FrieslandCampina weer in de fout: fabriek in Veghel loost te veel sulfaat

Opnieuw is FrieslandCampina in Veghel de fout in gegaan met schadelijke stoffen. Nog geen maand na de afgifte van een nieuwe vergunning om sulfaat in het riool te lozen, heeft het zuivelbedrijf de daarin vastgestelde normen al overschreden. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksplatform Pointer/KRO-NCRV heeft opgevraagd bij de provincie, die verantwoordelijk is voor het milieutoezicht.

Begin maart werd afgesproken dat de zuivelfabriek, waar lactose en melkeiwit gemaakt worden, dagelijks maximaal 3900 kilo sulfaat mag lozen. Dat wordt gemeten aan de hand van het tiendaagse gemiddelde. Als er meer van dat mineraal wordt geloosd, kan dat het riool aantasten.Toch ging het een paar weken later, op 4 april, al mis. Toen kwam het tiendaagse gemiddelde uit op 4107 kilo. En ook op 2 mei was het raak: die dag stopte de teller pas op 4214 kilo.Sulfaat in de AaNaast dat sulfaat schadelijk is voor de riolering, is er nog een probleem. De stof kan door de waterzuivering in Heeswijk-Dinther niet uit het water worden gefilterd. Daardoor komt het via de Beekgraaf in het riviertje de Aa terecht. In de Beekgraaf zit het sulfaatgehalte nu al aan de limiet.De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant heeft FrieslandCampina nu een waarschuwingsbrief gestuurd. Daarin wordt het bedrijf opgeroepen onmiddellijk een eind te maken aan de overschrijdingen. Zeker omdat het niet de eerste keer is dat de zuivelfabriek de fout in gaat. Geen incidentZo werd FrieslandCampina vorig jaar al op de vingers getikt voor het ongecontroleerd lozen van lactose. “Gezien de lange voorgeschiedenis van deze overtredingen, kan naar onze mening niet volgehouden worden dat sprake was van incidenten”, schreef de Omgevingsdienst toen al.Toch is het volgens een woordvoerder van de zuivelfabriek wel degelijk een incident. “Er zijn nu twee expert-teams met urgentie aan het werk om de oorzaak te achterhalen en de juiste maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen.” In de tussentijd zouden er tijdelijke maatregelen worden genomen om nieuwe overschrijdingen te voorkomen.Mocht FrieslandCampina toch opnieuw de fout ingaan, dan moet het bedrijf een boete van 25.000 euro betalen.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , stof , frieslandcampina , boete , melkeiwit , lactose , zuivelbedrijf , riool en sulfaat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
738