FrieslandCampina opent zijn deuren voor nieuwe leden

De Ledenraad van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. heeft donderdag 9 juni 2022 ingestemd met de voorgestelde wijzigingen in het ledenaannamebeleid. Met deze wijzigingen zet de zuivelcoöperatie de deuren open voor nieuwe leden-melkveehouders in het coöperatieve werkgebied in Nederland, Duitsland en België.

Sybren Attema, voorzitter Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A.: “We willen een aantrekkelijke coöperatie zijn en blijven voor onze leden-melkveehouders en daarvoor is voldoende schaalgrootte van belang. Dit draagt namelijk bij aan continuïteit, een goede concurrentiepositie, een optimale bezetting van ons productienetwerk en daarmee een brede beschikbaarheid van onze producten en merken in de markt. Naast dat we bestaande leden de ruimte geven voor ondernemerschap, zetten we nu ook de deuren open voor nieuwe leden. De afgelopen periode zijn we als bestuur met de leden, de districtsraadsleden en onderneming hierover in gesprek geweest. Met de verkregen inzichten zijn we nu tot dit besluit gekomen.”

Toetreding vergemakkelijken
Vanaf de fusie van Friesland Foods en Campina eind 2008 tot op heden was het alleen onder zeer strikte voorwaarden mogelijk om een lidmaatschap van FrieslandCampina aan te vragen. Daar komt nu verandering in. Om het verkrijgen van een lidmaatschap via een samenwerking met een zittend lid te versoepelen, is de periode van samenwerking verkort van vijf jaar naar drie jaar. Daarnaast gaat de coöperatie open voor nieuwe leden die starten of nu aan een andere afnemer leveren. Om toetreding te vergemakkelijken is het entreegeld verlaagd van 15,00 euro naar 5,00 euro per 100 kg melk. Voor trouwe leveranciers binnen het coöperatieve werkgebied geldt een korting van 2,00 euro per 100 kg melk op het entreegeld. Voor de financiering van het entreegeld worden betalingsmogelijkheden aangeboden. Naast het entreegeld dienen nieuwe leden, net als zittende leden, melkcertificaten voor een bedrag van 8,00 euro per 100 kilo te kopen.

Voldoen aan Foqus planet
Bij een lidmaatschapsaanvraag wordt door middel van een toetredingstoets beoordeeld of de melk van het potentiële lid past bij wat de onderneming kan verwerken en verwaarden. Nieuwe leden moeten voldoen aan de eisen die Foqus planet, het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma van FrieslandCampina, stelt. Ook moeten bedrijven potentie hebben om zich te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast geldt dat melkvee van nieuwe leden het hele jaar door bewegingsvrijheid dient te hebben.
FrieslandCampina gaat onderzoeken of uitbreiding van het coöperatieve werkgebied grenzend aan het huidige werkgebied in Duitsland en België wenselijk is. Besluitvorming over dit onderwerp vindt plaats in december 2022. Het ledenaannamebeleid wordt tenminste eens in de drie kalenderjaren geëvalueerd.

Melkveehouders in het coöperatieve werkgebied van FrieslandCampina die interesse hebben om lid te worden, kunnen zich aanmelden via: frieslandcampina.com/nl/…

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Ook melkkoeien kiezen een open deur, bron: lely.com/nl/farming-insights/…

Reacties

+1
Grasbaal
Het kan verkeren..
+1
Grasbaal
Quote:
Daarnaast geldt dat melkvee van nieuwe leden het hele jaar door bewegingsvrijheid dient te hebben.

Dus grupstalboeren zijn niet welkom?
+2
robbies
@Grasbaal dat zou ook wel raar zijn ook. Eerst bij NZO pleiten voor een grupstalverbod vanuit maatschappelijk oogpunt, maar stiekem was de reden omdat dat in het eeuwig verlieslatende Duitsland een eis zou zijn. (51% is huismerk daar en het sterkste merk heeft 3% van de markt, maar hé er gaat zo lekker veel melk heen). Daarmee tweederangsleden creerend, zou het wel bizar zijn als RFC nu plots met open armen grupstalboeren zouden verwelkomen. Aan de andere kant; het zou me dan ook weer niks verbazen met het hapsnap-beleid van leden wegjagen en weer verleiden om terug te komen.
Afm2011
5 euro entreegeld waarvan 2 euro korting voor trouwe leveranciers? Die leveranciers os dan in België? Of hebben we die in Nederland ook bij rfc
Kempenaar
@Afm2011 plus 8 euro per 100 kg aan melkcertificaten
+1
Putjeschepper
Stelletje ezels
+5
Melkkoetje
Ongelofelijke pummels zijn het .we zullen het eens anders doen. 7 euro er bij krijgen dan mogen ze melk laden en geen focus planet
JohnDeere7serie
@Melkkoetje kijk uit wat je vraagt, voor je het weet krijg je het en staan ze op de stoep
dewittemotor
Uit alles blijkt dat ze het bij RFC nog niet snappen. In tijden van melk tekort en een nog groter wordend tekort in Belgie/Nederland (door N etc.) heb je niets te eisen, maar moet je blij zijn met alles wat je maar kan krijgen (moet wel kwaliteitsmelk zijn natuurlijk van nette bedrijven).
Daar reageert geen kip op.

Ik hoop maar voor ze dat ze dadelijk goede halfjaarcijfers hebben (ik vrees het ergste), anders vertrekken er dit jaar nog meer. Kunnen de trouwe leden aan het eind van het jaar weer een mooi deel van hun zuur verdiende centjes in dat zinkend schip steken
diezel
Goh, dacht even dat het over hun nieuwe hoofdkantoor ging. 😄

(klik om te vergroten)

robbies
@diezel achterhaald plaatje. Hoofdkantoren van Shell en Unilever zitten al niet meer in NL
+2
labella
Ze kunnen beter de deur op slot doen zodat er geen leden weg kunnen lopen....
Greetje
@labella Zoals 't bij Coberco was vroeger..
weurding
@labella weglopen of door van der wal weggepest....
+2
cjw73
Nog even en je krijgt geld toe als je lid wil worden.
Melkkoetje
De redding is nabij ex vakgroep voorzitter komt in het bestuur volgens heb horen zeggen
+1
Putjeschepper
@Melkkoetje dan komt het zeker goed
Melkkoetje
mlkvhoudr
Is die 5 cent wat je moet inleggen is dat geld wat op naam komt te staan of komt alleen het 2e gedeelte op naam te staan ?
Noorderling
@mlkvhoudr
Komt niet op naam, na 3jaar dacht ik kun je wel weer 5cent dmf geld cashen.
8cent is wel op naam.
mlkvhoudr
@Noorderling helder dank je
Melkkoetje
Oeps

(klik om te vergroten)

Jawis
@Melkkoetje nou ja beter ten halve gekeerd....
Ik verwacht wel toeloop van nieuwe leden....
+1
Melkkoetje
@Jawis denk het van niet. Kloten fabriek. Arrogant volk zelf de RMO zeggen dat
Jawis
Bij wie ben jij?@Melkkoetje

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , starten , frieslandcampina , friesland , duurzaamheid , ondernemerschap , ledenraad , foqus planet , financiering , en ledenaannamebeleid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0