Hoeveel koeien grazen er in de wei?

84 % van de melkveebedrijven voldeed aan deze voorwaarde in 2021 😄

Centrale vraag is hoeveel koeien er tijdens het weideseizoen van 2020 in de wei lopen en hoe lang. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren wordt geschetst. Ook wordt er ingezoomd op de koeien die op stal staan.

Ruim 10 jaar geleden liep het aantal koeien dat tijdens het weideseizoen buiten liep gestaag terug en werd op meer bedrijven het melkvee binnen gehouden. Mede als gevolg van beleid staat een groter deel van de koeien weer in de wei, maar de cijfers laten wel zien dat dit steeds korter is. Ook wordt er aandacht besteed aan de koeien die het gehele jaar door op stal staan. Hoe groter het bedrijf hoe groter de kans dat koeien op stal staan.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Weidegang omgeving Opmeer

Reacties

Grasbaal
Volgens Johan Vollenbroek lopen ze (soms) maar 5 minuten per dag buiten:
JappieJo
@Grasbaal o appeltje eitje 5 minuten per dag
Twentsch Land
Quote:
120 dagen per jaar gedurende 5 minuten in de weide is voldoende, greenwashing dus

Met zo’n uitspraak zet Johan zichzelf voor schut en maakt hij zich ongeloofwaardig.
+1
cjw73
@Twentsch Land het jammere is dat het nog steeds bij sommige realiteit is. Ken genoeg waar nog geen 25% van de koeien buiten op zo'n tuintje kan komen en dan spreken ze nog dat ze weiden. Maar ja het zijn de grote jongens en daar doet rfc niks aan he.
+1
Cowboy3
@cjw73 84% ontvangt weidepremie, maar zie hier in de omgeving zeer weinig van en de meeste voldoen er toch aan, begrijp eigenlijk niet dat het zolang goed heeft gegaan.
+1
Noorderling
Quote:
Centrale vraag is hoeveel koeien er tijdens het weideseizoen van 2020 in de wei lopen en hoe lang

Centrale vraag is, doet koecomfort er in die periode, maar ook 80procent van de tijd er buiten weidegang niet toe? Is weidegang significant beter voor de koe, of alleen als de stal niet functioneel is en daarmee belemmeringen acceptabel?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melkvee , weidegang , grazen , wei en weideseizoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!