Jaren na uitspraak over stikstof zitten duizenden boeren nog in onzekerheid

Drie jaar na de stikstofuitspraak van de Raad van State zitten duizenden boeren en andere ondernemers nog altijd in onzekerheid. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat veruit de meeste dossiers nog niet zijn beoordeeld.

De zogeheten PAS-uitspraak (Programma Aanpak Stikstof) maakte in 2019 de bedrijven in een klap illegaal. Sindsdien hebben veel ondernemers een vergunning nodig voor hun bedrijf, terwijl tot die tijd een melding volstond. Het Rijk beloofde het probleem op te lossen en de illegaal geworden ondernemingen voorlopig te gedogen. Maar inmiddels komen steeds meer 'PAS-melders' toch in de problemen.

De beloofde oplossing van toenmalig minister Schouten is een vergunning voor alle PAS-melders die "te goeder trouw" handelden. De huidige stikstofminister Van der Wal wil zich aan die belofte houden. Maar eerst is 'stikstofruimte' nodig van bedrijven die stoppen, zodat er onder de streep geen extra stikstof neerslaat in de kwetsbare Natura 2000-gebieden.

Deel dit topic

Reacties

+4
jan 10
Quote:
,,Maar eerst is 'stikstofruimte' nodig van bedrijven die stoppen, zodat er onder de streep geen extra stikstof neerslaat in de kwetsbare Natura 2000-gebieden.,,,

Bizar en stuitend dat vd Wal zo omgaat met ondernemers die te goeder trouw gehandeld hebben,wat ze zegt is dat er eerst boeren weggekocht of onteigend moeten worden,dat die stikstof naar natuur gaat en vervolgens wat er dan nog over is, naar pas melders gaat.
Dat betekend dus dat de pas melders de komende 5 jaar geen schijn van kans hebben...
Grasbaal
Quote Reactie van @jan 10:
gehandeld hebben,wat ze zegt is dat er eerst boeren weggekocht of onteigend moeten worden,dat die stikstof naar natuur gaat en vervolgens wat er dan nog over is, naar pas melders gaat.

Ook Provincie Noordholland zit op dat spoor aldus Jack Rijlaarsdam:

Goeienavond. Dat opletten doen we al 2,5 jaar. Het klopt dat de provincie eigenlijk gewoon weigert mee te werken aan een oplossing voor PAS-melders en interimmers. Er wordt steeds doorverwezen naar de minister. Terecht, want zij is verantwoordelijk en in de Wet stikstofreductie en natuurherstel (Wsn) is opgenomen dat de landelijke overheid drie jaar de tijd heeft om de melders te legaliseren. Dat gaat haar helaas niet lukken.

De bedoeling was een stikstofpot te vormen waaruit de ruimte gehaald zou kunnen worden. Hieruit worden eerst prioritaire projecten en woningbouw geholpen, daarna de PAS-melders. De vulling moest komen van de voermaatregel, de snelheidsverlaging en opkoop varkensbedrijven. Er zijn hier geen varkensbedrijven en de voermaatregel ging niet door. De snelheidsmaatregel mag van de rechter niet ingezet worden voor vergunningen.

We hebben onder andere voorgesteld dat de provincie de stikstof voor schiet en later terug krijgt van de minister, maar zelfs overheden vertrouwen elkaar niet.

Kortom, er ligt geen snelle oplossing. De gebiedsprocessen moeten alles op gaan lossen. We hebben half december een kennismakingsgesprek gehad en sindsdien niks meer gehoord. In de gebiedsprocessen draait het meer om NNN en bodemdaling. Dat maakt focus op alleen stikstof heel lastig.

Lang verhaal, terwijl er weinig concreet is te vertellen. Wil iemand meer weten dan hoor ik het vast.
+1
BertK
@jan 10 Zelf je zaken regelen en stikstof kopen, niet eerlijk, soms wel een optie?
+4
jan 10
Quote Reactie van @BertK:
Zelf je zaken regelen en stikstof kopen, niet eerlijk, soms wel een optie?

Ik heb een goede nb vergunning,maar zorgelijk is het hoe de politiek omgaat met haar onderdanen.
Tiepmachien
Te goeder trouw
Wat bedoelt ze daarmee?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , illegaal , uitspraak , stoppen , vergunning , NOS , programma aanpak stikstof , stikstofminister en pas-melders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0