Boer Hans houdt zijn koeien op stal uit protest tegen 'graas-vergunning'

Komende maandag houdt boer Hans Huijbers uit Wintelre zijn koeien binnen. Hij doet mee aan de landelijke protestactie van LTO Nederland en Team Agro NL. De initiatiefnemers vrezen dat de koe niet meer zonder extra vergunningen de wei in mag. Praktisch en juridisch onhaalbaar, zeggen ze. Ze roepen daarom alle melkveehouders om maandag 30 mei hun koeien binnen te houden. "Als boer raakt je dat in je ziel."

Vergunningen, vergunningen en nog eens vergunningen. Daar zit volgens boer Hans de zere plek. "Vooral het feit dat wij als boeren er last van hebben dat iemand bedenkt dat we ook nog eens een vergunning moeten hebben om onze koeien te laten grazen. Dat is een natuurbeschermingswetvergunning. Dus als een koe natuurlijk gedrag vertoond, dan moet ik daar een vergunning voor aanvragen", vertelt Hans."Voor mijn stal heb ik al een vergunning", gaat Hans verder. "De theoretisch hoeveelheid ammoniak die daar uitkomt, is al berekend. Maar nou moet ik opnieuw een vergunning vragen om mijn koe te laten grazen", zegt de boer gefrustreerd.

Ammoniak is hier de boosdoener. Deze stof komt vrij wanneer de poep en de plas van de koeien vermengd worden. Te veel ammoniak in de lucht is schadelijk voor de gezondheid van mensen, vooral mensen met longklachten en astma hebben er last van. Ammoniak is vooral schadelijk voor de natuur. Planten en de bodem nemen ammoniak op. Zo komt er teveel van in natuurgebieden: de bodem wordt er rijker door. Het gevolg is dat zeldzame planten die het juist goed doen op voedselarme grond, verdwijnen. Zo verdringen de brandnetels bijvoorbeeld de orchideeën. Dieren die van de zeldzame planten leven, verdwijnen daardoor.Maar die nieuwe regels en vergunningen, werken volgens Hans averechts. "Het is een beetje dom gedachtegoed. De dieren die buiten lopen, poepen en plassen niet op dezelfde plek. Het komt daardoor niet bij elkaar en je hebt dus nauwelijks ammoniakuitstoot. Terwijl als ze op stal staan, komt het juist bij elkaar en dat zorgt voor een hogere emissie."

Maandag houdt Hans de koeien binnen. Toch baalt hij dat er überhaupt een actie moet plaatsvinden. "Als boer raakt je dat eigenlijk in je ziel. In mijn vak ben ik een verzorger. En als ik het prettig vind dat mijn dieren buiten staan, en mijn dieren dat ook prettig vinden, hoe kan het dan dat iemand bedenkt dat ze daar een vergunning van willen zien?", zegt hij hoofdschuddend. Hans wil hij benadrukken dat hij vindt dat boeren vrij moeten zijn om hun eigen keuzes te maken. "Ik doe mee aan de actie vanuit een vorm van ongeloof. Hoe is het mogelijk?", zucht hij.

Deel dit topic

Reacties

Tiepmachien
Wat een bende
Tiepmachien
@Tiepmachien hij kan ze beter altijd binnen houden ipv in een modderpoel
Tiepmachien
Laten we er op een andere manier naar kijken
Dit oude boertje heeft ideale omstandigheden om enkele wroetvarkens te houden😀
Kars
@Tiepmachien dat oude boertje was voorzitter van ZLTO tot enkele jaren geleden.
+1
Kars
Caringfarmers, koe in de wei geeft ook betere verdeling van de mest. Tuurlijk die komt beter in een spie dan 12 meter brede bemester 😂. Wan dom volk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , natuur , ammoniak , protest , gezondheid , dieren , grazen , melkveehouders , ammoniakuitstoot en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!