Sla omhoog kweken scheelt hectares grond

Domme boeren

"Verdedigt de regering het belang van de Fransen of van de multinationals?" vraagt de burgemeester zich af. "Het boerenland interesseert ze niet. Die wereld is economisch niet interessant, je kunt er geen geld mee verdienen. Dus laten ze ons vallen."

Vijftien kilometer verderop werkt Jerôme Vachey als leraar op een schooltje met één klas. Achttien kinderen uit de regio krijgen er les. "Er is echt een breuk. Wij maken de natuur dagelijks mee en dan komen stadsmensen ons de les lezen. Zeggen dat we de natuur moeten respecteren, terwijl zij in de stad zitten en de natuur respecteren aan de hand van protocollen."
"We zijn verraden", vindt de gepensioneerde boer Philippe Gazanion. "Wij met onze eenvoudige waarden. Wij lijken die domme boeren die er niks van begrepen hebben. Dat gevoel krijgen we. Maar ze moeten beseffen dat wij er nog zijn en dat we het platteland levend houden."
Alle mensen die hij kent hebben radicaal gestemd, tégen de regering. "In de steden hebben mensen baat bij de globalisering. Wij spelen geen rol. Daarom stemmen we hier anders", zegt een gemeenteraadslid.
Sla kweken in het centrum

Metropool Lyon - soms zelfs "Macron City" genoemd - is hét voorbeeld van een jonge, dynamische economie, zoals president Macron die graag voor ogen heeft. Tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen stemden driekwart van de kiezers op de president, veel meer dan het landelijk gemiddelde.

Een gerestaureerde voormalige fabriek dient er als broedplaats voor creatieve startups. De jonge ondernemers geloven er in hun president, in de hervormingen die hij wil doorvoeren, in de voordelen van de Europese Unie en de globalisering. Ze kijken met verbazing naar Fransen die nationalistisch stemmen, de anti-stem. Mensen die veranderingen willen tegenhouden.

Hugo Jacomelli ziet juist dat Frankrijk ondernemers snel financiële steun en juridische hulp biedt. Hij ontwikkelt verticale boerderijen en in het centrum van Lyon wordt dit najaar zijn eerste sla-kwekerij geopend. Tachtigduizend euro investering kreeg hij voor zijn bedrijf. "In een gebouw van 300 m2 produceren we net zoveel als op 3 hectare landbouwgrond."
Is de slakwekerij geen concurrentie voor de boeren die het toch al moeilijk hebben? Jacomelli vindt van niet: "De boer die zijn sla van het land haalt, dat bestaat niet meer. Alles groeit in enorme Nederlandse en Spaanse kassen en wordt dan naar Frankrijk vervoerd."

Deel dit topic

Reacties

Bartlehiemboer
Misschien wordt het me niet in dank afgenomen maar persoonlijk mag deze ontwikkeling van mij best wel door gaan. Er zijn ook al tomaten met toegevoegde vitamine D. Ik kan niet overal tegen zijn. Soms mag je best gebruik maken van de techniek die er is. Maar in eigen belang, gelukkig is melk nog moeilijk na te maken.
+1
Puddingboer
@Bartlehiemboer Er staan een heleboel Youtube filmpjes over vertical/hydroponics etc. met het verhaal dat dit de toekomst wordt en misschien is dit ook wel zo, maar het valt mij altijd op dat het enige gewas is die ze verbouwen dat dat sla is en meer niet
Bartlehiemboer
@Puddingboer Ja, misschien dat ik dit topic ook wel heb aangekaart om de meningen te horen daar mijn dochter in Wageningen hier een opleiding in wil gaan volgen. Ze kan dan zeg maar het DNA van groentes veranderen. We hebben in Nederland met verzilting te maken. Misschien kan zij straks iets ontwikkelen dat aardappelen ook op zoute grond kan groeien. Of kan groente straks met heel weinig water af. Ja, of met UV bestraling. Ik ben een oud boertje en zie het liefst groentes buiten in de akkers staan. Maar tegelijk moeten we ook met de tijd mee gaan. En accepteren dat groentes niet perse in de duurzame grond hoeft.

(Dan kom je ook alweer dicht bij kweek vlees waar ik dan weer niet zo overtuigt van ben. Dat lijkt me toch niet het vlees wat we gewend zijn en waar moeten we dan met het vee heen wat we afvoeren.)
+2
Kars
@Bartlehiemboer vraag me altijd ook de houdbaarheid en de voedingswaarde van die producten zijn. Volledig op water geteeld. Voedingswaarde nul.
Bekkink
@Bartlehiemboer binnenkort geeft een bruine koe chocolademelk😜

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frankrijk , investering , landbouwgrond , platteland , natuur , boerderijen , economie , verdienen , concurrentie en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0