Derogatie

Zou er iets te verwachten zijn vandaag, klein beetje duidelijkheid/goed nieuws zou de sector goed doen

Deel dit topic

Reacties

Die derogatie gaat er waarschijnlijk niet komen. Dat komt doordat de LTO de afgelopen jaren niets anders gedaan heeft dan de tegenstanders van de landbouw van wapens en munitie te voorzien. Eindeloos heeft de LTO lopen zeuren over stikstof- en fosfaatplafonds, waarmee ze een grote groep mensen op slechte gedachten hebben gebracht. Eindelijk kan de LTO nu gaan oogsten wat het gezaaid heeft: een krimp van de Nederlandse veehouderij van meer dan 30%!
kanniewaarzijn
@Ян де веехоудер Dan houden ze toch wel mooi de geldstromen richting zichzelf intact.
+2
Jan-T
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
Die derogatie gaat er waarschijnlijk niet komen.

Dan word de zomer nog warmer dan het nu gaat worden.
De problemen zullen zich op gaan stapelen daarna valt alles om.
+1
Quote Reactie van @Melkputje:
wat had lto moeten doen

Ze hadden niet zo moeten roepen en schreeuwen dat er een stikstof- of fosfaatplafond is, dat ook nog eens op hun eigen aandringen is ingesteld. Door alle slapende honden wakker te maken, zijn anderen achter de zwakke plekken van de landbouw gekomen en zitten we nu met het "stikstofprobleem" opgescheept, zoiets moet je altijd zien te voorkomen!
+1
kanniewaarzijn

Die "zwakke plekken" bestaan alleen in theorie en zijn door de LTO zelf in het leven geroepen!
+4
pieta
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
Ze hadden niet zo moeten roepen en schreeuwen dat er een stikstof- of fosfaatplafond is, dat ook nog eens op hun eigen aandringen is ingesteld

Ik ben geen lid van LTO maar ik ben het er wel mee eens dat er grenzen moeten zijn. Ook naar boven toe. Ik vind dat we vee genoeg hebben in NL, net als mensen, huisdieren, auto's, luchtvaart en natuur.
+4
Twentsch Land
Net als mensen, huisdieren, auto's, luchtvaart en natuur.

Daar willen ze meer van, daarom moet er vee en boeren weg.

Quote Reactie van @pieta:
auto's
+4
Quote Reactie van @pieta:
Ik vind dat we vee genoeg hebben in NL, net als mensen, huisdieren, auto's, luchtvaart en natuur.

Nu veeg je feitelijk alles op een hoop. Waar het mij om gaat: waarom kan/mag een ondernemer niet gewoon zelf beslissen hoeveel vee hij op zijn eigen land en in zijn eigen stallen wil houden. Waarom moet het per se de overheid/regering zijn die mij komt vertellen hoeveel of hoe weinig vee ik mag houden? Of hoeveel huisdieren ik mag houden of hoeveel auto's ik mag hebben of wèlke auto ik mag rijden. Zulke beslissingen kunnen we toch wel gewoon zelf nemen? We worden door de overheid betutteld en als kleine kinderen behandeld! Uiteindelijk zal de portemonnee ook niet toereikend blijken te zijn om alle individuele wensen te vervullen, daar ligt dan de grens.
+1
pieta
@Ян де веехоудер Dan zijn wij het structureel oneens met elkaar. Dat is prima. Ik ben geen tegenstander van wat regels.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Ik ben geen tegenstander van wat regels.

euro is veel sterker dan een paar wetten, belemmeringen met bijbehorende mazen.
Als iedereen maar koeien denkt te kunnen houden, gaat er vanzelf iemand kapot die het voer niet kan betalen of mestafzet. Dat corrigeert zichzelf wel. Grondprijs zal wat op en neer gaan, nu geld ook de wet wie het meest biedt is koper, alleen worden dan de spelregels tussentijds niet gewijzigd.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
iemand kapot die het voer niet kan betalen of mestafzet.

Dat ben ik wel met je eens, maar je moet toch met wat regels voorkomen, dat een kat in het nauw eerst gaat knoeien met mestafzet of voeraankoop. Dat heeft een negatieve invloed op de sector. Zoals ik begrepen heb is daarom o.m. derogatie een stuk moeilijker.
Noorderling
@cornelissen
Keihard handhaven op mestregels ben ik voor. Zoals het nu gaat lost het ook niks op, middel en doelen worden maar kriskras door elkaar gebruikt. Hebben fosfaatrechten en geen derogatie, gooi het dan maar vrij.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
mestregels ben ik voor.

Dus voor de ene regel ben je voor en een andere weer op tegen. Klinkt een beetje als uitzoeken wat je het beste past.
Noorderling
@pieta
Waarom fosfaatrechten als er al een regel is om overbemesting te voorkomen? Doelen en middelen worden veel te vaak door elkaar gehaald. Paar key points waarop je kunt sturen en dan weer je ook wat je doet en effecten zijn.

Akkerbouwers bellen al rond voor mest. Willen dat gedoe en besodemieterd worden niet met transport en boeren die ze niet kennen. En dan mag ik geen koe extra houden. Dat zelfsturende en afgerekend worden op je doen en laten mag van mij wel meer worden, nu komt iedereen overal mee weg en gerotzooi met export.
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @Noorderling:
Akkerbouwers bellen al rond voor mest. Willen dat gedoe en besodemieterd worden niet met transport en boeren die ze niet kennen

Als je als akkerbouwer of mest ontvanger nu besodemieterd wil worden , moet je van een veehouder uit de buurt boer-boer aanvoeren dan weet je voor 95% zeker dat die 4N en 1.5P er nooit in zal zitten.
+2
Noorderling
@Cowboy3
Hoe vaak denk je dat kunstje te kunnen flikken bij mensen die je allemaal kent?
Juist door goed te mixen, zelf een monster te trekken en dit eventueel te verrekenen kom je verder.
Wat heb je aan een auto spoelwater, dikke mest, dunne mest op 1 perceel? Dat zie je direct terug in het gewas.
Doordat je elkaar kunt aanspreken op je doen en laten ga je je best doen voor elkaar. Ik heb er niets aan om mn buurman een oor aan te naaien, daarna weet de hele buurt het en moet je je geluk verder van je bedrijf opzoeken. Dat kost alleen maar geld.

Kan wel op 50ha afvoeren naar tarwe met sleepslang vanuit mn mestsilo.
Voer alleen mest af van jongvee, droge koeien en als het moet melkvee zonder spoelwater. Dat past nu perfect in de zomer op grasland.
de hoef
@Cowboy3 niet mee eens, hier wordt bb gedaan en gemonsterd uit dezelfde put
Cowboy3
@de hoef Hier vindt je niemand die bb mest wil (tenminste een noemenswaardige hoeveelheid) ze willen alleen via transporteur gemonsterd en gewogen.
+1
cjw73
@Cowboy3 dan zullen ze al wel vaker besodemieterd zijn.
+1
de hoef
@Cowboy3 hier na de buurman al 1000m3 in de tarwe, en daar zie je al gauw als het knoeien is
+1
Noorderling
@Cowboy3
Als je dan achteraf na een paar weken een vracht water hebt gehad heb je op papier wat minder kilo's N en P aangevoerd. Alleen is met die 35kuub 1 hectare niet voldoende bemest, en dan? hoe wil je dat corrigeren als je toch niet meer weet hoe en wat waar deze vracht beland is?

Ook dat gedonder willen veel akkerbouwers niet meer. Zeker met varkensmest heb je of gele tarwe of tarwe die plat ligt met zulke grappen. Draait het allemaal weer om zoveel mogelijk in eigen beheer, opslag of connectie met een boer te doen. Hoe verder weg hoe gekkere dingen er gebeuren.
royale
@Cowboy3 hier in de buurt krijgen ze alleen bb mest. Wil je bemonsterde mest dan moet je mest verder weghalen en dat moet betaald worden. Ik bemonster de mest 1x per 2-3 jaar aangezien de gehaltes vrij constant blijven. Ik hoor ook niemand klagen. Aanbod mest wordt ook minder en dat weten de afnemers ook.
bio boer
@Noorderling om problemen teverkomen moet je dan wel eerst afzet geregeld hebben voor je het produceert dat voorkomt dat je er mee blijft zitten
Noorderling
@bio boer
Weet straks in oktober al, als de tarwe gezaaid is waar de mest heen kan mits het groeiseizoen niet hopeloos nat wordt. Daar durf ik op 1 januari wel een kruisje bij te zetten op een soort GDI. Bouwplan staat dan toch al vast en is grotendeels al gezaaid op de mais na. In grote lijnen wordt die door gewasrotatie voor het jaar er op ook al bekend. 1x per 3 jaar staat op ieder perceel wel tarwe bij de akkerbouwer en vaste mest vind zn weg wel.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Paar key points waarop je kunt sturen

Bijv het aantal fosfaatrechten wat je hebt? 😁
Quote Reactie van @pieta:
Ik ben geen tegenstander van wat regels.

Ik ook niet, want zonder regels is er wetteloosheid en anarchie. Wat mij wel tegenstaat is dat de wet- en regelgeving zo vaak en drastisch verandert, dat leidt tot wantrouwen, rechtsonzekerheid en uiteindelijk risicomijdend gedrag. Immers: waarom zou je nog een paar ton (of nog veel meer) investeren in je bedrijf als de investering na een of twee jaar door gewijzigde wet- en regelgeving alweer waardeloos kan zijn?

Dit speelt overigens niet alleen in de landbouw. Minister De Jonge heeft geopperd de liberalisatiegrens te verhogen naar 1250 euro en wil kijken of dit juridisch ook haalbaar is voor bestaande contracten. Dat zou betekenen dat een huurcontract waar een huurder en verhuurder voor getekend hebben en die op het moment van aangaan 100% rechtsgeldig is, van bovenaf door de overheid wordt opengebroken en gewijzigd. Wat is dan nog de waarde van een (huur)contract??

Uiteindelijk leidt deze algehele rechtsonzekerheid ertoe dat niemand meer een stap vooruit durft te zetten en komen we in een soort communistisch systeem terecht van economische stagnatie.
weurding
@Ян де веехоудер je mag wel 20 auto's hebben, men weet dat je maar in 1 tegelijk kan rijden, echter mits niet geschorst brengen ze allemaal geld in het laatje
+1
mlkvhoudr
@pieta linkse trol 😎
overstekend wild
@pieta idem en krimp van de veestapel hoeft ook niet slecht te zijn, gaat alleen om de manier waarop
+3
marcel r
@Ян де веехоудер Als er één lobby't voor derogatie, dan is het LTO wel.
Zowel in Den Haag als in Brussel.
@marcel r Natuurlijk lobby’t LTO voor derogatie, want dat is voor de LTO een mooie kapstok om van allerlei ongerechtigheid aan op te hangen!
+1
cs-agrar
Vraag me af of staghouwer daar wel zo hard voor loopt...
+2
Weidezicht
@cs-agrar natuurlijk niet.
Noorderling
@cs-agrar
Staghouwer toont optimisme aldus de boerderij.
Dan weet je t wel. alles volgens plan.
bio boer
Derogatie hebben we straks niet meer nodig
+1
Twentsch Land
Derogatie hebben we straks ook nog nodig .... maar krijgen we het niet meer.

@bio boer
+2
cjw73
@Twentsch Land die handvol boeren die er dan nog zijn, die redden het wel zonder derogatie hoor.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN