Historisch nieuws - Het weiden aan kettingen

Vandaag is er een hele leuke historische krantensite gestart: [kranten.kb.nl] , ik heb al gezocht of daarin ook nieuws is te vinden betreffende ons gehucht. En warempel: 23 treffers!.

Hieronder een hele leuke, zeg maar een soort voorloper van het huidige stripgrazen:

Verschillende veehouders te Zandwerven bij Spanbroek (N.-H.) zullen proeven nemen met het vastleggen van hun vee in de weide aan kettingen. Het doel daarvan is: te onderzoeken of het weiden aan kettingen voordeel oplevert boven het zoogenaamde .los. grazen.

Bron:[kranten.kb.nl]

Nog eentje waaruit blijkt dat ik op de vroegst bewoonde plekken van Nederland woon:

OPGRAVINGEN BIJ SPANBROEK
In de Pinksterweck zijn onder medewerking van het Historisch Genootschap en onder leiding van dr. S. E. van Giffen van Groningen archacologische opgravingen gedaan te Zandwerven bij Spanbroek, die belangrijke resultaten hebben opgeleverd, waardoor is komen vast te slaan, dat deze plaats tot de vroegst bewoonde in Noord- Holland en Nederland kan gerekend worde». Het plan bestaat, deze opgravingswerken voort te zetten.

Bron:[kranten.kb.nl]

Ze waren in 1891 ook druk bezig met inkuilproeven:

Omtrent proeven, genomen met Blunt's veevoederpers, deelt de Heer P, Stapel Sz. mede, dat hij het gras van anderhalf H.A. land had ingekuild; de temperatuur in het binnenste gedeelte steeg tot 60° Celsius, terwijl aau de kanten de thermometer 68 graden wees. Het werken met Blunt's veevoederpers eischte veel arbeid, daar de hafboomen herhaaldelijk moesten worden opgeschoven; de uitslag was echter bevredigend : het gras uit het midden der samengeperste massa was uitmuntend, groen en frisch; de koeien aten het met graagte en bleven goed in het vleesch. Demelk-opbrengst bleef stationnair; aan de kanten was het gras ton deele verbroeid en verrot. Blunt's pers verdiende daarom wel aanbeveling; wenschelijk was het echter, de persing te doen plaats hebben in eene afgesloten ruimte, ten einde te verkrijgen, dat ook do kanten goed bleven. Een ernstig bezwaar tegen het aanschaffen der pers zgu de kosten, welke zeer hoog zgn. Bovendien eischt zg te veel arbeid en moeite. De Heer Van Foree3t had ook een proef genomen met het samenpersen van gras in eeue besloten ruimte, doch het alzoo samengeperste gras verspreidde een zeer ouaaagenamen geur. De Heer Nobel meent dat het samenpersen in eene besloten ruimte, bij voorbeeld een hooiberg, niet gaat; de lucht kan iv dat geval niet toetreden, tengevolge waarvan de noodige hooibroei niet wordt verkregen. De Heer Van Lookeren Campagne, directeur van 's Rijks Proefstation te Hoorn, meent, dat door verschillende openingen genoeg lucht kan toetreden, om den hooibroei te bewerkstelligen; het ligt op den weg van „Hollauds Noorderkwartier", om de proeven met het samenpersen vau gras nogmaals te nemen en het in een hooiberg in te kuilen. De Heer Nobel had ook een proef genomen ; hij had op het gras een laag aarde geworpen, waarvan het gewicht grooter was dan de drukking, welke met Blunt's veevoederpers kon worden verkregen. De uitslag was vrg bevredigend: slechts een vijfde ge- deelte der samengeperste massa was onbruikbaar er ging verloren, het overige was vrij goed. De Heer Veerman had in een kapberg droog gras gekuild, waarover hij eene laag zand had geworpen j het gras was vrg goed bewaard gebleven. In den volgenden herfst had hij eene proef genomen met nat gras, die beter gelukte. Hij oordeelde het daarom verkieslijk, het gras nat, in plaats van droog, in te kuilen; in beide gevallen verspreidde het echter reuk. De Heer Nobel achtte het van veel belang, de vraag uit te maken: „Bestaat er mogeigkheid het gras in te kuilen, zonder dat het een onaangenamen reuk verspreidt ?" Hü meent, dat men dit kan verkrijgen, indien men volgenderwijs te werk gaat: Men graaft een gat in den grond van 1 M. diepte, vult dit met gras, stapelt er nog een hoop op en dekt het vervolgens met een dikke laag aarde toe. Op deze wijze sluit men de lucht af en gaat de verrotting tegen

Bron: [kranten.kb.nl]

Er was in 1897 zelfs een MKZ uitbraak in Zandwerven:

Veeziekten.
Te Oostwoud (N.-H.) zgn 4 stallen door mond- cD klauwzeer aangetast. Te Spanbroek, Zandwerven en Holysloot komen nu ook gevallen voor.

Bron: [kranten.kb.nl]


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/05/2010 18:50 door Co Scholten.

Deel dit topic

Reacties

brabo
Spanbroek als 1e bewoonde plaats te Nederland ??

dat ligt toch eigenlijk onder de zeespiegel !
brabo
dus zoveel is er nog niet veranderd
cs-agrar
woonden zij ook in tenten Co?
Grasbaal
Nee niet Spanbroek, dat was vroeger een moeras, Zandwerven (mijn woonplaats) is ontstaan op een soort van zandduin voor de toenmalige Noordzee. Maar ik heb het vermoeden dat er toen in Brabant ook al wat jagers actief waren
casev
erg intressante website.Metperdorpheel veel zoekresultaten.

ook geinig om op je familienaam + dorp te zoeken

Bedankt voor de tip


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/05/2010 18:34 door Casev.
Wimsumar
Beste Brabo: Nee hoor, die tent was voor de gelegenheid voor andere doeleinden.

[melkquotum.startpagina.nl]
Scarlett
EEN NIEUWE MELKOORLOG
TE AMSTERDAM.
In oen gehouden vergadering van Vtslegenwoordigers
vau de Bonden vau Melkveehouders
en den melkhandel, waar!» verfiooging
v.in den melkprijs besproken is,
Verd geen overeenstemming bereikt.
Verleden week wem een vergadering ge»
liouden, waarin door de veehouders 2 cent
verhooging was gevraagd, en door den
tmelkhandel 1 cent verhooging toegezegd.
.Thans heelt de melkhandel echter óók de
verhooging van l cent ingetrokken, waarmee
de vertegenwoordigers van de bonden
van Melkveehouders geen genoegen heb»
ben genomen. ',
Dientengevolge hebben de besturen van
lle bonden van Melkveehouders besloten met
ingang van heden, l October, den aanvoer
'ooveel mogelijk stop te zetlen en voor
ten groot gedeelte de melk zelf te doen
uitventen.



[resources2.kb.nl]
[resources2.kb.nl]
[resources2.kb.nl]
[resources2.kb.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/05/2010 13:55 door HarryB.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , koeien , stallen en mkz geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN