Illustratie van: Wilting NH

Waarschuwing: pas op met zwarte mest!

Friese melkveehouders uit de omgeving van Echtenerbrug vertellen over hun ervaringen van het ontvangen van "zwarte" mest en waarschuwen hun collega's:

Deel dit topic

Reacties

brabo
wel opvallend overigens hoe de achtergrond figuranten perongeluk de verkeerde kant op kijken. Mogelijk toch iets van schaamte ??
anonymous_8
My lips are sealed
anonymous_8
Ik zou me nog maar eens even iets beter in de regels verdiepen als ik jou was.
anonymous_8
In de intensieve veehouderij wordt helemaal niet, zoals jij beweerd, gerekend met forfaitaire gehaltes in de mest. Er wordt gewerkt met een zogenoemde stalbalans en de werkelijke afgevoerde hoeveelheden N en P tellen. Er is wel een probleem. Op veel bedrijven is de balans niet sluitend te krijgen. Vaak komen er meer mineralen binnen dan er via de mest en de dieren uitgaan. Oorzaken zijn niet altijd duidelijk. Soms wel: bijvoorbeeld fosfaatophoping onderin de kelders.
anonymous_8
Ja klopt. Volgens mij hebben intensieve veehouders vaker te weinig mest om af te voeren dan te veel. Dus ze hebben er alle belang bij om alle afgevoerde mest goed op papier te hebben.

Het hierboven beschreven verhaal mbt zwarte mest lijkt me vooral een oplichterspraktijk van een mesthandelaar. AANPAKKEN DIE HANDEL!
anonymous_8
Het wordt tijd dat die Friese boeren een keer met Maxima om tafel gaan zitten.
anonymous_8
Je kunt hem toch naar bureau HALT sturen?
anonymous_14
mooi verhaal, maar dit was geen zwarte mest. De veehouder heeft gewoon betaald aan de handelaar en transporteur en de ontvanger heeft niets gekregen. Het is oplichting.
Grasbaal
Er wordt door de AID gewerkt aan een strafrechtelijk proces betreffende het fictief afleveren van dierlijke meststoffen binnen Nederland d.m.v een constructie. De dierlijke meststoffen worden geregistreerd op het nummer van een "katvanger", terwijl deze meststoffen in werkelijkheid door verschillende intermediaire ondernemingen feitelijk worden afgeleverd op een landbouwbedrijf. De feitelijke levering wordt niet geregistreerd op het juiste BRS-nummer en daardoor niet inzichtelijk gemaakt.

Wordt vervolgd....
ejb
de chauffeur weet exact of de GPS aanstaat of niet en die hebben ook bij laden de monsters genomen en hebben gewogenen de papieren in orde gemaakt dus vind het een zeer vaag verhaal
ejb
boer boer transport is geen gps nodig
Hier zit duidelijk een luchtje aan, wees voorzichtig met verdachtmakingen van personen/transporteurs de hele wereld volgt het prikbord.
Collega s daar in Friesland bedankt voor de waarschuwing .De AID is biezonder actief op heel veel fronten .


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/03/2010 12:53 door DE TUKKER OET TWENTE.
gerrie-hul Schreef:
-------------------------------------------------------
> Tukker oet twente je bedoelt zeker waar het stinkt
> is mest
Oei het deksel gaat van gierput.
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Toeschouwer100: Welnee, de ''minderjarige
> mestbemiddelaar'' krijgt 12,5 uur dienstverlening
> opgelegd.

Of hij word niet toerekenings vatbaar verklaard .
casev
tjadan kan je beter `n containerergensin de buurtzetten, en daarlaten lossen....
casev
het is te hopen dat hier ook `nstukjein het AD of Boerderijvan gemaakt word,zodater niet nog meer mensen``instinken``
Grasbaal
De Algemene Inspectiedienst (AID) voert sinds zomer vorig jaar een groot onderzoek uit naar de handel in zwarte mest.
Het onderzoek richt zich op het fictief afleveren van dierlijke meststoffen. Er lopen twee onderzoeken: een strafrechtelijk onderzoek, onder de naam Firebrick en een bestuursrechtelijk onderzoek.


Volgens de AID hebben bij dit laatste onderzoek al 110 boeren een boete gekregen of een aanzegging. Hoeveel intermediairs erbij betrokken zijn, wil de AID niet zeggen. De dienst bekijkt nu of betrokken intermediairs de stromen dierlijke mest kunnen verantwoorden.

Over het strafrechtelijk onderzoek wil de inspectiedienst niets zeggen. Maar uit meerdere 'afdoeningsrapporten' van de AID, die in het bezit zijn van Boerderij, blijkt dat er bij deze zaak vier intermediairs betrokken zijn. Opvallend is dat één hiervan Mesthandel Niels Lentjes is. Deze jonge mestbemiddelaar, 16 jaar, ontkende twee weken geleden in Boerderij nog dat hij betrokken was bij de handel in zwarte mest. Afgaand op de AID-rapportages ontstaat nu toch een heel ander beeld. In de afdoeningsrapportages staat: 'als overige betrokkene bij deze transporten is meestal Mesthandel Niels Lentjes bv vermeld'.

Verder komt naar voren dat dierlijke meststoffen vermoedelijk fictief zijn afgeleverd op naam van de afnemer Groenerije te Loenen. Dit bedrijf wordt gezien als de spil in deze mestzwendelzaak. De AID vermoedt dat het alleen op papier alle mest ontving, terwijl in werkelijkheid de mest naar melkveehouders ging.

Meer hierover deze week in Boerderij.

[www.boerderij.nl]
Grasbaal
Door ROCHUS KINGMANS,

Door mee te doen aan zwarte mesthandel stellen boeren sector in de waagschaal.

Wie afgelopen week door Nederland reed, kon zien dat het mestseizoen goed op gang kwam. Eindelijk vorst en sneeuw weg, de mest kon weer het land op. Die eerste mestinjecteurs markeren het begin van een nieuw groeiseizoen. Het begint weer te kriebelen.


Alleen jammer dat het dit keer ook op een negatieve manier kriebelt. Het is namelijk duidelijk dat er vorig jaar op grote schaal zwarte varkensmest is verhandeld. Een flink aantal boeren heeft vorig jaar willens en wetens mest ontvangen waar overduidelijk een geurtje aan zat. Het verhaal, verteld door tussenpersonen met de nodige verbale overtuigingskracht, was dat het ging om mest uit een kapotte mestvergister. Die moest weg en of de boeren dat maar wilden uitrijden. Geen mestbon, de gps op de transportauto’s stond uit en er zou geen haan naar kraaien, werd hun verzekerd. De boeren wilden wel: gratis extra niet geregistreerde mineralen betekende minder dure kunstmest en een hogere gewasopbrengst. Maar op de site van Boerderij staat sinds vorige week een filmpje waarin een aantal boeren openlijk boetedoening doet. Ze erkennen ruiterlijk dat ze fout zitten, dat het allemaal veel te makkelijk ging. Ze waarschuwen collega-boeren: doe hier vooral niet aan mee. Anderen herhalen dat deze week in een verhaal in Boerderij.

Deze openlijke boetedoening is prijzenswaardig. Maar het blijft natuurlijk oerstom dat boeren welbewust meedraaien in een zwart mestcircuit. Gelukkig is de derogatie - uitzondering waardoor op grasland 250 kilo stikstof uit dierlijke mest mag worden uitgereden in plaats van 170 kilo - vorig jaar weer binnengehaald. Maar wanneer Brussel ter ore komt dat er op grote schaal is gesjoemeld met mest en mineralen, zit Nederland weer in het verdachtenbankje. Daarmee loopt de hele veehouderijsector schade op. De waarschuwing van eerder genoemde boeren moet dus worden aangescherpt: mijd zwarte mest altijd als de pest!

AUTEUR: ROCHUS KINGMANSBron: [www.boerderij.nl]
Grasbaal
De laatste weken is de mestsector weer volop in het nieuws geweest. Helaas niet om reden om over naar huis te schrijven. De rotte appels in de sector lijken nu eindelijk ook de AID onder ogen te komen. De recente invallen die er bij een aantal bedrijven in Nederland onlangs zijn gedaan lijken uiteindelijk de hele sector ten goede te komen. Een duidelijke opsteker voor hen die wel serieus met hun vak bezig zijn.

De mestmarkt heeft moeite met het kunnen kiezen van een duidelijke richting. De verwachting van het volop kunnen uitrijden is nog niet voor iedereen praktijk. Er zijn nog teveel gebieden die wachten op beter weer. De onzekere factor weer, maakt een aantal partijen terughoudend. Op dit moment wordt ingeschat dat veel mestsilo’s te goedkoop zijn vol gereden. Om nu een mogelijk risico nog verder te vergroten lijkt weinig aanlokkelijk.

De afgelopen jaren is er veel tijd en energie gestoken in het bouwen van mestopslagen, denk aan het voldoen aan allerhande vergunningen. De zogenaamde ‘silo-boom’ komt eraan. Daarnaast hebben de recente invallen ook zo hun impact. Immers, varkenshouders die een afzetrelatie hadden met bedrijven waar de AID onlangs een bezoek heeft gebracht dienen nu op zoek te gaan naar andere handelspartijen. Daardoor zou de druk op de mestmarkt kunnen toenemen.

Op grond van bovengenoemde zaken zou het makkelijk verder zakken van de mestprijzen wel eens de vader als wens van de gedachte kunnen zijn.

Bron: [www.dca-markt.nl]
Grasbaal
Een van de boeren die vorige week de publiciteit zocht en collega’s waarschuwde om vooral geen zwarte mest af te nemen, is telefonisch bedreigd door een mesttransporteur die betrokken is bij het strafrechtelijk onderzoek van de Algemene Inspectiedienst (AID).

"Moet ik je kop eraf slaan? Ik kom wel bij je met een paar man. Ik zal je opensnijden." Dit zijn enkele bedreigingen die de melkveehouder, naar eigen zeggen, kreeg te horen. Hij wil niet dat zijn naam genoemd wordt, bang voor meer bedreigingen. De desbetreffende boer is geschrokken. "Het is toch een teken dat we in een vieze beerput zitten te roeren", vertelt hij.

Ook een transporteur die een boekje opendeed over illegale praktijken van zijn collega’s wil anoniem blijven. "Ik wil niet elke morgen mijn vrachtwagen checken of ik wel veilig de weg op kan. Het gaat om grote jongens die het niet nalaten je te bezoeken als je te veel praat", aldus de transporteur die 'nee' zei, toen hem werd gevraagd mee te doen met het transporteren van zwarte mest.

Of boeren die verzeild zijn geraakt in het circuit van zwarte mest bang moeten zijn voor serieuze bedreigingen of geweld valt vooralsnog te betwijfelen. Volgens Roel Willekens, landelijk programmamanager milieucriminaliteit bij de politie, is er het afgelopen anderhalf jaar niets bekend over zwaardere vormen van criminaliteit als bedreigingen, geweld of georganiseerde criminaliteit in de mestwereld.

Meer over deze bedreiging en de handel in zwarte mest, deze week in Boerderij.

Bron: [www.boerderij.nl]
Grasbaal
De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft in de zaak waarbij 110 boeren werden beboet ook 35 mestransporteurs een bestuursrechtelijke boete opgelegd voor het verhandelen van mest waarbij de administratie verplichtingen niet werd nagekomen. Het is het gevolg van een groot onderzoek dat sinds de zomer van 2009 loopt. De AID stelde daarbij verschillende keren vast dat mest op andere plaatsen was afgeleverd dan in de administratie was aangegeven.

bron: Boerderij[www.agriholland.nl]
Coen
het is de grote afgunst onder de melkveehouders; je collega zal eens net iets voordeel kunnen halen
Wimsumar
Beste Toeschouwer100: Welnee, de ''minderjarige mestbemiddelaar'' krijgt 12,5 uur dienstverlening opgelegd.
Wimsumar
Beste Toon Bekkers: Er zijn nog steeds ''meststoffen'' die zo aangewend mogen worden, o.a. de inhoud van de (eigen) beerput.
Wimsumar
Beste discussieleden: 110 boeren, 35 transporteurs. De A.I.D. zal die 'zwarte mest' onderhand wel ''strontzat'' zijn.

AANVULLING:
Ook in de ''burgerij'' ontkomt men niet aan ''harde aanpak met peper en zout'':

[www.waldnet.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/05/2010 12:42 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste Frank B.& George: Uw reactie is 'wat vaag', bedoelt u nu die ouwe knar ?
Wimsumar
Beste Frank B: Er is inderdaad iets scheefgroei maar wel een prijzig voorrecht:

Klik:[consument.roundup.nl]
Karsjen Tamminga
Komt van de week ook een artikel over dit onderwerp in de boerederij
Karsjen Tamminga
Je snapt het heelemaal
Albert
En na zo'n zwarte aanvoer ben je ook de derogatie kwijt? Heb je gelijk een boete aan je broek van ongeveer € 412per ha
80 kilo stikstof en 36 kg fosfaat teveel aangewend
ff aangepast had gerekend met 80 m3 ipv 80 kg,maar het blijft veel geld


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15/03/2010 08:44 door Ap.
Albert
Als ze in je tuin of op het erf staan misschien niet
loesje
Kunnen ze niet aangifte doen van heimelijk illegaal geinjekteerde mest, vooral voor grond op afstand moet dat toch kunnen????
loesje
Je kan toch ook niet thuis zijn geweest, vooral als het om 1 of een paar vrachtjes gaat ??
loesje
Met leveren zonder een papieren afspraak en zonder getekende bon, staat te tegen partij er ook niet erg best voor.

Denk dat het grootste probleem is dat men dacht dat dit mocht, ook als was dit wat erg " makelijk " om dat te denken.
Waneer je mest aanvoert lijkt het me erxta interesant dit te doen voor percelen op afstand (als die er zijn), en in het groei seizoen.

Blijft natuurlijk wel een echte k*tstreek.
George
Zulke moeten gewoon een echte baan gaan zoeken waar ze zich wel nuttig kunnen maken voor de maarschappij.
hans m
Fosfaatdifferentiatie is niet meer dan een "handvat". GPS is een succes nummer, chauffeurs hebben elkaar al km. voor een controle gewaarschuwd. Bovendien
pluk je van een kale kip niet veel; bij boeren wel! (B.T.R.) Dus boeren waarschuwd elkaar, desnoods met naam en toenaam hier op het prikbord.
jvt
zullen juist blij zijn, kunnen ze aantonen dat ze eerder meer personeel nodig hebben dan minder in het kader van bezuinigen. Trouwens, over aid gesproken, kennis van mij had een boete van 750 euro te pakken.
Zoon heeft spuitlicentie, spuit ook altijd, nu echter te druk met andere werkzaamheden, pa op zijn 67e ook maar even de aardappelen gespoten, had hij vroeger ook altijd gedaan.
Controle, geen licentie, dokken dus...
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
hookwood
Ik denk dat misleiding beter op zijn plaats is. De boeren is wat toegezegd wat niet kon. En waarvan ze eigenlijk ook wel wisten dat het niet kon, er was geen plaatsingsruimte voor, maar met mooie praatjes hebben ze deze boeren omgepraat. Het is natuurlijk wel van de zotte dat de betreffende tussenpersonen hier zo maar mee weg komen.
anonymous_107
Petje af voor die boer dat hij z'n verhaal hier doet.
anonymous_107
Gelukkig ook nog mensen die wat meer realiteit aan de dag leggen op dit prikbord.Voor de meesten echt moeilijk om iets vanuit een ander dan het eigen perspectief iets te bekijken.
anonymous_107
Bij de melkveehouderij komt die mest op eigen land, nogal simpel lijkt me.
anonymous_107
Handelaar niet fout vind ik wel een erg sterke bewering, verder heb je gelijk wat die boeren aangaat, wisten echt wel dat dit over het randje was.
frank b
Eigenlijk zijn dat stiekem gesubsidieerde banen voor mensen met een afwijking. Anders kom je niet in aanmerking en ga je zoiets ook niet doen.
frank b
Tuurlijk Wim
frank b
750 euri valt dan nog mee Ze hebben weer een nieuwe groep slachtoffers ontdekt
frank b
Maar particulieren mogen dan wel weer zonder. Ongeacht de grootte van 't erf
spotmelker
De eerste vraag is hoe ontstaat zwarte mest? Welnu er zijn intensieve bedrijven die na het op 0 uitkomen met de stalbalans 25 tot 30% mest overhouden en dit bij normale analyses. Hier heeft DK-LNV al in 2003 een rapport over opgesteld, er zijn (grote)bedrijven die tot wel 5000 kilo fosfaat "overhouden" Omdat er ook bedrijven zijn die "tekort"komen redeneerde men "Het zit gemiddeld wel goed".Dit is de één been in de diepvries en de ander in de kachel wetenschap en dus een nalatigheid van LNV om de mestberekeningsystematiek te controleren. Die mest moet evengoed weg. Om kosten te besparen maar in het grijze/zwarte circuit. Wees als ontvanger niet zo naïef door te geloven dat de GPS uitstaat! Er is geen transporteur die dat doet, bij controle kost ze dat de kop. En net zoals de boer verteld staan alle blauwe stippen keurig bij de losplaats met datum en tijd erbij. Heb je te maken met een louche tussenhandelaar dan kan het zelfs gebeuren dat binnen een kwartier een vrachtauto met hetzelfde kenteken mest uit brabant in het noorden heeft gelost. Het is prijsschieten voor de AID.
spotmelker
Maar...............de feitelijke levering wordt wel GPS gevolgd en is (minder?) inzichtelijk.
spotmelker
melkveehouder Schreef:
-------------------------------------------------------
De mest is gewogen en bemonsterd dus dit is gewoon
> als witte mest geladen en heeft dus ook niets te
> maken met het gat in de mestwet wat betreft
> hokdieren.
Niet alle gevallen gaan op dezelfde manier.

> En mest van brabant naar friesland rijden en dan
> voor niks in de put geleverd, mensen dan gaan er
> toch bellen rinkelen.
Ik gaf al aan 2 vrachten met zelfde kenteken binnen een kwartier gelost met een brabantse herkomst...........jaja`, dit wordt de ontvanger niet verteld.
anonymous_123
Wil iemand ook de initialen van die 'jongen' op de pagina zetten zodat mensen zijn gewaarschuwd.
Of een foto met een zwart balkje.
Dit is gewoon crimineel gedrag en dom van de ontvangers. Zegt ook iets over de moraliteit van hen
anonymous_123
Waarom ontvang je dan zwarte mest. Vragen om problemen.
En als meneer L dat op deze manier doet is hij een grote boef(vrie).
Zul je nog veel van horen later.
gerrie-hul
Volgens mij kan de gps helemaal niet uitgezet worden Als het goed is zit er een zegel op
gerrie-hul
Tukker oet twente je bedoelt zeker waar het stinkt is mest
sleepslang
dan is er dus een tekort op de stalbalans en heeft de veehouder mest tekort om af te voeren
hierboven wordt een teveel beschreven en heeft de veehouder na afvoeren mest en stalbalans =0 ;nog mest over die niet verklaard wordt door voeraankoopdus de forfortaire gehaltes in voer kloppen dan niet
(of de toegestane dierverliezen)


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/03/2010 17:52 door Belarus.
sleepslang
Loesje Schreef:
-------------------------------------------------------
> Je kan toch ook niet thuis zijn geweest, vooral
> als het om 1 of een paar vrachtjes gaat ??

Ga dat dan maar beweren als je achter het hekje staat.
Errug geloofwaardig
anonymous_153
Rotstreek van die handelaar; mooie praatjes terwijl hij al weet dat die boer in de problemen komt.

Van mij mogen ze met naam en toenaam hier op het prikbord. Zodat niemand meer zaken met ze doet.
kasé
TJA, ZO'N MAN DIE 40 JAAR AKKERBOUWER IS GEWEEST MET een spuitkar wegsturen dat valt hier ja ook in de categorie zeer zware milieu criminaliteit
adrie
Heb één van die boeren van "armoe" z'n boerderij te koop gezet ??
[www.landbouwgrond.nu]
matt
Die zwarte mest was volgens mij gewoon wit geladen,en afgeboekt op een katvanger,en vervolgens gelost als zwarte mest
of zie ik dat verkeerd?
matt
Yep,en bij de groenerije,is ook niks meer te halen...
anonymous_188
Loesje goed luisteren, de mest werdt in de put gelost!
Handigheidje van de tussenpersoon want als de boer thuis is kan hij nooit zeggen dat hij er niets vanaf wist.

De mest is gewogen en bemonsterd dus dit is gewoon als witte mest geladen en heeft dus ook niets te maken met het gat in de mestwet wat betreft hokdieren. De varkenshouder krijgt gewoon afvoer op zijn BRS, als het echt zwarte mest zou zijn zou hij ook niet wegen en monsteren. Bovendien waarom zouden ze uit brabant helemaal naar friesland rijden om die mest daar af te zetten. Hier in brabant zijn dan ook wel klanten die zonder bon die mest willen ontvangen en dan kan het met een gewone tank zonder GPS zit dan veel minder risico aan!
En mest van brabant naar friesland rijden en dan voor niks in de put geleverd, mensen dan gaan er toch bellen rinkelen.
Om zo'n vracht te transporteren (heen en terug) ben je incl laden en lossen toch gauw 8 uur kwijt a € 75,- per uur is toch € 600,- op 36 m3 is al € 16,67 per m3, komt nog een euro bij voor wegen en monsteren, dat kan dan voor de varkenshouder al niet meer uit.
anonymous_196
Dit is een mooie bekentenis , geen handtekening ,.,,,, gewoon ontkennen dan.
Enna het zien van de auto aan het eind van het pad, aangifte doen van wie heeft hier nu weer stront geloosd
Ik ben ook dol op mest zonder bon
anonymous_223
1 voordeel hebben ze wel die boeren: het gras groeide goed afgelopen jaar!! wel duur gras trouwens!
anonymous_225
Dus als ik een bus mcpp in huis heb van 0,8 ltr om daar pleksgewijs ridderzuring mee te spuiten ben ik geen licentie nodig????
boerontour
het is een gewoon een kwestie van vraag en aanbod dat bepaalt de prijs, vorig jaar alle putten leeg gereden, de hele winter geen aanbod, de putten zitten niet vol en dan veranderd de markt,simpel.
Vindt het wel frapant dat deze boeren erin geluisd zijn, jaren terug toen ik nog in die handel za was er niets te verkopen, hou je rommel maar met je stink varkens, kreeg je te horen na een eerlijk verhaal en nu wordt je er zo ingeluisd, deze verkoper zal het nog verschoppen.........
boerontour
heeft het wat betreft die lentjes ook niet iets te maken met het feit dat ie nog geen 18 is, en dan misschien moeilijk aan te pakken is volgens de huidige wet, bij de strafwet heb je ook zoiets.
anonymous_228
Waarom denk je dat ze de fosfaatdifferentiatie hebben uitgevonden?
anonymous_252
Ik snap het probleem niet.Akkerbouwers gaan dit jaar betalen voor het ontvangen van mest.Het is de wereld op zijn kop,waar je vorig jaar 6 tot 10 euro toe beurde kunnen ze nu 2tot 5 euro toe betalen.
Daar in tegen heeft de pluimvee verbrandingin Moerdijk een groot financieel probleem en draaien dik verlies.(komt door de lage mestprijzen).
Ze proberen nu vergunning te krijgen om andere produkten te verwerken anders is het einde verhaal.
anonymous_292
Ik denk niet de wereld op zn kop maar recht op.
De akkerbouwer ontvangt een meststof mag hier dan toch ook wel een redelijke vergoeding voor betalen.
Voorheen was het de wereld op zn kop (zwarte goud) mest+een riante vergoeding.
anonymous_296
Klopt, als je een verpakking hebt van 800 ml is er niks aan de hand. Koop je een fles van een liter, dan moet je een spuitlicentie hebben.
Mag dus ook rustig 3 flessen a 0,8 liter meenemen, valt binnen de regeling, ondanks dat je meer als een liter " op zak hebt"
anonymous_359
Het erf waag ik erop hoor, volgens mij mag dat ook gewoon, als je maar geen grootverpakking in huis hebt, maar van die welkoop particulieren spul.
anonymous_619
Het is een andere boer die zijn bedrijf te koop heeft Adrie. Tamminga die je in het filmpje ziet woont wel aan dezelfde straat.
De verhalen van deze mannen en anderen kloppen, er loopt een strafrechtelijk onderzoek en bovendien vervolgt de AID de handelaar (godenzoon Lentjes).

Voor de mensen die het probleem niet snappen is spotmelker goed op tekst. Er is één maar: volgens de meststoffenwet is degene die mest ontvangt
wel de pineut als dat niet legaal blijkt te zijn. Dus iedere kilo stikstof en fosfaat 'op rekening boer', plus derogatie kwijt en 20% korting op toeslagrechten.
Tel uit je winst. En Lentjes? die gaat vrolijk door.
Ook al vind je dat de mestwet niet klopt, we hebben er op dit moment mee te maken, dus geeft het weinig pas om maar wat te gniffelen over de boeren
die deze mest hebben ontvangen, want zolang Lentjes nog hard lacht (zijn zakken vult) draait alleen de boer op voor de overtredingen.
anonymous_619
Ik lees hier veel mensen die in ieder geval in woorden dit nooit zou overkomen. Als er werkelijk zoveel mensen
hier nooit in zouden trappen, dan is het toch wel gek dat Lentjes en z'n vrienden er zoveel mest door omzetten
Morgen in Boerderij wordt e.e.a. ook nog eens duidelijk uit de doeken gedaan, er is geen sprake van valse beschuldigingen aan het adres van Lentjes, er staat zat op papier. De constructie oprollen is wel een moeillijk werkje,
het gaat langs de randjes van de mestwet en er net overheen (op papier).
anonymous_698
De handelaar is niet fout.Je bent zelf verantwoordelijk.Mest aanvoeren zonder bon is illegaal,dat is zo klaar als een klontje en dat weten deze boeren in hun achterhoofd best wel.
Maar het zijn weer de bekende schapen,een boer doet het en na enkele weken heeft heel de straat mest gehad.Tot wel 50 vrachten toe.
anonymous_698
Nee dit is geen afgunst.Maar door zulke praktijken zit er op iedere vrachtwagen GPS en een weeginrichting en moet alles tot op het puntje geregistreerd worden.
Zo krijgen we steeds minder vertrouwen van LNV en de A.I.D en de gemeentes en dan gaan we weer klagen dat er iedere boer bijna een eigen controleur heeft.
Gek he'

.Maar helaas aan onszelf te danken.
anonymous_698
Niels rijdt nog gewoon bovengronds uit.

[www.mesthandelnielslentjes.nl]
anonymous_698
Maar dit geldt ook voor veehouders die spuiten met een rugspuit zonder spuitlicentie.
Dus als je een mooi grasgeel erf hebt dan heb je iets uit te leggen.

Overigens hel gemakkelijk te omzeilen met een factuurtje van de loonwerker.
Henky
Ik kan iet anders zeggen,het zijn boeren,mmar gezond verstand hebben ze niet,wat dom zeg om je zo te laten gebruiken!

En dan ook nog een LTO voorman erbij halen,die het probeert goed te praten.
Gewoon weg sukkels

En die initialen hoef je er niet neer te zetten,dat weet iedereen wel over wie we het hebben
Henky
GEWELDIG,dit gaat geld kosten mensen!!
Henky
ik weet uit ervaring dat hij daar niet mee weg komt,en zijn moeder is per slot van de rekening wel verantwoordelijk.dus die heeft ook bange dagen denk ik,en zo moet het ook,zij verdient er ook goed mee!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouders en karst tamminga geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
87
DEELNEMERS
40
WEERGAVES
14