Van der Wal: stikstofboodschap voor delen Nederland 'keihard', geen andere keuze

Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof denkt dat ze vrijdag met "een keiharde boodschap" moet komen wat betreft de stikstofuitstoot. "Dat er in een aantal gebieden heel weinig kan, dat is duidelijk."

Vrijdag lekte uit dat de uitstoot van stikstof in sommige delen van Nederland, zoals de Gelderse Vallei en De Peel in Noord-Brabant, met 70 tot 80 procent moet worden verminderd. Dat leidde tot veel onrust, met name bij boeren die zich zorgen maken over de toekomst hun bedrijf.
Van der Wal benadrukt dat haar plannen nog worden doorgerekend en dat ze vrijdag pas definitief worden gepresenteerd, maar ze zegt dat er "geen andere keuze" is dan rigoureus ingrijpen.

'Tijd van geitenpaadjes is voorbij'
"Ik denk dat we de afgelopen jaren te veel uitvluchten hebben gezocht en dat we daarom ook tegen de muur zijn gelopen als overheid. Uitvluchten, geitenpaadjes; dat kunnen we ons niet meer permitteren."
De VVD-minister zegt zich te realiseren dat de plannen "heel veel impact voor heel veel mensen" hebben en vindt dat "verschrikkelijk". "Dit is een moment waarvan we al drie jaar weten dat het gaat komen en waar we doorheen moeten met elkaar."

Ruim vierhonderd VVD-leden uit het hele land dienen zaterdag op een congres van hun partij een motie in, waarin zij afstand nemen van het stikstofbeleid. Zij denken dat de huidige maatregelen niet gaan leiden tot een oplossing van het probleem.

"Wij roepen de Tweede Kamerfractie en het kabinet op: doe Nederland dit niet aan. Laat stikstof niet alle progressie tegenhouden en ons land verstikken", stellen zij.

Een van hun grootste kritiekpunten is dat het beleid tot nu toe wordt gebaseerd wordt op "modellen en berekeningen" in plaats van op "metingen en feiten". Ze willen dat dit gaat veranderen.

"Offer niet onze agrarische bedrijven op aan een achterhaalde theoretische methode. Maar kies voor beleid op basis van feiten en haalbare scenario's."

Deel dit topic

Reacties

+15
Henk Schoonvelde
Onvoorstelvaar dat vd Wal zich zo door Rutte laat misbruiken.... is de eer om minister te worden zo groot dat je wilt dienen als de beul van Rutte. Rutte maakt het helemaal niks meer uit wat er gebeurt, als historicus wil hij in de geschiedenis boekjes belanden als de langst zittende premier. De D66 heeft hij hiervoor nodig......

Iedereen weet dat deze stikstof wet stinkt, ooit aangenomen toen de zittende macht van destijds de discussie niet wilde voeren met ook D66 in het kabinet (paars). Echter de rand stedelingen, groene dromers, veganisten laten deze stok (wet) nooit los om hun nostalgische droom te verwezenlijken.

Ik roep iedere VVD'er buiten de grachtengordel op om de komende week keihard duidelijk te maken binnen de partij dat dit echt niet zo kan. Laat dit kabinet ploffen en op naar nieuwe verkiezingen.
+3
j h p
@Henk Schoonvelde Alleen nieuwe verkiezingen gaan dit ook niet veranderen, daar is een politieke aardverschuiving voor nodig.
hypotheekboer
@j h p het is net als met Poetin. Ze moeten weg kunnen komen zonder gezichtsverlies uit deze doodlopende weg. Grote kans dat het na verkiezingen nog verder over links gaat.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hypotheekboer:
Grote kans dat het na verkiezingen nog verder over links gaat

Iedereen heeft het in dit verband altijd maar over links. Maar vergeet niet dat de herinrichting van Nederland (Tristatecity), het werkelijke doel, vooral van rechts komt (VNO-NCW)
+1
hypotheekboer
@kanniewaarzijn kun je even aangeven waar ik dat bij VNO-NCW kan vinden? Niet alles over 1 kam scheren.
+1
kanniewaarzijn
@hypotheekboer Genoeg over bekend. Google maar eens op Tristatecity.
oubi
@kanniewaarzijn bouwend nederland
+4
Spuit11
@kanniewaarzijn Wat vroeger rechts was noemen we nu links. Het kartel bestaat alleen maar uit globalisten, ongeacht welke partij.
Rechts bestaat eenvoudig weg niet, GroenLinks biedt een podium aan terroristen en de SP is een splintergroepering. Daar mogen we dan om de 4 jaar uit kiezen.
Noorderling
@j h p
Ambtenarenverschuiving, minister is ook niet meer dan verantwoordelijke woordvoerder.

Staghouwer had laatst ook niet door dat hij een totaal verkeerde brief in het Engels dat voor te lezen. Antwoorden oplezen, terugkomen op vragen.
+1
rene-de-jong
@Henk Schoonvelde Rutte weet niet half wat er gaande is

vd Wal voert enkel deze wet uit : zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2021-140.html/
mede ondertekend door......
+14
Grasbaal
Een vriend van mij uit Nieuw-Zeeland (woont daar al weer 17 jaar) is nu na jaren weer eens op bezoek in Nederland en zat gister bij mij in de auto op de snelweg.

Opeens begonnen veel auto's om ons heen veel harder te rijden, hij vroeg wat is er aan de hand. Ik keek op mijn klok en zei tegen hem tis nu 19:00 uur, we mogen weer 130 km rijden op de snelweg. Dit is ivm stikstofbeleid, zo besparen we stikstof en mogen we weer meer huizen bouwen (wat nu ook is afgeschoten door de rechter), en wees hem ook op de borden langs de weg. Hij keek me ongelovig aan en zei; jullie zijn hier hartstikke gek geworden 😄 .

Quote:
De provincie Noord-Holland was van mening dat die compensatie kon doordat de snelheid op de A9 verlaagd werd naar 100 kilometer per uur, waardoor er minder stikstof vrijkomt door het verkeer.

Hier denkt de rechtbank Noord-Holland anders over: "Het kan niet worden gegarandeerd dat het natuurgebied geen schade ondervindt van de bouw ernaast." Daarom is de eerder verleende vergunning vernietigd. nhnieuws.nl/nieuws/303029/…
+2
labella
Afschieten die onzin, geen andere keuze!
+1
j h p
@labella Zolang er geen wetten veranderd gaan worden blijft het prijsschieten voor Vollenbroek.
de jonge
@j h p die worden echt niet ten gunste van de landbouwsector veranderd, dat is het doel namelijk niet van de politiek.
Frans1
@labella wie bedoel je🤭
+2
labella
@Frans1 Dat kan ik hier niet neerzetten want dan wordt het verwijderd.😅
+2
Noknok
Als ze toch al weet wat ze vrijdag te melden heeft, dan kan het vandaag ook wel.
+3
HansBa
@Noknok fout nieuws brengen ze altijd op vrijdag, in het weekend kan je niet reageren en daarna zijn de meeste weer afgekoeld.
Noknok
@HansBa klopt idd, maar ik denk dat je zulke berichten niet altyd vooruit kunt schuiven.

Als ze iets weten meld het dan.
de jonge
@HansBa toch bijzonder altijd he,dat met prinsjesdag voor de tijd eigenlijk alles al is uitgelekt en met dit soort dingen nooit...
+1
Jotke
@de jonge

Was dat sarcastisch?

Die plannen liggen al een week op straat. Moeten alleen nog officieel genoemd worden maar ze betekenen kortom dat alle boeren in een ruime baan rond de peel, groene hart enz kunnen oprotten en industrie zoals gewoonlijk ruim baan krijgt om verder te vervuilen. Groene stikstof wordt wederom ingerolen voor grijze stikstof.
+4
de jonge
@Jotke was deels sarcastisch, ik vind het namelijk nogal vreemd dat je normaal voor prinsjesdag de media helemaal vol ziet lopen over de uitgelekte plannen en eerlijk gezegd zie ik hier weinig van in de media. zijn ze zo bang voor opstand? waarom word dit niet volop in de media vermeld? ze willen blijkbaar niet dat de burgers gaan zien dat ook zij moedwillig de armoede in gejaagd worden
+3
de Tank
@de jonge meeste mensen interesseert het niet, naast dat ze geen benul hebben wat er precies speelt. Een deel geloift werkelijk dat boeren de grootste oorzaak zijn en zien vooral gespartel van altijd klagende boeren. Mij interesseert een uitgelekte miljoenennota trouwens ook niet.
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de Tank:
Een deel geloift werkelijk dat boeren de grootste oorzaak zijn

Nog erger is, dat een deel van de boeren zelf dit ook gelooft.
de Tank
@kanniewaarzijn Ik vind het niet erg dat een ander iets anders gelooft dan ik, die vrijheid hebben we gelukkig.
+1
kanniewaarzijn
@de Tank Snap je wel wat ik zeg?
de Tank
@kanniewaarzijn Jawel, dat het jou niet past dat een anders iets anders gelooft dan jij.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de Tank:
Jawel,

Nee dus.
Jotke
@de Tank

Je snapt niet wat @kanniewaarzijn zegt. Hij wil zeggen dat het ergste is dat een deel van de boeren gelooft dat zij de oorzaak van dit papieren probleem zijn. Terwijl dat gewoon echt niet is.

Als sector die 0.0000 schadelijke uitstoot heeft kun je nooit de veroorzaker van een probleem van teveel schadelijke uitstoot zijn!

Hebben we het nog niet over dat het sowieso een zelf gecreëerd papieren en dus niet bestaand probleem is. Trek je de depositienorm gelijk met de buurlanden, dus van 0.00 mol naar 7.0 mol is heel het probleem opgelost! De natuur die nu in werkelijkheid al in topstaat is is dan in 1 klap op papier ook in topstaat.

