uit, de ander 12000, terwijl het bij beiden om hetzelfde ras gaat.

Ik vind die andere rassen best interessant, volg dat echt wel, maar het hangt toch echt van de boer af wat of hij eruit haalt, dat zal met BS niet anders zijn.
Komende jaren wordt het wel duidelijk of het zoveel meer oplevert, kunnen wij dan alsnog van het heterosiseffect profiteren
Tot nu toe halen we onze doelen met HF nog.
Ben het daarom ook met sjouwer eens dat velen ook in de kruislingen teleurgesteld zullen zijn.
Om er nu vanuit te gaan dat je saldo zo even 4 cnt stijgt lijkt mij ieder geval een wat gevaarlijk uitgangspunt.

Het ging hier over lage tov hoge produktie en probeer inzichtelijk te maken wat dat met met name kengetal O+A doet.6 en 9duizend rekent daarbij wel makkelijk.
frank b
BSBOER Schreef:
-------------------------------------------------------
>, een BS is
> gewoon de Mercedes onder de koeien,

Waarom zijn de kalveren dan geen donder waard? handelaar kwam vorige week kalveren halen met 5 BS vaarsjes, met goede lijsten. Gingen voor kleingeld naar mesthok. Mocht ze allemaal wel hebben voor 150 euro.

Toch eens langs mercedesgarage
frank b
Doe ook zeker je eigen ding . 't kwam toevallig ter sprake met kalveren halen, zodoende. Dus de gang naar de mercedesdealer maar ff uitstellen dus?
anonymous_184
Interessant, haal je die 2 ct meer uit de boekhouding of is dat je inschatting?

Ik zit nu namelijk op 2,3 ct omzet uit vee (jaarrekening 2008/2009) als ik dat met BS naar ruim 4 ct krijg wordt het de moeite waard.

Voor de holsteinfanaten, welke hf stieren adviseren jullie om koeien te krijgen die meer bevleesd zijn en dus met normaal management een veel hogere omzet (bij verkoop slacht) halen?
anonymous_184
Heb je ook gegevens over de omzet vee (en evt aanwas) van je brown swiss? Is dit ook gestegen toen je BS bent gaan gebruiken?

Ik vindt namelijk de omzet vee bij holsteins te laag en denk er over te gaan expirimenteren met Fleckvieh of een ander ras om mee te kruisen.

Daarbij vindt het aandeel vlees (hoewel dat natuurlijk niet te veel ten koste van de melkproductie mag gaan) belangrijker worden
anonymous_184
Het is de kunst om bij die 7500 kg melk per koe meer omzet vee te halen en lagere variabele kosten (met name voer).

Het kan voor een aantal wel eens meer opleveren terug te gaan in productie met lagere kosten dan koste wat kost de melk onder de koeien te houden en minder te verdienen.
anonymous_184
Ben ik erg benieuwd naar de variabele kosten per kg melk (voer (incl jongvee en mineralen etc), diergezondheid, fokkerij, strooisel en overig) van de afgelopen 2-3 boekjaren uit de jaarrekening. Ik hoop dat je die met ons wilt delen.

Ik loop, misschien wel volledig ten onrechte, met het (voor)oordeel dat de variabele kosten met dergelijke producties (te) hoog zijn.

De meeste komen met cijfers van de voerleverancier, maar ik zie liever een totaal beeld over een (voortschrijdend) jaar met alles er bij uit de jaarrekening. Dan kom je al gauw 1-2 ct per kg hoger uit.
anonymous_184
Veel te veel boeren denken maar aan groot en nieuw. De liters staan centraal in plaats van het rendement.

Maar draai het eens om. Het gaat om de melkprijs, omzet vee en variabele kosten (voer (totaal), diergezondheid, fokkerij, strooisel en overig).

Als ik veronderstel dat het door de lagere melkproductie mogelijk is 1,5 ct per kg aan voer te besparen, door het vlees 2 ct meer omzet te halen en 1 ct minder uitgeef aan diergezondheid etc. kom ik op het volgende (bij gelijke melkprijs):

200 mk 9000 kg7500 kg

melk3131
omzet vee24
voer7,5 6
diergezondheid 1,1 0,8
fokkerij/melkcontrole1,0 0,9
Strooisel 0,6 0,5
Overig0,5 0,5

Saldo22,3026,30

Verschil op totaal quotum:€ 7.000, nog een halve cent en het verschil is al weg.

Het hangt er maar van af of je met lagere producties ook lagere kosten haalt, degene die dat kan is spekkoper.
Ik melk trouwens zelf nog hf, maar vraag me af of er door kruisen niet veel meer geld te verdienen is.

binnenkort is mijn jaarrekening klaar, ik zal de cijfers hier wel publiceren, als onze kruisers en hoge productie forumleden dat ook doen, dan kunnen we eens eerlijk vergelijken
anonymous_184
De vaste kosten per kg melk dalen inderdaad bij meer totale kg melk (quota). Daarom heb ik het verschil (die 7.000 euro) ook in totaal uitgedrukt en niet per kg melk.

Maar als ik in beide situaties 200 koeien melk in dezelfde stal met dezelfde grond en dezelfde machines, betaalde arbeid, energie etc. zullen deze kosten in totaalbedrag niet dalen of stijgen.

Met andere woorden, mijn eerder genoemde saldo is dan het enige verschil.
anonymous_186
Steeds meer boeren gaan over op hf(hoogwaardig fleckvieh)
anonymous_359
als je dat op mij doelt, ik ben ook nog lang geen 65 izak en tegen die tijd werken we toch allemaal langer door, dus ik heb nog even. Maar serieus, het is toch interessant al dat gebabbel over fokkerij, vind ik van wel tenminste en tegelijkertijd loop ik grotendeels netjes aan de hand van de crv-adviseur en ben sap gebruiker,maar als je fokdoel is relatief minder melk met hogere gehaltes en goede gezondheidskenmerken en je bent bereid daar ook de portemonee voor te trekken dan denk ik als je dat maar zo consequent mogelijk doorvoert, dat je in een paar generaties al heel wat kan bereiken.

Uiergezondheid is bij mij bijvoorbeeld 1 van de speerpunten en de laatste keer in de tank was het tankcelgetal 96, dan ben ik er nog niet maar het is na de bouw nu 2 jaar gelden ook wel een poos rond de 250 geweest. Dan denk ik misschien is er met fokkerij wel niet zoveel te winnen als dat er beweerd wordt, maar in mijn ogen wel een wereld te verliezen, bij verkeerde zuinigheid op dit vlak.

Samenvattend : put your money were your mouth is en dan kun je er volgens mij best het nodige mee bereiken
anonymous_359
ja dat had ik iid wat ongelukkig geformuleerd, ik ben er al wat langer mee bezig, maar het lijkt nu dat er resultaat geboekt wordt
anonymous_359
rocko : [www.cr-delta.nl]

orcival : [www.cr-delta.nl]

hole in one [www.cr-delta.nl]

jesther:[www.cr-delta.nl]

Als ik deze stierkeuzeseven snel doorkijk, vraag ik me af wat je fokdoel was, maar nog interessant wat voor verbetering heb je voor ogen met brown swiss?
anonymous_359
bij maaiers gaat het in 1 keer over simpel rekenen en hier kom je ineens 4 ton melk tekort, als je je produktie in kg melk verlaagt, maar je netto opbrengst blijft redelijk op peil dan verdien je in mijn optiek op elke liter en ben je vrij in de keuze of je die 4 ton extra wil melken in plaats van dat je eerst heel veel liters moet melken voordat je de vaste kosten eruit hebt en dan pas de winst pakt.
In mijn optiek is het van ESSENTIEEL belang dat je bij bewust lagere produktienivo'sje per koe lagere gezondheidskosten en inseminatiekosten realiseert, lukt dat niet naar behoren, schiet je er weinig tot niks mee op
anonymous_359
interessant om te lezen
anonymous_359
Bij mij staat die op standaard de inteelt en dan houd hij op 91 adviezen 36 keer een inteelt-uitsluiting, naar ik meen is standaard inteelt max 6 procent, maar daar steek in mijn hand niet voor in het vuur
anonymous_359
te flauw dit, maar goed 6,25 maal 20 is 125 euro, dat zal mijn faillissement ook wel niet inluiden
joofie
Idd doe ook kruis in met SR maar heb nog een 100 rietjes HF, komt over een paar jaar wel weer op!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's sperma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
69
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN