NAJK uit grote zorgen over doelenbrief Tweede Kamer

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft in een open brief zijn grote zorgen geuit richting stikstofminister Christianne van der Wal en de landbouwwoordvoerders van de coalitie over de doelenbrief die morgen naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.


Deel dit topic

Reacties

diekman
Tijd van praten is voorbij
+4
robotmelker
Jonge slaapkopjes worden ook wakker... Fopspeen der in en ze slapen weer
+1
Hans van Bergen
Dit zijn nog een paar luitjes die denken op deze fiets al geld beurend strakjes lekker de knip te gaan vullen bij LTO/CDA
Jannus
@Hans van Bergen Dreaming..
+3
JohnDeere7serie
Ik heb altijd geleerd maak je geen zorgen voor de dag van morgen
+15
jan-cees
Wel bijzonder.
Vroeger was het NAJK een kritische actieve club die vaak als eerste doorzag welke effecten beleidsvoorstellen hadden.

Het huidige NAJK is slappe hap en zit heel graag aan tafel en denkt net als veel deelnemers in de GGA dat ze daar positieve inbreng kunnen leveren.
Super naief.

LNV en NS rammen door.
Landbouw moet wijken voor natuurrealisatie en daadwerkelijk stikstofruimte leveren binnen het papieren model.
Het NAJK steunde de WSN net als LTO en gaan nu dappere boodschappen ventileren maar ze hebben de veehouderij willen en wetens onder de trein gesodemieterd.
Ik zou zeggen wees nu ook flinke mannen en vrouwen en blijf het beleid maar verdedigen wat tot nu toe ook het geval is geweest
+1
IJsseldelta
@jan-cees NAJK is jong LTO
Melkveehouder.
@jan-cees Het NAJK en LTO zijn trekpoppen.
Melkkoetje
Er komen nog wel meer beeren op de weg .nu het aantal fosfaat rechten per bedrijf bekend worden .kunnen zienswijze worden ingediend met groote gevolgen. Daar waren jullie toch ook voor invoering van fosfaat rechten

(klik om te vergroten)

+5
rene-de-jong
Moster na de maaltijd & Sâlt as it aai op is....

Tot in den treure hebben John en JC hiervoor gewaarschuwd vóór de invoering van de WSN.
Nu is het inmiddels WET en wordt het uitgevoerd.....

Decimeren is de uitwerking zie artikel 1.12a WSN;
1. Het percentage van het areaal van de voor stikstof gevoelige habitats in Natura 2000-gebieden waarop de depositie van stikstof niet groter is dan de hoeveelheid in mol per hectare per jaar waarboven verslechtering van de kwaliteit van die habitats niet op voorhand is uit te sluiten, bedraagt:
a.in 2025: ten minste 40%;
b.in 2030: ten minste 50%;
c.in 2035: ten minste 74%.
2.De in het eerste lid bedoelde omgevingswaarden zijn resultaatsverplichtingen.


Straks (wsl Vandaag) komt Nico Gerrits met een artikel op foodlog over de SVI en dat dit niks (=0,0) met KDW van doen heeft, wederom wijze woorden van een man die het al decennia door heeft wat LNV ambtenaren hier uitvoeren in dienst van de TBO's.

Maar nu schrijven John en JC (ook al een tijdje) stop met de overleggen in de GGA's
Een ezel en iets met stenen.....
Eigenwijs doorpolderen alsof dat de enige uitweg is....... leden van NAJK en LTO, misschien een idee om de TOP eens naar huis te sturen, ze richten meer 'polder'schade aan dan ze voor jullie betekenen.

voorbeeld;
De motie Boswijk (=LTO) van 19 april j.l. nr 103 is op zich een goeie, iets wat eigenlijk gewoon al zou moeten.
Echter de motie (104) die daar achteraan komt is dan weer vreemd want dat is NIET waar (de SVI is net slecht).
Evenals het stappenplan; in 5 stappen van de Wal in de sloot
+5
rene-de-jong
@rene-de-jong en voor Bennie alvast;
Nee de kleine belangenbehartigers hebben relatief weinig bereikt en dat zal ook niet gebeuren zolang de grote baas het wel 'voor ons regelt'.

En de dooddoenen; anders was het slechter geweest doet het ook altijd goed in jou betoog, maar ik zie even niet hoe dan ?

Stop aub met deze kleinering en haal de kennis bij elkaar die broodnodig is
John Spithoven
@rene-de-jong Rene, het klopt dat je ons gewezen hebt op de verkeerde interpretatie van de VHR door Nederland. Het is overigens aan de lidstaat zelf hoe zij uitvoer geven aan de VHR. Maar er gebeurden veel meer vreemde zaken.
Nederland . Achtereenvolgens het volgende:
Nederland rapporteert aan Brussel de SDF per N2000 gebied. Grote lijn is natuurlijke kenmerken zijn voor het overgrote deel in stabiele of positieve staat. Nationaal staat deze info niet op de agenda.
Nederland stelt voor nationale doelen de SVI/ artikel 17 rapportage op. In deze rapportage worden habitat typen en soorten beoordeeld in stabiel, gunstig of ongunstig in de voorkomen en de tijd. Dit gebeurd niet per N2000. Gevolg is dat een ongunstige staat van bijv kamgrasland in een N2000 in Brabant invloed heeft op beleid van een N2000 in Friesland. Ook dit wordt gemeld aan Brussel.
Dan hebben de de waarnemingslijsten, turflijsten of soorten en typen voorkomen per N2000. Niet vrijelijk (nog niet...)voor publiek beschikbaar. Terwijl deze wel van groot belang zijn. Namelijk deze turflijsten geven aan de feitelijke situatie. Wordt niets mee gedaan.

En dan hebben de stikstof, een drukfactor, net zoals er vele andere drukfactoren zijn. Een drukfactor zou een invloed kunnen hebben op de natuur, met de nadruk op kan. Alleen Nederland heeft stikstof verheven als duizenddingendoekje. En met onwerkelijk vastgestelde doelen met een kreupel model en een verkeerde uitgangssituatie wordt Nederland via wetgeving herverkaveld naar het Singapore van Europa.

SSC zou naar het Europese hof kunnen stappen en verzoeken om een andere en juiste uitvoer van de richtlijn. Maar budgettair niet mogelijk alleen. Een SSC kan beinvloeden en daar waar schade optreedt van de onjuiste wetgeving de staat aansprakelijk stellen. Maar tot nu toe doet de staat niets anders dan intimideren. Met de voermaatregel is de staat uit hun comfortzone gestapt en hebben ze een stevige tik gehad. En ik verwacht niet dat ze vandaag opnieuw uit hun comfortzone stappen, het zal wel weer veel dreigen zijn.
En als de staat met dat dreigen voortdurend via 10tallen miljoenen euros subsidie steun krijgen, bereiken ze ook het resultaat. De belangenbehartiging blijft voortdurend in oplossingen denken, gespekt met vele miljoenen euro's subsidie. Maar zolang bovenstaande niet erkent wordt, blijft het probleem aanwezig en daarmee ook de subsidie stroom. En op die manier worden boeren stuk voor stuk netjes begeleidt door bijv een GGA richting de uitgang.

En de oplossing ligt bij de leden van de belangenclubs. Laten jullie je begeleiden door je organisaties richting het afvoerputje? En willen jullie een toekomst?
j h p
@John Spithoven Kunnen we het tij wel keren als landbouw alleen, ik denk dat we inmiddels, na de invoering van de WSN, brede hulp nodig hebben om nog veel meer druk te kunnen zetten op de politiek. Hoe weet ik ook niet, ik ben geen bestuurders materiaal.
John Spithoven
@John Spithoven Onlangs hebben we kunnen lezen dat LTO in de loop der jaren 71 miljoen euro subsidie krijgt voor diverse beleidsondersteunende projecten. Niks mis mee op zich. Inmiddels begrijp ik dat het subsidie bedrag verder oploopt. Daarnaast is er een aanzienlijk eigen vermogen.

Gaat LTO naar het EU hof om ander beleid af te dwingen, zodat net als in andere lidstaten stikstof een normale proporties krijgt in beleid? Zij hebben daar vermogen voor....

Of gaan we voor de bühne een malieveld actie doen en daarna voortvarend te werk in de GGA? Boeren 1 voor 1 begeleiden naar de uitgang.

Ps. voor de personen van de GGA s. Jullie hebben in sommige provincies een leegruim kaartje gekregen. De productie datum staat links onder in de hoek....okt 2020.
Oftewel, jullie zitten er voor spek en bonen.
j h p
@John Spithoven Okt 2020 was de bekendmaking van het concept WSN, zwarte oktober.
John Spithoven
@John Spithoven Een halve dag verder....alles valt over elkaar heen. Heftige plannen zijn er gepresenteerd op basis van een onjuiste interpretatie van de VHR.
Deze ochtend deed ik bovenstaand voorstel. Is men boos genoeg om gezamenlijk een procedure te starten bij het EU HvJ? Zodat er nieuw perspectief komt voor de BV Nederland? Of gaan we in de GGA leveren op het wensdenken vormgegeven in een kaartje zonder enig wettelijk instrument......

Ben benieuwd
+3
Hans van Bergen
@rene-de-jong Jij zult vele malen eerder Gerard Joling over laten stappen naar het hetero schap dan Bennie iets negatiefs laten zeggen over LTO. Maar daar hebben we nu niks aan. We zitten allemaal in dezelfde vrachtwagen op weg naar het slachthuis. En we zullen samen in verzet moeten komen anders hangen we over een paar uur allemaal met de pootjes in de lucht koud te wezen.
+4
pieta
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Jij zult vele malen eerder Gerard Joling over laten stappen naar het hetero schap dan Bennie iets negatiefs laten zeggen over LTO

😁
Bennie Stevelink
@Hans van Bergen iedere keer als het beleid niet is zoals gewenst wordt, wordt LTO verantwoordelijk gesteld. Maar er is ondertussen toch een waslijst aan alternatieve organisaties opgericht die allemaal claimen dat zij het beleid wel even naar hun hand zullen zetten. Daarnaast wordt er herhaaldelijk op gewezen dat LTO maar weinig leden meer heeft en de meeste boeren bij de alternatieve organisaties zitten.
Dan zijn de alternatieve organisaties toch als eerste verantwoordelijk dat het beleid niet is zoals men wenst?
Nevergiveup
@Bennie Stevelink haha ,

De pot verwijt de ketel .....💩🙈
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @rene-de-jong:
en haal de kennis bij elkaar die broodnodig is

Denk niet dat je hiervoor bij Bennie moet zijn!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's najk , tweede kamer , Agrarisch , stikstofminister , christianne van der wal en roy meijer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0