ZLTO wil dat provincie stikstofplannen tegenhoudt

De ZLTO wil dat de provincie zich verzet tegen het kabinetsbeleid om de stikstofuitstoot drastisch te verminderen. "Anders hebben boeren geen enkele kans van overleven", zegt Wim Bens, voorzitter van land- en tuinbouworganisatie ZLTO. Hij spreekt over een 'onhoudbare opdracht'.
De provincie moet uitvogelen waar er welke maatregelen in Brabant genomen gaan worden. Dat gebeurt in opdracht van het kabinet. Met name rond de natuurgebieden moet de uitstoot van stikstof drastisch worden verminderd. Daar lijkt het erop dat veel boeren moeten verdwijnen. 'Onbegrijpelijk'Wim Bens vindt dat onbegrijpelijk. "De provincie moet zich daartegen verzetten. Er komt nog een waterrichtlijn en een klimaatdoelstelling aan. De gevolgen daarvan komen allemaal in dezelfde gebieden in Brabant terecht. In feite hebben boeren daar geen enkele kans van overleven. Een opkoopregeling is ook niet altijd een geschikte oplossing."Met name rondom De Peel zal het lastig worden, stelt Bend. "Ik kan mij voorstellen dat er boeren zijn die het daar wel hebben gezien. Maar dat geldt niet voor iedere boer daar. Hen moeten we kansen geven. We moeten geduld hebben en boeren de kans geven om in die gebieden om te schakelen naar duurzaamheid."Komt zwaar binnen'De plannen komen ontzettend zwaar binnen bij de boeren, stelt Bens. "Dit is een hele zware en eigenlijk onhoudbare opdracht. Stel je voor dat je een boer met een gezin bent, en dat je een brief krijgt waarin staat dat je thuis niet meer thuishoort. Dat je moet verdwijnen. Hoe moet je dan geld verdienen? Daar wordt niets over gezegd."De ZLTO wil daarom blijven zoeken naar oplossingen. "Het gaat om familiebedrijven die Nederland groot hebben gemaakt. Dit zijn mensen die keihard hebben gewerkt en nu op korte termijn moeten verdwijnen. Onze boeren worden wereldwijd geroemd. Die kennis en energie van onze boeren kunnen we inzetten om de meest duurzame te worden. Geen boer of tuinder wil dat niet in Brabant." LEES MEER: Stikstofcrisis: Farmers Defence Force waarschuwt voor grote boerenacties

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's energie , stikstof , brabant , duurzaamheid , uitstoot , natuurgebieden , schakelen , kennis , farmers defence force en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
302