Iers boeren voor Nederlandse melkprijs

De discussie over dit interview is al geweest: [melkquotum.startpagina.nl] maar hieronder met dank aan Nieuwe Oogst de complete tekst:

Door Jelle Feenstra,

Alles op het melkveebedrijf in Oudewater dat meer geld kost dan oplevert, gaat eruit of komt er niet in. Zonder toeters en bellen 350 koeien melken brengt Jan Hoogenboom (52) en zoon Gijs (21) op een all-in kostprijs van 29 cent per kilo melk. 20 cent is het doel.


Jan Hoogenboom wijst naar een artikel op tafel waarin LEI voorspelt dat de melkprijs in een liberale markt gemiddeld 28 cent wordt. ,,Melkveehouders die boeren op kostprijs niet leuk vinden, kunnen beter stoppen. Er zijn op dit moment maar weinig die voor 28 cent structureel vooruit kunnen. Ik denk dat veel collega’s eens goed moeten nadenken of ze door willen.’’

Van kostprijsboeren maakte Hoogenboom strategie. Zelf noemt hij het ,,een geboren afwijking’’. De werkelijkheid is dat hij en zijn vrouw Miranda met de komst van de superheffing in 1984 met 230.000 kilo melk en 30 hectare grond, waarvan één in eigendom, financieel met de rug tegen de muur stonden. ,,Mijn kostprijsdenken ontstond uit armoede.’’

Sinds die tijd investeerde de Utrechtse melkveehouder alleen nog maar in zaken die direct geld opleveren. Alles wat dat niet deed, vloog er in etappes uit: geen jongvee meer, geen machinepark meer, niet meer insemineren en zoveel mogelijk koeien in de stal proberen te houden. Zelfs de droge koeien staan bij de buurman.

Op het scherpst van de snede boeren werd een sport. Hoogenboom ging meedoen in bedrijfseconomische studieclubs en keek goed hoe de besten het deden. ‘Als ik het ook zo doe, kom ik daar vanzelf een keer’, was zijn redenatie.

Economische boekhouding

Naar de opbrengstenkant keek de melkveehouder ook. Omdat hij geen grip had op de melkprijs van Campina, ging Hoogenboom yoghurt maken van zijn eigen melk. Bouwde aan markten en zag hoe zijn afnemers het deden. Het leidde tot een meerprijs op de melk en scherpte het kostprijsdenken verder aan. ,,Handelaren en supermarkten kijken maar naar één ding: wat kost het en wat levert het op? Vergelijk dat eens met de melkveehouderijsector: hoeveel boeren hebben een eigen bedrijfseconomische boekhouding?’’

Nu, 27 jaar later, melkt Jan Hoogenboom 350 koeien op een quotum van 2,5 miljoen kilo melk en 122 hectare land, grotendeels in eigendom. In de bestaande gebouwen bouwde hij een boerderijzuivelfabriekje, waar hij op jaarbasis 6,5 miljoen kilo melk verwerkt tot yoghurt. Alle eigen melk gaat erin, de rest koopt hij bij op de spotmarkt of via vaste contracten. Met tien medewerkers en twee eigen vrachtwagens maken en verkopen ze boerenyoghurt aan handelaren en supermarkten in Nederland, België en Duitsland.

De jaaromzet schommelt rond de 4 miljoen euro. Naam maken ze vooral met Turkse yoghurt (zie kader). Wat ze zichzelf betalen, varieert. Voor het gemak rekenen ze in de boekhouding met de melkprijs van FrieslandCampina. Want linksom of rechtsom, het geld komt uiteindelijk in dezelfde portemonnee.

Alles ademt kostprijs

Het hele melkveebedrijf in Oudewater ademt kostprijs. Spanten en golfplaten, veel meer is de open frontstal zonder wachtruimte van in totaal 1500 vierkante meter (inclusief melkstal) niet. Van wachtruimtes of loop- en voerpaden ontbreekt elk spoor. De voergang zit aan de buitenkant en telt slechts 150 vreetplaatsen op een meer dan dubbel aantal koeien. Met bijna 24 uur per dag voer voor het voerhek is dat volgens vader en zoon geen probleem..

Niks hebben ze met koeborstels, waterbedden of andere tierelantijnen. ,,Man, er wordt veel te duur gebouwd in Nederland.’’ Vijf vierkante meter aan ruimte per koe vindt senior Hoogenboom voldoende. Regelmatig komen verbaasde boeren het erf op, die 15 vierkante meter hebben. ,,Nog geen 7000 kilo melk met 4,25 vet en 3,60 procent eiwit geven mijn koeien. Maar betekent drie keer zoveel ruimte ook dat je koeien drie keer zoveel melk geven?, vraag ik altijd. Meestal wordt het dan wat stiller.’’

Van april tot en met november lopen de koeien dag (onbeperkt) en nacht (op standweide) buiten, de eerste en laatste maand alleen overdag. ,,Koeien die zelf het voer ophalen en de mest zelf wegbrengen, blijven het goedkoopst. Weidverliezen? Ik vraag me af of die met zo’n 15 procent veel groter zijn dan het verlies aan voederwaarde bij inkuilen.’’

Van de uitgebalanceerde rantsoenen zijn ze niet zo. Voermengen gebeurt op z’n Hoogenbooms: een shovel met bek hapt een stuk kuil uit de grasbult en een hap maïs uit de maïsbult. Dat ‘husselt’ de shovel op de kuilplaat een beetje door elkaar en zo komt het voor de koeien. In de stal krijgen de koeien de goedkoopste A-brok die er bestaat, uit tien automaten. Tussen de koeien lopen vier Belgische Blauwen, die zorgen voor natuurlijke dekking..

De manier van boeren in Nieuw-Zeeland en Ierland is een inspiratiebron voor Hoogenboom. Het liefst weidde hij jaarrond, net als in Ierland. Maar dat zit er in Nederland niet in. Wat hij wel kopieerde uit Ierland, was de 2 x 22 swing-over melkstal. Bijna alle Ierse boeren melken ermee. Die kostte 45.000 euro. Dat is drie, vier keer de prijs van een gemiddelde carrousel met vergelijkbare capaciteit.’’

Hoogenboom snapt uit kostprijstechnische overwegingen niet dat niet veel meer melkveehouders in Nederland melken met de swing-over. Naar robotmelkers kijkt hij met verbazing. ,,Leuk hoor, meer tijd om met vrouw en kinderen te eten. Maar een melkrobot heeft niks met economisch boeren te maken. Zolang een robot niet de helft goedkoper wordt of zijn melkcapaciteit verdubbelt, kan het nooit uit.’’

Arbeid en loonwerk

Lage kosten voor gebouwen en melkstal, maar ook voor arbeid, loonwerk en mechanisatie. In 2009 kwam het melkveebedrijf voor deze drie uit op een kostenpost van 8,5 cent per kilo melk. In de bedrijfseconomische studieclub DC Holland leerde Hoogenboom dat je de grote winst in kostprijs niet haalt op voer- en bemestingskosten; wel op die andere drie.

Neem arbeid. Vader en zoon komen door de week niet in de melkstal. Ze doen wel het management, maar twee full-timers melken (160 koeien per uur per man) en verzorgen de koeien. Ze halen 1,25 miljoen kilo melk per man. Dat verlaagt de arbeidskosten stevig. Ze komen uit op 3,5 cent per liter melk. Hier halen we veel kostprijswinst ten opzichte van andere bedrijven.’’

Alle landwerk besteedt Hoogenboom uit. Van de 122 hectare ligt 100 hectare mooi om de boerderij, veelal in rechte, grote blokken. Het houdt de kosten voor loonwerk laag, ook omdat er maar twee grassnedes en één maïssnede per seizoen van het land wordt gehaald.

Toch vinden ze de kosten voor grond aan de hoge kant. De grond op afstand verkopen, meer mest afvoeren en meer voer aankopen - deze herfst kochten ze ook al 500 ton snijmaïs - is een serieuze optie. Overigens zijn de rentekosten erg laag omdat ze volledig zijn gefinancierd op Euribor. ,,We hebben voldoende power om dat risico te dragen. En over langere tijd ben je met volledig variabel altijd voordeliger uit.’’

De toekomst

,,Dat moet je niet aan ons vragen’’, antwoordt Gijs Hoogenboom op de vraag waarom niet meer veehouders zo bezig zijn met de kostprijs. Hij is de opvolger die nu al volop meedraait in het bedrijf. ,,In Nederland is melken veel te veel emotie. Zelfs timmermannen calculeren beter dan boeren. Melken is alleen leuk als je eraan verdient. De afgelopen twee jaar hebben we geen quotum gekocht en tot 2015 doen we dat ook niet meer.’’

Ook als het quotum eraf is, is het geen uitgemaakte zaak dat het bedrijf doorgroeit. ,,Doen we alleen als de melkprijs flink omhoog gaat. Dan maken we de nok van de stal gewoon tien meter breder en komt er aan de andere kant van de stal nog een voerpad bij. Dan melk je voor een investering in gebouwen van 200.000 euro 200 koeien meer.’’

Een kostprijs van 20 cent is na 2015 haalbaar, denkt Gijs Hoogenboom. ,,Drie miljoen kilo melk produceren met twee arbeidskrachten kan zeker. En zelfs daar zit nog rek in.’’

Deel dit topic

Reacties

anonymous_74
Mooie reportage.
Toch eigenlijk raar dat er alleen open-dagen gehouden worden op dure en high-tech bedrijven!!)
frank b
Daar willen toeleverende bedrijven wel geld voor vrijmaken. Staat stoer.
anonymous_74
frank B Schreef:
-------------------------------------------------------
> Daar willen toeleverende bedrijven wel geld voor
> vrijmaken. Staat stoer.

Was ook mijn gedachte!!)
Wimsumar
Beste Diesel & FRankB.: Stoer met een vraagteken! Adverteren, tentoonstellen (op de juiste plek, in de praktijk) doet verkopen. De ''koek en zopie-tent''doet tijdens de elfstedentocht toch ook beter zaken met hete chocomel dan met roomijs?
frank b
Valt me mee dat je geen berenburg noemt

Bedrijven profileren zich liever (en ook niet geheel onterecht) als high-tech bedrijf dan als een bedrijf voor lage kosten. Dit gaat (veelal) gepaard met soberheid en soberheid staat bij velen niet stoer, dus verkoopt 't minder.
Wimsumar
frank B Schreef:
-------------------------------------------------------
> Valt me mee dat je geen berenburg noemt
>
Beste Frank B.: Even voor de goede orde, het elfstedenbestuur duldt geen ''drankryders'' ( Ryden = fries voor schaatsen).
Na de finish is het wel een aardige traditie '' 'n slokje'' te nemen.
frank b
Dat is ook heel goed, Wim,maar de toeschouwers blijven dan ook maar nuchter?
Wimsumar
Beste FRank B.: Tja,'' toeschouwers''dat blijft altijd een héél apart soort publiek waar, zoals bij ieder sportevenement,de organisatie geen vat op heeft. Daarom is het maar goed ook dat een elfstedentocht niet zo vaak wordt gehouden

B.T.W.: Op 18/08/2009: na precies 1 jaar: 4.000 (!)

Gebruikersprofiel : Wimsumar
E-mail:Verborgen
Reacties:8.001
Registratiedatum:18/08/2008 21:06


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/06/2010 13:50 door Wimsumar.
frank b
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> B.T.W.: Op 18/08/2009: na precies 1 jaar: 4.000
> (!)
>
> Gebruikersprofiel : Wimsumar
> E-mail:Verborgen
> Reacties:8.001
> Registratiedatum:18/08/2008 21:06

Wisten we toch al?? Of ben je aan de tropische cocktails?
Wimsumar
Beste Frank B.: Hoezo, ''wisten we toch al"?
Okee, m'n gezichtsveld wordt momenteel beperkt tot één oog, het andere zit in de ziektewet door een slijpsplintertje ( uitgerekend gekregen bij het doorslijpen van een ''niet r.v.s.-schroefje''van een weidepomp )Zie: [melkquotum.startpagina.nl]
Maar ik kan in de discussielijst geen actueel topic ontdekken met het thema ''wie heeft er verdubbeld binnen de laatste 12maanden?
anonymous_196
De splinter er al uit laten halen.. ( ze noemen het boren, met die gedachte heb je geen één oog voor de leuke assistente )
Mijn ervaring er mee is dat je geen licht kunt verdragen..., ''slapen'' met je ogen dicht lukt ook niet.
Het is wel zo gepiept...
Wimsumar
Beste Qwert: Leuke assistente ? Gr.V.D. Nadat ik, gistermorgen half negen, scheel van ellende en pijn, eindelijk de juiste cijferjes in het telefoonboek had gevonden nam ze pas bij de vijfde(!) opbelpoging van mij op! Vervolgens zegt ze:'' kom maar om een uur of drie vanmiddag''!
, Ik zal bij haar eens ergens een dikke splinter in douwen, net zo lang tot ze het lekker vind
Het is overigens erg lastig werken met 1 oog ( de andere afgeplakt en zonnebril op). Je gaat erg trutterig met de auto en trekker rijden: afstand inschatten lukt niet meer. Ook met het koeien ophalen in 't land: goed kijken waar je grijpen moet voor de poortgreep, en jawel, de stroomdraad te pakken dus
frank b
Ok, sorry. Verdubbeling was me ontgaan.

Enne sterkte met je oog. Doe de volgende keer een bril op vóór het slijpen, dat is minder lang dan nu erna
anonymous_196
Je zit toch meestal een hele rij sponsers van die dag...
Heel veel collega's zijn in de (tali)ban van de zakelijke dienstverlener
hookwood
En maar klagen dat bouwen zo duur is.... iedereen die bouwt zou idd eens bij boeren zoals Hogenboom moeten kijken en niet alle open dagen van uitgekochte boeren langs gaan.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/06/2010 16:57 door J.R. Jalvingh.
anonymous_74
J.R. Jalvingh Schreef:
-------------------------------------------------------
> En maar klagen dat bouwen zo duur is....

Klagen? Dacht het niet. Nee hoor, gewoon heel trots de media te woord staan en nog een video-tje laten maken en vertellen dat ze een stal van 6000 euro/lb gebouwd hebben.
En plaats je daar een kritisch voetnoot bij op dit prikbord dan zetten ze je ook nog te kijk onder het mom van " jaloers" en " dit zijn pas de echte jonge ondernemers"!!) Ja, doeiiiii!!
anonymous_192
hogeboom geeft niks om welzijn een koe.
jan.1
J.R. Jalvingh Schreef:
-------------------------------------------------------
> En maar klagen dat bouwen zo duur is.... iedereen
> die bouwt zou idd eens bij boeren zoals Hogenboom
> moeten kijken en niet alle open dagen van
> uitgekochte boeren langs gaan.

Jr ,jij zal het niet lang volhouden in de schuur van Jan.
hookwood
Ik denk dat je dat hard mee zal vallen. Hier is het ook geen luxe.
anonymous_223
allereerst alle respect voor wat jan allemaal heeft bereikt de afgelopen jaren, maar toch ook wat kritiek want men moet nu niet denken dat jan's verhaal heel representatief is voor iedereen:
allereerst ben ik van mening dat jan nooit zou hebben bereikt wat hij nu heeft als hij niet zelf zijn melk verwerkte en vermarkte, met een campina fooitje was het nooit zo hard gegaan als nu het geval is.
mocht jan toch zijn melk aan een melkverwerker gaan leveren met de voor nl geldende kwaliteits eisen dan was hij snel klaar vrees ik want wij zouden als "gewone"boer toch wel heel grote prutsers zijn als jan met zijn bij elkaar gekochte koppel koeien welke gemolken worden door weinig belang hebbende medewerkers in een tempo wat een gezond persoon niet voor kan kijken in een stal die heeeel vol is met 4 raggende dikbil stieren ertussen en een graskuil welke al voor 2/3 is voor verteerd de zelfde 1e kwaliteit melk kan produceren als wij!
vervolgens roept hij dat hij met goed 2 ton melk en 1 ha eigendom is begonnen, ik vraag me af waar de rest van zijn ouderlijke boerderij dan is gebleven?
toch weet ik zeker dat veel van ons "gewone"boeren nog veel kunnen opsteken door eens een kijkje te nemen bij jan (heb ik zelf recent ook nog even gedaan) wat tevens een gezellige vent is met een hele grote bek en veel ambities.
kijk er gerust naar maar neem er aub geen voorbeeld aan en wees er zeker niet jaloers op want met zo'n koppel koeien in je eentje in t weekeind is het ook altijd wat!
anonymous_196
Die kanttekening maak ik ook....
Je gaat niet structureel meer verdienen dan de hoogste schijf, dan valt het niet mee om van 1 naar 100ha tegaan in 20jr.
Dus ik denk dat hij een keer flink de wind mee heeft gehad ( ook mede door zijn passie) en dat er ook nog een financiering aan het bedrijf hangt
BV kun je wel sneller laten groeien..., maar dat is geen Jan
beemster5
dickjr schreef:
"allereerst ben ik van mening dat jan nooit zou hebben bereikt wat hij nu heeft als hij niet zelf zijn melk verwerkte en vermarkte, met een campina fooitje was het nooit zo hard gegaan als nu het geval is. "

Als ik om heen kijk zie ik veel bedrijven die sinds 1984 hun quotum ongeveer hebben verdubbeld of verdrievoudigd op basis van de fabrieksmelkprijs.
Als Hoogenboom dan zijn quotum vertienvoudigd door zelf z'n melk te verwerken en te vermarkten gaat er toch wel iets fundamenteel mis, niet dan !
Dan weet ik wel wie er eens bij wie op stage moet
duitser
Ben met dickjr eens. Vorig jaar ook eens geweest. Prachtig om een keer te zien, maar een te mooi verhaal. Is volgens hem idd begonnen met 1 ha, de rest had zijn naaste familie geerfd. Dat moest hij allemaal terug huren, beweerde hij. En ineens gaat hij met zijn verhaal verder alsof het hem allemaal toebehoort. Daarna is hij een maatschap aangegaan met Verwaayen, die ook ineens spoorloos uit zijn verhaal verdwijnt. Ik zou die man weleens willen horen.
Volgens mij is hij een gladde vogel waar zeer gevaarlijk zaken mee te doen is. Niet mijn persoon....
Veenprut
Is inderdaad zo dat Jan even vergeet te vertellen dat ze een sprong hebben kunnen maken door de maatschap met zijn buurman, die volgens mij geen Verwaaijen heet, maar goed.....is toch vreemd.
Verder vertelde hij enkele jaren terug aan mij dat ze het celgetal eindelijk aardig op orde hadden, ze zaten nu rond de 400.000 .
Kijk dan vraag ik mij wel af wat FC met deze melk had kunnen doen, ook weet ik uit ervaring dat COKZ dit ook niet zou tolereren.
Vond het wel een beetje dom van hem om dit tegen een groepje jonge boeren te vertellen.
anonymous_7
Toch heel creatieve ondernemer, bijna on-nederlands en toch broodnuchter. Hij bepaald zelf of z'n melk goed genoeg is en niet een of andere instantie of fabriek die mager prijsje voor kwaliteitsmelk betaald.Een beetje Wim in het kwadraad.
duitser
Ik had de naam bijna goed, het was Maayen.

[www.verantwoordeveehouderij.nl]

En het bedrijf waar de droge koeien staan, is bij mijn weten ook een "samenwerking" geweest. Maar ja, daar blijft hij wazig over.
Grasbaal
Een samenwerking aangaan met een buurman is toch ook een vorm van ondernemen?, zie het maar eens voor elkaar te krijgen..
anonymous_196
Ik doe je een voorstel waar je geen nee tegen kunt zeggen...
Gr. Al Capone(je nieuw buur )

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , koeien , melk , erf , melken , koe , frieslandcampina , melkprijs , campina , ierland , melkrobot , melkstal , voer , jongvee , carrousel , mechanisatie , voerhek , boerderij , nieuwzeeland , melkveehouders , melkveehouder , spotmarkt , superheffing , lei , melkveebedrijf , jelle feenstra , opvolger en melkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!