Dat miljardenpakket om boeren uit te lopen waarmee de schadelijke uitstoot 0 omlaag gaat kan dan gebruikt worden om alles weer een beetje betaalbaar te maken.
+1
de Tank
@Jotke ik snap het wel, alleen is dat zijn mening en geen feit. Ik vind het bijvoorbeeld het ergste dat er mensen zijn die dat anderen laten geloven terwijl ze beter weten of zouden moeten weten. En ik denk dat het aantal boeren beperkt is dat werkelijk denkt zoveel uit te stoten. En hoe zit het met de boeren die emissiearm stallen hebben gebouwd. Die hebben net zo goed meegewerkt aan het beeld dat de veehouderij schade toebrengt aan de natuur. Die hadden beter een nutteloze investering moeten weigeren.
marcel r
Quote Reactie van @Jotke:
Trek je de depositienorm gelijk met de buurlanden, dus van 0.00 mol naar 7.0 mol is heel het probleem opgelost!

Voor zover ik het begrijp(correct me if I'm wrong), zit NL met een depositienorm van 0.05 mol. Bij uitbreiding/verandering van bedrijfsvoering, mag er op geen enkel hexagoon in een N-2000 gebied een verhoging van berekende depositie optreden van meer dan 0.05 mol.
Deze 0.05 mol is een statistische afronding naar 0.
Er mag in NL niet meer depositie op de N-2000 gebieden komen, omdat de KDW al overschreden wordt.
Dit komt mede doordat deze KDW te laag en te uitvoerig/onhaalbaar vastgesteld zijn.
In Duitsland hebben ze het handiger aangepakt. Daar ligt de KDW hoger in de gebieden en worden daardoor niet overschreden. Daardoor kan er in Duitsland extra depositie vergund worden. En is dit daar vastgesteld op maximaal 7 mol extra depositie.
Dus zomaar in NL 7 mol als grens stellen bij extra depositie is binnen de huidige regelgeving niet juridisch houdbaar.
BertK
@marcel r 0,05 moet 0,005 zijn is mijn ervaring.
bio boer
@BertK denk ik ook in mijn verguning staat 0.02 uitstoot
richard-de-wolff
@de Tank weekje op vakantie geweest en her en der praatje gemaakt vind dat men ons boeren erg waardeert en de N plannen snapt men weinig van
de Tank
@richard-de-wolff Ik ken ze ook niet die het snapt.
Jotke
Quote:
@de jonge @Jotke was deels sarcastisch, ik vind het namelijk nogal vreemd dat je normaal voor prinsjesdag de media helemaal vol ziet lopen over de uitgelekte plannen en eerlijk gezegd zie ik hier weinig van in de media. zijn ze zo bang voor opstand? waarom word dit niet volop in de media vermeld? ze willen blijkbaar niet dat de burgers gaan zien dat ook zij moedwillig de armoede in gejaagd worden

Tja, das inderdaad wel vreemd. Het zijn nu vooral enkele kranten die het hebben gemeld maar de tv wereld houdt zich angstaanvallend stil.

Wellicht wel dat ze bang zijn. Het valt ook wel op dat bepaalde media altijd heel goed zijn in precies de overheid napraten en niet zelf nadenken of kritisch zijn en denken, klopt dit wel? Het is altijd: "De boeren vinden/zeggen dat zij onterecht als hoogste uitstoter gezien worden" "de boeren zijn verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot". Nooit eens: "kloppen die berekeningen en cijfers wel?"

De media brengt het zo alsof boeren vinden dat ze onterecht als grootste uitstoter worden gezien maar dat ze niet moeten klagen omdat ze dat zijn terwijl ieder normaal denkend mens kan zien dat het niet klopt en boeren nooit de grootste uitstoter kunnen zijn en Schiphol al helemaal niet de kleinste. Iedereen heeft kunnen zien in april 2020 dat de lucht nog nooit zo schoon was als toen de vliegtuigen aan de grond stonden maar gek genoeg zijn er nog steeds mensen bij wie dan geen lampje gaat branden en bij hun eigen dénken, dit klopt niet! Ook niet na die ontelbare keren dat al herhaald is dat de depositienorm van NL 0.00 mol is en die van bijv Duitsland 7.0 mol, dat daar het probleem ligt.

Nog steeds zijn er dan mensen die achter beroepspester/procedeerder Vollenbroek en de overheid aan hobbelen en doen alsof de natuur in slechte staat is en de landbouw daar de schuld van is. Tis gewoon onbegrijpelijk!
+6
arie.j
Quote Reactie van @Jotke:
Tis gewoon onbegrijpelijk!

te begrijpen is het wel , je kunt de antwoorden op het verschil met Duitsland bv. gewoon uitvoerig op internet vinden,
Zie nos.nl/artikel/…
Dus daar moet je niet mee beginnen.
Wel bij het principe dat elk land evenveel zgn. natuurbijdrage moet leveren.
Dat is voor een dichtbevolkt gebied t.o.v. grote landen gewoon niet redelijk.
In het Ruhrgebied en Nedersaksen is de deposito net zo hoog als Nederland, en dat zijn vergelijkbare gebieden
Als Nederland met België deel van Frankrijk ging uitmaken, dan was het Stikstofprobleem
opgelost.
Of als Nederland bij Duitsland hoorde vrijwel ook.Op landelijk gebied dan, want je kunt natuurlijk altijd moeilijk gaan doen over een bepaald natuurgebied
Dat geef het absurde ervan aan. en de onlogische wetgeving
En ook de gekkigheid van paniekpraten over de natuur.
Want de natuur veranderd natuurlijk helemaal niks met landen in mootjes hakken of juist laten fuseren.
Bovendien zijn de doelen veel te idealistisch vastgesteld.
Zonder echt te kijken wat de balans is tussen wat wel leuk en aardig zou zijn, en wat zoiets aan offers kost.
+1
Realisme
@arie.j kom je met een NOS artikel aan 😂 wat vol met onjuistheden staat. Duitse natuur in een betere staat dan de Nederlandse word gemeld. Ja als je de modellen mag geloven en de groene handophouders. Als het probleem al ergens zit is het in het Europees recht.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Realisme:
@arie.j kom je met een NOS artikel aan wat vol met onjuistheden staat. Duitse natuur in een betere staat dan de Nederlandse word gemeld. Ja als je de modellen mag geloven en de groene handophouders. Als het probleem al ergens zit is het in het Europees recht.

Als er iets onjuist is moet je melden hoe het wel is
En waarom en wanneer gemeten dus gegevens erbij.
Met welles-nietes schiet niemand, en zeker geen boer, wat mee op.
pieta
@arie.j Hier wordt gemeld dat de natuur achteruitgaat terwijl er enkel via een model naar wordt gekeken en niet naar de werkelijkheid. Breng eerst de werkelijkheid in beeld dan is het ook makkelijker te accepteren als je iets moet doen.
+2
Weidezicht
@arie.j je hebt wel gelijk arie, maar lees zo her en der de reacties van rene de jong. De staat van de natuur in friesland wordt door 1 man m.b.v. rekenmodellen enz bepaald vanachter zijn buro. Dan gaan er toch zaken helemasl mis.
pieta
@arie.j Het verschil tussen NL en Duitsland is best schrijnend. Het is een ouder artikel maar geeft goed weer wat ik bedoel.

rtvoost.nl/nieuws/202930/…
+3
Jotke
Quote:
@arie.j te begrijpen is het wel , je kunt de antwoorden op het verschil met Duitsland bv. gewoon uitvoerig op internet vinden,
Zie nos.nl/artikel/…
Dus daar moet je niet mee beginnen.

Kun je het met Duitsland vergelijken? "Nee, zegt de overheid". Tuurlijk zegt een STAATSomroep dat dat niet kan!

De natuur in Nederland is in niks slechtere staat dan in Duitsland. Het is de norm die zegt dat ie in slechte staat is. Kijk eens om je heen! Alles groeit en bloeit!

Zeg nou zelf... hoe kan een grensoverschrijdend natuurgebied aan de Duitse kant in topstaat zijn en aan de Nederlandse kant in uiterst slechte staat? Hoe dan?

Het is simpel, gewoon die norm omhoog naar 7.0 en klaar is het probleem. De stikstof van boeren bereikt de N2000 gebieden niet eens en is bovendien onschadelijk dus hoe kunnen die in godsnaam voor een slechte staat van die gebieden zorgen? Maakt geen donder uit dat bedrijven in Duitsland verder van die gebieden af zitten. In Duitsland hebben ze ook nog eens veel minder N2000 gebieden. De overheid heeft hier zelf kris kras overal maar een kikkerpoel gegraven en de status N2000 gegeven en zo nog honderden van die nutteloze kleine versnipperde gebieden die status gegeven. Aan heel dat N2000 heb je geen donder! Brengt alleen onnodig veel kosten met zich mee! Zeg nou zelf, zie jij het verschil tussen een wel en niet N2000 gebied? Ik niet! Zie alleen stukken nutteloos afgeplagde grond wat heel goed in oorspronkelijke staat als landbouwgrond gebruikt kon worden/werd. Gewoon kappen met heel dat N2000 gebeuren. Mooie gebieden als de Veluwe behouden en de rest rap omploegen en voor de voedselvoorziening in gebruik nemen, zoals ze ook in Frankrijk gedaan hebben( al waren die waarschijnlijk niet zo dom het eerst de totaal volstrekt nutteloze titel N2000 te geven). Te gek voor woorden dat er steeds meer landbouwgrond opgeofferd wordt aan natuurgebieden die we al teveel hebben in ons landje en aan woningbouw( ipv de lucht in te bouwen a la Rotterdam) terwijl we nog niet voor 2/3e zelfvoorzienend zijn als er niks geïmporteerd en geëxporteerd wordt!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jotke:
de rest rap omploegen

Waar doet me dit aan denken? 😂
+5
Weidezicht
@kanniewaarzijn aan iemand die er helaas niet meer is. Hup, maispoten.
marcsterreborn
@HansBa waarom kun je in het weekend niet reageren?
+2
HansBa
@marcsterreborn zou zeggen probeer maar is een ambtenaar te bereiken na vrijdag 12 uur...
+1
Bekkink
Zulke personen gaan ook nog op werkbezoek bij boeren en tuinders. Ze doen toch nergens wat op uit dus dat kun je ook afschaffen..
+3
Jan-T
Van de wal is van de 1e leugen ook nog niet gebarsten.
Als het maar om haar functie en baan gaat dan is voor haar alles geoorloofd.
Ze belazerd de kluit als dat noodzakelijk is.
bio boer
Tsja wat je over hebt voor de natuur
Frans1
@bio boer nee, ze willen mensen van hun eigendom jagen omdat ze zelf de fout in zijn gegaan jaren geleden
Schandalig ondemocratisch gedrocht💣
+5
Twentsch Land
Nee, ze willen mensen van hun eigendom jagen omdat ze zelf de fout in zijn gegaan jaren geleden

Nee hoor, geen fout, bewust zo gepland......natuur wordt gebruikt als argument....

@Frans1
bio boer
@Twentsch Land als de natuur straks niet meer belangrijk is dan zecht het volk toch ook dan kunnen andere zaken ook niet
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
Tsja wat je over hebt voor de natuur

Natuur? Als het aan de natuur lag, was heide allang bos geworden.. Men wil nu wensnatuur, dus wat er zou kunnen zijn, hebben/onderhouden op grond welke door cultuur zn begroeiing gekregen heeft. Echte natuur bestaat niet in NL, hooguit het weer
j h p
@cs-agrar Ik denk dat je het beter kunt omschrijven dat bepaalde types een moment van de ontwikkeling van natuur willen vast houden voor eeuwig, die simpele zielen snappen er echt geen zak van, maar hebben het momenteel blijkbaar wel voor het zeggen.
Jotke
@bio boer

Heeft niks met natuur te maken.

Als alle boeren uit Nederland weg zijn is de natuur in niks betere staat dan nu. Simpelweg omdat de boer geen schadelijke uitstoot heeft en deze de natuurgebieden niet eens bereikt. Komt nog bij dat de gewassen van de boeren, dus ook de jouwe meer opnemen dan de sector in totaal uitstoot. De sector stoot dus 0 uit onderaan de streep.

Als het daadwerkelijk om de natuur ging zouden ze stoppen met Lelystad airport proberen te openen, Schiphol op z'n minst halveren, Tata steel sluiten. Circuit zandvoort verplaatsen of sluiten. Amercentrale sluiten, die isolatiefabrikant in Etten-Leur sluiten enz. Maar die hoeven allemaal niks te doen dus gaat het niet om de natuur maar geven ze in principe toe te laf te zijn om in Brussel met de vuist op tafel te slaan en die volstrekt onhaalbare depositienorm van 0.00 mol te verhogen naar 7.0 mol. Zou ook nog eens geld schelen. Die boete is nooit 25 miljard.

Maar nee, deze manier komt ze beter uit. Een Tata steel en Brussel krijgen ze niet snel klein. Een boer wel. Dat het niks oplevert is voor latere zorg.
+4
Noorderling
@Jotke
Quote:
Komt nog bij dat de gewassen van de boeren, dus ook de jouwe meer opnemen dan de sector in totaal uitstoot. De sector stoot dus 0 uit onderaan de streep.

Totaal 0,0 relevant in het stikstof dossier.
Gaat er om wat er op de hexagonen gebeurt.
Dat berekenen we nu met 100% afwijking, maar wat je wel of niet opneemt is nergens een issue.

Quote:
Amercentrale sluiten, die isolatiefabrikant in Etten-Leur sluiten enz. Maar die hoeven allemaal niks te doen

Verdiep je maar eens in de BBT, komen we misschien nog wel goed weg als landbouw. Industrie kan het bevoegd gezag je verplichten te investeren in het meest schoon mogelijke systeem. 15000 sphere's in Nederland?

Ik ben het zeker niet eens met gang van zaken, maar zoals je het nu stelt gaat de vlieger ook niet op.
+2
Jotke
Quote:
"Waarom is stikstof zo'n groot probleem?
Alle Europese landen moeten aan dezelfde natuurwetten en regels voor stikstof voldoen."

Nee NOS, ze moeten allen aan wetten en regels voldoen maar die voor Nederland zijn dankzij eigen krankzinnig beleid met een volstrekt onhaalbare depositienorm van 0.00 mol onmogelijk streng!
+4
Hoe help je een land naar de klote ZO DUS!!!, ze kan beter koppie,s gaan wassen.
sorry
+11
Bartlehiemboer
Grasbaal,
Als u achter de boeren staat, als u Nederland wil sparen voor de ondergang, als uw familie u lief is.....
Plaats dan alsjeblieft de 6 fases van The Great reset hier.... We zitten in de 6e fase, afpakken van grond van de boeren.
Alles was al beschreven maar de boeren zien het niet omdat we te goed gelovig zijn. Ze lezen de media die onder de Nos zit,U mag hier niets plaatsen op Twitter op Facebook worden berichten verwijdert

Bovenstaande boeren geven de minister de schuld terwijl dit plan al jaren terug is beschreven. Waar we met boer en burger voor moeten strijden.

Ik lees hier weer zoveel leed onder de boeren Ze zien hun bedrijven verdwijnen, ik zie ze alles boven tafel halen om de Stikstof probleem tegen te spreken. Ik zie ze in praatprogramma's Ik zie de tranen in hun ogen.
U hebt hier voor deze boeren de mogelijkheid om de waarheid te laten zien.
Niet dat ik hiermee de oplossing zie maar hopelijk zien de boeren die nog niet weten wat er gaande is dan eindelijk het ware probleem wat een andere aanpak verdient.
Waarschijnlijk springen vrijdag veel boeren op de trekker om verhaal te halen bij minister van der Wal. Maar ze zullen met onverrichte zaken weer naar huis keren.

Zelfs in het geschreven boek van Klaus Schwabs staat al in dat er na de Covid 19 chaos gecreëerd moet worden op Schiphol, zodat mensen vluchten missen en geen zin meer hebben in kleine vakantie vluchten met het vliegtuig.

Nu ben ik daar wel een voorstander van maar kom op het staat allemaal al op geschreven.

Ik heb zo te doen met de boeren die hier strijden voor hun bedrijf in de wetenschap dat het niets gaat helpen.

Media, vertel het ware verhaal, dit gaat niet alleen de boeren aan dit gaat ons allemaal aan. Denk niet dat ze u niet pakken. U behoort ook niet tot de bovenste 10 procent laag van elite die het wil overleven om een zogenaamde nieuwe wereld te maken. Nee, u gaat net zo goed onderuit.

Dit geschreven te hebben daar ik het niet meer uithou dat mensen zo "dom" kunnen zijn en gewoon mee werken aan vernietiging van ons zelf.

Ik denk dat ik nu weer verwijdert ga worden, succes mensen
+1
de jonge
@Bartlehiemboer het komt allemaal uit he, zo erg hoe de media de mensen blind heeft gehouden..
+2
Spuit11
@Bartlehiemboer Nu zijn het de boeren maar ook jonge kinderen worden vergiftigd met desinformatie.
Gister kwamen die van ons thuis met het verhaal dat ze propaganda kregen te zien over CO2 via Klokhuis. Verplichte kost op school. Ik heb meteen de juf gemaild, deze link geplaatst; klimaatgek.nl/wordpress/co2/
, en haar verteld dat dit een goed onderwerp was om dieper op in te gaan. Het is om te kosten dat kinderen een politieke kant op worden geduwd.
+3
pieta
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
k denk dat ik nu weer verwijdert ga worden, succes mense

Voor een nette reactie als deze zul je toch hopelijk niet verwijderd worden.
+4
robbies
@pieta ik sta hier nergens meer van te kijken
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
nette reactie

Het gaat er meer om of het wel/niet een politiek correcte reactie is.
de Tank
@Bartlehiemboer Weet jij waarom ze Schiphol de hand boven het hoofd houden op gebied van N en Co2? Dat zijn toch veel simpelere tools om Schiphol te decimeren en ook maatschappelijk gedragen? Dan is reizigers frustreren toch een veel te ingewikkelde methode?
hans-hans
@Bartlehiemboer bedankt voor je bijdrage , uit het hart gegrepen
achterhoeker2
Dat hele stikstofverhaal ruineert de economie, splijt de samenleving en het helpt de natuur geen ene donder.
Nederland moet naar Brussel en zeggen dit kan en doen we niet.
+5
weurding
Stukje nos gekeken net,... miep heeft het over peultjes uit marocco, heel gewoon, vervolg nos dat boeren beschermd moeten worden tegen xtc labs in hun schuren, laat de pleuris maar es flink uitbreken
+1
Twentsch Land
De botte bijl gaat er door....
+7
Grasbaal
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Als u achter de boeren staat, als u Nederland wil sparen voor de ondergang, als uw familie u lief is.....Plaats dan alsjeblieft de 6 fases van The Great reset hier.... We zitten in de 6e fase, afpakken van grond van de boeren.

Beste @Bartlehiemboerin,

Bedankt voor je uitgebreide reactie, er is wereldwijd heel wat aan de hand. Maar om bij alles wat er gebeurt; Corona, Poetin, het stikstofbeleid enz enz om dat allemaal op de "Great reset" te schuiven gaat er bij mij niet in. Maar als andere mensen daar anders over denken dan moeten ze dat helemaal zelf weten maar kom daar hier niet telkens op terug.

Ik laat je bericht gewoon staan maar wat ik niet toesta is dat bij elke ander topic weer dezelfde great resat ideologie als het grote kwaad wordt verkondigd.

Hou je taai en probeer altijd te denken; wie zegt wat.
paul1
@Grasbaal waarschijnlijk is Nederland aangewezen als proeftuin voor de great reset.
+3
arie.j
Quote Reactie van @paul1:
@Grasbaal waarschijnlijk is Nederland aangewezen als proeftuin voor de great reset.

Grasbaal is veel te nuchter om zoiets te geloven.
Maar misschien hebben de Marsmannetjes er de hand in?😊
jordi 1455
Quote Reactie van @Grasbaal:
Bedankt voor je uitgebreide reactie, er is wereldwijd heel wat aan de hand. Maar om bij alles wat er gebeurt; Corona, Poetin, het stikstofbeleid enz enz om dat allemaal op de "Great reset" te schuiven gaat er bij mij niet in. Maar als andere mensen daar anders over denken dan moeten ze dat helemaal zelf weten maar kom daar hier niet telkens op terug.

Mijn grootste probleem met het WEF is dat ze jaarlijks met privéjets in Davos samen te komen en ons gaan vertellen is dat het beter is voor het klimaat dat wij allemaal insecten of kweekvlees gaan eten.
+5
weurding
@Grasbaal great reset laten we maar in de midden, toch is het zo dat bij de laatst vrijgegeven wob over verplichte inenten etc wel zoveel aan het licht kwam dat de "wappies" toch steeds meer gelijk krijgen
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@Grasbaal great reset laten we maar in de midden, toch is het zo dat bij de laatst vrijgegeven wob over verplichte inenten etc wel zoveel aan het licht kwam dat de "wappies" toch steeds meer gelijk krijgen

Dat waren persoonlijk ingevulde meningen, die tot feiten waren opgblazen?
Enige wat naar voren kwam was dat de belangen afweging wellicht wat anders en beter had gekund.
Makkelijk praten overigens toen corona naar een lichtere variant ging en vervolgens bijna helemaal op retour
weurding
@arie.j ik had zoiets verwacht, maar er komt vast meer boven water, zo'n miskleun als van der wal die van toeten of blazen weet , maar wel een hele sector de nek omdraait met het rondstrooien van onzinonderzoeken die op papier ook nog eens kant noch wal raken heeft ook zo haar schare fans helaas, en dan straks als het allemaal meevalt schrijven die ook.... Ja, het is makkelijk praten nu het allemaal meevalt... maar dan is het leed al geleden
Een boerenbedrijf wat weg is komt niet meer terug, natuur, panelen, biomassa.. vergisters... hoera... groene energie... maar de stekker kan uit de koelkast?
+1
Jannus
@weurding Het is gewoon een verdienmodel geworden voor de farmaceutische industrie, deze week verkocht mijn zwager een oude landcruiser,ging voor goudgele naar Oekraïne,jaja er wordt gewoon verdient aan de oorlog
+3
de jonge
@Grasbaal gisteren npo 2 gezien? over zwolle en de ""oplossing"" en hoe er over grond van ""die"" boeren word gesproken? en de man van de sp zijn oplossing? grond naar de staat, die geeft het uit in erfpacht en de woning van de mensen zelf,want dat de mensen nu geen woning kunnen kopen komt erdoor dat ""die"" boeren de dure grond in handen hebben.... dus ook die willen dat niemand nog eigendommen heeft straks... en ja dan komt mijn papier weer naar boven van the ..... reset.. you will own nothing... neem land en grond in beslag...
Willem123
@de jonge hoe laat was die uitzending
de jonge
@Willem123 volgens mij zowiezo na 22.00 uur,maar prik mij er niet op vast
Willem123
@de jonge oke mischien 11 uur bij OP 1
+1
de jonge
@Willem123 zou ook kunnen ik zag het bij toeval.. de haren gaan je overeind staan
de jonge
@Willem123 manifest stenenkoorts van 9-6-2022. op npo 2 . ik heb geen idee hoe ik die uitzending hier kan plaatsen maar er zijn vast slimmen hier die het wel lukt...
+2
hypotheekboer
Quote Reactie van @de jonge:
manifest stenenkoorts

npostart.nl/manifest-stenenkoorts/BV_101407793/
Aflevering 4 waar hierover gesproken wordt was gisteren. Ook even gekeken. Journalistiek van een bedroevend niveau, suggestief, weinig kritische noot, het bekijken eigenlijk niet waard. De goede (onderzoeks)journalisten als bv Geesje Rotgers daargelaten, maar zo'n programma laat weer zien hoe droevig het gesteld is met de journalistiek in Nederland. Ik vraag me echt af of zij op school nog iets van vakken als economie en recht onderwezen krijgen(geldt overigens ook voor journalisten van Boerderij). Of zou het niveau van hun leraren zo beneden peil zijn? Gesuggereerd werd dat een jonge boerin 170 ha had verkocht aan de gemeente en dat ze daar 1500 euro per m2 voor zou beuren, waar deze agrarisch maar 7 euro waard zou zijn. Als de gemeente dan even die grond vol zou bouwen zou het woningprobleem van Zwolle opgelost zijn, even kort door de bocht. Zo krijg je als boer weer een lelijk stempel opgedrukt. Het programma paste al met al weer mooi in het NPO straatje.
+1
de jonge
@hypotheekboer precies, en dan dat toontje steeds van ""die"" boeren of zouden wij als boeren er rijk van worden,degenen die er rijk van woorden zijn de gemeenten en provincies die de grond omkatten van landbouwgrond naar bouwgrond. daarom zei ik eerder ook al de haren gaan je overeind staan. de burger weet niet hoe het zit maar die ziet dit en denkt dat ""die"" boeren er stinkend rijk van worden. en dan hebben ze een grot woord over afstraffen van desinformatie etc. mij dunkt laat ze dan hier maar eens beginnen
de Tank
@de jonge Dat er mensen zijn die alle bezit willen verdelen is van alle tijden.
cornelissen
Quote Reactie van @de Tank:
Dat er mensen zijn die alle bezit willen verdelen is van alle tijden

Maar dat een jong grietje', die een woning wil, geen meer verstand heeft ,verbaast mij. Ze zal de krant toch ook wel gelezen hebben over de erfpachtcanon s in Amsterdam. Niets is zo verleidelijk om de gemeentebegroting sluitend te maken door het ophogen van erfpachtcanons.
+4
weurding
@de jonge communisten, en met binnenhalen vreemd volk krijg je steeds meer die zo denken, in 50 jaar 5 miljoen mensen erbij met bijbehorende consumptie vraagt en stoot veel stikstof uit
+5
Spuit11
verwijderd
+1
de jonge
Quote Reactie van @Jotke:
Ik heb die great reset afbeeldingen enz waar alles op staat ook gezien maar heb toch echt nergens gezien dat grond van boeren afpakken een doel is.

heb je niet goed gelezen... fase 6 vanaf maart 2022-september 2022 en ik heb dit echt bijna een jaar geleden uitgeprint.... staat een punt bij waarbij letterlijk staat: neem land en grond in beslag.
Jotke
@de jonge

Bron?

Gaat niet gebeuren. Misschien dat er een paar van die oerdomme LTO aanhangers zijn die er in trappen maar de rest zal zich met hand en tand verzetten. Net als de burgers en nu ook steeds meer politiekers. Er hoeft maar 1 advocaat het beu te zijn en de politiek is klaar met hun plannetjes.
Nevergiveup
@Jotke Als je met de hakken in het zand gaat staan kunnen ze ook niets afnemen , tenminste zolang ze het niet doen zoals hier 1500km naar het oosten .....
+1
de jonge
@Jotke waarom een bron,je geeft zelf aan dat je het ook hebt gezien maar dat niet hebt gelezen, misschien moet jij jou bron dan even weer opzoeken en kijken of het er toch tussenstaat. bij mij wel namelijk
weurding
@Jotke ze kennen hun advocaten...helaas💸💸
verwijderd
Jotke
@hans-hans

Nee, zijn boek niet gelezen. Zie ook niet zitten waarom wel.
Jannus
Quote Reactie van @Jotke:
Nee, zijn boek niet gelezen. Zie ook niet zitten waarom wel

Er zijn weinig boeken met verhalen die door meerdere personen zijn beleefd,die door 1 persoon is geschreven is slechts het individuele verhaal,wanneer het beschreven wordt door meerdere personen vanuit verschillende invalshoeken klinkt het iets geloofwaardiger
+1
Willem123
@Jannus A L A R M de eerste groep boeren hebben nu bericht gehad in drenthe dat ze binnen 13 week de tijd hebben om een veestappel terug brengen naar niveau van 1995.
Melkkoetje
@Willem123 heb jij daarvan een officiële bevestiging van,?
BertK
@Willem123 kopietje van die brief graag aub...
Willem123
@BertK u wil een kopie ? Johan heeft er ook al 1
GJKlaassen
@Willem123 in Drenthe nog wel...

Dan waren andere provincies al veel eerder met brieven begonnen.
Twentsch Land
Om welke reden ?

@Willem123
Willem123
@Twentsch Land om dat je toevalig een pasmelder geregistreed staat, en dat bij boeren die minder dan 100 koeien hebben plusminus 12000 liter de ha hebben.
+4
hans1980

+3
Nevergiveup
@hans1980 Ik ben gratis naar school geweest , van de Wal in de sloot voor niets ...
+4
Willem123
@hans1980 dit vragment voor levenslang bewaren..... dit kun je een klein kind niet uitleggen, ze lacht er ook nog om, hoe dom zijn wij ook om naar deze domme GANS te luisteren of te begrijpen
+1
arie.j
Die brief naar de 2ekamer moest vandaag komen , heeft iemand enig idee hoe laat?
hypotheekboer
.
+1
hypotheekboer
Om het even visueel te maken... Ze willen zelfs half Friesland halveren.

(klik om te vergroten)

Om het even visueel te maken...
Groen1

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , natuur , overheid , uitstoot , toekomst , stikstofbeleid , gezocht en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
117
DEELNEMERS
47
WEERGAVES
10.362