Transportleeftijd van kalveren ter discussie in de EU

Vanaf 2023 mogen Duitse melkveehouders kalveren pas na 28 dagen transporteren.De discussie rondom de minimumleeftijd van kalvertransport is ook bij de Europese Commissie een onderwerp van gesprek.Ervaring opdoen met Duitse kalveren‘De Europese Unie is voornemens de regelgeving aan te passen, maar dat is een jarenlang traject’, vertelt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren van LTO. ‘Daarom is het voor de kalverhouderij goed om volgend jaar met de oudere Duitse kalveren ervaringen op te doen.’

Deel dit topic

Reacties

torrarica
Als dat hier ook doorgaat een bult meer werk en ruimte nodig voor al die kalveren van een maand oud.
+1
BertK
@torrarica en fosfaatrechten, stikstofruimte, voer...
Twentsch Land
Het is ook nog maar de vraag hoe het met de kalveren gaat als ze na 4 weken op een ander bedrijf komen, kan maar zo dat het dan moeilijke aanpassen en wennen is als na 2 weken.
+2
Van-Epscheuten
@Twentsch Land dat is een goed punt denk ik. Bij mij gaan ze na 10 dagen aan een kalverdrinkautomaat, zal niet meevallen om ze na 28 dagen uit een trog te leren drinken denk ik.
+1
labella
@Van-Epscheuten Dat valt nog wel mee denk ik. Ik krijg hier nu ook veel bb-kalveren van 4 weken aangeleverd en de kalveren die aan de speenemmer of kalverautomaat hebben gezeten is niet zo'n groot probleem, de kalveren die bij de koe gelopen hebben zijn de eerste dagen wel een drama.
Van-Epscheuten
@labella oke, dat is mooi te horen. Werk je dan eerste dagen met van die drijvende spenen/dobbers? Of hoe pak je dat aan?
+1
labella
@Van-Epscheuten ja met drijfspenen leren de meeste het wel snel om uit de bak te drinken.
+1
Cowboy3
@labella Maar BB kalveren die 4 weken bij de koe gelopen hebben zal je niet veel vinden.
labella
@Cowboy3 Ik heb ze hier wel gehad, waren beste kalveren maar verrekten het de eerste 1,5-2 dagen om melk te drinken en de hele dag maar lopen te bléren.
Cowboy3
@labella Dat zullen misschien 75% kruislingen zijn geweest die onder de koe hebben gezeten.
Na een poosje geen melk komt het verstand en krijgen ze vanzelf dorst.
+3
de Tank
Quote Reactie van @labella:
de kalveren die bij de koe gelopen hebben zijn de eerste dagen wel een drama.

Dat kan ik mij voorstellen. Ik heb hier wel eens een vaars een aantal maanden in strohok gehad die zwaar afgekalfd had, deed er elke paar week een nieuw kalf onder, rodeo om die te vangen bij vertrek, die zou wel eens bij jou aangekomen kunnen zijn 😁
+1
de hoef
@Twentsch Land is zelf afmesten niks?
Tiepmachien
@de hoef na een kop koffie een prima idee
+1
Twentsch Land
De situatie/omstandigheden per bedrijf verschillen, het idee is goed.

@de hoef
ted9
@de hoef Ik heb dit ook al eens geopperd maar schijnt echt wel een vak apart te zijn.
+1
Cowboy3
@ted9 Het moeilijkste en meeste risico heb je al gehad de eerste 2a3 weken en je fokt toch ook vaarskalveren op, alleen rosé kalveren vallen onder intensief.
de hoef
Quote Reactie van @Cowboy3:
n rosé kalveren

meststieren volgens mij niet
+1
pieta
@de hoef Volgens mij wel. Of het nog is weet ik niet maar voorheen kon je op een "vrije" locatie tot 50 mestvarkenseenheden dieren houden die onder intensief vallen. Dat zijn of ongeveer 80 rosé, 49 mestvarkens of 49 meststieren. Zat ook nog wat leeftijdsverschil in. Maar of dat nu ook nog is weet ik niet.
+1
Cowboy3
@pieta Pas nog een rosé mester gesproken een paar dorpen verderop, hij was helemaal in zijn nopjes.
Had dit jaar nog 8 ton tvl ontvangen en de laatste ronde €5,7 de kg gehad.
Kameraad van me heeft nog al wat verrekus mar die het nie mer zovuul Proat.
Noorderling
@Cowboy3
die hadden de referentie ook in de 2euro periode liggen met AVP in China.
Dus ja, zeg het maar. Als je wat kunt sturen met je inkomsten is het een goede melkkoe geweest, handelsgewassen was het ook alles een kwartaal opschuiven ten opzichte van de referentieperiode. Dat valt met maandelijks melkgeld tegen.
IJsseldelta
...en LTO gaat er al weer in mee en wil er ervaringen mee opdoen. Dus ga er maar vanuit dat het gaat gebeuren.
boer.
Kinderen worden al veel jonger overdag uit huis geplaats. Afgesneden van de moeder. 2 keer daags op transport.
En dat mag allemaal wel. Heel gewoon
de Tank
Ik heb alles onder BB, meest is al 3-4 weken, zodanig ook voldoende ruimte. Ik kan mij voorstellen dat voor de zb die gewend zijn na 2 weken te vertrekken het niet echt een feest is.
+1
jan w
Onze kalversector zit helemaal niet te wachten op die oudere kalveren, de periode rond een leeftijd van 4 weken blijkt qua gezondheid de moeilijkste periode voor een kalf te zijn. En dan er ook nog een schepje stress bij op doen. Zijn we helemaal klaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , kalveren , regelgeving , dieren , melkveehouders , europese commissie , kalverhouderij , ervaringen en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0