Hedwigepolder gestript, gesloopt en vergiftigd? ’Heeft niets met nieuwe natuur te maken’

De jarenlange strijd over het opzettelijk verdrinken van vruchtbare Zeeuwse akkers leek voorbij. Antwerpen en natuurorganisaties kregen hun zin: de Hedwigepolder is onteigend en gesloopt. Maar nu de zware PFAS-vervuiling van het Scheldewater zijn kop opsteekt, schrikt de Tweede Kamer toch terug voor het doorsteken van de oude zeedijk.

Quote:
Akkerbouwer Joris Baecke, die zich samen met zijn vader ooit fel verzette tegen ontpoldering, woont hemelsbreed anderhalve kilometer van het gebied. „Boeren terug naar de Hedwigepolder?”, zegt de voorzitter van landbouworganisatie ZLTO Zeeland. „Nee, dat is een gepasseerd station. Vruchtbare klei is afgegraven, en al die graafmachines zijn funest voor de bodemstructuur. Maar: laten we wel voorkomen dat de PFAS landinwaarts trekt en omliggende polders vervuilt.”

Deel dit topic

Reacties

+1
BertK
Dijk zou doorgestoken worden omdat de eb en vloed werking in Antwerpen anders te groot zou worden. Door verdieping van de Westerschelde stroomt het water sneller landinwaarts bij vloed. De buffer moest dus groter.
Natuurfunctie is leuk meegenomen, niet de 1e prioriteit! Nog niet.
casev2
Is wel een intressant gebied om deze zomer eens heen te rijden. Het spookdorp Doel op steenworp afstand, de kernentrale ernaast, gigantische containerterminals aan de overkant, en een stuk verder dat verdronken land van saeftingen. Al met al blijft het afgraven natuurlijk wel zonde, maar om nu te doen dat het zo uniek is daar?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ontpoldering , zeeland , landbouwgrond , natuur , bodemstructuur , zlto , tweede kamer , kop , Graafmachines , antwerpen , pfas en hedwigepolder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!