13

Speen likken

zijn er boeren die vaarzen hebben die aan spenen likken
heb er 1 die 2 spenen eraf gelikt heeft
sugesties over oorzaak en behandeling welkom

Deel dit topic

Reacties

Beste Dolle: Over de oorzaak heb ik geen idee.
Behandelingstips zijn nu ''mosterd na de maaltijd'', maar misschien kan/kon een antie-drink-neusring een volgende keer dergelijke gevolgen voorkomen. Eventueel in combinatie meteen ''stinkende'' zalf zoals vacadine (rode) of camfer-ichtenol (zwarte) zalf.
Dat fenomeen kennen wij ook. Paar jaar geleden een koe gehad die een speen letterlijk plette met haar tanden. onlangs een vaars gehad die alsmaar bleef likken, drie spenen huid totaal vernield. Beest wekenlang aan een halster gezet tot een tweede vaars de huid tussen de spenen kapot likte, klein bloedvaatje vernield; hele stal bloed. ben vervolgens bij veearts twee neusringen en tang gaan halen, allebei 1 ingeknepen. Probleem opgelost, alhoewel die laatse vaars nog wel eens iets probeerde. Huid van 1 speen van die eerste vaars is 4 maanden later nog niet heel. Oorzaak?? Wij vroegen ons wel eens af of het spuiten met selenium voor afkalven wat we al een paar jaar doen een bepaalde irritatie heeft gegeven, ben benieuwd of jij dit ook gebruikt bij de vaarzen
wij spuiten geen seleen ,beschreven beeld zelfde
Hier ookenkele vaarzen gehad .Je moet heelgoed opletten het begint met wat schrammen op de spenen en binnen twee weken sabbelen ze de speen weg.Als ik een verdachte had deed ik haar een uiernet om.
LIKSTENEN!!!!!!!!!!!
Beste Bobbie: Aanvankelijk dacht ik,een grapje. Maar er zit toch wel wat in om LIKSTENEN te verstrekken. Het tot bloedens toe (zoute smaak van wondvocht ? ) likken aan de uier/speenhuid zou inderdaad op likzucht (natriumtekort) kunnen wijzen.
Hee, Wim we zijn hier niet om grappen te maken
Gooi de likstenen wel in een dichte(plastic) bak,anders kan het de beton vande voergang en evt het muurtje onder je hek wegvreten!
Of je zaait weidezout. Dan heb je gras met voldoende natrium.
dat doe ik ook, evenals zout in het rantsoen. Maar ik heb ook nog een bak staan met los zout.
Je staat er vante kijken wat ze daar nog allemaal extra van opnemen
Beste Pieta: Graszout (kunstmest) strooien is ''zinloos''.In het overaanbod van mineralen in de bouwvoor ''weet het grasplantje al van de gekkigheid niet meer welke op te moeten nemen en zal kiezen voor de gemakkelijkst opneembare, waaronder ook(!) natrium (Na.). Deze opname verdringt ( net zoals kalium (K)dat doet) ander eveneens belangrijke mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium.
wat ook kan is een halster met een stuk auto band van ongv 20 cm zo monteren datde neus en zijkant van de bek afgedekt worden .
De vaars kan gewoon drinken en vreten maar onmogelijk bij andere spenen komen.
Ik heb gehoord van één ring onder de tong
Zo dat de tong niet ver naar buiten kan
Weet iemand hier meer van

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's spenen , likken en zogende geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!