Trienke Elshof: ‘Perspectief voor blijvers allerbelangrijkst’

Welk toekomstperspectief heeft de land- en tuinbouw? Waar bestaat dat perspectief uit? Vrijdag presenteert landbouwminister Henk Staghouwer zijn ‘perspectiefbrief’. In dit document schets hij zijn plannen voor de toekomst van de agrarische sector. LTO Nederland hamert op aandacht voor de blijvers.

Deel dit topic

Reacties

Tiepmachien
Dankjewel Treintje.
LTO dient zich in te zetten voor alle blijvers
Niet enkel stikstof is een probleem
Het zou mooi zijn om alle problemen in de sector integraal aan te pakken
+5
klant
Perspectief voor de blijvers zover zijn ze al de rest is al door lto afgeschreven,je zal elk jaar maar 1000 euro contributie hebben overgemaakt aan dat zooitje.
+2
Bennie Stevelink
@klant
Quote:
Perspectief voor de blijvers zover zijn ze al de rest is al door lto afgeschreven,je zal elk jaar maar 1000 euro contributie hebben overgemaakt aan dat zooitje.

Op welke manier denkt jij boeren zonder opvolger te dwingen om door te gaan?
klant
@Bennie Stevelink op je plek willen blijven boeren met een opvolger, waar ze je weg willen hebben, wat voor perspectief wordt die geboden dan door lto
+2
Bennie Stevelink
@klant verplaatsen van boerderijen vanwege ruimtelijke ordening (stadsuitbreiding, wegenaanleg ed) zijn van alle tijden. Deze boeren gaan er meestal op vooruit.

Het grootste probleem doet zich voor bij boeren die niet worden uitgekocht maar wel aan onmogelijke eisen moeten voldoen. Welk verdienmodel hebben deze boeren? En welk toekomstperspectief?
Het is terecht dat de aandacht van LTO zich juist daar op richt.
+4
Frans1
@Bennie Stevelink nee, je hebt het niet helder waarop klant doelt. Lees zijn reactie nog eens.
Bennie Stevelink
@Frans1
Quote:
nee, je hebt het niet helder waarop klant doelt. Lees zijn reactie nog eens.

Met een “blijver” wordt een boer bedoelt die boer wil blijven. Niet iemand die op zijn plek wil blijven.
+2
Frans1
@Bennie Stevelink waar haal jij het recht vandaan om dat voor een ander te bepalen? Jij bent zelf een stopper als ik het goed begrepen heb, bied je eigen spul maar aan, en laat een ander zelf over zn eigendom beslissen, de regering heeft dit zelf veroorzaakt, laat ze ze dan ook een fatsoenlijke oplossing zoek e n voor dit papieren probleem
+3
Noorderling
@Bennie Stevelink
ben je dan een blijver?
Wil je een blijver zijn?
Of was je een blijver met het uitkomen van dit plan?

Daarna komt de vraag, ten koste van wat wil je een blijver zijn?
En als je geen blijver bent, wat ben je dan?
Tel je niet meer mee als je geen koeien melkt, tel je nog mee als je alleen jongvee houdt of gewassen teelt?

Ik denk dat we heel gauw moeten stoppen met de woorden als stopper en blijver in de mond nemen.
Je weet niet waar je door welke reden dan ook over 1, 5 of 10 jaar staat, de kaarten schudden en delen we zelf niet uit als sector, LTO al helemaal niet. Laat die problematiek lekker bij een ander.
+5
klant
@Bennie Stevelink Ik ben een blijver op een ongewenste plek, maar ik wil blijven, ik krijg een woest aantrekkelijk bod van mevr van der wal, maar dat wil ik niet ik wil blijven als blijver op mijn plek,ik wordt onteigend als blijver door mevr van der wal, wat doet lto dan voor mij bennie?
+4
Melkboer16
@klant jaren geleden waren er veel meer blijvers en ze wilden ook allemaal blijven op de plek waar ze zaten. Als je dat wilt dan moet je net doen of je gek bent maar wel zorgen dat bedrijf bij de tijd blijft.
Maar stel nou je kan jezelf verbeteren waarom zou je dan op een onmogelijke plek blijven.
de jonge
@Bennie Stevelink zet het woord landbouw maar in de plaats van indianen ,valt jou dan ook iets op waar jij blijkbaar achter staat? en zet ipv europeanen het woord politiek maar...De Europeanen brachten veel ellende aan bij de indianen. . Ze wilden het land en de grondstoffen van de indianen. Toen er goud was gevonden werden hele stammen verdreven uit hun grondgebied. Daarnaast vernietigden ze de middelen waar de indianen van leefden, zoals de bizon.. Die werden voor de lol vermoord; iets dat de indianen zelf niet zouden doen. In 10 jaar tijd stierf de bizon uit en hadden de indianen niks te eten. Eigenlijk kwam dat de blanken goed uit want die hadden veel land nodig voor de miljoenen nieuwe mensen die uit Europa kwamen. Daarom werden de indianen door het leger uit hun gebieden gedreven.
+2
jan w
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het is terecht dat de aandacht van LTO zich juist daar op richt.

Elk lid wat zijn contributie betaald bij LTO zou dezelfde rechten moeten krijgen , of er nu wel perspectief is, of niet. En niet alleen voor de blijvers.
En wat nu eigenlijk altijd op de 1e plaats zou moeten komen is: "Het VERDIENMODEL".
+1
Bennie Stevelink
@klant
Quote:
wat voor perspectief wordt die geboden dan door lto

Je stelt LTO verantwoordelijk dat de wens van iedere individuele boer vervuld wordt? Is dat reëel?
BertK
@klant Wat is een blijver? Geen ha blijft onbenut. Vroeger door de groeier, vandaag door degene die wil extensieveren, morgen door weer een ander.
Frans1
@BertK je klinkt als iemand die in de gga commissie zit 🙄
+1
Twentsch Land
. LTO Nederland hamert op aandacht voor de blijvers.

LTO moet ook positieve aandacht houden voor stoppers .... niet de gedachte er op na houden ..... graaien van stoppers.

Ben zelf niet van plan om te stoppen, en natuurlijk zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk ..... maar heb geen problemen dat stoppers geld beurde in melk quotum tijd en ook niet in fosfaat tijd.
cs-agrar
Worden er dan vrijwilligers aangewezen als niet-blijver? 🤔
+1
Frans1
@cs-agrar daarvoor zijn de gga commissie's opgericht
klant
@Frans1 en wie wil daar graag aan tafel meebeslissen
+1
robbies
@Frans1 onzin Frans.
Frans1
@robbies als ik @Bennie Stevelink zijn omschrijving van een blijver zo lees zou ik daar niet zo zeker van zijn.
+1
robbies
@Frans1 ik had van jou niet verwacht dat jij meegaat in het frame dat iedereen in de GGA er zit om aan aan te wijzen wie er op mag pleuren
+5
Frans1
@robbies het wordt misschien wat scherp gesteld, maar als ik opper LTO-er Bennie hoor hoe je als blijver wordt gezien, krijg ik daar spontaan braakneigingen van, en zo wordt die gedachte ook gevoedt. Die arrogantie hebben we namelijk vaker gehoord in die gelederen, en daar is de sector niet beter van geworden.
Ik heb me er eigenlijk ook helemaal niet meer mee te bemoeien maar kan het niet laten af en toe😬
Ik geloof ook niet dat het jouw intentie is om een collega voor de bus te gooien, maar door deelname is het aan het einde van de rit wel in samenspraak gegaan met jou, dus ben je wel medeverantwoordelijk
Bennie Stevelink
@Frans1
Quote:
het wordt misschien wat scherp gesteld, maar als ik opper LTO-er Bennie hoor hoe je als blijver wordt gezien, krijg ik daar spontaan braakneigingen

Een blijver is iemand die boer blijft. Op de huidige plek of op een andere plek.
Hoe zie jij een “blijver”?
+8
Frans1
@Bennie Stevelink jij begrijpt donders goed waar ik op doel. Het is niet aan jou om te bepalen of iemand ergens weg moet omdat de overheid vastgelopen is in haar eigen puinhoop.
Ik ben ook verplaatst, maar dat was mijn eigen keuze. Mijn weerstand zit in het feit dat andere mensen over iemands eigendom en levenswerk gaan bepalen. Dat verkracht de complete rechtsstaat namelijk
+1
de jonge
@Bennie Stevelink en wie gaat bepalen wie die blijver is bennie?? Blijkbaar heb jij er ook geen problemen mee als er iemand tegen jou zegt je moet uit je woning en in de cirkel van 50 km om je heen mag je ook geen huis weer bewonen... mensen verhuizen immers ook al sinds mensenheugenis dus wat is in jou ogen het probleem om die ook maar allemaal te laten verkassen he.
+1
robbies
@Frans1 ik zit niet in een GGA, maar zie hier wel wie er door de verantwoordelijke Gedeputeerde uitgenodigd worden aan tafel. Daar dan van wegblijven is zelfmoord in mijn ogen.
Tiepmachien
@robbies aanschuiven is een ander om zeep helpen
Een duivels dilemma?
Frans1
@Tiepmachien ik snap het wel, maar tevens druk je het stempel: in samenwerking met alle partijen er op, en de politiek neemt zn eis heel ruim, en als jij als ingezetene dan zgn de helft er af "onderhandeld" heb jij je feel good momentje, maar ben je wel verantwoordelijk voor het deel wat de nek omgedraaid wordt, en de rest van de tafel lacht zich een breuk dat jij er ingestonken bent
j h p
Wat als LTO een spik en span boven gemiddeld bedrijf als blijver ziet en LNV de biologische natuurinclusieve kringloopkeuterboer?
+1
Twentsch Land
Zal beide aan de orde zijn, het gebied waar je zit zal voor het grootste deel bepalend zijn.

@j h p
j h p
@Twentsch Land Denk je dat de ambtenaren van LNV dat een ruk interesseert?
Bennie Stevelink
In de tachtiger jaren werd op nadrukkelijk verzoek van boeren in Zuid Nederland besloten dat je in Nederland grondloos mocht groeien in melkquotum. Dit had tot gevolg dat het melkquotum zo duur werd dat boeren met een beneden gemiddeld quotum hun bedrijf niet meer konden ontwikkelen. Vanaf midden jaren negentig kwamen duizenden van deze boeren voor de keuze te staan om te stoppen of te verplaatsen buiten Nederland.
Ook bij ons in het dorp is een boer die gestopt is en een boer die naar het buitenland is gegaan. Beiden vanwege een te klein quotum en de onmogelijkheid daar voldoende in te groeien.

Ik heb nu de volgende vraag aan de deelnemers van deze topic:
Waarom vinden wij het wel aanvaardbaar dat duizenden boeren moeten stoppen of verplaatsen buiten Nederland vanwege de wens tot grondloze groei in melkquotum en vinden wij het niet aanvaardbaar dat enkele honderden boeren moet verplaatsen binnen Nederland vanwege milieu of natuur?
+2
Frans1
@Bennie Stevelink je stelling deugt al niet, want degenen de vertrokken deden dat om te verbeteren, dus een eigen keus. Jij draait het zo dat het gelijk lijkt, maar dat is het niet, weet jij ook donders goed. Jij wilt alleen rechtlullen wat krom is, meer niet
+1
robbies
@Bennie Stevelink die bedrijven met een beneden gemiddeld quotum hadden misschien niet zo'n drang om te groeien? Anders hadden ze bij invoering geen onder gemiddeld quotum. Niks mis mee, maar ga daar niet de lobby van een bepaalde regio de schuld van geven. Daarnaast ken ik ook boeren die niet groot waren met quotuminvoering, maar zich daar niet door hebben laten tegen houden. In de vrije uurtjes wat spanten eraan metselen of een varkensstal bouwen en dat geld weer in de koeien duwen. Moet je wel willen.

Maar je kunt ook in de Calimerostand blijven hangen en 40 jaar na dato op een onlineforum een totaal irrelevante vergelijking gaan maken.
+5
pieta
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Dit had tot gevolg dat het melkquotum zo duur werd dat boeren met een beneden gemiddeld quotum hun bedrijf niet meer konden ontwikkelen.

Man, lul toch niet zo. Wij hebben jaren in Brabant geboerd. Daar is de grondmarkt en de gebruiken binnen de familie zoveel anders dan in het bovenland en in Twente(twents erfrecht) dat de boeren in Brabant het al moeilijk genoeg hadden. Het quotum is gewoon duur geworden door de vele vraag door boeren die goed rendement draaiden. Er zijn er genoeg die een riante uitgangspositie hadden en allang gestopt zijn terwijl er ook zat zijn met een maar hele gewone of zelfs benarde beginpositie en die er inmiddels een mooi bedrijf hebben staan. Alleen vinden de meesten het makkelijker om de boze buitenwereld de schuld te geven in plaats van ook eens een keer naar zichzelf te kijken.
+1
Melkboer16
@pieta idd ken boeren die met een riant quotum begonnen en alles mee hadden en alles kwijt zijn
En ook die met veel tegenslagen met 2 ton begonnen en hard werken nu nog steeds boeren en een bedrijf hebben waar je U tegen zegt.
de jonge
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
In de tachtiger jaren werd op nadrukkelijk verzoek van boeren in Zuid Nederland besloten dat je in Nederland grondloos mocht groeien in melkquotum. Dit had tot gevolg dat het melkquotum zo duur werd dat boeren met een beneden gemiddeld quotum hun bedrijf niet meer konden ontwikkelen

Voor de jaren 80 mocht je en grondloos groeien en quotumloos groeien. Alle inmenging van de politiek heeft er vooral voor gezorgd dat de kostprijs extreem naar boven is gegaan en dus heeft de politiek het helemaal zelf in de hand gewerkt dat de landbouw""failliet"" is zoals jesse klaver graag over mag verkondigen..
+1
hans1980
@de jonge Wanneer stikstof probleem niet bestond waren fosfaatrechten nu 300 euro waard bij een melkprijs van straks 60 cent
Het kan raar lopen
+1
Tiepmachien
@hans1980 als dit als dat is een grenzeloos tijdverdrijf
Realiteit is een enorme stikstofcrisis
Realiteit is een politieke meerderheid die achter de gekozen oplossing staat
Realiteit is dat stikstof de nieuwe beperking is
Het is nog even wennen maar vrijdag zal het wel duidelijk worden
Welkom in je eigen democratie met een belangenbehartiging die niet aan tafel mag zitten
hans1980
@Tiepmachien Tip : latente ruimte maar ook stalcapaciteit vullen
Weidezicht
@Bennie Stevelink het gaat nu niet om honderden masr duizenden als je het allemaal zo leest. En zouden niet heel veel blijvers (of hun aanstaande opvolgers) door al het geouwehoer van de laatste paar jaar, niet nu ineens bij de stoppers horen, omdat ze het niet meer zien zitten, terwijl ze eigenlijk gewoon boer willen zijn(of worden). Ga maar overnemen als je op mogelijk ongewenste plek zit, maar er totaal geen weet is hoe e.e.a er in de komende jaren uit gaat zien. Geen financier die daar zin in heeft, lijkt mij. En dus haken er ook (toekomstige) blijvers af. Lto zo vanwege haar omvang prima in staat moeten zijn om het hele stikstof verhaal en overige onzin breed onder de aandacht vsn media en politiek te krijgen. Gewoon ff vanaf het ontstaan van dit probleem. John spithoven en rene de jong zijn zomaar 2 namen die het prima kunnen uitleggen. Iedereen die niet als doel heeft het stikstofprobleem zodanig te ontleden zodat bewezen wordt dat het geen (landbouw) probleem is, maar direct oplossingen voor dit gewenste probleem begint aan te dragen, zal ervoor zorgen dat de gehele sector als verloren moet worden beschouwd.
-Jan-
De LTO wil perspectief bieden aan de blijvers,opnieuw een vreselijke denkfout,

HET KLOPT NIET
+1
Jan-T
Ik vind perspectief op de blijvers wel zo'n dooddoener.
Dit betekend gewoon dat je tekent voor het verlies wat je als sector moet nemen zonder garanties voor de toekomst.
Want over 10 jaar heeft Den Haag wel weer wat anders om over te zeuren en mee te bedriegen.
Daarbij is het zolang ons voedsel nog te goedkoop is en de recessie er nog niet is doet de regering haar ding, ook is dat met open ogen liegen en bedriegen.

Ons voedsel moet in prijs 300% in prijs omhoog, andere methode tot gedragsverandering van de 2e kamer piloten is er niet.
+1
Melkboer16
@Jan-T voedselprijzen worden al rap hoger en dat merkt de achterban van de PvdA SP het eerste. Als de mensen van de winter de rekeningen niet meer kunnen betalen dan wil ik nog wel eens zien wat er gaat gebeuren.
En die worst die ze de stoppers voorhouden daar geloof ik niet zo in.
Weidezicht
@Melkboer16 daarom heeft de regering zo ongelofelijk veel haast. Ze proberen koste wat kost deze trein door te laten denderen, ondanks steeds meer rode seinen langs de baan. Ze willen dit definitief hebben voordat aanstaande winter de pleuris uitbreekt. Elke dag krijgt de burger met hogere kosten te maken, steeds meer mensen naderen het moment van een veel duurder energiecontract, de vervanging van een auto enz. Enz. Daar komt straks ook weer corona lockdowns en beperkingen, want corona is echt niet weg. Werkloosheid gaat ook weer stijgen als straks de bouw gaat minderen (wegenbouw kampt al met minder werkvoorraad, vnl door stikstofproblemen waardoor simpelweg werken niet worden uitgegeven. Deze winter komt er ook een energiegebrek door gebrek aan gas en olie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , toekomst en staghouwer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN