De draaiboeken voor het introduceren van koerechten liggen al klaar

Door Jelle Feenstra,

Nederland wil CDA noch industrieboer

Joran van der Sloot hield de gemiddelde burger deze week meer bezig dan de toekomst van Nederland. Nog een geluk dat afschaffing van de hypotheekrenteaftrek op het spel stond, anders was de opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer uitgelopen op een historisch dieptepunt.


Het kan bijna niet anders dan dat boeren en tuinders zich hebben onttrokken aan de democratische desinteresse en wel massaal naar de stembus zijn geweest. Mals is het namelijk niet, wat er de komende jaren aan milieu-, dierwelzijnregels en ruimtelijke ordening op hen af komt.

Of het daarbij verstandig was om hun traditiepartij CDA zo te laten vallen, is de vraag. Een rechtse regering kan agrarische ondernemers nog enige lucht geven. Paars-plus zal niet lang wachten met het laten vallen van de guillotine op alles wat ruikt naar industrieel boeren. Rechts met Wilders erbij zal milder zijn, maar is weer een serieuze bedreiging voor de exportcijfers.

Zwaar krijgen met name de veehouderijsectoren het te verduren. Dat het gezicht van de veehouderij in Nederland, ongeacht de kleur van het kabinet, de komende jaren revolutionair anders wordt, is al niet eens meer een voorspelling, maar een gegeven. Lees in de Nieuwe Oogst van deze week de waarschuwende woorden van oud-landbouwminister Cees Veerman en ZLTO-topman Hans Huijbers maar eens.

Even gechargeerd: de grote kippen- en varkensboeren mogen alleen nog blijven als ze zich clusteren op een duurzaam industrieterrein of radicaal anders gaan produceren. Verder pruimt verstedelijkt Nederland het geprop met en gefrummel aan dieren niet meer en beginnen de bulten stront die ze produceren ook in Brussel erg te stinken. Ondertussen maken nieuwe, onvoorspelbare dierziekten, die zo op de mens kunnen overslaan, de megastal tot de ergste bedreiging sinds de Spaanse Griep.

Zelfs de melkveehouderij, die dankzij de weidende koe de dans lange tijd ontsprong, moet er binnenkort aan geloven. Boeren die 1 mei 2015 als bevrijdingsdag zien en menen dat ze vanaf dan de melkkraan ongebreideld open kunnen zetten: ontwaak uit de droom. Bij LNV - hoe lang het ook nog moge bestaan - en VROM liggen de draaiboeken voor het introduceren van koerechten al klaar.

Als de melkveehouderijsector niet snel met een heel goed antwoord komt op het stikstof-, fosfaat en ammoniakprobleem, mag zij blij zijn als het de huidige melkproductie na 2015 op het peil van nu houdt. Dat is keiharde realiteit die, gezien de oertraditionele stalbakken die her en der in het landschap verrijzen, bij veel boeren nog niet tussen de oren zit.

Jelle Feenstra

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Het was wel een prikkelend nummer van Nieuwe Oogst dit keer.... Jan van Weperen die ZLTO benijdt, Jelle Feenstra die melkveehouders maant om hun ogen eens te openen, en Cees Veerman die de varkens en kippen naar het industrieterrein verhuist
anonymous_153
Dat vond ik ook tijdens het lezen. Ik ga nu maar even bijkomen op het terras; het is tenslotte mooi weer.

Koerechten: het zal toch niet waar zijn!

Heeft die Feenstra aandelen van LTO makelaardij of zo?
casev
gary Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dat vond ik ook tijdens het lezen. Ik ga nu maar
> even bijkomen op het terras; het is tenslotte mooi
> weer.
>
> Koerechten: het zal toch niet waar zijn!
>
> Heeft die Feenstra aandelen van LTO makelaardij of
> zo?

Wat ik zo halfbegrijp van Frankrijkisdat ze ook met Dierenrechten willen beginnen na 2015
JAAP AAP
Kan toch veel "makkelijker"? Gewoon geen derogatie meer aanvragen.
Wimsumar
Beste Gary: Ach ja, ''die Feenstra'' schrijft ook maar wat. Hij weet ook niet alles, kan/kon ook alles niet weten.Neem nu dit: ''Of het daarbij verstandig was om hun traditiepartij CDA zo te laten vallen''.
Deze uitspraak heeft hij natuurlijk ook gedaan op basis van de verkiezingsprognoses. Bij het ter perse gaan van de laatste Nieuwe Oogst was het tegendeel nog niet bekend.

Hoe kiezen melkveehouders: [melkquotum.startpagina.nl]
schoppenboer
Donderdag kan Jelle de column nog geplaatst krijgen. De uitslag was dus wel bekend.
Wimsumar
Beste Schoppenboer: Donderdag was eigenlijk nog niet een betrouwbare conclusie uit de verkiezingspoll, hier op het M.S. Prikbord te trekken.
jg
Toch apart dat minister Verburg enkele weken geleden stelt dat je geen andere beperking moet willen. Dus alleen beperking via fosfaat/ grondgebonden. Is ook ruim voldoende als je naar de beperkingen in 2015 kijkt.
Ongetwijfeld gaat de quotumprijs maandag naar 25 cent per % vet.
Opvallend dat een LTO-redakteur denkt dat de overheid alles gaat regelen terwijl de burgersgekozen hebben voor meer vrijheid en ondernemerschap.
spotmelker
JG Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ongetwijfeld gaat de quotumprijs maandag naar 25
> cent per % vet.
Ik hoop naar 30 cent, en dat alleen maar naar aanleiding van een (suggestief) krantenbericht. Wanneer er in onverminderd tempo landbouwgrond onttrokken blijft worden voor stadsuitbreiding, infrastructuur, natuur en andere chaos en de fosfaatnormen in de akkerbouw op 60 kg/ha komen heb je echt geen koerechten meer nodig.

> Opvallend dat een LTO-redakteur denkt dat de
> overheid alles gaat regelen terwijl de burgers
> gekozen hebben voor meer vrijheid en
> ondernemerschap.

Zouden die burgers een uitbreiding van de melkveestapel met open armen ontvangen?
anonymous_8
Reken maar dat Jelle gelijk krijgt op dit punt. De veehouderij zal de komende jaren hard aangepakt worden.
Coen
LTO heeft dit scenario allang besproken en geaccordeerd met LNV, die Jelle is de schrijvende marionet van de LTO-ers AJ Maat en SJ Schenk
anonymous_139
Als dit zo zou zijn is dit een dieptepunt in de belangenbehartiging. We mogen toch aannemen dat LTO dergelijke
voorstellen met de leden bespreekt.
Wat mij verder opvalt is dat Jelle Feenstra er blijkbaar al bij voorbaat van uit gaat dat we ons naar de slachtbank laten leiden.
Tot op de dag van vandaag geen moment spijt gehad dat we het lidmaatschap van deze club hebben opgezegd.
schoppenboer
LTO is regelmatig in overleg met LNV. Als ze dat niet zouden zijn kwam er heel wat meer af op ons als sector. Tja en zolang er meelifters zijn zoals jij dan zal het wel nooit goed komen met agrarisch Nederland of wel?
anonymous_78
>>LTO is regelmatig in overleg met LNV

en de leden staan voor voldongen feiten , die worden niet gehoord !!!!!
schoppenboer
laat jij je mening horen als je het niet eens bent tijdens ledenavonden???
anonymous_78
ik mag al meer dan 10 jaar niet meer op ledenavonden komen nadat glto hoofdbestuur toen besliste dat er natuur in onze gemeente moest komen bij protest van de leden uit onze regio
anonymous_8
Er is één lichtpuntje: losers vallen het eerst af
anonymous_78
met een gouden handdruk voor die koerechten
frank b
Oh, noemen ze dát overleg? Dacht gezien het gekonkel van ze dat ze voorbereidende gesprekken voor hun politieke carriëre hadden.
anonymous_463
De quotumprijs in nederland leid toch een eigen leven, ik hou me meer vast aan de andere eg landen zoals duitsland het grootste eg zuivelland waar de vice-presidentvan de DBV Udo Folgart in Zuivelzicht laat weten dat de DBV heeft gekozen voor verlaging van de superheffing. Verder kan ik mij niet aan de indruk ontrekken dat binnen onze organisaties een strijd gaande isfeitelijk over de plaatsingsruimte van mest na 2015
gezienus
het melkquotum weg en koepremie of rechten er voor terug ben je noch gebonden zal dat allen in ned gelden of over de gehele eu
is duitsland er al een voorloper van en wordt 2011 een reverentie jaar
[www.proplanta.de]
Coen
Onze Verslaggever Schreef:
-------------------------------------------------------
Als de melkveehouderijsector niet snel met een heel goed antwoord komt op het stikstof-, fosfaat en ammoniakprobleem, mag zij blij zijn als het de huidige melkproductie na 2015 op het peil van nu houdt. Dat is keiharde realiteit die, gezien de oertraditionele stalbakken die her en der in het landschap verrijzen, bij veel boeren nog niet tussen de oren zit.

Het beleid vanuit Brussel en Den Haag is toch al hééél lang zichtbaar: de veehouderijsectoren zullen hun mestprobleem moeten oplossen via grondgebondenheid ofwel keihard voor elke geproduceerde m3 mest een hoeveelheid grond beschikbaar hebben en niet via allerlei gekunstelde constructies
Wimsumar
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> Onze Verslaggever Schreef:

Beste Coen: Nee, "Onze verslaggever'' schreef het niet maar postte het slechts.

>Dat is keiharde realiteit die bij veel boeren nog niet
> tussen de oren zit.
>

Aan welke (beide) schaalvergrotings-landbouworganisaties zal dat nu gelegen hebben?
Je moet nu ook al aangeven als je teveel mest hebt waar je er mee blijft,we zijn nu ook al grond gebonden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/06/2010 20:48 door DE TUKKER OET TWENTE.
anonymous_8
van maatregelen tegen te veel sms-en heb ik nog niets vernomen
frank b
Schaalvergroting is nog steeds het credo, Wim. Met als belemmering het quotum.

Hadden toen (en nu pas een klein beetje) niet door dat q-kosten niet de bottle neck zijn. Mest cq grondkosten zullen, gezien de expansiedrift van sommigen, leiden totveel hogere kosten dan het Q ooit gehad heeft.
Wimsumar
Beste Frank B.: Ja, zegt dat wel, 'dat credo'. Zo ook bij Ids Postma (schaatser). Hijverzilvert z'n in andere tak van sport gewonnen GOUD momenteel in een nieuwbouwstal voor 400 melkkoeien(!), om t.z.t. (na 2015) zijn veestapel er op aan te passen.
(Helaas staat dit Leeuwarder Courant artikel (nog) niet op internet).
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Frank B.: Ja, zegt dat wel, 'dat credo'. Zo
> ook bij Ids Postma (schaatser). Hijverzilvert z'n
> in andere tak van sport gewonnen GOUD momenteel in
> een nieuwbouwstal voor 400 melkkoeien(!), om
> t.z.t. (na 2015) zijn veestapel er op aan te
> passen.
> (Helaas staat dit Leeuwarder Courant artikel (nog)
> niet op internet).

Heb jij nog geen bouwplannen wim, je moet niet wachten tot je 65 bent doe het NU
Wimsumar
Beste Tukker oet Twente: Ik heb ieder jaar een bouwplan: 16,5 ha gras en 3,5 ha mais
(Maar dát zal u wel niet bedoelen)
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Tukker oet Twente: Ik heb ieder jaar een
> bouwplan: 16,5 ha gras en 3,5 ha mais
> (Maar dát zal u wel niet bedoelen)

Een indrukwekkend plan wim.
anonymous_196
Wim jij hebt wel een digitale camera...,zet hem op een hoog aantal pixels.
En druk op het tulpje symbool (macro), en kun jij de gehele pagina snel en haar scherp scannen.
En dan plaatsen op dit prikbordsvp...
casev
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> (Helaas staat dit Leeuwarder Courant artikel (nog)niet op internet).

lijkt me `n intressantartikel Wim.Blijven zoeken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , koe , megastal , duurzaam , fosfaat , melkproductie , dierziekten en dieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
3