Adviseurs aan melkveehouderij als het kan zet plannen door

Deel dit topic

Reacties

ntd79
Bedrijfsontwikkeling is van alle tijden, waarom zou dat ook stoppen.
+3
jan 10
Grond verkopen en in erfpacht terug pachten is einde van je bedrijf,verkoop dan alles en vertrek dan maar zo snel mogelijk ,want er komt voor dit soort bedrijven nog veel lastiger regelgeving aan.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @jan 10:
kopen en in erfpacht terug pachten is einde van je bedrijf,verkoop dan alles en vertrek dan maar zo snel mogelijk ,want er komt voor dit soort bedrijven nog veel lastiger regelgeving aan.

Kunnen de adviseurs wel weer een paar rapportjes tikken.
Je moet jezelf de kop niet gek laten maken en stappen zetten als je er aan toe bent.
jezelf inhalen kan altijd nog. 2007 groeiden de bomen ook tot in de hemel, 5 jaar daarna was het bouwen voor een prikkie.
Als er nog veel moet gebeuren in de toekomst, komt er vast nog wel wat moois te koop.
Jaap40
@jan 10 je voorspelt weinig goeds voor de erfpacht collega in NL
+1
Melkboer16
@Jaap40 en gelijk heeft ie! De canon loopt met de huidige inflatie snel op.
Dan maar iets minder groot gegroeid
+1
ntd79
@Melkboer16 al liep de canon niet snel op, het is toch niks anders dan de hele basis onder je bedrijf wegwaaien. De solide structuur onder je bedrijf, meestal de reden dat een boerenbedrijf niet heel kwetsbaar is, omzetten in gebakken lucht en stenen lijkt mij in elk geval niet slim
Hooibaaltje
@ntd79 uit stenen komt wel de melkomzet. Die verrekte grondprijzen van 80 K en meer kun je ook niks mee..
+3
MTSTAMMINGA
@Hooibaaltje Uitspraak van een boer met 4000 koeien uit Amerika : Grond kan niet uit,maar je hebt het nodige om cires te overleven 😁
+1
Coen
@MTSTAMMINGA , balans in je bedrijf houden was en is de key-issue 😄
Noorderling
@Hooibaaltje
Melk komt vooral uit voer, en een stal is noodzakelijk kwaad.
En toch blijft er dit jaar geld over als je er 2,5% rente op zou betalen en 1200euro teeltkosten bij teelt van mais of tarwe.
100% aankoop van voer is ook niet ieder jaar winstgevend.

Het kan een prima optie zijn als je de grond nu niet past om te kopen, maar wel goed aan je huiskavel ligt.
Maar als er nu geen geld verdient wordt om een lening af te betalen, en je daarom maar eigen vermogen laat verdampen in iets wat snel afschrijft, zou ik niet de illusie hebben dat je dan opeens wel geld gaat verdienen.
Over 24 jaar is je grond weg en de waarde van je stal 0 euro. En dan?
+1
Hooibaaltje
@Noorderling van een 80 K per ha en meer kan ik geen geld maken, hoe anderen dat doen is mij nog altijd een raadsel.
+3
pieta
@Hooibaaltje Dat zul je ook wel gezegd hebben toen ie nog 60k was. 😁
+2
Hooibaaltje
@pieta tuurlijk[🙂
George
Quote Reactie van @pieta:
Dat zul je ook wel gezegd hebben toen ie nog 60k was

Dat klopt maar ik zal wel een prulzak zijn maar ik kan het echt niet laten renderen voor die prijzen. Ik besta nog omdat ik heb wat ik heb. Maar ik kan geen grond van 80000 per ha kopen en daar rendabel iets op telen. Maar nogmaals ik ben een prulzak.
pieta
Quote Reactie van @George:
Maar ik kan geen grond van 80000 per ha kopen en daar rendabel iets op telen.

Maar je kunt wel elk van je kinderen 100k schenken? 😁
pieta
@George Het mooie van wat ie schreef zat hem in dat er al niets aan kon verdienen toen ie een paar jaar geleden 60k was en al helemaal niet nu die 80 k is. Het rendement is juist dat ie 20k duurder geworden is. 😁
George
Quote Reactie van @pieta:
Het mooie van wat ie schreef zat hem in dat er al niets aan kon verdienen toen ie een paar jaar geleden 60k was en al helemaal niet nu die 80 k is. Het rendement is juist dat ie 20k duurder geworden is.

Ja maar daar hoef je m alleen maar voor te bezitten en verder niks te kennen of niks te doen. Maar om het te verdienen met iets te telen of vakmanschap heeft het helemaal niks van doen.
+1
ntd79
@Hooibaaltje je kunt 20 of 30 procent bij ASR laten van die waarde, en dan kun je het resterende bedrag eenmalig omzetten in iets dat snel afschrijft. In de toekomst ben je je vermogen/zekerheden bij de bank kwijt. Je kunt geen twee ruggen uit een varken snijden.
+1
jan 10
Quote Reactie van @Jaap40:
je voorspelt weinig goeds voor de erfpacht collega in NL

Niet specifiek de erfpachters,wel die noodgedwongen door te weinig eigen middelen een erfpacht construktie aangaan.Het is vermogen ruilen voor geld wat eigenlijk verdiend moet worden uit het bedrijf.Korte termijn oplossing dus.Komt nog een hele rits maatregelen aan waaronder biodiversiteit,dat gaat de boer waarschijnlijk veel geld kosten...Want van bloempjes en bijtjes kan een boer niet leven.
Jannus
Quote Reactie van @jan 10:
Want van bloempjes en bijtjes kan een boer niet leven.

Vroeger dacht ik ook dat ik niet van de wind en de zon kon bestaan maar alles lijkt toch anders te gaan en dus is het ook wel eens goed out of the box te denken want produceren met draagvlak behoud continuiteit maar denk je eigenwijs dan mis je de boot
de hoef
@Jaap40 we hebben hier 1 perceel in erfpacht , door de inflatie weet je niet waar het schip strand ,
hans1980
@de hoef snap erfpacht nooit , ze zeggen dat je meedeelt in waardestijging grond??
+1
de hoef
@hans1980 dat zal bij sommige ook zijn, wij betalen een rente bedrag van de aankoop plus de inflatie , en hebben zelf niks ingelegd , bij anderen moet je een bepaald deel inleggen , en zul je meedelen
pieta
Quote Reactie van @de hoef:
bij anderen moet je een bepaald deel inleggen , en zul je meedelen

Van wat ik weet deel je nergens mee.
bio boer
@de hoef erfpacht heb je pacht recht zo lang de looptijd is kun je ook doorverkopen als contract bijna ten einde is de waarde ook niet veel maar ja wees eerlijk voor een belegger is het rendament op landbouw grond ook geen vet pot
Greetje
@hans1980 Als je grond in erpacht geeft beur je vaak ongeveer 70 procent van de waarde, met de overige 30 finacier je als het ware je erfpachtrecht. dat schrijf je in bijvoorbeeld 30 jaar af. Maar stel je verkoopt dat erfpachtrecht na 10 jaar aan je buurman, dan is het erpachtrecht wellicht een stuk meer waard dan waar het voor in jou. boekhouding staat.
dus dan profiteer je wel van een waardestijging.
pieta
@Greetje Dat klopt niet volgens mij. De waarde van je erfpachtrecht daar schrijf je juist op bij obv inflatie. Dat geeft je een belastingvoordeel en van daaruit reserveer je om het volledig eigendom te kunnen kopen in de toekomst.
Greetje
@pieta zoals het mij verteld is, kun je afschrijven op het bedrag waarvoor je het erfpacht recht verkregen hebt en dan dus fiscaal voordeel halen. De canon is inflatie afhankelijk. Maar er zijn allerlei vormen van erfpacht constructies.
pieta
@Greetje Inderdaad, het is mogelijk om er op af te schrijven.

ondernemingsdatabank.indicator.nl/belastingen/….

Ik heb het 20 jaar geleden eens in een boekhouding moeten verwerken waarbij er een inflatiecorrectie gemaakt mocht worden op het zelf ingelegde bedrag. Dat bedrag werd dan opgeteld bij de inleg op de balans en als kosten opgenomen.
Greetje
@pieta oké, zo zie je maar, maatwerk per bedrijf. Voor sommige een mooie oplossing om uit te breiden met medewerking van de fiscus, voor de ander een noodsprong
Frits1
@Greetje afschrijving hangt ook weer van het contract af. Als je na afloop van het contract de grond terug kunt kopen voor bijvoorbeeld 85% van de vrije waarde. Mag je niet afschrijven op de insteek.
Greetje
@Frits1 in dat geval zou je op iets mogen afschrijven wat z'n waarde (gedeeltelijk) behoudt. Klinkt logisch dat dat dan niet mag.
Het is best interessant om je in deze materie te verdiepen, mijn eerste reflex is, net als de meeste prikkers hier, never nooit doen. Maar als je in de positie zit, dat je wat te kiezen hebt en dus niet helemaal klem, vind ik het iets om niet meteen af te serveren.
Noorderling
@pieta
En wat als je die grond dan niet koopt?
Krijg je dan die inflatiecorrectie nog aan de broek of is het gewoon 0 op het einde?
pieta
@Noorderling Ben geen specialist maar ik denk dat je dan af zou mogen boeken.
Noorderling
@pieta
Is dat niet vergelijkbaar met waarde fosfaatrechten afschrijven die je voor 0 euro hebt gekregen?

Zit ook niet zo diep in die materie, maar lijkt me te mooi om waar te zijn. Is eigenlijk gewoon een soort voorziening lijkt me.
pieta
@Noorderling Nee, voor een voorziening heb je nog geen geld uitegegeven. Dan mag je alvast kosten in rekening brengen zonder iets betaald te hebben. Ga je vervolgens de plannen vd voorziening niet uitvoeren gaat de vrijval hiervan de winst verhogen. Dit in tegenstelling tot de 30% inleg die je betaald hebt voor een recht van erfpacht. Dan wordt het wel al betaald hebben en nog niet de kosten in aanmerking genomen.
+6
Twentsch Land
Grond blijft in eigendom.....dan maar alles iets minder spik en span.
+10
altijdbeter
Is ook nogal logisch dat die adviseurs dat adviseren. Dat is werk aan de winkel voor hun met hun uurloon van €120+. Het wel/niet succes van die boer interesseert hun ook helemaal niks. Immers als het project faalt, is er ook weer werk voor deze carrièretijgers.
De boeren zijn de melkkoe van deze figuren en die moet goed mager in conditie blijven, zolang trekken zij wel aan je spenen.

En heel dat Melkvee100Plus is niet meer dan een reclameblad voor de toeleveranciers
+1
Melkboer16
@altijdbeter heb je wel gelijk an, en moet je kijken wie al die adviseurs zijn.
Dat zijn allemaal van die gasten die thuis de boerderij niet over konden of durfden te nemen.
En die denk nu maar 1 ding, hoe komt jouw geld in hun zak.
+3
JappieJo
Je eigen grond vererfpachten lijkt mij ook niet zo verstandig, valt mij op met boerderijen die te koop staan met stallen van 2014/2015 dat er vaak een fors aandeel erfpacht bij zit. Wil er geen conclusie aanhangen maar heb mijn bedenkingen er wel bij.
Grondaankoop middels erfpacht is net even anders
bio boer
@JappieJo er zijn ook genoeg die waren altijd al erfpacht via kerk of stichting of die erfpacht boederijen heb je hier nog wel maar omgerekend kost dat tegen woordig ook al 2000 euro per ha 1000 euro pacht en 1000 euro pachtrecht per jaar
weurding
@bio boer hier ook nog wel
bio boer
@bio boer en elke generatie moet wel keer insteek /pachtrecht betalen dat kan wel 20/30% van de waarde van de grond zijn
Noorderling
@bio boer
Voor zoiets was kerkenland hier ook te pachten voor grond waar je niet te gek kunt doen met telkens rooivruchten.

Is iedereen al geweest roofbouw te plegen en komt nooit naar je toe, vond het daarom te duur. Met huidige graanprijzen en keer verhuren voor pootgoed is rekensom al weer heel anders.
Frans1
@Noorderling meer betalen voor pacht zo dat je zelf nog niks overhoudt🤭het betere boeren rekenwerk
bio boer
@Noorderling dat zijn hier altijd wel langlopen de contracten die bij huiskavel horen van bedrijf
+1
JappieJo
@bio boer wij pachten de grond ook van de kerk, maar dit is reguliere pacht.
bio boer
@JappieJo reguliere pacht is goedkoop vanwege pachtnormen dacht ik dan is jou verpachter nog vriendelijk om deze pacht vorm aantebieden erfpacht levert voor de verpachter meer op

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN