Boswachters blij met drastisch stikstofplan: 'Wij roepen dit al 20 jaar'

Het drastische kabinetsplan om de stikstofuitstoot te beperken, is keihard nodig om de natuur te redden. Dat stelt boswachter Irma de Potter. Tegelijkertijd heeft ze begrip voor de pijn bij veel boeren die getroffen worden door de plannen. "Maar als we niks doen, raken we veel plantensoorten definitief kwijt."

In natuurgebied De Kampina tussen Boxtel en Oisterwijk wandel je momenteel door een zee van groen. Zo slecht lijkt het in eerste opzicht dus niet gesteld met de flora en fauna in het gebied. En precies dat is volgens de boswachter nou de grote misvatting. "Ik hoor het vaker van mensen: 'Het ziet er toch mooi uit.' Maar wij zien we dat ondertussen heel veel soorten planten aan het verdwijnen zijn."

Even verderop knielt ze om een voorbeeld te laten zien. "Dit is een mooi polletje roze dophei. Maar die zien we de afgelopen jaren steeds minder bloeien. Dat komt door verschillende soorten grassen die hier groeien. Die gaan veel beter om met stikstof, zijn daardoor gaan woekeren en verdringen nu plantjes als de dophei." En dat heeft nogal wat gevolgen. "Hoe kleiner de verscheidenheid aan planten, hoe minder dieren er hier ook kunnen leven."Niet alleen planten, ook bomen zijn de dupe. "Ook dat komt door de grote hoeveelheid stikstof die neerslaat", vertelt De Potter, terwijl ze naar een dode eik wijst. "Stikstof zorgt voor bepaalde chemische processen in de bodem. Daardoor spoelen belangrijke mineralen weg naar grondlagen waar de wortels van de bomen niet meer bij kunnen."

Ook voor de dieren in het gebied betekent dat een kleine ramp. "Door het gebrek aan calcium in de grond, zien we dat vogels bijvoorbeeld broze eitjes leggen. Of dat meesjes zelfs met gebroken pootjes geboren worden."Om die ellende te zoveel mogelijk te voorkomen, proberen Irma de Potter en haar collega's de natuur zoveel mogelijk te herstellen.

"Maar zolang die stikstofuitstoot niet vermindert, is het dweilen met de kraan open." De plannen van het kabinet worden in het natuurgebied dan ook met gejuich ontvangen.Al snapt de boswachter wel hoe pijnlijk het voor met name de boeren is. "Het is nu ineens heel rigoureus." Dat had volgens haar niet per se gehoeven. "We roepen al twintig jaar tevergeefs dat er iets aan gedaan moet worden. Waren we er toen maar mee begonnen."

Deel dit topic

Reacties

+6
GJKlaassen
Ga dan ook eens wat doen! O.N.D.E.R.H.O.U.D!
@GJKlaassen Dat is een te zwaar woord , heb daar jaren terug al eens een diccusie met lieden van It Fryske Gea over gehad , daarmee trapte ik ze tegen de schenen aan , was onmogelijk . Blij dat ik daar uit die zooi weg ben , hoef me er ook niet meer aan te ergeren .
+4
weurding
Boswachters mogen de naam niet meer dragen, zijn meer testers van 4×4 auto's met boa bevoegdheid in een net en schoongestreken pak, handen vuil maken is er niet meer bij, hout wat valt, omwaait laten ze liggen, hoe anders was het 25 jaar terug....😪
Vdejong
@weurding toen was Pietje Puk nog boswachter 😁
jordi 1455
@weurding Ik zag een keer een zo'n 4x4 van natuurmonumenten of was het staatsbosbeheer met 120 op de snelweg scheuren waar je maar 100 mog.
Bekkink
Subsidietrekkers 1e klas
+1
de Tank
Volgens mij zijn boeren 30 jaar geleden al begonnen, 60% reductie sindsdien, wellicht ligt de oorzaak en oplossing toch iets complexer dan simpelweg vee ruimen.
+1
GJKlaassen
Bleek er zei in Op1 heel simpel nav een fragment.
"Als je niet wilt dat daar berkenboompjes groeien, dan kap je ze af"

Zo is het, boerenverstand.

Wij moeten toch ook actie ondernemen tegen ongewenste begroeiing in het land.
Kars
Vorig jaar stond frans kwal kapteijns nog trots te roepen in brabants dagblad dat heide nog nooit zo paars erbij stond in de kampina. Vorige week prate ie weer andersom.
Mja ken klas genoot van vroeger van hem, die zei dat vroeger al een zeverzak was.
Trouwens dacht A67 eindhoven richting eersel. Staat tussen de rijbanen in paarse heide te bloeien. Als ergens stikstof probleem zou zijn van dat heide niet groeit. Dan is daar het bewijs.
Van de veehouderijen kan de uitstoot niet komen. Want die zijn er nauwelijks rondom de kampina.
biopleats
Dan gaat ze maar lekker plaggen als ze zo graag heidedop wil
+1
Weidezicht
@biopleats ze wil graag zoveel mogelijk doppies (doen), begrijp ik😇

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's spoelen , grassen , wortels , mineralen , natuurgebied , vogels , stikstof , natuur , dieren en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1.566